Miyalji, kas ağrısı için kullanılan tıbbi terimdir. Miyaljinin akut (kısa vadeli) nedenleri arasında kas gerilmeleri veya aşırı kullanımı, enfeksiyonlar ve vitamin eksiklikleri bulunur. Kronik (uzun süreli) durumlar da kas ağrısına ve ağrıya neden olabilir. Bunlar fibromiyalji, romatoid artrit ve depresyonu içerir. Altta yatan duruma bağlı olarak, miyalji tedavisi ilaç, kendi kendine tedavi ve fizik tedaviyi içerebilir.
Miyalji Belirtileri Nelerdir?
Kas ağrısı, miyaljinin ana semptomudur. Şunları hissedebilirsiniz:
- lokal bölgede derin kas ağrısı veya yaygın ağrı
- donuk veya keskin ağrıyan ağrı
- dakikalarca sürebilen veya sabit olabilen hafif veya şiddetli ağrı
- dinlenme veya hareketle ağrı
Bu, kas çekilmesine benzer bir his verebilir. Kaslar da hassas ve şiş olabilir. Miyaljiye aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka semptomlar da eşlik edebilir:
- enfeksiyon varsa ateş ve titreme
- kas ağrısı ile ilişkili eklem ağrısı
- normal aktiviteyi engelleyen yorgunluk
- ağrı sürekli ise depresif hissetme
Miyalji Nedenleri Nelerdir?
Miyaljinin birçok farklı nedeni olabilir. Akut miyalji genellikle egzersiz, efor veya hastalık ile aniden ortaya çıkar. Kronik miyalji, çeşitli uzun vadeli koşulların sonucu olabilir.
Akut Miyalji: Akut miyalji tipik olarak kısa ömürlüdür ve kolaylıkla yönetilebilir. En yaygın neden egzersiz veya kas eforudur. Akut miyalji, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok durumun ana semptomu olabilir:
- Yaralanma veya aşırı kullanım
- Grip
- Lyme hastalığı
- Vitamin ve mineral eksiklikleri
Miyalji ayrıca bazı ilaçların yan etkisi olabilir. Erken fark edildiğinde bu vakalar akuttur ve farklı bir ilaca geçilerek kolayca yönetilebilir. Örneğin, statinlerin (kolesterol ilaçları) kas ağrısına neden olduğu bilinmektedir. Glukokortikoidler, immünolojik ilaçlar ve antimikrobiyaller miyopatilere veya kas dokusunu etkileyen hastalıklara neden olur. Bu ilaçların yüksek dozlarının aniden kesilmesi miyaljiyi tetikleyebilir. Aynısı opioidler, benzodiazepinler, kafein ve alkol için de geçerlidir.
Kronik Miyalji: Kronik miyalji genellikle kas ve kemik rahatsızlıklarının yanı sıra otoimmün hastalıkların (vücut yanlışlıkla sağlıklı hücrelere saldırdığında ortaya çıkan) ana semptomudur. Bunlardan bazılarına örnekler şunlardır:
- Fibromiyalji
- Romatoid artrit
- Multipl skleroz
- Depresyon
Kronik miyalji ayrıca bir dizi hastalıktan veya travma gibi belirli tetikleyicilere yanıt olarak da ortaya çıkabilir. Kronik miyalji durumları olan kişilerde genellikle kalıcı veya tekrarlayan ve yaygın kas ağrısı vardır.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Bazı durumlarda miyalji, sağlık uzmanınız tarafından değerlendirilmesi gereken bir sağlık sorununun işareti olabilir. Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızı görmek iyi bir fikirdir:
- Birkaç günlük evde tedaviden sonra ağrı geçmezse
- Kas ağrısı şiddetliyse ve bilinen bir nedeni yoksa
- Kızarıklık varsa
- Bir kene tarafından ısırılma varsa
- Kızarık ve şişme varsa
- Ağrınız reçetesiz ağrı kesici kullanımına rağmen devam ediyorsa
- Ateş varsa
Nadir olsa da, miyalji aynı zamanda tıbbi bir acil durumun işareti olabilir. Ağrıyan kaslarla birlikte aşağıdaki semptomları yaşıyorsanız, derhal tıbbi yardım alın:
- Su tutma veya azalmış idrar çıkışı
- Yutma sorunları
- Nefes almada veya nefesinizi tutmada sorun
- Boyun tutulması
- Zayıf kaslar
- Felç
Miyalji Nasıl Teşhis Edilir?
