Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Menopoz ve Kolesterol Arasındaki Bağlantı Nedir?

Bir kişinin kolesterol seviyeleri, vücuttaki östrojen hormonu seviyelerinin azalması nedeniyle menopoz sırasında veya sonrasında artabilir. Östrojen kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur.

Kolesterol vücutta üretilen mumsu, yağ benzeri bir maddedir. Onu taşıyan lipoproteine bağlı olarak iki kategoriye ayrılır: Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol.

Bir kişinin çok fazla LDL kolesterolü olduğunda, kan damarlarının duvarlarında birikerek bunların daralmasına neden olur. Bu, göğüs ağrısına veya kalp krizi gibi daha ciddi sağlık olaylarına neden olabilir.

Yüksek yoğunluklu lipoproteinler, HDL kolesterolü karaciğere getirir ve daha sonra vücuttan atar. Yüksek HDL seviyelerine sahip olmak, iyi bir sağlık belirtisi ve daha düşük kalp hastalığı ve felç riski göstergesidir.

Menopoz, adet dönemlerinin sona ermesiyle başlayan bir yaşam evresidir. Genellikle 40-58 yaşları arasında başlar. Menopoz bir sağlık sorunu değildir, ancak sıcak basması, vajinal kuruluk, uyku bozuklukları ve ruh hali değişiklikleri gibi semptomlara neden olabilir. Hormon seviyelerindeki değişimler menopoz sırasında meydana gelen değişikliklerin çoğuna neden olur. Östrojen hormonundaki bir azalma LDL kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.

Menopoz ve Kolesterol Arasındaki Bağlantı Nedir?

Menopoz sırasında ve sonrasında, bir kişinin kolesterol seviyeleri yükselebilir.

2018’de yapılan bir çalışma, östrojen gibi seks hormonlarının menopozdan önce kalp hastalığına karşı bir miktar koruma sağladığını doğrulamaktadır.

2020’de yapılan başka bir araştırma ise menopozdan sonraki insanlarda total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinin erken evrelerdeki insanlara kıyasla çok daha yüksek olduğunu buldu. Tüm katılımcılarda HDL kolesterol düzeyleri düşürüldü.

Karaciğer, vücudun metabolik ihtiyaçlarını karşılamak için yağ asitleri, trigliseritler ve kolesterol kullanarak metabolizmada önemli bir rol oynar.

Östrojen, karaciğerdeki lipitlerin metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olur. Sonuç olarak, menopoz sırasında östrojen seviyelerindeki düşüş, daha yüksek LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerine yol açar. Östrojende bu düşüşün erken yaşanması bazı sağlık risklerini artırabilir. Avustralya Menopoz Derneği’ne göre, menopoza erken giren kişilerin, henüz menopoza girmemiş benzer yaştaki kadınlara kıyasla kalp hastalığı geliştirme olasılığı iki kat daha fazladır.

Menopoz Döneminde Yüksek Kolesterol

Yüksek kolesterolün genellikle hiçbir belirtisi yoktur ve bir kişi sadece kalp krizi veya felç geçirdikten sonra sahip olduğunu fark edebilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), kolesterol seviyelerinin en az 5 yılda bir kontrol edilmesini önermektedir. Menopoz sırasında ve sonrasında, bir kişi bu taramayı daha sık yaptırmayı düşünebilir.

Yüksek kolesterolü olan bir aile üyesi olan herkes, ne sıklıkta tarama yapmaları gerektiği konusunda bir doktora danışmalıdır.

Sağlık çalışanları, lipit profili adı verilen bir kan testi kullanarak kolesterol seviyelerini kontrol edebilir. Bir laboratuvar, kan seviyelerini ölçmek için kan örneğini analiz eder:

  • toplam kolesterol
  • LDL kolesterol
  • HDL kolesterol
  • trigliseritler

Tedavi ve Yönetim

Bazı insanlar kolesterol seviyelerini düşürmek için ilaca ihtiyaç duyarlar. Statinler bu amaç için ana ilaç türüdür. Vücudun kolesterol üretimini azaltarak LDL kolesterol seviyelerini düşürürler. Ayrıca karaciğerin LDL kolesterolü kandan çıkarma yeteneğini de arttırırlar.

Bir sağlık uzmanı ayrıca hormon replasman tedavisi (HRT) reçete edebilir. 2019’da yapılan bir çalışma, HRT’nin menopozdan sonra LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğünü buldu.

Menopoz Döneminde Beslenme ve Kolesterol

Bazı gıdalar kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Çözünür diyet lifi, sindirim sistemindeki kolesterol ile bağlanabilir ve vücuttan atılabilir.

Bitki sterolleri ve stanoller, bitkisel gıdalardaki kolesterol benzeri bileşiklerdir ve vücudun kolesterolü emmesini engelleyebilirler.

Sağlıklı kolesterol seviyelerini desteklemek için, kişi şu yiyecekleri diyetlerine dahil edebilir:

  • yumurta
  • peynir
  • yoğurt
  • kabuklu deniz hayvanı
  • yağsız kırmızı et
  • böbrek, kalp ve karaciğer gibi sakatatlar
  • sardalya
  • balık ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin diğer gıdalar

Perimenopoz Sırasında Yüksek Kolesterol Nasıl Önlenir?

Menopozun sırasında, öncesinde ve yaşamın herhangi bir döneminde, yüksek kolesterolü önlemenin birçok yolu vardır.

Doymuş yağlar ve trans yağlar bakımından zengin gıdalar vücuttaki LDL kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Özellikle menopoza kadar, bir kişi bu yağları içeren gıdaların alımını azaltmak isteyebilir.

Sigarayı bırakmak ve fiziksel olarak aktif olmak da kolesterol seviyelerini düşürebilir. CDC, her hafta en az 150 dakika orta şiddette aerobik aktivite almanızı önermektedir.

Ek olarak, obezite veya fazla kilolu olmak vücuttaki LDL kolesterol seviyelerini yükseltir. Bu sorunu çözmenin veya yüksek kolesterolü önlemenin diğer yolu uygun kiloyu korumaktır.

Özet

LDL kolesterol düzeyleri, vücudun östrojen seviyelerinde azalmaya bağlı olarak menopoz sırasında veya sonrasında artabilir. Bu hormon, karaciğerin kolesterol seviyelerini düzenlemesine yardımcı olur.

Yüksek kolesterol olması herhangi bir belirtiye neden olmayabilir, ancak kalp hastalığı, kalp krizi ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. CDC, herkesin kolesterol seviyelerini en az 5 yılda bir kontrol ettirmesini önerir ve bir kişi menopoz sırasında ve sonrasında bu taramayı daha sık yapmak isteyebilir.

Bir kişi fiziksel olarak aktif olmak, sağlıklı bir diyet yapmak ve uygun kiloyu korumak gibi yüksek kolesterolü önlemek veya azaltmak için birkaç adım atabilir. HRT ve statinler gibi ilaçlar da yardımcı olabilir.

Kaynak: Medical News Today, What is the link between menopause and cholesterol levels?, 2022

Popüler Gönderiler