Pazar, Ocak 19, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Miyelofibroz Nedir?

Agnojenik miyeloid metaplazi olarak da bilinen miyelofibroz, kemik iliğinin ilerleyici skarlaşmasına neden olarak anormal kan hücresi sayımlarına ve diğer ciddi komplikasyonlara yol açan nadir bir hastalıktır. Hastalığı olan bazı kişilerde semptom görülmeyebilir veya acil tedavi gerektirebilir. Diğerleri agresif hastalığa sahiptir ve şiddetli anemi, karaciğer fonksiyon bozukluğu ve dalak büyümesi geliştirir. Miyelofibroz, kan testleri ve kemik iliği biyopsisi ile teşhis edilebilir. Bilinen tek tedavisi kök hücre naklidir.

Miyelofibroz Türleri Nelerdir?

Miyelofibroz, miyeloproliferatif neoplazma olarak sınıflandırılır, en az bir tip kan hücresinin aşırı üretimi ile karakterize edilen bir grup bozukluktur. Neoplazm, hem kanserli hem de iyi huylu tümörlerin karakteristik özelliği olan dokuların anormal, aşırı büyümesini ifade eder. Miyelofibroz teknik olarak “kanser” değil, lösemi gibi belirli kan kanserlerine yol açabilen bir kanserdir. Miyelofibroza belirli kanserler de neden olabilir.

Miyelofibroz, birincil veya ikincil neoplazma olarak sınıflandırılabilen karmaşık bir hastalıktır. Primer miyelofibroz, kemik iliğinde kendiliğinden gelişen bir hastalık şeklidir. Genellikle birincil idiyopatik miyelofibroz olarak adlandırılır. İkincil miyelofibroz, kemik iliğindeki değişikliklerin başka bir hastalık veya durum tarafından tetiklendiği tiptir. Bu nedenle, miyelofibroz birincil bir nedene ikincil olarak kabul edilir.

Miyelofibroz Belirtileri Nelerdir?

Miyelofibroz, kemik iliğinin ilerleyici başarısızlığına neden olarak kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri üretme yeteneğini bozar. Bu meydana geldiğinde, vücudun diğer organlarındaki kan yapıcı hücreler görevi devralmaya zorlanarak organlara aşırı baskı uygular ve şişmelerine neden olur. Miyelofibrozin yaygın semptomları şunları içerir:

  • yorgunluk ve zayıflık
  • nefes darlığı
  • sağlıksız solgun bir görünüm
  • karın şişliği ve hassasiyeti
  • kemik ağrısı
  • kolay morarma ve kanama
  • iştah ve kilo kaybı
  • pnömoni dahil enfeksiyon riskinde artış
  • deri nodülleri
  • gut

Miyelofibrozlu kişilerin %20 kadarında hiçbir belirti görülmez. Yapanlar anemi, lökopeni, trombositopeni, splenomegali ve hepatomegali yaşayabilir.

Miyelofibroz Komplikasyonları Nelerdir?

Hastalık ilerleyip birden fazla organı etkilemeye başladığında ciddi komplikasyonlara yol açabilir, bunlar arasında:

  • Özofagus varisleri dahil olmak üzere kanama komplikasyonları
  • Kemik iliği dışında tümör oluşumu
  • Portal hipertansiyon
  • Akut miyeloid lösemi

Miyelofibroz Nedenleri Nelerdir?

Miyelofibroz, kemik iliğindeki hemopoietik hücrelerdeki genetik mutasyonlarla ilişkilidir. Bu mutasyonların neden meydana geldiği tam olarak anlaşılamamıştır, ancak meydana geldiklerinde yeni kan hücrelerine geçebilirler. Zamanla, mutasyona uğramış hücrelerin çoğalması, kemik iliğinin sağlıklı kan hücreleri üretme yeteneğini geride bırakabilir. Miyelofibroz ile en yakından bağlantılı mutasyonlar JAK2, CALR veya MPL genini içerir. Vakaların yaklaşık %90’ı bu mutasyonlardan en az birini içerirken, %10’u bu mutasyonların hiçbirini taşımamaktadır. JAK2 V617F mutasyonu en yaygın gen mutasyonudur ve kendi başına miyelofibroz gelişimini tetikleyebilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Hem birincil hem de ikincil miyelofibroz ile ilişkili bilinen risk faktörleri şunları içerir:

