Menopozun semptomları, menopoz öncesi veya sırasında ortaya çıkabilecek yaygın semptomların bir listesidir. Sıcak basmaları, düzensiz dönemler, ruh hali değişiklikleri ve daha fazlasını içerir. Menopoz, bir kadının hayatında adetlerinin durduğu aşamayı ifade eder. Tipik olarak 45-55 yaşlarında ortaya çıkar. Bir kadın, son adetinin üzerinden en az 12 ay geçmişse menopoza girmiş demektir. Menopoza giden yıllar menopoza geçiş veya perimenopoz olarak adlandırılır. Bu aşama ayrıca birkaç yıl sürebilen semptomlarla birlikte gelebilir – bazen 14 yıla kadar. Menopoz ve perimenopoz, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilir.
1. Ateş basmaları
Sıcak basmaları menopozun en yaygın belirtileri arasındadır. Birinin özellikle yüz, boyun ve göğüste aniden ısınmasına, terlemesine ve kızarmasına neden olurlar. Bazı dişiler de titreme yaşarlar.
2. Gece terlemeleri
Gece terlemeleri, geceleri meydana gelen sıcak basmalarıdır. Bilim adamları neden ortaya çıktıklarından emin değiller, ancak düşen östrojen seviyelerinin vücut ısısını düzenleyen hipotalamusu etkileyebileceği görülüyor.
3. Düzensiz dönemler
Menopoz geçişi boyunca, düzensiz veya atlanmış adet dönemlerinin olması normaldir. Sonunda, bir dişi adet görmeyi tamamen durduracaktır.
4. Ruh hali değişiklikleri
Ruh hali değişiklikleri, yaşam olaylarıyla ilgili olmayan ruh halindeki öngörülemeyen değişimlerdir. Birinin aniden üzgün, ağlamaklı veya kızgın hissetmesine neden olabilirler. Duygudurum değişiklikleri perimenopoz ve menopoz sırasında yaygındır.
5. Göğüs ağrısı
Meme hassasiyeti, menopozun diğer bir yaygın semptomudur, ancak sıklığı sonraki aşamalarda azalma eğilimindedir.
6. Azalmış libido
Menopoz ayrıca libidoyu veya seks arzusunu da sıklıkla etkiler. Bu, fiziksel uyarılmayı daha zor hale getirebilen daha düşük testosteron ve östrojen seviyelerine sahip olmanın doğrudan bir sonucu olabilir. Bununla birlikte, ruh hali değişiklikleri veya bir ilacın yan etkisi gibi diğer menopoz semptomlarının ikincil bir sonucu da olabilir.
7. Vajinal kuruluk
Kadın seks hormonları vajina çevresinde iyi bir kan dolaşımı olmasını sağladığından, eksikliği kan akışını ve dolayısıyla doğal kayganlığı azaltabilir. Bu, rahatsız edici olabilen veya penetratif seksi daha zor hale getirebilen kuruluğa neden olabilir.
8. Baş ağrısı
Menopoza giren biri, östrojendeki düşüşün bir sonucu olarak daha sık baş ağrısı veya migren atakları yaşayabilir. Bu, bazı kadınların regl öncesi yaşadıkları baş ağrılarına benzer olabilir. Bununla birlikte, normal bir adet döngüsünün aksine, perimenopoz sırasındaki hormon seviyeleri daha öngörülemez şekilde dalgalanabilir.
9. Ekstremitelerde karıncalanma
Menopoz sırasında bazı kadınların ellerinde, ayaklarında, kollarında ve bacaklarında karıncalanma olur. Bu semptom, merkezi sinir sistemini etkileyen hormon dalgalanmalarının bir sonucudur ve tipik olarak bir seferde sadece birkaç dakika sürer.
10. Ağızda yanma
Ağızda yanma, menopozun başka bir potansiyel belirtisidir ve ağız içinde veya çevresinde yanma, hassasiyet, karıncalanma, ısınma veya uyuşma hissi olarak kendini gösterebilir. Bu hormonal değişikliklerin başka bir sonucudur. Ağızdaki mukus hormonları, östrojenin azalmasıyla azalan seks hormonu reseptörlerine sahiptir. Bu, ağrı ve rahatsızlığa katkıda bulunabilir.
11. Tattaki değişiklikler
Bazı dişiler, menopoz sırasında daha güçlü tatlarla tat alma duyularında değişiklikler fark edebilir. Ayrıca ağız kuruluğu yaşayabilirler, bu da daha yüksek diş eti hastalığı veya çürük geliştirme riskine yol açabilir.
12. Yorgunluk
Yorgunluk, üzücü ve bazen zayıflatıcı bir menopoz semptomu olabilir. Bu, sıcak basmaları ve gece terlemelerinin bir sonucu olarak daha düşük kaliteli uykunun veya hormonal dalgalanmaların bir sonucu olabilir.
