Multifokal meme kanseri, aynı memede iki veya daha fazla tümör olduğunda ortaya çıkar. Tüm tümörler tek bir orijinal tümörde başlar. Tümörler ayrıca memenin aynı kadranında bulunur. Multisentrik meme kanseri benzer bir kanser türüdür. Memenin farklı kadranlarında birden fazla tümör gelişir. Meme tümörlerinin yüzde 6 ila 60’ı, nasıl tanımlandıklarına ve teşhis edildiklerine bağlı olarak çok odaklı veya çok merkezlidir. Multifokal tümörler noninvaziv veya invaziv olabilir. İnvaziv olmayan kanserler, memenin süt kanallarında veya süt üreten bezlerinde kalır. İnvaziv kanserler memenin diğer bölgelerine büyüyebilir ve diğer organlara yayılabilir.
Meme Kanseri Türleri Nelerdir?
Birkaç meme kanseri türü vardır ve bunlar, kanserin büyüdüğü hücrelerin türüne dayanır. Çoğu meme kanseri karsinomdur. Bu, göğüsleri hizalayan epitel hücrelerinde başladıkları anlamına gelir. Adenokarsinom, süt kanallarından veya lobüllerinden büyüyen bir karsinom türüdür. Meme kanseri ayrıca bu türlere ayrılır:
- Ductal carcinoma in situ (DCIS) süt kanallarının içinde başlar. Noninvaziv olarak adlandırılır çünkü bu kanalların dışına yayılmamıştır. Bununla birlikte, bu kansere sahip olmak, invaziv meme kanseri riskinizi artırabilir. DCIS, noninvaziv meme kanserinin en yaygın türüdür. Amerika Birleşik Devletleri’nde teşhis edilen tüm meme kanserlerinin yüzde 25’ini oluşturur.
- Lobüler karsinoma in situ (LCIS) da noninvazivdir. Anormal hücreler memenin süt üreten bezlerinde başlar. LCIS gelecekte meme kanseri olma riskinizi artırabilir. LCIS nadirdir ve tüm kanserli olmayan meme biyopsilerinin sadece yüzde 0,5 ila 4’ünde görülür.
- İnvaziv duktal karsinom (IDC), bu kanserlerin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan en yaygın meme kanseri türüdür. IDC, süt kanallarını hizalayan hücrelerde başlar. Memenin geri kalanına ve vücudun diğer bölgelerine büyüyebilir.
- İnvaziv lobüler karsinom (ILC) lobüllerde başlar ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Tüm invaziv meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 10’u ILC’dir.
- İnflamatuar meme kanseri, agresif bir şekilde yayılan nadir bir formdur. Tüm meme kanserlerinin yüzde 1 ila 5’i bu tiptir.
- Meme ucu Paget hastalığı, süt kanallarında başlayan ancak meme ucuna yayılan nadir bir kanserdir. Meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 1 ila 3’ü bu tiptir.
- Phyllodes tümörleri, isimlerini kanser hücrelerinin büyüdüğü yaprak benzeri modelden alır. Bu tümörler nadirdir. Çoğu kanserli değildir, ancak malignite mümkündür. Filloid tümörler, tüm meme kanserlerinin yüzde 1’inden azını oluşturur.
- Anjiyosarkom, kan veya lenf damarlarını çevreleyen hücrelerde başlar. Meme kanserlerinin yüzde 0,05’inden azı bu tiptir.
Multifokal Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorlar meme kanserini teşhis etmek için birkaç farklı test kullanır. Bunlar şunları içerir:
Klinik meme muayenesi: Doktorunuz göğüslerinizi ve lenf düğümlerinizi topaklar veya diğer anormal değişiklikler için hissedecektir.
