Pazar, Ocak 19, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Milia Nedir?

Milia, cilt yüzeyinin hemen altında, en yaygın olarak yüzde oluşan küçük kistlerdir. Milia, beyaz veya sarı renkli şişlikler olarak görünebilir. Daha koyu cilt tonlarında, milia soluk mavi bir renkle kendini gösterebilir. Bir kist milium olarak adlandırılır. Milia, birden fazla kist olduğunda kullanılan kelimedir. Milia genellikle küçük, beyaz renkli şişlikler olarak göründüğünden, beyaz noktalar veya sivilcelerle karıştırılabilir, ancak milia bir sivilce şekli değildir.

Milia kendi kendine ortaya çıkabilir veya cilt hasarı gibi başka bir şeye tepki olarak gelişebilir. nMilia iyi huyludur, yani bir kişinin sağlığına zararlı değildir. Genellikle milia kendi kendine geçer. Bu nedenle milia tedavi gerektirmez. Ancak, kistlerden kurtulmak ve potansiyel olarak ilk etapta onları önlemek için yapabileceğiniz şeyler vardır.

Milia, ölü deri hücrelerinden oluşan kistlerdir ve birer birer veya bir grup şişlik olarak görünebilir. Bir kist genellikle 1 ila 3 milimetre boyutundadır, ancak daha büyük olabilir. Milia vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Yüzde, tipik olarak yanaklarda, burunda veya göz kapaklarında milianın gelişmesi çok yaygındır. Çoğu durumda, milia birkaç hafta veya ay sonra kendiliğinden geçer.

Cilt tonu, yaşı veya cinsiyeti ne olursa olsun herkes milia olabilir. Yeni doğanlar arasında en yaygın olanıdır ve bebeklerin yaklaşık %50’si milia ile doğar. Yenidoğanların ebeveynleri, bebek aknesi için miliayı karıştırabilir. Bununla birlikte, bebek aknesi genellikle iki haftalık olana kadar ortaya çıkmaz. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler aşağıdaki durumlarda milia geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir:

  • Ciltlerine uygun şekilde bakım yapmayanlar
  • Yağ bazlı cilt bakım ürünleri kullananlar
  • Kepek veya rosacea gibi bir cilt rahatsızlığı olanlar
  • Düzgün uyuyamayanlar
  • Uzun süreli steroid ilaçları kullananlar

Milia Neden Oluşur?

Cildimiz doğal olarak kendi kendine pul pul dökülür. Bu, vücudumuzun yeni, sağlıklı cilt hücrelerine yer açmak için eski cilt hücrelerini döktüğü anlamına gelir. Bazen eski cilt hücreleri düşmez ve derinin altında sıkışıp kalır. Eski cilt hücreleri sertleşir ve küçük kistler oluşturur. Bu sert, yuvarlak kistler milia olarak adlandırılır.

Bir kişinin milia geliştirmesinin farklı nedenleri vardır. Milia, bebeklerde çok yaygındır çünkü ciltleri hala eski cilt hücrelerini nasıl dökeceğini öğrenmektedir. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler için milianın nedeni, ne tür miliaya sahip olduklarına bağlıdır. İki ana milia türü vardır: birincil ve ikincil.

Birincil Milia

Birincil milia kendiliğinden ortaya çıkar. Birincil miliada, eski cilt hücreleri cilt yüzeyinin altında sıkışarak küçük kistler oluşturur. Birincil milia türleri şunları içerir:

Konjenital milia: Bu milia formu kendiliğinden oluşur ve genellikle yüzde, tipik olarak burunda bulunur. Çocukların ve yetişkinlerin iyi huylu birincil miliaları: Bunlar göz kapakları, yanaklar, alın ve genital bölgede kendiliğinden gelişebilir.

Milia en plak (MEP): Bu, doğumda atanmış cinsiyeti kadın olan ve şu anda 40 ila 70 yaşlarında olan insanları etkileyen nadir bir milia türüdür. Milia, bir cilt parçası üzerinde bir araya toplanır ve birkaç santimetreye kadar büyüyebilir.

Çoklu erüptif milia: Bu, yüzünüzde, üst kollarınızda ve üst karnınızda bir grup kaşıntılı kistin oluşmasına neden olan nadir bir durumdur.

Genodermatoz ile ilişkili millia: Bu tip milia, Brooke-Spiegler sendromu, pachyonychia congenita tip 2 ve bazal hücreli nevüs sendromu gibi ciltle ilgili genetik durumlarla ilişkilidir.

