Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Niyasin Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Niyasin Nedir?

Niasin, bir tür B3 vitaminidir. Maya, et, balık, süt, yumurta, yeşil sebzeler ve tahıl taneleri gibi gıdalarda bulunur. Niasin ayrıca vücutta protein içeren gıdalarda bulunan triptofandan üretilir. Takviye olarak alındığında, niasin genellikle diğer B vitaminleri ile birlikte bulunur.

Niasini niasinamid, inositol nikotinat, IP-6 veya triptofan ile karıştırmamak gerekmektedir. Niasin genellikle yüksek kolesterol için ve HDL olarak bilinen spesifik bir iyi kolesterol türünün seviyelerini arttırmak için ağızdan alınır. Niasin ayrıca B3 vitamini eksikliğini ve pellagra gibi ilgili durumları önlemek için ağızdan alınır. Ayrıca, kolera enfeksiyonunun neden olduğu metabolik sendrom ve ishal için ağızdan alınır.

Niasin Ne Kadar Etkilidir?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Muhtemel Etkili

  • Anormal kan yağ seviyeleri. Bazı niasin ürünleri, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından anormal kan yağ seviyelerini tedavi etmek için reçeteli ürünler olarak onaylanmıştır. Bu reçeteli niasin ürünleri tipik olarak 500 mg veya daha yüksek mukavemetlere sahiptir. Niasinin diyet takviyesi formları genellikle 250 mg veya daha azdır. Kolesterol seviyelerini iyileştirmek için çok yüksek dozlarda niasin gerektiğinden, diyet takviyesi niasin genellikle uygun değildir. Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL veya “kötü”) kolesterolü düşürmesi gereken insanlar için, “statinler” adı verilen reçeteli ilaç sınıfı kullanılır. Niasin, trigliserit adı verilen hem kolesterol hem de kan yağları yüksek olan kişilerde kullanılabilir. Niasin, diyet ve tek ilaç tedavisi yeterli olmadığında diğer kolesterol düşürücü ilaçlarla birleştirilebilir.
  • Niasin eksikliğinin tedavisi ve önlenmesi ve pellagra gibi niasin eksikliğine bağlı bazı durumlar . Niasin, bu kullanımlar için ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır. Bununla birlikte, niasin yerine niasinamid kullanmak bazen tercih edilir çünkü niasinamid niasin tedavisinin bir yan etkisi olan “kızarma” ya (kızarıklık, kaşıntı ve karıncalanma) neden olmaz.

Mümkün Olduğunca Etkili

  • Kolera adı verilen bir enfeksiyondan ishal . Niasini ağızdan almak, kolera nedeniyle sıvı kaybını kontrol ediyor gibi görünmektedir.
  • HIV / AIDS hastalarında anormal kan yağ seviyeleri . Niasin almak, antiretroviral tedaviye bağlı anormal kan yağ seviyeleri olan HIV / AIDS hastalarında trigliserit adı verilen kolesterol ve kan yağ seviyelerini iyileştiriyor gibi görünüyor.
  • Metabolik sendrom . Niasin almak, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL veya “iyi”) kolesterol seviyelerini arttırıyor ve metabolik sendromlu kişilerde trigliserit adı verilen kan yağ seviyelerini düşürüyor gibi görünüyor. Niasini reçeteli bir omega-3 yağ asidi ile birlikte almak daha da iyi çalışıyor gibi görünüyor.

Etkisiz

Kardiyovasküler hastalık . Yüksek kaliteli araştırmalar, niasinin, kardiyovasküler hastalığı önlemek veya tedavi etmek için niasin alan kişilerde kalp krizi veya inme veya kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm gibi kardiyovasküler olayları önlemediğini göstermektedir. Niasinin ölüm riskini azalttığı gösterilmemiştir. Niasin kolesterol seviyelerini iyileştirir, ancak kardiyovasküler hastalık ile ilgili sonuçları iyileştirmez. Niasin, kardiyovasküler hastalığı tedavi etmek veya önlemek için alınmamalıdır.

