Müzik terapisi, ruh halindeki ve genel iyilik halindeki olumlu değişiklikleri teşvik etmek için kişinin tepkilerini ve müziğe olan bağlantılarını kullanmayı içerir. Müzik terapisi, her tür enstrümanla müzik yaratmayı, şarkı söylemeyi, müziğe geçmeyi veya sadece onu dinlemeyi içerebilir.
Müziğin zihin üzerinde güçlü etkileri vardır. Farklı müzik tarzları, bir kişinin ruh hali üzerinde çok hızlı bir şekilde önemli bir etkiye sahip olabilir ve mutluluktan heyecana, ayrıca üzüntü, sakinlik ve düşünceliliğe kadar çok çeşitli duyguları deneyimlemelerine ve işlemelerine yardımcı olabilir.
Müzik yapmak da müzik dinlemek kadar faydalı olabilir ve müzik terapisi insanları kendilerine faydalı buldukları müziği aktif olarak yaratmaya teşvik eder.
Müzik terapisi, bir kişinin refahını iyileştirmek için müziğin güçlü yeteneklerini kullanır. Danışmanlık veya bilişsel davranışçı terapi (CBT) gibi diğer terapi türlerine bir alternatiftir.
Müzik terapistleri, ruh halindeki ve genel zihinsel zihniyetteki olumlu değişiklikleri teşvik etmek için bir kişinin tepkilerini ve müziğe olan bağlantılarını kullanır. Müzik terapisi, müzik dinlemeyi veya her türden enstrümanla müzik yaratmayı içerebilir. Ayrıca şarkı söylemeyi veya müziğe geçmeyi de içerebilir.
Kendine güveni, iletişim becerilerini, bağımsızlığı, öz-farkındalığı ve başkalarının farkındalığını, konsantrasyon ve dikkat becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir.
Müzik terapisi sırasında kişi ve terapisti arasındaki canlı müzikal etkileşim önemlidir.
Doğaçlama aynı zamanda müzik terapisinin önemli bir parçası olabilir. Bu, davul ve yağmur çubuğu kullanarak bir fırtına sesi çıkarmak gibi bir ruh hali veya temaya yanıt olarak yerinde müzik yapmayı içerir.
Müzik Terapisi Nasıl Uygulanır?
Müziğin beyni etkileme şekli çok karmaşıktır. Müziğin perde, tempo ve melodi dahil tüm yönleri beynin farklı alanları tarafından işlenir.
Örneğin, beyincik ritmi işler, ön loblar müziğin yarattığı duygusal sinyalleri çözer ve sağ temporal lobun küçük bir kısmı perdeyi anlamaya yardımcı olur.
Beynin accumbens çekirdeği olarak adlandırılan ödül merkezi, güçlü bir müzik duyduğunda tüylerin diken diken olması gibi güçlü fiziksel zevk işaretleri bile üretebilir.
Müzik terapisi, vücudun müziğe verdiği bu derin fiziksel tepkileri zihinsel sağlık sorunları olan insanlara yardım etmek için kullanabilir.
Müzik Terapisi Kökenleri
Müzik binlerce yıldır insan yaşamının bir parçası olmuştur. Spesifik olarak, uzmanlar 40.000 yıl öncesine dayanan enstrümanlar buldular, bu da insanların kendilerini ifade etme veya müzik yoluyla iletişim kurma arzusunun köklü olduğunu gösteriyor.
Müziğin terapi ve şifa için kullanımı Antik Yunan’a kadar uzanır, ancak günümüzde tedavi edici kullanımı, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra 20. yüzyılda başlamıştır. Müzik terapisine en erken referans, “Fiziksel olarak düşünülen müzik” adlı 1789 tarihli bir makaleden geliyor.
1800’ler, müziğin terapötik doğasına yönelik tıbbi araştırmaların arttığını gördü ve 1940’larda üniversiteler müzik terapi programları sunmaya başladı. Müziğin terapötik bir araç olarak kullanılmasına öncülük eden üç kişiden biri olan E. Thayer Gaston, uygulamayı kabul edilen bir terapi türü haline gelmesi için organize etmiş ve teşvik etmiştir.
Artık dünya çapında birçok müzik terapi derneği var ve müzik terapistleri özel bakım, eğitim ve sosyal bakım alanlarında çalışıyor.
Müzik Terapisi ve Diğer Terapi Biçimleri
Müzik terapisi sözlü iletişime dayanmaz, bu nedenle sözlü iletişim kurmakta zorlanan insanlar için daha iyi olabilir. Bunun nedeni bir sakatlık, bunama gibi nörodejeneratif bir durum, edinilmiş bir beyin hasarı veya bir akıl sağlığı durumu olabilir.
BDT ve danışmanlık konuşma terapileri olduğundan sözlü iletişimi zor bulan kişiler için uygun olmayabilir. Müzik terapisinin faydalı olabileceği yer burasıdır.
Ek olarak, akıl sağlığı pratisyenleri, örneğin yataktan çıkamıyorlar veya bir terapistin ofisine gidemiyorlarsa, doğrudan bir kişiye müzik terapisi getirebilirler. Evde müzik terapisinin keyfini çıkarmak, seansları sırasında tanıdık bir ortamda olmak isteyen çocuklara da fayda sağlayabilir.
Bu, müzik terapisine özgü değildir, ancak evde başka birçok psikoterapi türü gerçekleşebilir.