  • Ailede miyeloproliferatif hastalık öyküsü
  • Yahudi kökenli
  • Yaşlılık
  • Bazı otoimmün durumlar

İkincil miyelofibroz, kemik iliğini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen diğer hastalık veya durumlarla da bağlantılıdır, örneğin:

  • Metastatik kanserler
  • Polisitemi vera
  • Hodgkin ve non-Hodgkin lenfoma
  • Multipl miyelomlar
  • Akut lösemi
  • Kronik miyeloid lösemi
  • Benzen veya petrol gibi belirli kimyasallara maruz kalma
  • Radyasyona maruz kalma

Miyelofibroz Nasıl Teşhis Edilir?

Sağlık uzmanınız miyelofibrozunuz olabileceğinden şüphelenirse, tanı tipik olarak tıbbi geçmişinizin gözden geçirilmesi ve karaciğer veya dalak büyümesi veya anormal cilt nodüllerini kontrol etmek için fizik muayene ile başlayacaktır. Kan ve görüntüleme testleri muhtemelen miyelofibroz teşhisine yönelik sonraki adımlar olacaktır. Kan testi paneli muhtemelen şunları içerecektir:

  • Kan hücresi türlerinin yüksek veya düşük olup olmadığını belirlemek için tam kan sayımı
  • Anormal şekilli kan hücrelerini aramak için periferik kan yayması
  • Karakteristik gen mutasyonlarını kontrol etmek için genetik testler

Röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi görüntüleme testleri, miyelofibroz ile ortak olan organ genişlemesini, vasküler distansiyonu veya kemiğin anormal sertleşmesini (osteoskleroz) saptamaya yardımcı olabilir. Kemik iliğindeki karakteristik değişiklikleri tanımlamak ve hastalığın evresine yardımcı olmak için rutin olarak bir kemik iliği biyopsisi kullanılır. Kemik iliği örneğini çıkarmak için kemiğin merkezine uzun bir iğnenin sokulmasını içerir. Kemik iliği biyopsisi, lokal anestezi altında ayakta tedavi bazında gerçekleştirilebilen orta derecede invaziv bir prosedürdür.

Doğru tanıyı sağlamak için, sağlık uzmanı belirtilerinizin diğer olası nedenlerini hariç tutacaktır. Bunların başlıcaları, diğer klasik kronik miyeloproliferatif neoplazmalardır:

  • Kronik miyeloid lösemi
  • Polisitemi vera
  • Esansiyel trombositemi
  • Kronik nötrofilik lösemi
  • Kronik eozinofilik lösemi

Bu hastalıklara teşhis konması, mutlaka miyelofibrozun dahil olmadığı anlamına gelmez. Bazı durumlarda, miyelofibroz, özellikle polisitemi vera ve esansiyel trombositemi ile ilgili hastalığa sekonder olabilir.

Miyelofibroz Nasıl Tedavi Edilir?

Bu öncelikle semptomların giderilmesine, kan hücresi sayımlarının iyileştirilmesine ve komplikasyonların önlenmesine odaklanır. Miyelofroz için potansiyel tedavi, bir kemik iliği/kök hücre naklidir. Tedavi kararları nihai olarak aşağıdakiler tarafından yönlendirilir:

  • Semptomların olup olmadığı
  • Yaş ve genel sağlık
  • Özel durumla ilgili riskler

Semptomlarınız yoksa ve düşük komplikasyon riskiniz varsa, yalnızca hastalığın ilerleyip ilerlemediğini görmek için düzenli olarak izlenmeniz gerekebilir. Başka bir tedaviye gerek olmayabilir. Semptomatik iseniz, ciddi anemi ve splenomegalinin tedavisine odaklanılacaktır. Semptomlarınız şiddetliyse, kemik iliği nakli önerilebilir.