13. Şişkinlik
Kadınlar menopoz döneminde çeşitli nedenlerle şişkinlik yaşayabilir. Stresin bir sonucu olarak su tutma, gazlanma veya daha yavaş sindirim yaşayabilirler. Bu sıralarda yeme alışkanlıklarını değiştirirlerse şişkinlik de yaşayabilirler.
14. Diğer sindirim değişiklikleri
Dişi cinsiyet hormonları, bir kişinin ağzında ve sindirim sisteminde bulunan mikropları etkiler. Bu, menopoz sırasında bir dişinin bağırsak florasının bileşiminin değiştiği anlamına gelebilir. Sindirimlerindeki değişiklikleri veya belirli yiyeceklere farklı tepki verdiklerini fark edebilirler.
15. Eklem ağrısı
Östrojen iltihabı azaltmaya ve eklemleri yağlı tutmaya yardımcı olur. Sonuç olarak, bazı dişiler östrojen azalmasının bir sonucu olarak eklem ağrısı yaşarlar. Östrojen, vücuttaki sıvı seviyelerini düzenlemekten sorumludur, bu nedenle vücutta bu hormon azaldığında, kadınlar eklem ağrılarına veya menopozal artritlere daha yatkındır.
16. Kas gerginliği ve ağrıları
Perimenopoz veya menopoza giren dişiler de kas gerginliği veya ağrıları yaşayabilir. Bu, menopozal eklem ağrısı ile aynı faktörlerden kaynaklanmaktadır.
17. Elektrik çarpması hissi
Dişiler, perimenopoz ve menopoz sırasında elektrik şoklarına benzeyen hisler yaşayabilir. Buna neyin sebep olduğu net değil, ancak sinir sistemindeki hormon seviyelerinin değişmesinin bir sonucu olabilir.
18. Kaşıntı
Östrojen, kollajen üretimi ve cilt hidrasyonu ile ilişkili olduğundan, bu hormondaki düşüş hem vulva çevresinde hem de vücudun başka yerlerinde artan kaşıntıya veya kuruluğa yol açabilir.
19. Uyku bozukluğu
Menopoz döneminde bir kadının uykusu birçok nedenden dolayı hafifleyebilir veya bölünebilir. Gece terlemeleri nedeniyle sık sık uyanabilir, daha erken uyanabilir veya uykuya dalmakta zorlanabilirler.
20. Konsantrasyon güçlüğü
Östrojendeki düşüş bazen zihinsel bulanıklığa veya konsantrasyon güçlüğüne neden olabilir. Sıcak basmaları ve uyku sorunları da katkıda bulunan faktörler olabilir.
21. Hafıza kaybı
Konsantrasyon ve odaklanmada olduğu gibi, menopoz da hafızayı etkileyebilir. Yine, bu, düşük östrojen seviyelerinin veya tehlikeye atılmış uykunun doğrudan bir sonucu olabilir.
22. İncelen saçlar
Menopoz sırasında, saç dökülmesi veya incelmesi, yumurtalık hormonal dalgalanmalarının bir başka sonucudur. Bu, saç köklerinin küçülmesine neden olur, yani saçlar daha yavaş uzar ve daha kolay dökülür.
23. Kırılgan tırnaklar
Menopoz sırasında veya sonrasında vücut, tırnakların güçlü kalması için ihtiyaç duyduğu madde olan keratini yeterince üretemeyebilir. Bu, kolayca çatlayan veya kırılan kırılgan, zayıf tırnaklara yol açabilir.
24. Kilo alımı
Kadınlar menopoz döneminde bir dizi faktöre bağlı olarak kilo alabilirler. Östrojendeki düşüş, daha düşük fiziksel aktivite miktarları gibi kilo alımına neden olabilir. Ruh hali değişiklikleri, bir dişinin farklı şekilde yediği anlamına da gelebilir.
25. Stres inkontinansı
Stres inkontinansı, sık veya ani idrara çıkma dürtüsünü ifade eder. Bazı insanlar buna “aşırı aktif mesane” de der. Hormon seviyelerindeki değişiklikler mesane ve pelvik kasların zayıflamasına neden olabileceğinden, bu semptom menopoz sırasında yaygındır.
26. Baş dönmesi
Menopoz sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler, vücudun kan şekeri dengesini korumasını zorlaştırabilen insülin üretimini etkiler. Bazı kadınların perimenopoz ve menopoz sırasında baş dönmesi yaşamasının ana nedeni budur.
27. Alerjiler
Bazı kadınlar menopoza girdiklerinde yeni veya kötüleşen alerji semptomları bildirirler. Bunun nedeni, menopoz sırasında kadınların histamin seviyelerinde ani yükselmeler olabilmesidir. Histamin, alerjik reaksiyonlara neden olan kimyasaldır.
28. Osteoporoz
Perimenopoz sırasında, östrojendeki düşüş ayrıca kemik yoğunluğunun kaybına da neden olabilir. Şiddetli vakalarda bu, kemiklerin daha kırılgan hale gelmesine ve kolayca kırılmasına neden olan osteoporoza yol açabilir.
