Havaların ısınmasıyla polenler de ortaya çıkar. Bazı insanlar yılın bu zamanlarında burun akıntısı ya da tıkanıklığı, hapşırma ve sulu gözlerle gezerler. Çünkü bu dönemler onlar için alerji zamanı demektir.
Ayrıca bazen ilkbahar ve yaz ayları yorgunluk hissini de beraberinde getirir. Peki, alerjisi olan kişilerin bu yorgunluk hissi alerjileriyle bağlantılı olabilir mi? Evet, kesinlikle olabilir. Mevsimsel alerjilerin enerjinizi düşük hissetmenizi sağlamasının birkaç nedeni var.
Ohio State Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi’nde alerji ve immünoloji uzmanı olan Dr. Kara Wada, “Bir alerji ya da alerjik reaksiyon tanımı gereği, vücudun polen gibi yabancı bir istilacı ile karşılaştığında verdiği bir mücadeledir.” tanımını yapıyor. Ayrıca Wada’nın açıklamalarına göre alerjik bir tepki sırasında vücut tüm hücrelerin, proteinlerin ve diğer tüm maddelerin yapımında çok fazla enerji harcıyor. Bu enerji harcaması da düşman olarak gördüğü şeyle savaşmanın yanı sıra vücudu gereğinden fazla yıpratıyor.
Bunun yanında alerjiler uykunuzu da bölerek, sağlıklı bir uyku uyuyamamanıza da sebep olur. Dolayısıyla bu durum da gün içinde yorgun hissetmenizi sağlar. Wada, “İnsanların alerjileri sebebiyle iyi kalitede uyku uyuyamadıklarını sıkça duyuyoruz. İnsanlar burunları tıkalıyken ağızlarından nefes almak zorunda kalıyorlar. Bu da uykularını bölüyor.” açıklamasını yapıyor.
Peki Alerjiler Tam Olarak Neden Uyumayı Zorlaştırıyor?
Temelde vücut, küçük molekül ordusunu işgal altındaki bölgeye göndererek orada iltihaplanmaya neden olur ve vücutta yabancı madde olarak gördüğü şeyle savaşır. Miami Nicklaus Çocuk Hastanesi’nde çalışan çocuk doktoru Dr. Gloria Riefkohl’ın açıklamalarına göre, adenoid denile, burun arkasındaki lenfatik dokunun iltihaplanması ya da şişmesi insanları ağızdan nefes almak zorunda bırakır.
Yine Nicklaus Çocuk Hastanesi’nde görev yapan çocuk doktoru Dr. Priyanka Seshadri’ye göre bu iltihaplanma ya da şişme burun geçitlerinde tıkanmaya neden olabilir ve rahatça nefes almamız için gereken oksijen miktarını azaltabilir.
Öte yandan Seshadri, “Mevsimsel alerjiler kesinlikle konsantrasyonu da etkileyebilir” diyor. Doktor bazen küçük çocuklarda sadece ciddi alerji sebebiyle dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu ya da öğrenme güçlüğü tanılarının yanlışlıklar konulabildiğini dile getiriyor.
Wada, “Özellikle gerçekten iyi bir şekilde uyumuyorsanız açık bir şekilde düşünemeyeceğinizi ve odaklanamayacağınızı biliyoruz. Bu da çalışmaya çalışırken elinizden gelenin en iyisini yapmanızı sağlamayacak.” açıklamasını yapıyor.
Sonuç olarak alerjilerini iyileştirmeye çalışan insanlar normalden daha uyuşuk olabilir. Alerjiyle mücade etmede kullanılan en yaygın yöntem antihistaminiklerdir ve bu ilaçların da yan etkisi genel itibariyle uyku yapmasıdır.
LiveScience, Why Do Seasonal Allergies Make You Feel Sleepy?, 2019