Etkiliğini Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok

  • Arterlerin sertleşmesi (ateroskleroz) . Safra asidi sekestranları adı verilen ilaçlarla birlikte niasini ağız yoluyla almak, bu durumdaki erkeklerde arterlerin sertleşmesini azaltabilir. Trigliserit adı verilen yüksek düzeyde kan yağları olan erkeklerde en iyi sonucu verir. Ancak niasin almak, periferik arter hastalığı (PAD) adı verilen hastalarda arterlerin sertleşmesini azaltmıyor gibi görünmektedir. Ayrıca, niasin kalp krizi veya inme gibi kardiyovasküler olayları önlemez.
  • Alzheimer hastalığı . Yiyecek ve multivitaminlerden daha yüksek miktarlarda niasin tüketen insanlar, daha az niasin tüketen insanlardan daha Alzheimer hastalığına yakalanma riski daha düşük gibi görünmektedir. Ancak, tek başına bir niasin takviyesi almanın Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olduğuna dair bir kanıt yoktur.
  • Katarakt . B3 Vitamini (Niasin) bakımından zengin bir diyet yiyen insanlar nükleer katarakt geliştirme şansını azaltabilir. Nükleer katarakt en yaygın katarakt türüdür. Niasin takviyesi almanın etkisi bilinmemektedir.
  • Erektil disfonksiyon . Uzun süreli salınan niasin’i 12 hafta boyunca yatmadan önce 1.5 gram almak, erektil disfonksiyonu ve yüksek lipit seviyeleri olan erkeklerin cinsel ilişki sırasında ereksiyonunu sürdürmelerine yardımcı olur.
  • Egzersiz performansı . Araştırmalar, egzersizden önce niasin ve diğer bileşenleri içeren bir takviyenin alınmasının erkeklerde egzersiz sırasında performansı iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Kandaki yüksek fosfat seviyeleri (hiperfosfatemi) . Yüksek kan fosfat seviyeleri böbrek fonksiyon bozukluğundan kaynaklanabilir. Bazı erken araştırmalar, niasini ağızdan almanın, son dönem böbrek yetmezliği ve yüksek kan fosfat seviyeleri olan kişilerde kan fosfat seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir. Ancak diğer araştırmalar, niasinin daha yüksek bir dozda ağızdan alınmasının, kan fosfat seviyelerini düşürmek için kullanılan ilaçlarla birlikte alındığında kan fosfat seviyelerini düşürmediğini göstermektedir.
  • Gözdeki damarın tıkanması (retinal ven tıkanıklığı) : Erken araştırmalar, niasin almanın retinal vende tıkanması olan kişilerde görme yeteneğini artırabileceğini göstermektedir.
  • Orak hücre hastalığı : Erken araştırmalar, niasin almanın orak hücre hastalığı olan kişilerde kan yağ seviyelerini iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Sivilce .
  • Alkol bağımlılığı .
  • Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB) .
  • Depresyon .
  • Baş dönmesi .
  • İlaca bağlı halüsinasyonlar .
  • Migren veya adet öncesi baş ağrısı .
  • Hareket hastalığı .
  • Şizofreni .
  • Diğer koşullar .

Bu kullanımlar için niasini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Niasin Nasıl Etki Eder?

Niasin, suda çözündüğünde ve ağızdan alındığında vücut tarafından emilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu miktardan daha fazla miktarda alınırsa niasinamide dönüştürülür.

Niasin, vücuttaki yağların ve şekerlerin düzgün çalışması ve sağlıklı hücrelerin korunması için gereklidir. Yüksek dozlarda niasin, pıhtılaşma üzerindeki yararlı etkileri nedeniyle kalp hastalığı olan insanlara yardımcı olabilir. Ayrıca kandaki trigliserit adı verilen belirli bir yağ türünü de artırabilir.

Niasin eksikliği, cilt tahrişine, ishale ve demansa neden olan pellagra adı verilen bir duruma neden olabilir. Pellagra yirminci yüzyılın başlarında yaygındı, ancak un içeren bazı yiyecekler şimdi niasin ile güçlendirildiğinden, şimdi daha az yaygındır. Pellagra batı kültüründe neredeyse tamamen elimine edilmiştir.

Kötü beslenme, alkolizm ve karsinoid tümör olarak adlandırılan bazı yavaş büyüyen tümörleri olan insanlar niasin eksikliği riski altında olabilir.

Niasin Kullanmak Güvenli Midir?

Niasin, ağızdan alındığında çoğu insan için MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR . Niasinin ortak bir küçük yan etkisi kızarma reaksiyonudur. Bu, yüz, kollar ve göğüste yanma, karıncalanma, kaşıntı ve kızarıklığın yanı sıra baş ağrılarına neden olabilir. Küçük dozlarda niasin ile başlamak ve her bir niasin dozundan önce 325 mg aspirin almak kızarma reaksiyonunu azaltmaya yardımcı olacaktır. Genellikle, bu ilaç vücut ilaca alıştıkça geçer. Alkol yıkama reaksiyonunu daha da kötüleştirebilir. Niasin alırken büyük miktarda alkolden kaçının.

