Salı, Ocak 21, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Nasır Nedir?

Nasır, cildin alttaki bir alanı yaralanma, basınç veya sürtünmeden korumaya çalışması sırasında meydana gelen lezyonlardır. Lezyonlar, uygun olmayan ayakkabılar giyen, ayakları terleyen veya her gün uzun süre ayakta duran kişilerde daha yaygındır.

Nasır genellikle zararlı değildir, ancak bazen özellikle diyabetli kişilerde veya ayaklarda zayıf kan dolaşımı olan kişilerde ciltte tahrişe, enfeksiyona veya ülserasyona neden olabilir. Bununla birlikte, bir kişi ayakkabıyla yürürken üzerine baskı uyguladığında, ayaktaki nasır ağrılı hale gelebilir.

Nasırlar sarımsı veya soluk renklidir. Dokunulduğunda topaklanma hissedilir, ancak etkilenen cilt kalın olduğu için dokunmaya çevresindeki cilde göre daha az duyarlı olabilir.

Nasırlar, daha az tanımlanmış kenarlara sahip, genellikle diğer nasır benzeri oluşumlardan daha büyük ve daha geniştir. Genellikle derinin kemik, ayakkabı veya zemin gibi bir şeye sürtündüğü yerlerde ortaya çıkarlar.

Tipik olarak, yürürken kişinin ağırlığını alan cilt alanı olan ayak parmaklarının hemen altındaki kemikli alan üzerinde oluşurlar.

Nasır Belirtileri Nelerdir?

Nasırlar, bir kişinin taşların üzerinde yürüyormuş gibi hissetmesine neden olabilir. Aşağıdaki belirtiler veya semptomlar bir nasırı gösterebilir:

  • şişkin ve sertleştirilmiş bir yumru
  • kalın ve pürüzlü bir cilt alanı
  • cilt altında ağrı veya hassasiyet

Nasır çok ağrılı hale gelirse, sıvı sızdırırsa, ısınırsa veya kırmızı görünüyorsa, kişi tıbbi yardım almalıdır. Bunlar, bölgenin enfekte olduğunun işaretleri olabilir.

Yetersiz dolaşım, hassas cilt veya sinir sorunları ve ayaklarında uyuşma olan kişiler de evde nasır ve nasır tedavisi yapmadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır.

Diyabet, periferik nöropati ve periferik arter hastalığı olan kişilerin özellikle dikkatli olmaları gerekir.

Nasır Neden Ortaya Çıkar?

Nasır için birincil risk faktörü cilt üzerindeki herhangi bir baskı veya sürtünmedir. Ayaklarda ve ellerde bunun nedeni şunlar olabilir:

  • Çok sıkı, çok gevşek veya çok yüksek topuklu ayakkabılar giymek
  • Bir ayakkabıda kötü atılmış bir dikişe sahip olmak
  • İyi uymayan çoraplar giymek
  • Çorap giymemek
  • Uzun süre çıplak ayakla yürümek
  • El aletlerini, spor aletlerini veya müzik aletlerini eldivensiz kullanmak
  • Sık sık bisiklet sürmek
  • Tekrar tekrar bir yere diz çökmek

Ek risk faktörleri arasında ileri yaş, eklem hastalıkları, bunyon veya çekiç parmak gibi diğer ayak sorunları, düz yüzeylerde çok yürümek veya düztabanlık yer alır. Özellikle nasır için diyabet de bir risk faktörüdür.

Evde Tedavi Nasıl Olur?

Birçok kişi, eczaneden reçetesiz satılan ürünleri kullanarak evde nasırları tedavi eder. Bir kişi nasırları başka şekillerde de tedavi edebilir:

Nasırı 5-10 dakika ılık suda bekleterek ve ardından bölgeyi ponza taşıyla törpüleyerek veya kazıyarak lezyonun boyutunu küçültün. Dairesel veya yan hareketler ölü derinin giderilmesine yardımcı olur.

Ayaklara her gün nemlendirici krem sürün. Salisilik asit, üre veya amonyum laktat içeren ürünler, kuru cildi yumuşatarak törpülemeye hazırlamaya yardımcı olur.

Uygun ayakkabı ve çorap giyin. Koruyucu pedler veya tabanlık kullanın veya diğer kişisel bakım önlemlerini alın. Ayak parmaklarının arasına köpük veya silikon takozlar yerleştirmek nasır üzerindeki baskıyı azaltabilir. Ortez adı verilen özel yapım yastıklı ayakkabı ekleri, ayaklarında yapısal düzensizlikler olan kişilere yardımcı olabilir.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Nasır çok ağrılıysa veya kişinin şeker hastalığı, hassas cildi veya dolaşım sorunları varsa, bir doktora veya ayak bakımı konusunda uzmanlaşmış bir çocuk doktoruna danışmak en iyisidir.