Bir kişinin müzik terapisinde öğrendiği beceriler, günlük yaşamlarında da faydalı olabilir. Hatta hayatları boyunca zihinsel sağlıklarını iyileştirmek ve zor durumlarla baş etmek için bir araç olarak kullanabilecekleri yeni bir hobi olarak bir enstrüman öğrenmeyi bile seçebilirler.
Müzik Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Müzik dinlemenin veya yaratmanın, konuşma terapilerinin sağlayamayacağı ekstra faydaları vardır.
Örneğin, bir müzik parçasını öğrenmek ve uygulamak, hafıza becerilerini, koordinasyonu, okuma, anlama ve matematik becerilerini geliştirebilir ve ayrıca sorumluluk ve azim dersleri verebilir.
İnsanlar ayrıca, ruh hallerini ve özgüvenlerini iyileştirmeye yardımcı olabilecek bir müzik parçası yaratarak büyük bir başarı hissinin tadını çıkarabilirler.
Danışanlar terapi sırasında herhangi bir müzik türünü ve türünü keşfedebildiğinden, müzik terapisi insanları birçok farklı kültürle tanıştırabilir. Bir müzik parçasının arkasındaki tarihi anlamak, insanların duydukları veya çaldıkları müzikle bağlantı kurmasına yardımcı olabilir.
Kendini ifade etme, konuşma terapisinin bir parçası olmasına rağmen, müzik terapisi insanların kendilerini yaratıcı bir şekilde ifade etmelerine olanak tanır; bu, zor duyguları keşfetmenin daha keyifli bir yolu olabilir.
Şarkı sözü analizi, insanların müzik aracılığıyla zor duyguları, deneyimleri veya anıları keşfetmesi ve işlemesi için başka bir erişilebilir yoldur.
Örneğin, bir kişi şarkı sözleri içinde temalar ve anlamlar bulabilir ve yaşamları ve deneyimleri için geçerli olan alternatif şarkı sözleri sunabilir; bu, kendilerini ifade etmekte zorlanıyorsa, nasıl hissettiklerini temsil eden kelimeleri bulmalarına yardımcı olabilir.
Müzik terapisinin belgelenmiş faydalarından bazıları şunlardır:
- gelişmiş benlik saygısı
- azalmış kaygı
- artan motivasyon
- başarılı ve güvenli duygusal salıverme
- artan sözlü anlatım
- diğer insanlarla daha güçlü bağlantılar
Müzik Terapisi ve Anksiyete
Birçok çalışma, müzik terapisinin kanserli kişilerde, ameliyat geçirenlerde ve yoğun bakım ünitelerine giren bireylerde kaygı duygularını azaltabileceğini öne sürüyor. Bazı araştırmalar ayrıca müziğin kan basıncını ve kalp atışını azaltabileceğini ve bunun bir kişinin ne kadar stresli hissettiğini doğrudan etkileyebileceğini öne sürüyor.
Ayrıca, müzik terapisi görenlerin seanstan hemen sonra kaygıyı azalttığını gösteren kanıtlar da var, bu da müzik terapisinin semptomları hızlı bir şekilde azaltmanın uygun bir yolu olabileceğini gösteriyor.
Müzik, vücudun salgıladığı adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının miktarını etkiler ve bu hormonları azaltmak kaygı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Müzik Terapisi ve Depresyon
Araştırmalar, müzik terapisinin depresyon semptomlarını iyileştirebileceğini ve müzik terapisi görenlerin yanı sıra depresyon için standart tedaviler – örneğin konuşma terapisi – sadece standart terapi alan insanlardan daha fazla iyileştiğini gösteriyor.
Müzik dinlemek ayrıca insanları iyi hissettiren bir hormon olan dopamini ve mutlu ruh hallerine neden olan ve ağrıyı azaltan hormonlar olan endorfinleri serbest bırakabilir.
Müzik terapisi depresyon için bir tedavi olmasa da ruh halini iyileştirerek, bağlantı kurmayı ve kendini ifade etmeyi teşvik ederek kısa vadeli faydalar sağlayabilir.
Çocuklarda Müzik Terapisi
Çocuklar için müzik terapisinin faydalarından bazıları şunlardır:
- Düşünce ve duyguları ifade etmenin eğlenceli yollarını sunmak
- Sosyal etkileşim ve iletişim becerilerini uygulamak
- Yaratıcı oyunu teşvik etmek
- Konsantrasyonu ve koordinasyonu geliştirmek
- Artan öz farkındalık
- Özellikle grup müzik oturumlarında diğer insanların farkındalığını artırmak
- Özgüven ve dayanıklılık oluşturma
- Dil ve dinleme becerilerini geliştirmek
- Aile ilişkilerini güçlendirmek
Özet
Müzik terapi, herhangi bir zihinsel sağlık durumu için bir tedavi olmasa da depresyon ve anksiyete de dahil olmak üzere çok sayıda durumun semptomlarını azaltmak için etkili ve eğlenceli bir araç olabilir.
Müzik terapisi, insanlara duygularını ifade etmeleri ve deneyimlerini işlemeleri için yaratıcı ve erişilebilir bir yol sunar. İnsanlar, uzun zamandır ruh hali ve duygular üzerindeki güçlü etkileri için müziği kullandılar.
Akıl sağlığı sorunlarına yardımcı olmanın yanı sıra, müzik terapisinin yaratıcı bir çıkış sağlamak, bilgi ve kültürel farkındalığı genişletmek ve hafıza gibi bilişsel becerileri geliştirmek gibi sayısız başka faydaları da vardır.