Nikotinamid olarak da adlandırılan niasinamid, B3 vitamininin bir şeklidir. Et, balık, süt, yumurta, yeşil sebzeler ve tahıllar dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur.
Niasinamid, vücuttaki yağların ve şekerlerin işlevi ve sağlıklı hücrelerin korunması için gereklidir. Niasin, vücut tarafından ihtiyaç duyulandan daha fazla miktarda alındığında niasinamide dönüştürülür. Niasinin aksine, niasinamid yüksek kolesterolün tedavisine yardımcı olmaz.
İnsanlar B3 vitamini eksikliğini ve pellagra gibi ilgili durumları önlemek için niasinamid kullanır. Ayrıca akne, diyabet, kanser, osteoartrit, yaşlanan cilt, renk değişikliği ve diğer birçok koşul için de kullanılır. Ancak bu kullanımların çoğunu destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.
Niasinamidi, niasin, NADH, nikotinamid ribozit, inositol nikotinat veya L-triptofan ile karıştırmayın.
Niacinamid Ne İçin Kullanılır?
Niasin eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık (pellagra): Niacinamid reçeteli ürünler, pellagrayı önlemek ve tedavi etmek için ABD FDA onaylıdır. Bazen niasin tedavisinin bir yan etkisi olan kızarmaya neden olmadığı için niasine tercih edilir.
Akne: Niasinamid içeren bir krem uygulamak, akneli kişilerde cildin görünümünü iyileştiriyor gibi görünüyor.
Diyabet: Niasinamidin ağızdan alınması, tip 1 diyabetin ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Ancak diyabeti önlemiyor gibi görünüyor.
Kandaki yüksek fosfat seviyeleri (hiperfosfatemi): Böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyaliz ihtiyacı olan ve yüksek düzeyde fosfata sahip olan kişilerde, ağız yoluyla niasinamid almak fosfat düzeylerini düşürmeye yardımcı gibi görünmektedir.
Melanom dışı cilt kanseri: Niasinamidin ağızdan alınması, melanom dışı cilt kanseri öyküsü olan kişilerde yeni cilt kanseri veya kanser öncesi lekelerin oluşmasını önlemeye yardımcı gibi görünmektedir.
Kireçlenme: Niasinamidin ağızdan alınması, eklem esnekliğini iyileştiriyor ve osteoartritli kişilerde ağrı ve şişliği azaltıyor gibi görünüyor.
Beyin tümörü: Kemoterapi görürken ağızdan niasinamid almak, beyin tümörü olan insanlara fayda sağlamıyor gibi görünüyor.
Niasinamidi bir dizi başka amaç için kullanmaya ilgi vardır, ancak yararlı olup olmayacağını söylemek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.
Yan Etkileri Nelerdir?
Niasinamid, uygun şekilde kullanıldığında muhtemelen güvenlidir. Niasinamid içeren reçeteli ürünler, belirtildiği şekilde alındığında güvenlidir. Niasinamid içeren gıdalar veya takviyeler, günde 35 mg’dan daha düşük dozlarda alındığında güvenlidir. Niasinamid, günde 900-1500 mg’a kadar dozlarda alındığında muhtemelen güvenlidir. Mide rahatsızlığı, gaz, baş dönmesi, baş ağrısı ve kızarıklık gibi yan etkilere neden olabilir.
Cilde uygulandığında niasinamid muhtemelen güvenlidir. Niasinamid kremi hafif yanma, kaşıntı veya kızarıklığa neden olabilir.
Niasinamid İçin Uyarılar Nelerdir?
Hamilelik ve emzirme: Niasinamid, önerilen miktarlarda alındığında muhtemelen güvenlidir. Hamileyken veya emzirirken önerilen maksimum miktar, 18 yaşın altındakiler için günde 30 mg ve 18 yaşın üzerindekiler için günde 35 mg’dır.
Çocuklar: Niasinamid, yaşa göre önerilen miktarlarda ağızdan alındığında muhtemelen güvenlidir. Çocuklar 1-3 yaş arası çocuklar için 10 mg, 4-8 yaş arası çocuklar için 15 mg, 9-13 yaş arası çocuklar için 20 mg ve 30 mg olan günlük üst limitlerin üzerinde niasinamid dozları almaktan kaçınmalıdır. 14-18 yaş arası çocuklar için.
Diyabet: Niasinamid kan şekerini artırabilir. Niasinamid alan diyabetli kişiler kan şekerlerini düzenli olarak kontrol etmelidir.
Safra kesesi hastalığı: Niasinamid, safra kesesi hastalığını daha da kötüleştirebilir.
Böbrek diyalizi: Niasinamid almak, diyalize giren böbrek yetmezliği olan kişilerde düşük trombosit seviyesi riskini artırıyor gibi görünüyor.
Mide veya bağırsak ülserleri: Niasinamid ülserleri daha da kötüleştirebilir. Ülseriniz varsa kullanmayın.
Niasinamid Başka İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?
Karbamazepin (Tegretol): Karbamazepin vücut tarafından parçalanır. Niasinamid, vücudun karbamazepini ne kadar hızlı parçaladığını azaltabilir. Ancak bunun önemli bir endişe olup olmadığı net değildir.
Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlar: Niasinamid kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Niasinamidin kan pıhtılaşmasını da yavaşlatan ilaçlarla birlikte alınması morarma ve kanama riskini artırabilir.
Primidon (Mysoline): Primidon vücut tarafından parçalanır. Niasinamid, vücudun primidonu ne kadar hızlı parçaladığını azaltabilir. Ancak bunun büyük bir endişe olup olmadığını bilmek için yeterli bilgi yok.
Niasinamid İçin Önerilen Kullanım Dozu Nedir?
Takviyelerde, niasinamid, niasin eşdeğerlerinde (NE) etikette listelenebilir. 1 mg niasinamid, 1 mg NE ile aynıdır. Niasinamid, diğer B vitaminleri ile birlikte birçok B vitamini kompleksi takviyesinde bulunur. Ayrıca birçok topikal krem ve jelde kullanılır.
Niasinamid ayrıca et, balık, süt, yumurta, sebze ve tahıllar dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur. Günlük olarak tüketilmesi gereken miktara önerilen diyet ödeneği (RDA) denir. Erkeklerde RDA 16 mg NE’dir. Kadınlarda RDA 14 mg NE’dir. Hamileyken, BKİ 18 mg NE’dir. Emzirirken, BKİ 17 mg NE’dir. Çocuklarda, BKİ yaşa bağlıdır. Belirli bir durum için hangi dozun en iyi olabileceğini öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla konuşun.