Mutfak Silme Beziniz Bakteri Dolu

0
1023

Yeni bir çalışma, mutfaklarda sıklıkla kullandığımız silme bezlerinin potansiyel olarak gıda zehirlenmesine ve gıda kaynaklı diğer hastalıklara neden olabilecek bakterilerle dolduğunu göstermektedir.

Mauritius Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir ay kullanımdan sonra, 100 mutfak bezini bakteri açısından değerlendirdi. Neredeyse yarısında bakteri üremesi saptandı.

Bakteriyel üreme neden oluyor?

Pozitif test edilen 49 örnekten %36.7’si koliform bakteri, %36.7’si Enterococcus, %14.3’ü ise Staphylococcus aureus (S. aureus) ürediği gözlendi.

Bezlerde üreyen bakteriler bezlerin sahiplerinin yaşamlarını yansıttığı ortaya kondu. Araştırmacılar, aile büyüklüğü, çocukların mevcudiyeti, sosyoekonomik durum, diyet türü ve kullanılan bezin türüne göre değişen bakteri türleri ve sayısı olduğunu bulmuşlardır.

Örneğin, deri, burun ve boğazda tipik olarak bulunan bir bakteri olan S. aureus daha fazla çocuk sahibi olan ve daha düşük sosyoekonomik statüde olan ailelerin bezlerinde daha yaygın olduğu tespit edildi. Özellikle insan dışkısında bulunan E.Coli bakterisinin de hijyene dikkat etmeyenlerin bezlerinde ürediği gözlendi.

Çalışma aynı zamanda, yüzeylerin silinmesi ve ellerin kurulanması gibi birçok amaç için kullanılan bezlerde daha fazla bakteri bulunduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca, kuru bezlerin aksine sıcak ve nemli havlularda daha yüksek bakteriyel büyüme örnekleri olduğu gözlendi.

Nemli mutfak bezinin, gıda zehirlenmesinden sorumlu potansiyel patojenlerin büyümesini destekleyebildiğini gösterdiler.

Bu sağlığınız için ne anlama geliyor?

Mevcut bakterilerin çoğu, sağlıklı bireyler için nispeten zararsızdır. Bununla birlikte, E. coli ve S. aureus gibi bazı patojenler, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateşe neden olan gıda zehirlenmesine bağlanmıştır. Semptomlar birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir.

Bu bakteriler, yerleşmemeleri gereken yerlere ve gündelik temas yoluyla ve / veya insanlar ve yabancı cisimler arasında çoğaldıklarında sorunlar ortaya çıkabilir. Uygun gıda işleme ve sanitasyon önlemleri alınmadığında, bu bakterilerin gıda kaynaklı hastalığa neden olabilecekleri uzmanlarca belirtilmiştir.

Ne yapabilirsiniz?

İlk önce bezlerinizi sık sık temizleyerek ve değiştirerek başlayın. Tek kullanımlık bezlerde patojen bakteri gözlenmemesi, uygun hijyen uygulamalarının zararlı bakterilerin büyümesinin önlenmesinde büyük rol oynayabileceğini düşündürmektedir.

Çocukları veya yaşlı bireyleri olan daha büyük aileler, hastalanma riskiyle daha çok karşı karşıya olduğundan, ev hijyeni konusunda dikkatli olmalıdırlar.

Mutfağınızı tamamen mikropsuz tutmak mümkün olmasa da, bezlerinizi düzenli olarak yıkamak veya tek kullanımlık bez kullanmak bakterileri uzak tutmanıza yardımcı olacaktır.

HealthLine, Your Kitchen Towels Are Probably Full of Bacteria, 2018