Doktor ayakları muayene edecek, kişiye yaşam tarzını soracak ve kişinin ayakkabısını kontrol edecektir. Enfeksiyon belirtisi varsa, doktor antibiyotik merhem yazabilir.

Doktor, altta yatan bir kemik yapısı sorunu olabileceğinden şüphelenirse, hastayı röntgen ve muhtemelen ameliyat için sevk edebilir.

Bir kişi, özellikle diyabet veya altta yatan başka rahatsızlıkları varsa, tıbbi gözetim olmadan asla bir nasır çıkarmaya çalışmamalıdır. Bunu yapmak diyabetik ülserlere veya dolaşım veya uyuşukluk ile ilgili komplikasyonlara yol açabilir. Bu da enfeksiyon riskini artırır.

Doktor lezyonu küçük bir bıçakla kesebilir ve bunu yalnızca tıbbi bir ofiste yapmalıdır. Nasır tekrarlayabilir ve düzenli törpüleme gerektirebilir.

Ayrıca doktor genellikle, yalnızca lezyonun nedeni, çekiç parmak veya bunyon veya bazı durumlarda plantar kallus gibi kişinin kemik yapısındaysa çıkarma ameliyatı önerecektir.

Doktor ayrıca lezyonu yumuşatmak için %40 salisilik asit içeren bir yama uygulayarak bir nasırı çıkarabilir. Bir kişinin yamayı evde yeniden uygulaması ve nasırın geri dönmesini önlemek için bölgeyi ponza taşı ile ovması gerekebilir.

Salisilik Asit Nedir?

Nasır için standart tedavi salisilik asittir. Doktorlar ayrıca siğiller gibi diğer durumların tedavisinde de kullanırlar. Bu bir keratolitiktir, yani nasırı ve etrafındaki ölü deriyi oluşturan proteini veya keratini çözer. Bir kişi krem, ped ve sıva şeklinde satın alabilir veya bir aplikatör veya damlalık ile uygulayabilir.

Kişi asidi uyguladıktan sonra cildin üst tabakası beyaza döner ve kişi ölü deriyi kesebilir veya törpüleyebilir. Kişi nasırı çıkardıktan sonra, sert cilt geri gelme belirtileri gösteriyorsa, bölgeyi ıslatabilir ve her hafta bir ponza taşı ile ovalayabilir.

Salisilik asit farklı konsantrasyonlarda gelir. Daha güçlü dozlar daha hızlı çalışabilir, ancak reçete gerektirir. Malzemeler çevreleyen cildi tahriş edebilir, bu nedenle bir kişi uygularken dikkatli olmalı ve nasır üzerinde kullanmamalıdır.

Şeker hastalığı olan kişiler salisilik asit kullanmamalıdır. Daha yaşlı yetişkinler salisilik asit kullanmadan önce bir doktorla konuşmalıdır, çünkü bu, iyileşmesi zor olabilecek cilt sorunlarına neden olabilir.

Nadir durumlarda, bir kişi salisilik aside alerjik reaksiyon yaşayabilir. Belirtiler arasında güçlü bir baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma, ishal, bayılma hissi, nefes almada zorluk ve ciltte yanma veya tahriş hissi sayılabilir. Bu semptomları veya ilgili görünebilecek herhangi bir şeyi yaşayan bir kişi derhal tıbbi yardım almalıdır.

Nasır Nasıl Önlenir?

Aşağıdaki önlemler nasır geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir:

Semptomlara neden olabilecek herhangi bir eylemden kaçınmak veya azaltmak

Cildi tahriş etmeyen, dikişleri olan iyi oturan ayakkabılar ve çoraplar giymek

Aletleri kullanırken, yastıklı eldivenlerle veya alet tutamaçlarını doldurarak elleri korumak

Gerektiğinde dolgu takmak – örneğin sert bir yüzeyde diz çökerken dizlik takmak

Bir kişinin düzeltmesi gerekebilecek yürüme duruşu ile ilgili herhangi bir sorun veya bir doktorun cerrahi olarak ele alması gerekebilecek ayaklardaki herhangi bir yapısal düzensizlik hakkında bir ayak hastalıkları uzmanına danışmak

Düzenli olarak bir ponza taşı veya ayak törpüsü kullanmak ve banyo yaparken nasırı nazikçe çıkarmak

Tedavi ile nasır kaybolabilir, ancak yaşam tarzı veya ayakkabı değişikliği olmadan geri dönebilirler.

Popüler Gönderiler