İkincil Milia

Bir kişi cilt yaralanması, ilaç kullanımı veya cilt hastalığından sonra ikincil milia alabilir. Tıkanma nedeniyle ter kanallarında sekonder milianın geliştiğine inanılmaktadır. İkincil milia türleri şunları içerir:

Hastalıkla ilişkili: Epidermolizis bülloza gibi kabarcıklı cilt hastalıklarıyla ortaya çıkan milia.

İlaçla ilişkili: Topikal steroidlerin veya nonsteroidal antiinflamatuar ilaçların (NSAID’ler) uzun süreli kullanımına bağlı olarak oluşan milia.

Travma ile ilişkili: Genellikle deri nakli, deri yanması veya radyoterapiden sonra ortaya çıkan milia.

Milia Nasıl Tedavi Edilir?

Milialar zararsız şişliklerdir ve tipik olarak tedavi gerektirmezler. Konjenital milia genellikle kendi kendine geçer. Diğer milia türleri kendi başlarına çözülmez ve çıkarılması gerekebilir. Bir kişi, görünüşünü değiştirmek için milianın çıkarılmasını seçebilir. Kistler rahatsızlığa neden olursa diğer insanlar miliayı çıkarabilir.

Miliayı aldırmak istiyorsanız, hangi seçeneklerin sizin için en uygun olabileceği konusunda bir sağlık uzmanıyla görüşün. Milia tedaviden sonra bile geri dönebilir. Miliadan kurtulmanın birkaç yolu vardır:

Çıkarma: Bir sağlık uzmanı iğne veya neşter kullanarak küçük bir kesim yapar. Sağlayıcı daha sonra miliayı çıkarmak için cilde baskı uygular. Bu işlem aynı zamanda deroofing olarak da bilinir.

Kimyasal peeling: Eksfoliant, cildin eski hücreleri atmasına ve yeni, sağlıklı hücreleri yeniden yüzeye çıkarmasına yardımcı olur. Kimyasal peeling, miliaya neden olan ölü deri hücrelerini parçalayan kimyasal bir eksfolianttır. Kimyasal bir peelingteki yaygın aktif bileşenler şunları içerir:

  • laktik asit
  • glikolik asit
  • salisilik asit
  • retinoidler

Topikal retinoidler, milia en plak gibi belirli milia türlerini tedavi etmek için başka bir seçenektir. Retinoid, bir doktorun önerdiği şekilde milia üzerine uygulanır.

Milia İçin Evde Bakım Nasıl Olmalıdır?

Miliayı patlatmaya, sıkıştırmaya veya kazımaya çalışmayın. Bu, morarmaya, yara izine veya cilt enfeksiyonuna yol açabilir. Reçetesiz satılan retinol, yüz peelingleri veya eksfoliyatörler, belirli milia türlerinde yardımcı olabilir. Milia için reçetesiz satılan tedavileri kullanmadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Milia Nasıl Önlenir?

Miliayı tamamen önlemek mümkün değildir. Ciltte milia gelişme olasılığını azaltmak için atabileceğiniz adımlar vardır:

  • Yüzünüzü her gün yıkamak
  • Bebek cildi hassas olduğu için bir yetişkine yönelik yağ veya losyonları bebek üzerinde kullanmamak
  • Güneşte uzun saatler geçirmekten kaçınmak
  • Dışarıda vakit geçirirken en az SPF 30 ile güneş kremi kullanmak

Özet

Milia, eski cilt hücreleri cilt yüzeyinin altında sıkışıp kaldığında oluşan zararsız kistlerdir. Milia, yeni doğanlar arasında yaygındır, ancak her yaştan birinin başına gelebilir. Kendiliğinden veya cilt yaralanması veya ilaç kullanımı gibi bir şeye yanıt olarak ortaya çıkabilirler. Milia genellikle birkaç hafta sonra kendiliğinden geçer. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler için bazı milia türleri daha uzun sürebilir. Milianız gitmiyorsa ve orada olmamasını tercih ediyorsanız, potansiyel tedavi seçenekleri hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Kaynak

Health, What Are Milia—And How Can You Get Rid of Them?, 2022

Gallardo Avila PP, Mendez MD. Milia. In: StatPearls. StatPearls Publishing; 2022.

MedlinePlus. Milia.

American Academy of Dermatology Association. Is that acne on my baby’s face?

Popüler Gönderiler