Migrenli çoğu insan – yaklaşık %70-75 – aurasız migrene yakalanır. Bu genellikle bozuklukla en çok ilişkili olan şeylerle birlikte gelir: baş ağrısı, mide bulantısı, ishal ve ışığa ve sese duyarlılık.
Ancak başka şekillerde ortaya çıkan daha az yaygın migren türleri vardır. Burada tartışılanlar gibi yeni semptomlarınız varsa, doktorunuza görünün.
1- Hemiplejik Migren
Bu çok nadir görülen ancak ciddi migren tipinin en sık görülen semptomlarından biri vücudunuzun bir tarafında güçsüzlüktür. Bu tek taraflı zayıflık, felç sırasında vücudunuza olanlara çok benzer. Bu benzerlik teşhis koymayı zorlaştırabilir.
Ailenizde bu tür migrenler varsa, bunlara ailesel hemiplejik migren denir ve ebeveynlerinizden aldığınız mutasyona uğramış bir genden kaynaklanırlar. Ailenizde akmıyorsa buna sporadik hemiplejik migren denir. Aynı zamanda gen mutasyonundan da kaynaklanır. Çoğu zaman, çocukken hemiplejik migren yaşamaya başlarsınız. Diğer semptomlar şunları içerir:
- baş ağrısı
- yıldızları veya zikzakları görmek veya kör noktalara sahip olmak gibi görme değişiklikleri
- konuşmada sorun
- bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- ataksi adı verilen kas koordinasyonu ile ilgili sorun
- mide bulantısı ya da kusma
- ışığa ve sese duyarlılık
Migreniniz şiddetliyse, nöbet, ateş veya komaya girebilirsiniz. Bu semptomları saatler, günler veya haftalar boyunca yaşayabilirsiniz. Bu semptomlardan herhangi biri için (baş ağrısı, mide bulantısı, kusma veya ışığa veya sese duyarlılık hariç) yeniyse veya teşhis konmamışsa 911’i arayın.
2- Beyin Sapı Auralı Migren
Doktorlar, bunlara beyninizdeki baziler arterin daralmasının veya spazmının neden olduğunu düşündükleri için bu baziler tipi migrenleri çağırırlardı. Ancak bilim adamları artık onları getirenin damarlar değil sinirler olduğunu biliyorlar.
Beyin sapı auralı migren semptomları, kas güçsüzlüğü olmayan hemiplejik migren semptomlarına çok benzer. Genellikle yavaş gelirler ve bunu baş ağrısı izler:
- görüşün bir tarafında parlayan ışıklar
- kolu yüze doğru hareket ettiren uyuşma veya karıncalanma
- başkalarının ne dediğini anlamada zorluk
- işitme sorunları
- konuşma bozukluğu
- vertigo
- çınlayan kulaklar
- çift görme
- ataksi
Bu nadir migren formu, geçici iskemik ataklar (TIA), felç, nöbetler ve baş dönmesi gibi diğer durumları taklit edebilir, bu nedenle yeni veya rahatsız edici semptomlar için acil servisi arayın.
3- Karın Migreni
Karın migreni herkeste görülebilse de, çoğunlukla 5-9 yaş arası çocukları etkiler. Çoğu çocuk 16 yaşına geldiklerinde onlardan kurtulur. Genellikle bunlardan kaynaklanan acıyı göbek deliğinin hemen arkasında hissedersiniz. Hafif bir ağrı gibi hissedebilir veya şiddetli olabilir. Karın ağrısı ile birlikte, genellikle mide bulantısı ve kusma hissedersiniz. Yemek yemek gibi hissetmeyebilirsiniz. Cildiniz ayrıca normalden daha solgun görünebilir.
Karın migrenleri 2 ila 72 saat arasında sürebilir. Onları alan çocuklar genellikle yetişkin olarak migren baş ağrılarına devam ederler. Doktorunuz ağrının karın migreninden kaynaklandığına karar vermeden önce muhtemelen diğer gastrointestinal ve böbrek rahatsızlıklarını ekarte edecektir.
4- Oküler Migren
Bu görme ile ilgili migrenlerle sık sık baş ağrınız olmaz. Uzmanlar, oküler migrenin beyindeki olağandışı elektriksel aktiviteden kaynaklandığını düşünüyor. Bu beyninizin dış yüzeyinde olursa, buna auralı migren denir. Gözünüzün arkasında retinanızda olursa buna oküler migren denir. Oküler migren, retinanıza kan akışının olmamasından da kaynaklanabilir.
Elektronik ekranlardan gelen ışık bunları tetikleyebilir. Oküler migren genellikle bir gözün içinde olur ve geçici görme kaybı gibi ciddi semptomlara sahip olabilirler.
Ayrıca konuşma ve motor becerilerinizle ilgili sorunlarınız olabilir. Tüm bu semptomlar kısa süreli olma eğilimindedir, ancak herhangi bir görme veya konuşma bozukluğu veya motor becerilerle ilgili sorun, acil serviste hemen kontrol edilmelidir.
5- Vestibüler Migren
Bu migren formu vertigoya neden olur. Vestibüler, denge duygunuzun bulunduğu iç kulağı ifade eder. Baş ağrınız olabilir veya olmayabilir.
Migrenli kişilerin üçte biri ile yarısı arasında hayatlarının bir noktasında vestibüler migren olabilir. Yıllarca migren geçirdikten sonra büyük olasılıkla bir tane vardır.
Vertigo, oda dönüyormuş ya da siz yokken hareket ediyormuş gibi hissetmenize neden olabilir. Baş dönmesi hissedebilir veya dengenizi çok kaybedebilirsiniz. Vestibüler migren ayrıca kulaklarınızda çınlamaya neden olabilir veya sese karşı ekstra hassas hissetmenize neden olabilir. Yeni bir vertigo başlangıcınız varsa, bunun felç olmadığından emin olmak için acil servisi arayın.