Niasinin diğer küçük yan etkileri mide rahatsızlığı, bağırsak gazı, baş dönmesi, ağızda ağrı ve diğer problemlerdir.

Günde 3 gramdan fazla niasin dozları alındığında, daha ciddi yan etkiler olabilir. Bunlar karaciğer problemleri, gut, sindirim sistemi ülserleri, görme kaybı, yüksek kan şekeri, düzensiz kalp atışı ve diğer ciddi problemleri içerir.

Birkaç yıl boyunca günlük olarak kullanıldığında, niasin diyabet gelişme riskini artırabilir.

Niasin alan kişilerde inme riski konusunda bazı endişeler ortaya çıkmıştır. Büyük bir çalışmada, yüksek dozda niasin alan kişilerin niasin almayanlara göre iki kat daha fazla inme riski vardı. Bununla birlikte, bu sonucun niasin nedeniyle olması muhtemel değildir. Diğer araştırmalar, niasinin inme riski üzerinde hiçbir etkisi olmadığını göstermiştir.

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme : Niasin, hamile ve emziren kadınlar için önerilen miktarlarda alındığında MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR . Hamile veya emziren kadınlar için önerilen niasin miktarı 18 yaşın altındaki kadınlar için günde 30 mg ve 18 yaşın üzerindeki kadınlar için 35 mg’dır.

Alerjiler : Niasin, alerjik semptomlardan sorumlu kimyasal olan histamine neden olarak alerjileri kötüleştirebilir, tahliye edilecek.

Kalp hastalığı / kararsız angina : Çok miktarda niasin düzensiz kalp atışı riskini artırabilir. Dikkatle kullanın.

Crohn hastalığı : Crohn hastalığı olan insanlar düşük niasin seviyelerine sahip olabilir ve alevlenme sırasında takviye gerektirebilir.

Şeker hastalığı: Niasin kan şekerini artırabilir. Niasin alan diyabetli insanlar kan şekerini dikkatlice kontrol etmelidir.

Safra kesesi hastalığı : Niasin safra kesesi hastalığını daha da kötüleştirebilir.

Gut : Büyük miktarlarda niasin gut hastalığına neden olabilir.

Böbrek hastalığı : Niasin, böbrek hastalığı olan kişilerde birikebilir. Bu zarar verebilir.

Karaciğer hastalığı : Niasin karaciğer hasarını artırabilir. Karaciğer hastalığınız varsa büyük miktarlarda kullanmayın.

Mide veya bağırsak ülseri : Niasin ülserleri daha da kötüleştirebilir. Ülseriniz varsa büyük miktarlarda kullanmayın.

Çok düşük kan basıncı : Niasin kan basıncını düşürebilir ve bu durumu kötüleştirebilir.

cerrahlık: Niasin, ameliyat sırasında ve sonrasında kan şekeri kontrolüne müdahale edebilir. Planlı bir ameliyattan en az 2 hafta önce niasin almayı bırakın.

Tendonların etrafındaki yağ birikintileri (tendon ksantomları) : Niasin, ksantomlarda enfeksiyon riskini artırabilir.

Tiroid bozuklukları : Tiroksin, tiroid bezi tarafından üretilen bir hormondur. Niasin, kandaki tiroksin düzeylerini düşürebilir. Bu, bazı tiroid bozukluklarının semptomlarını kötüleştirebilir.

Niasin Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Orta Düzey

Bu kombinasyon konusunda dikkatli olun.

Alkol (Etanol) Niasin kızarma ve kaşıntıya neden olabilir. Niasin ile birlikte alkol tüketimi kızarma ve kaşıntıyı daha da kötüleştirebilir. Niasin ile alkol tüketmenin karaciğer hasarı olasılığını artırabileceği konusunda bazı endişeler de vardır.

Allopurinol Gut tedavisinde allopurinol kullanılır. Yüksek dozlarda niasin almak gutu kötüleştirebilir ve allopurinolün etkinliğini azaltabilir.

Klonidin (Mancınık)Klonidin ve niasin kan basıncını düşürür. Klonidin ile niasin almak kan basıncınızın çok düşük olmasına neden olabilir.

Gemfibrozil Gemfibrozil ile birlikte niasin almak bazı insanlarda kas hasarına neden olabilir. Dikkatle kullanın.

