Cuma, Nisan 19, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Namenda (Memantine Hcl) Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Namenda Nedir?

Namenda, Alzheimer tipi Demans semptomlarını tedavi etmek için kullanılan reçeteli bir ilaçtır.  NMDA Antagonistleri adı verilen bir ilaç sınıfına aittir. Namenda tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Çocuklarda güvenli ve etkili olup olmadığı bilinmemektedir.

Namenda’nın Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Namenda, aşağıdakiler dahil ciddi yan etkilere neden olabilir:

  • şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi
  • bulanık görme
  • ishal
  • konvülsiyonlar (nöbet)
  • ruh hali veya davranışta olağandışı değişiklikler

Yukarıda listelenen belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen tıbbi yardım alın.

Endikasyonları Nelerdir?

Namenda (memantin hidroklorür), Alzheimer tipi orta ila şiddetli demans tedavisi için endikedir.

Dozaj ve Kullanım Önerileri Nelerdir?

Kullanım: Namenda yiyecekle birlikte veya yiyeceksiz alınabilir. Bir hasta tek bir Namenda dozunu kaçırırsa, o hasta bir sonraki dozu ikiye katlamamalıdır. Bir sonraki doz planlandığı gibi alınmalıdır. Bir hasta birkaç gün boyunca Namenda kullanmazsa, dozlamaya daha düşük dozlarda devam edilmesi gerekebilir.

Namenda oral solüsyonunu başka herhangi bir sıvı ile karıştırmamak önemlidir. İlaçla birlikte gelen ve bir şırınga, şırınga adaptör kapağı, tüp ve hastanın ilacı uygulamak için ihtiyaç duyduğu diğer malzemelerden oluşan bir dozlama cihazı ile birlikte uygulanır. Sağlanan şırınga doğru hacimde oral solüsyonu çekmek için kullanılmalı ve oral solüsyon hastanın ağzının köşesine yavaşça fışkırtılmalıdır.

Genel Dozlama Prensipleri: Namenda’nın önerilen başlangıç dozu günde bir kez 5 mg’dır. Doz, 5 mg’lık artışlarla 10 mg / gün, 15 mg / gün ve 20 mg / gün olacak şekilde artırılmalıdır. Doz artışları arasında önerilen minimum aralık bir haftadır.

Depolama Koşulları Nelerdir?

Namenda oral solüsyonunu 25 ° C’de (77 ° F) saklamak gerekir; dışarıda 15-30 ° C’de (59-86 ° F) bulunabilir.

Uyarılar ve Önlemler

Namenda’nın güvenli ve etkili kullanımını sağlamak için, hasta bilgileri ve talimatlar hastalar ve bakıcılar ile tartışılmalıdır.

Hastalara / bakıcılara, doktorları veya sağlık uzmanları tarafından Namenda için sağlanan doz titrasyon programını takip etmeleri söylenmelidir.

Bir hasta tek bir Namenda dozunu kaçırırsa, o hasta bir sonraki dozu ikiye katlamamalıdır. Bir sonraki doz planlandığı gibi alınmalıdır. Bir hasta birkaç gün boyunca Namenda’yı almazsa, o hastanın sağlık uzmanına danışmadan dozlamaya devam edilmemelidir.

Hastalar / bakıcılar, Namenda oral çözelti dozajlama cihazının nasıl kullanılacağı konusunda bilgilendirilmelidir. Ürünün ekinde bulunan hasta talimat kağıdından haberdar edilmelidirler. Hastalara / bakıcılara, solüsyonun kullanımıyla ilgili herhangi bir soruyu doktorlarına veya eczacılarına yöneltmeleri talimatı verilmelidir.

Gebelik: Gebe kadınlarda memantin ile ilgili yeterli ve iyi kontrollü çalışma yoktur. Namenda, hamilelik sırasında ancak potansiyel fayda fetüsün potansiyel riskini haklı çıkarırsa kullanılmalıdır.

Emzirme Dönemi: Bu ilacın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilaç insan sütüne geçtiğinden, Namenda emziren bir anneye uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

Pediatrik Kullanım: Pediatrik hastalarda güvenlik ve etkinlik oluşturulmamıştır.

Geriatrik Kullanım: Alzheimer hastalığı olan kişilerin çoğu 65 yaş ve üzerindedir. 65 yaş ve altı hasta grupları tarafından bildirilen yan etkilerin çoğunda klinik olarak anlamlı farklılıklar yoktr.

Doz Aşımı Hangi Durumlara Sebep Olmaktadır?

Klinik çalışmalarda ve dünya çapındaki pazarlama deneyimlerinden en sık olarak memantin doz aşımına eşlik eden belirti ve semptomlar, ajitasyon, asteni, bradikardi, konfüzyon, koma, baş dönmesi, EKG değişiklikleri, artmış kan basıncı ve letarji içerir.

Doz aşımı yönetimine yönelik stratejiler sürekli olarak geliştiğinden, herhangi bir ilacın aşırı dozunun yönetimi için en son önerileri belirlemek için bir zehir kontrol merkezine başvurmanız tavsiye edilir. Her aşırı doz vakasında olduğu gibi, genel destekleyici önlemler kullanılmalı ve tedavi semptomatik olmalıdır. Memantinin eliminasyonu, idrarın asidifikasyonu ile artırılabilir.

Kontrendikasyonları Nelerdir?

Namenda (memantin hidroklorür), memantin hidroklorüre veya formülasyonda kullanılan herhangi bir yardımcı maddeye aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

Hareket Mekanizması Nedir?

Eksitatör amino asit glutamat tarafından merkezi sinir sistemi N-metil-D-aspartat (NMDA) reseptörlerinin sürekli aktivasyonunun Alzheimer hastalığının semptomatolojisine katkıda bulunduğu varsayılmıştır. Memantinin, NMDA reseptörü tarafından işletilen katyon kanallarına tercihen bağlanan düşük ila orta afiniteli, rekabetçi olmayan (açık kanal) NMDA reseptör antagonisti olarak etkisiyle terapötik etkisini sergilediği varsayılmaktadır. Alzheimer hastalarında memantinin nörodejenerasyonu önlediğine veya yavaşlattığına dair hiçbir kanıt yoktur.

Oral uygulamayı takiben memantin yüksek düzeyde emilir ve en yüksek konsantrasyonlara yaklaşık 3-7 saatte ulaşılır. Memantin, terapötik doz aralığında doğrusal farmakokinetiğe sahiptir. Besinlerin memantinin emilimine etkisi yoktur.

Memantin, idrarda ağırlıklı olarak (yaklaşık %48) değişmeden atılır ve yaklaşık 60-80 saatlik bir terminal eliminasyon yarılanma ömrüne sahiptir.

Güvenli ve Etkili Kullanımı İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?

İlaçlar bazen hasta bilgilendirme broşüründe listelenenler dışındaki amaçlar için reçete edilir. Namenda’yı reçete edilmediği bir durum için almamak ve aynı duruma sahip olsalar bile başkalarına vermemek gerekmektedir.

Kaynak: Namenda (Memantine Hcl) Drug, 2020

Popüler Gönderiler