Mamogram: Bu test, göğüslerdeki değişiklikleri tespit etmek ve kanser taraması yapmak için bir X-ışını kullanır. Bu testi yaptırmaya başlamanız gereken yaş ve sıklığı meme kanseri riskinize bağlıdır. Anormal bir mamogramınız varsa, doktorunuz aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını yaptırmanızı önerebilir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Bu test, memenin içinin ayrıntılı resimlerini oluşturmak için güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanır. Multifokal meme kanserini tespit etmede mamografi ve ultrasondan daha doğrudur.
Ultrason: Bu test, göğüslerinizdeki kitleleri veya diğer değişiklikleri aramak için ses dalgalarını kullanır.
Biyopsi: Doktorunuzun kanser olduğunuzdan emin olmasının tek yolu budur. Doktorunuz memenizden küçük bir doku örneği almak için bir iğne kullanacaktır. Kanser hücrelerinin tümörden ilk yayılma olasılığının en yüksek olduğu lenf düğümü olan sentinel lenf düğümünden de bir biyopsi alınabilir. Numune, kanser olup olmadığının kontrol edildiği bir laboratuvara gönderilir.
Bunlara ve diğer test sonuçlarına göre doktorunuz kanserinizin evresini belirleyecektir. Evreleme, kanserin ne kadar büyük olduğunu, yayılıp yayılmadığını ve eğer öyleyse ne kadar uzağa gittiğini gösterir. Doktorunuzun tedavinizi planlamasına yardımcı olabilir. Multifokal kanserde her tümör ayrı ayrı ölçülür. Hastalık, en büyük tümörün boyutuna göre evrelendirilir. Bazı uzmanlar, memedeki toplam tümör sayısını hesaba katmadığı için bu yöntemin doğru olmadığını söylüyor. Yine de multifokal meme kanseri genellikle bu şekilde evrelendirilir.
Multifokal Meme Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Tedaviniz kanserinizin evresine bağlı olacaktır. Kanser erken aşamadaysa – yani tümörler memenizin yalnızca bir kadranındaysa – meme koruyucu cerrahi mümkündür. Bu prosedür, etrafındaki sağlıklı meme dokusunu korurken kanserin mümkün olduğu kadar çoğunu ortadan kaldırır. Ameliyattan sonra geride kalmış olabilecek kanser hücrelerini öldürmek için radyasyon alacaksınız. Kemoterapi ameliyattan sonra başka bir seçenektir. Yayılan büyük tümörler veya kanserler mastektomi gerektirebilir – tüm memeyi çıkarmak için ameliyat. Lenf düğümleri de ameliyat sırasında çıkarılabilir. Meme kanseri tedavileri hayatta kalma şansınızı artırabilse de yan etkileri olabilir. Meme koruyucu cerrahinin yan etkileri şunlardır:
- memede ağrı
- yara izi
- memede veya kolda şişlik
- meme şeklindeki değişiklik
- kanama
- enfeksiyon
Radyasyon yan etkileri şunları içerir:
- ciltte kızarıklık, kaşıntı, soyulma ve tahriş
- tükenmişlik
- memede şişlik
Özet
Multifokal meme kanserlerinin lenf düğümlerine yayılma olasılığı, tek tümörlerden daha fazladır. Bununla birlikte, araştırmalar, 5 yıllık sağkalım oranlarının multifokal tümörler için tek tümörlerden farklı olmadığını göstermektedir. Bakış açınız, bir memede kaç tane tümör olduğundan çok, tümörlerinizin boyutuna ve yayılıp yayılmadığına bağlıdır. Genel olarak, memeyle sınırlı kanser için 5 yıllık sağkalım oranı yüzde 99’dur. Eğer kanser bölgedeki lenf düğümlerine yayılmışsa 5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 85’tir.
Kaynak
Healthline, Everything You Need to Know About Multifocal Breast Cancer, 2018
The American Cancer Society medical and editorial content team. Invasive breast cancer (IDC/ILC). 2017..
The American Cancer Society medical and editorial content team. Radiation for breast cancer. 2017.
Bordoni et al. Primary angiosarcoma of the breast. 2016.