Miyaljinin kendisi bir semptomdur, bir tanı değildir. Teşhis süreci, kas ağrınızın başlangıcını tetiklemiş olabilecek altta yatan bir durumu bulmaya yöneliktir. Teşhise varmak birkaç adımı içerebilir. Tıbbi geçmiş ilk olanıdır. Süreç, sağlık uzmanınızla geçirmiş olduğunuz/geçmiş olduğunuz tüm yaralanma ve hastalık geçmişinizin gözden geçirilmesini içerir. Halihazırda kullanmakta olduğunuz tüm ilaçlar da kapsam dahilindedir. Fizik muayenede ağrı, kas tonusu, kuvvet ve sertlik alanı değerlendirilir. Ayrıca yürüyüş (yürüme şekli) ve duruş gözlemini de içerir. Kan testleri, kas hasarı, iltihaplanma veya altta yatan bazı koşullarla tutarlı değişiklikler gösterebilir. X-ışınları ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları dahil olmak üzere görüntüleme, miyaljinin bazı nedenlerini teşhis etmek ve ekarte etmek için kullanılabilir.
Duruma Özgü Test: Bir sağlık uzmanının şüphelendiği duruma bağlı olarak, ek teşhis testleri yapabilirler. Örneğin, belirli antikorlar ve genler için testler de dahil olmak üzere otoimmün hastalıkları tanımlamak için belirli kan çalışmaları yapılır. Sinir iletim çalışmaları, kasları besleyen sinirlerin normal çalışıp çalışmadığını belirleyebilir. Bu, kas dokusunun iltihaplanmasına ve dejenerasyonuna neden olan miyoziti teşhis etmek için kullanılabilir. Fibromiyalji gibi bazı kas rahatsızlıkları, kan çalışması veya görüntüleme ile kolayca doğrulanamaz veya dışlanamaz. Bu durumda, sağlık uzmanınız bir teşhise varmak için belirtilerinize ve diğer koşulların ekarte edilmesine güvenecektir.
Miyalji Nasıl Tedavi Edilir?
Miyalji tedavisi nedene ve ağrınızın akut mu yoksa kronik mi olduğuna bağlıdır. Evde tedavi genellikle kas ağrısı için bir miktar rahatlama sağlayabilir. Kronik veya başka semptomların eşlik ettiği ağrı için fizik tedavi veya ilaçlar önerilebilir.
Akut Miyalji: Akut miyalji vakaları genellikle ev ilaçlarına iyi yanıt verir. Akut kas ağrısını hafifletmek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
- Ağrılı bölgeyi dinlendirmek
- İbuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz (OTC) ağrı kesiciler almak
- Şişliği azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için buz ve ısı arasında geçiş yapmak
- Yavaşça kasları germek
- Ağrı geçene kadar yüksek etkili aktivitelerden kaçınmak
- Kas gerginliğini azaltmak için yoga ve meditasyon gibi stres giderici egzersizler yapmak
Kronik Miyalji: Fizik tedavi, kronik miyalji için en yaygın tedavi yöntemidir. Ağrılı kaslardaki esnekliği artırabilir ve çevre dokuların güçlenmesine yardımcı olabilir. Bir terapist, stresi yönetmenin yollarını bulmanıza ve işte ve evde ergonomiye odaklanmanıza da yardımcı olabilir. Ergonomi, yaralanma veya zarar görme riskini en aza indirmek için çalışma alanınızı ve ortamınızı iyileştirebilir. Fizik tedaviye ek olarak, sağlık uzmanınız ağrınızı yönetmenize yardımcı olacak ilaçlar reçete edebilir. Örneğin, aşırı kullanımdan kaynaklanan miyalji genellikle OTC ağrı kesicilere iyi yanıt verir. Fibromiyalji bazen reçeteli ilaçlarla düzelir. Bunlar, nöbet önleyici ilaçlar pregabalin ve vücudun ağrıya karşı kimyasal tepkilerini değiştiren duloksetin gibi anti-depresanlar içerebilir. Ek olarak, ağrıyı azaltmak için ağrı kesici ilaçlar ve antienflamatuar ilaçlar bazen doğrudan ağrılı bir bölgeye enjekte edilir. Otoimmün hastalıklar aşırı sistemik (tüm vücut) iltihaplanmaya neden olur. Tedavi duruma bağlıdır ancak iltihabı azaltabilen kortikosteroidler gibi ilaçları içerebilir.
Özet
Miyalji, kas ağrısı için tıbbi bir terimdir. Akut veya kısa süreli olabilir, örneğin egzersizden sonraki gün kaslarınız ağrıdığında. Ayrıca fibromiyalji gibi bir sağlık durumu nedeniyle kronik veya uzun süreli olabilir. Kas ağrısı genellikle dinlenme ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar gibi ev ilaçları ile yönetilebilir. Kronik ise, sağlık uzmanınız sizin için doğru tedaviyi belirlemek için bir muayene yapabilir ve testler isteyebilir. Kas ağrısı yönetilebilir ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilir, ancak bu, sağlık uzmanınızı görmekle başlar. Ağrınızın ciddiye alındığına inanmıyorsanız, ikinci bir görüş aldığınızdan emin olun.
Kaynak
Verywell Health, An Overview of Myalgia, 2022
Breastcancer.org. Muscle pain (myalgia).
Johns Hopkins Medicine. Myalgia.
National Institute of Allergy and Infectious Disease. Influenza.