Diyabet için ilaçlar (Antidiabetes ilaçlar)Yüksek dozda niasin (günde yaklaşık 3-4 gram) kullanılması kan şekerini artırabilir. Kan şekerini artırarak, niasin diyabet ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. Kan şekerinizi yakından izleyin. Diyabet ilacınızın dozunun değiştirilmesi gerekebilir.

Diyabet için kullanılan bazı ilaçlar arasında glimepirid , gliburit, insülin, pioglitazon, rosiglitazon, metformin , nateglinid, repaglinid, klorpropamam , glipizid , tolbutamid ve diğerleri.

Yüksek tansiyon için ilaçlar (Antihipertansif ilaçlar)Niasini, kan basıncını düşüren ilaçlarla kullanmak, bu ilaçların etkilerini artırabilir ve kan basıncını çok fazla düşürebilir.

Yüksek tansiyon için bazı ilaçlar arasında kaptopril , enalapril , losartan , valsartan, diltiazem , amlodipin , hidroklorotiyazid , furosemid (Lasix) ve diğerleri bulunur. .

Karaciğere zarar verebilecek ilaçlar (Hepatotoksik ilaçlar)Niasin karaciğere zarar verebilir. Sürekli salimli niasin preparatları en büyük riske sahip gibi görünüyor. Niasini karaciğere de zarar verebilecek ilaçlarla birlikte almak karaciğer hasarı riskini artırabilir. Karaciğere zarar verebilecek bir ilaç kullanıyorsanız, niasin kullanmayın.

Karaciğere zarar verebilecek bazı ilaçlar arasında asetaminofen, amiodaron , karbamazepin , izoniazid, metotreksat , metildopa , flukonazol , itrakonazol , eritromisin, fenitoin , lovastatin, pravastatin , simvastatin ve diğerleri.

Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlar (Antikoagülan / Antiplatelet ilaçlar)Niasin kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Niasini, pıhtılaşmayı yavaşlatan ilaçlarla birlikte almak, morarma ve kanama şansını artırabilir.

Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan bazı ilaçlar arasında aspirin, klopidogrel , dalteparin, enoksaparin , heparin, indometasin , tiklopidin , varfarin ve diğerleri bulunur.

Kolesterolü düşürmek için kullanılan ilaçlar (Safra asidi sekestranları)Safra asidi sekestranları olarak adlandırılan kolesterolü düşürmek için bazı ilaçlar, vücudun ne kadar niasin emdiğini azaltabilir. Bu, niasinin etkinliğini azaltabilir. Niasin ve ilaçları en az 4-6 saat arayla alın.

Kolesterolü düşürmek için kullanılan bu ilaçlardan bazıları kolestiramin ve kolestipol içerir.

Kolesterolü düşürmek için kullanılan ilaçlar (Statinler)Niasin kasları olumsuz etkileyebilir. Statin denilen kolesterolü düşürmek için kullanılan bazı ilaçlar da kasları etkileyebilir. Bu ilaçlarla birlikte niasin almak kas problemleri riskini artırabilir.

Yüksek kolesterol için kullanılan bu ilaçlardan bazıları rosuvastatin , atorvastatin, lovastatin , pravastatin , fluvastatin ve simvastatin içerir.

ProbenesidProbenesid gut tedavisinde kullanılır. Yüksek dozda niasin almak gutu kötüleştirebilir ve probenesidin etkinliğini azaltabilir.

Sülfinpirazon (Anturane)Gut tedavisi için sülfinpirazon kullanılır. Yüksek dozlarda niasin almak gutu kötüleştirebilir ve sülfinpirazonun etkinliğini azaltabilir.

Tiroid hormonuVücut doğal olarak tiroid hormonları üretir. Niasin tiroid hormonu seviyelerini düşürebilir. Tiroid hormonu hapları ile niasin almak, tiroid hormonunun etkilerini ve yan etkilerini azaltabilir.

Minor

Bu kombinasyonla dikkatli olun.

Aspirin Aspirin, niasinin neden olduğu kızarmayı azaltmak için sıklıkla niasin ile birlikte kullanılır. Yüksek dozda aspirin almak vücudun niasinden ne kadar hızlı kurtulduğunu azaltabilir. Bu, vücutta çok fazla niasin bulunmasına ve muhtemelen yan etkilere neden olabilir. Bununla birlikte, niasinle ilişkili yıkama için en yaygın olarak kullanılan düşük dozda aspirin bir sorun gibi görünmemektedir.