Kansızlık Tedavisi: Anemi, vücudun dokularına yeterli oksijeni taşımak için yeterli sağlıklı kırmızı kan hücresinden yoksun olduğunuz bir durumdur. Miyelofibrozin en yaygın özelliklerinden biridir ve müdahalelerle tedavi edilebilir veya önlenebilir. Kan nakli, şiddetli anemiyi tedavi etmek için kullanılır ve sıklıkla şiddetli miyelofibrozu olan kişilere periyodik olarak verilir. Böbrek söz konusuysa, Epogen gibi anti-anemi ilaçları reçete edilebilir. Demir, folat ve B12 vitamini takviyeleri ile birlikte demir açısından zengin bir diyet de yardımcı olabilir. Androjen tedavisi, kırmızı kan hücresi üretimini uyarmak için danazol gibi sentetik erkek hormonlarının enjeksiyonunu içerir. Androjen tedavisi kadınlarda erkekleştirici etkilere neden olabilir ve uzun süreli kullanımda karaciğer hasarı riskini artırabilir. Glukokortikoidler, sistemik inflamasyonu azaltan ve kırmızı kan hücrelerinin sayısını iyileştirebilen steroid ilaç türleridir. Prednizon en sık reçete edilen steroiddir ancak uzun süreli kullanımının katarakta ve enfeksiyon riskinde artışa neden olabileceği unutulmamalıdır. Talidomide, lenalidomid ve pomalidomid gibi bağışıklık modüle edici ilaçlar, dalak büyümesini azaltırken kırmızı kan hücresi sayısını artırmaya yardımcı olabilir.

Splenomegali Tedavisi: Miyelofibroz ile dalak, yüksek konsantrasyonda hemopoietik hücrelere sahip olduğu için kemik iliği yetmezliğinden en çok etkilenen organdır. Miyelofibroz ile ilişkili splenomegaliyi tedavi etmek için kullanılan birkaç seçenek vardır. Hidroksiüre ve kladribin gibi kemoterapi ilaçları şişliği ve ağrıyı azaltmak için splenomegalinin birinci basamak tedavisinde sıklıkla kullanılır. Ruxolitinib, en yaygın olarak miyelofibroz ile ilişkili JAKS mutasyonlarını hedefleyen bir kemoterapi ilacıdır. Jakafi, bazılarında mide bulantısı, ishal, karaciğer iltihabı, trombosit azalması ve kolesterol artışına neden olabilir. Dalak ağrıya neden olacak ve komplikasyon riskini artıracak kadar büyürse, dalağın cerrahi olarak çıkarılması olan splenektomi önerilebilir. Herhangi bir ameliyatla ilişkili riskler olsa da, bir splenektomi genellikle yaşam süresini veya yaşam kalitesini etkilemez. Splenektomi bir seçenek değilse radyasyon tedavisi düşünülebilir. Yan etkiler mide bulantısı, ishal, yorgunluk, iştah kaybı, deri döküntüsü ve saç dökülmesini içerebilir.

Kök Hücre Nakli: Kök hücre nakli olarak da bilinen kemik iliği nakli, hastalıklı kemik iliğini sağlıklı kemikten alınan kök hücrelerle değiştirmek için kullanılan bir prosedürdür. Miyelofibroz için prosedüre allojenik kök hücre nakli denir. Bir kemik iliği nakli, miyelofibrozu tedavi etme potansiyeline sahiptir, ancak aynı zamanda yaşamı tehdit eden yan etkiler açısından yüksek risk taşır. Bu, transplant hücrelerinin sağlıklı dokulara saldırdığı graft-versus-host hastalığını içerir. Nakilden önce, tüm hastalıklı kemik iliğini yok etmek için şartlandırma tedavisine tabi tutulacaksınız. Ardından, uyumlu bir donörden intravenöz kök hücre infüzyonu alacaksınız. Koşullandırma, bağışıklık sistemini baskılayarak reddedilme riskini azaltmaya yardımcı olur ama aynı zamanda sizi yüksek bir enfeksiyon riskine sokar. Bu riskler nedeniyle, kök hücre nakli için iyi bir aday olup olmadığınızı belirlemek için kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerekir.