29. Düzensiz kalp atışı
Bazı kadınlar menopoz sırasında veya sonrasında düzensiz kalp atışı veya aritmi yaşayabilir. Kalple ilgili semptomları bir doktorla tartışmak her zaman en iyisidir.
30. Vücut kokusu
Sıcak basmaları ve gece terlemeleri, menopoz sırasında vücut kokusunun artmasına neden olabilir. Bir dişi kendini genellikle stresli veya endişeli hissediyorsa, daha fazla terlediğini de fark edebilir.
31. Sinirlilik
Hormonal dalgalanmalar veya diğer menopoz semptomlarının etkisi nedeniyle, bu değişimden geçen kadınlar kendilerini sinirli hissedebilirler. Stres veya uyku eksikliği de buna katkıda bulunabilir.
32. Depresyon
Bazı kadınlar için hormonal dengesizlikler depresyonu tetikleyebilir. Ancak bu durumda depresyon genellikle durumsaldır ve uzun süreli olmayabilir. Uyku eksikliği ve stres buna katkıda bulunabilir. Bazı durumlarda, menopoz, bir kadının hayatında işaret ettiği değişiklik nedeniyle depresyonu veya moral bozukluğunu tetikleyebilir. Herhangi bir önemli yaşam değişikliği, değişiklik olumlu olsa bile depresyonda rol oynayabilir.
33. Kaygı
Anksiyete, bazı kadınların menopoz sırasında yaşadığı ruh hali ile ilgili başka bir semptomdur. Geceleri kötüleşebilir veya hormon seviyeleri dalgalandıkça yalnızca aralıklı olarak ortaya çıkabilir. Menopoza bağlı depresyonda olduğu gibi, bu kaygı durumsal olabilir ve hormonlar düzeldiğinde düzelebilir.
34. Panik bozukluk
Bazı durumlarda, kadınlar menopoz sırasında panik ataklar yaşayabilir. Bu ataklar beklenmedik bir şekilde veya aniden ortaya çıktığında panik bozukluğuna işaret edebilir. Bu, hormonal değişiklikler veya endişeli hissetme korkusu nedeniyle olabilir.
Meponoz Yönetimi Nasıl Olmalıdır?
Çoğu kadın menopoz sırasında bu semptomların 34’ünü birden yaşamaz. Bununla birlikte, tek başına sıcak basmaları, yaşamlarında önemli bozulmalara neden olmak için yeterli olabilir. Kadınların rahatsızlığı azaltmak için deneyebilecekleri birkaç tedavi vardır:
- östrojen gibi hormonları geçici olarak değiştiren hormon replasman tedavisi
- yağlamayı iyileştirebilen ve kuruluğu önleyebilen vajinal östrojen
- ruh hali ile ilgili semptomları azaltabilen ve sıcak basmaları iyileştirebilen antidepresanlar
Semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ve kişisel bakım uygulamaları da vardır, örneğin:
- Sıcak basmaları daha da kötüleştirebileceğinden alkol, baharatlı yiyecekler ve kafeinden kaçınmak
- Sigarayı bırakmak
- Sıcak bir flaş meydana geldiğinde soğumasını kolaylaştırmak için katmanlar halinde giyinmek
- Hareket halindeyken tazelemek için nazik temizleme mendilleri taşımak
- Kilo korumaya, stresten kurtulmaya ve ruh haline yardımcı olabilecek düzenli egzersiz yapmak
- Nefes egzersizleri veya farkındalık gibi gevşeme tekniklerini öğrenmek
- Menopozun etkileri hakkında konuşmak için bir yer sağlayabilecek psikoterapi
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Bir kadın yeni veya açıklanamayan semptomlar yaşıyorsa, bir doktorla konuşmalıdır. Diğer sağlık durumları menopozla ilişkili semptomlara neden olabilir, bu nedenle bunları ekarte etmek önemlidir. Kadınlar, menopoz semptomları yaşamlarında sıkıntıya veya aksamaya neden oluyorsa, bir doktorla konuşmayı da düşünmelidir. Uyumakta zorlanıyorlarsa, çalışmakta zorlanıyorlarsa veya şiddetli ruh hali değişiklikleri yaşıyorlarsa, yardımcı olabilecek tedaviler vardır.
Özet
Menopozun 34 semptomu, birçok kadının bildirdiği yaygın semptomların bir listesidir. En yaygın olanları sıcak basmaları, ruh hali değişiklikleri, yorgunluk ve düzensiz dönemlerdir. Ancak herkes menopoz dönemini farklı yaşar. Menopoz bunlara neden olabilecek tek faktör olmadığından, doktorların bu semptomlar için diğer olası açıklamaları ekarte etmesi önemlidir.
Kaynak
Medical News Today, What are the 34 symptoms of menopause?, 2021
Bremer et al. Anxiety in menopause: A distinctly different syndrome? [Abstract] 2019.
Bromberger et al. Does risk for anxiety increase during the menopausal transition? Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN). 2013.
Burger et al. Nomenclature and endocrinology of menopause and perimenopause [Abstract]. 2007.