Nikotin yaması (Transdermal nikotin) Niasin bazen kızarıklığa ve baş dönmesine neden olabilir. Nikotin yaması ayrıca kızarma ve baş dönmesine neden olabilir. Niasin veya niasinamid almak ve bir nikotin yaması kullanmak, kızarma ve baş dönmesi olasılığını artırabilir.

Niasin Otlar ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Beta karoten Niasin ve reçeteli ilaç simvastatin (Zocor) kombinasyonu, koroner kalp hastalığı ve düşük HDL seviyeleri olan kişilerde HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterolü (“iyi kolesterol”) yükseltir. Bununla birlikte, niasini beta-karoten dahil antioksidan kombinasyonları ile birlikte almak HDL’deki bu artışı köreltiyor gibi görünüyor. Bu etkinin koroner kalp hastalığı olmayan kişilerde olup olmadığı bilinmemektedir.

Krom Niasin ve kromu birlikte almak kan şekerini düşürebilir. Diyabetiniz varsa ve krom ve niasin takviyelerini birlikte kullanıyorsanız, çok düşük olmadığından emin olmak için kan şekerinizi izleyin.

Kan basıncını düşürebilen otlar ve takviyeler Niasin kan basıncını düşürebilir. Kan basıncını düşüren diğer otlar ve takviyelerle niasin almak, kan basıncının çok fazla düşmesine neden olabilir. Kan basıncını düşürebilen diğer otlar ve takviyeler arasında andrographis, kazein peptitleri, kedinin pençesi, koenzim Q10, L-arginin, lycium, ısırgan otu, theanine ve diğerleri bulunur.

Karaciğere zarar verebilecek otlar ve takviyeler Niasin, özellikle yüksek dozlarda karaciğer hasarına neden olabilir. Niasin, karaciğere zarar verebilecek diğer otlar veya takviyelerle birlikte alınması bu riski artırabilir. Bu ürünlerin bazıları androstenedion, hodan yaprağı, chaparral, karakafes, dehidroepiandrosteron (DHEA), germander, kava, pennyroyal yağ, kırmızı maya ve diğerlerini içerir.

Kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilecek otlar ve takviyeler Niasin kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Niasini, kan pıhtılaşmasını yavaşlatan diğer otlar ve takviyelerle birlikte kullanmak, bazı insanlarda kanama riskini artırabilir. Bu tipteki diğer bazı otlar arasında angelica, karanfil, danshen, sarımsak, zencefil, Panax ginseng ve diğerleri bulunur.

Kombucha çayıKombucha çayının niasin emilimini azaltabileceği konusunda bazı endişeler var. Ancak bunun daha fazla incelenmesi gerekir.

Selenyum Niasin ve reçeteli ilaç simvastatin (Zocor) kombinasyonu, koroner kalp hastalığı ve düşük HDL seviyeleri olan kişilerde HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterolü (“iyi kolesterol”) yükseltir. Bununla birlikte, niasini selenyum dahil antioksidan kombinasyonlarıyla birlikte almak HDL’deki bu artışı köreltiyor gibi görünüyor. Bu etkinin koroner kalp hastalığı olmayan kişilerde olup olmadığı bilinmemektedir.

Triptofan Diyetten bazı triptofan vücutta niasine dönüştürülebilir. Niasin ve triptofanın birlikte alınması niasinin seviyelerini ve yan etkilerini artırabilir.

C vitamini Niasin ve reçeteli ilaç simvastatin (Zocor) kombinasyonu, koroner kalp hastalığı ve düşük HDL seviyeleri olan kişilerde HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterolü (“iyi kolesterol”) yükseltir. Bununla birlikte, C vitamini de dahil olmak üzere antioksidan kombinasyonları ile birlikte niasin almak, HDL’deki bu artışı köreltiyor gibi görünüyor. Bu etkinin koroner kalp hastalığı olmayan kişilerde olup olmadığı bilinmemektedir.

E Vitamini Niasin ve reçeteli ilaç simvastatin (Zocor) kombinasyonu, koroner kalp hastalığı ve düşük HDL seviyeleri olan kişilerde HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterolü (“iyi kolesterol”) yükseltir. Bununla birlikte, niasini E vitamini de dahil olmak üzere antioksidan kombinasyonlarıyla birlikte almak HDL’deki bu artışı köreltiyor gibi görünüyor. Bu etkinin koroner kalp hastalığı olmayan kişilerde olup olmadığı bilinmemektedir.