Mevcut kanıtlara dayanarak, miyelofibrozli kişiler için medyan hayatta kalma süresi teşhis anından itibaren 3,5 ila 5,5 yıldır. Ancak bu, miyelofibroz teşhisi konulursa yalnızca üç ila beş yıl yaşayabileceğiniz anlamına gelmez. Miyelofibrozlu kişilerde tahmini hayatta kalma sürelerinde birçok faktör rol oynar. Örneğin, 55 yaşından önce teşhis edilmek, medyan hayatta kalma sürenizi 11 yıla çıkarır. Bazı insanlar bundan daha uzun yaşar. Hayatta kalma sürelerini artırabilen diğer faktörler arasında şunlar yer alır:

  • Tanı anında 65 yaşın altında olmak
  • Desilitrede 10 gramdan (g/dL) fazla hemoglobin sayımı
  • Mikrolitre başına 30.000’den az beyaz kan hücresi sayısı

Semptomların şiddeti ayrıca hayatta kalma sürelerinde rol oynar.

Miyelofibroz Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

Potansiyel olarak yaşamı tehdit eden herhangi bir hastalıkla yaşamak stresli olabilir. Size veya sevdiğiniz birine miyelofibroz teşhisi konulursa, başa çıkmanın ve önerilen tedaviyi desteklemenin en iyi yolu sağlıklı kalmaktır. Miyeloproliferatif neoplazmları olan insanları destekleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan MPN Koalisyonu, sağlıklı bir Akdeniz diyeti yemeyi önerir. Bu, tereyağını sağlıklı yağlarla değiştirmeyi ve kırmızı eti ayda bir veya iki kez sınırlamayı içerir. Miyelofibroz bağışıklık sistemini zayıflatabileceğinden, aşağıdakileri yaparak enfeksiyondan kaçınmak önemlidir:

  • Elleri düzenli olarak yıkamak
  • Soğuk algınlığı, grip veya diğer bulaşıcı hastalıkları olan kişilerden kaçınmak
  • Meyve ve sebze yıkama
  • Çiğ et, balık, yumurta veya pastörize edilmemiş sütten kaçınmak

Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve tıbbi ekibinizden destek almanız ve derin bir depresyon veya anksiyete yaşadıysanız bir terapist veya psikiyatrdan yardım almanız da önemlidir. Düzenli egzersiz, fiziksel faydalarının yanı sıra ruh halini yükseltmeye ve uykuyu iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca miyelofibroz ile yaşayan ve destek, ipuçları ve profesyonel tavsiyeler sunabilen diğer kişilerle bağlantı kurmak için destek gruplarına ulaşmaya yardımcı olur. Çevrimiçi destek grupları Facebook’ta ve kar amacı gütmeyen MPN Araştırma Vakfı aracılığıyla bulunabilir.

Özet

Şimdiye kadar, birincil miyelofibrozlu kişilerin hayatta kalma süresi, herhangi bir tedavi veya tedavi yaklaşımından çok, semptomları ve kan anormallikleri ile daha yakından ilişkili görünmektedir. Bu nedenle, hastalığın bireysel bazda tedavi edilmesi, hastalığın her aşamasında potansiyel faydalar ve risklerin tartılması gerekir. Önerilen bir tedaviden emin değilseniz veya yeterince agresif bir şekilde tedavi edildiğinizi düşünmüyorsanız, kalifiye bir hematolog veya miyeloproliferatif neoplazmalar konusunda uzmanlaşmış bir onkologdan ikinci bir görüş almaktan çekinmeyin.

Kaynak

Verywell Health, What Is Myelofibrosis?, 2022

Greenberg et al. Myelodysplastic syndromes: clinical practice guidelines in oncology. 2013.

Leukaemia Foundation. Primary myelofibrosis.

Shammo, Stein. Mutations in MPNs: prognostic implications, window to biology, and impact on treatment decisions. 2016.

Popüler Gönderiler