Çinko Vücut niasin yapabilir. Yetersiz beslenen ve kronik alkolikler gibi niasin eksikliği olan insanlar, çinko alırlarsa ekstra niasin yaparlar. Niasin ve çinko birlikte alınırsa, niasin ile ilişkili yan etki riski, kızarma ve kaşıntı gibi olabilir.

Niasin Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Sıcak içecekler Niasin kızarma ve kaşıntıya neden olabilir. Niasin sıcak bir içecekle alınırsa bu etkiler artabilir.

Niasin Hangi Dozda Kullanılır?

Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar çalışılmıştır:

AĞIZLA YETİŞKİNLER

  • Yüksek kolesterol için : Niasinin etkileri doza bağımlıdır. Her gün 50 mg kadar düşük ve 12 gram kadar niasin dozları kullanılmıştır. Bununla birlikte, HDL’deki en büyük artışlar ve trigliseritlerdeki azalmalar 1200 ila 1500 mg / gün arasında gerçekleşir. Niasin’in LDL üzerindeki en büyük etkileri 2000 ila 3000 mg / gün arasında görülür. Niasin genellikle kolesterol seviyelerini iyileştirmek için diğer ilaçlarla birlikte kullanılır.
  • B3 vitamini eksikliğini ve pellagra gibi ilgili durumları önlemek ve tedavi etmek için : bölünmüş dozlarda günde 300-1000 mg.
  • Arterlerin sertleşmesini tedavi etmek için : Niasin dozları günde 12 gram kadar yüksek olmuştur. Bununla birlikte, 6.2 yıla kadar günlük, tek başına veya statinler veya safra asidi sekestranları (kolesterol düşürücü bir ilaç) ile birlikte yaklaşık 1 ila 4 gram niasin dozu kullanılmıştır.
  • Kolera toksininin neden olduğu sıvı kaybını azaltmak için : günde 2 gram kullanılmıştır.
  • HIV / AIDS tedavisine bağlı anormal kan yağ seviyeleri için : Günde 2 grama kadar kullanılır.
  • Metabolik sendrom için : 16 hafta boyunca günde 2 gram niasin alınmıştır. Bazı durumlarda, günde 2 gram niasin, tek başına veya bu dozajda, 4 gram reçeteli omega-3 etil esterleri (Lovaza, GlaxoSmithKline Pharmaceuticals) ile birlikte alınır.

IV TARAFINDAN:

  • B3 vitamini eksikliğini ve pellagra gibi ilgili durumları önlemek ve tedavi etmek için : 60 mg niasin kullanılmıştır.

Enjekte:

  • B3 vitamini eksikliğini ve pellagra gibi ilgili durumları önlemek ve tedavi etmek için : 60 mg niasin kullanılmıştır.

AĞIZLA ÇOCUKLAR

  • B3 vitamini eksikliğini ve pellagra gibi ilgili durumları önlemek ve tedavi etmek için : bölünmüş dozlarda verilen günde 100-300 mg niasin.

Niasinin günlük önerilen diyet ödenekleri (RDA’lar) şunlardır: 0-6 aylık bebekler, 2 mg; 7-12 aylık bebekler, 4 mg; 1-3 yaş arası çocuklar, 6 mg; 4-8 yaş arası çocuklar, 8 mg; 9-13 yaş arası çocuklar, 12 mg; 14 yaş ve üstü erkekler, 16 mg; 14 yaş ve üstü kadınlar, 14 mg; Hamile kadınlar, 18 mg; ve Emziren kadınlar, 17 mg. Maksimum günlük niasin dozu için tolere edilebilir üst seviye (UL): 1-3 yaş arası çocuklar, 10 mg; 4-8 yaş arası çocuklar, 15 mg; 9-13 yaş arası çocuklar, 20 mg; Hamile ve emziren kadınlar dahil yetişkinler, 14-18 yaş, 30 mg; ve 18 yaşından büyük, hamile ve emziren kadınlar da dahil olmak üzere yetişkinler, 35 mg.

Diğer İsimler

3-Piridinkarboksilik Asit, Asit Nikotiği, Asit Piridin-Karboksilikque-3, Anti-Blacktongue Faktörü, Antipellagra Faktörü, B Kompleks Vitamini, Kompleks de Vitamines B, Facteur Anti-Pellagre, Niasina, Niasin, Niksedin, Nikotinik Asit, Pellagra Önleyici Faktör, Vitamin B3, Vitamin PP, Vitamin B3, Vitamin B3, Vitamin PP.

Medlineplus, Niacin, 2019

Popüler Gönderiler