Normal Doğum Seçimi
Her doğum, her anne ve bebek kadar eşsiz ve bireyseldir. Buna ek olarak, kadınlar her yeni doğum ile tamamen farklı deneyimlere sahip olabilirler. Doğum yapmak, hayatınızın geri kalanı boyunca size bir iz bırakacak hayat değiştiren bir olaydır.
Tabii ki, bunun olumlu bir deneyim olmasını ve ne bekleyeceğinizi bilmek isteyeceksiniz. Bebeğinizi doğururken neler olabileceği hakkında bazı bilgiler.
Doğum Planınız Olmalı Mı?
Hamileliğinizin ikinci kısmına yaklaştıkça, bir doğum planı oluşturmak isteyebilirsiniz. Sizin için neyin önemli olduğunu dikkatlice düşünün. Genel hedef sağlıklı bir anne ve bebek.
Doğum planı ideal doğumunuzu özetlemektedir ve gerçek durum ortaya çıktıkça ayarlanması gerekebilir.
Eşinizle konuşun ve doğuma kime katılmak istediğinize karar verin. Bazı çiftler bunun özel bir zaman olduğunu düşünüyor ve başkalarının var olmamasını tercih ediyor.
Doğum planı doğum sırasında ağrıyı azaltma, doğum pozisyonları ve diğer konuları içerebilir .
Doğum Evreleri
Amniyotik kese
Amniyotik kese, bebeğinizi çevreleyen sıvı dolu membrandır. Bu kese, bebek doğmadan önce neredeyse her zaman yırtılır, ancak bazı durumlarda doğumuna kadar bozulmadan kalır. Patladığında, genellikle “su gelmesi” olarak tanımlanır.
Çoğu durumda, suyunuz gelmeye başlamadan önce veya doğumun başlangıcında patlayacaktır. Çoğu kadın sularının gelmesini bir sıvı akışı/ tuvaletini tutamama olarak tecrübe eder.
Suyun rengi açık ve kokusuz olmalıdır – sarı, yeşil veya kahverengi ise, hemen doktorunuza başvurun.
Kasılmalar
Kasılmalar uterusunuzun sıkılması ve serbest bırakılmasıdır. Bu hareketler sonunda bebeğinizin serviks içinden geçmesine yardımcı olacaktır. Kasılmalar, sırtınızda başlayan ve öne doğru hareket eden ağır kramp veya basınç gibi hissedebilir.
Kasılmalar doğumun güvenilir bir göstergesi değildir. İkinci üç aylık döneminize kadar erken başlamış olabilecek Braxton-Hicks kasılmalarını zaten hissetmiş olabilirsiniz.
Genel bir kural, bir dakika süren, beş dakika arayla olan ve bir saat kadar süren kasılmalar olduğunda, gerçek doğumun içinde olmanızdır.
Serviks dilatasyonu
Serviks uterusun vajinaya açılan en alt kısmıdır. Serviks, uterus boşluğunu vajinaya bağlayan bir geçit ile yaklaşık 3 ila 4 santimetre uzunluğunda tübüler bir yapıdır.
Doğum sırasında serviksin rolü, gebeliğin korunmasından (rahmi kapalı tutarak) bebeğin doğumunu kolaylaştırmaya ( bebeğin geçmesine izin verecek kadar genişleyerek veya açarak ) değişmelidir .
Hamileliğin sonuna yakın meydana gelen temel değişiklikler, her ikisi de serviksin hazırlanmasına yardımcı olan servikal dokunun yumuşamasına ve serviksin incelmesine neden olur. Serviks 3 santimetre veya daha fazla dilate olduğunda, aktif doğumun devam ettiği kabul edilir.
Bebeğin Geçişi
Sonunda servikal kanal, servikal açıklığın kendisi 10 santimetreye ulaşana ve bebek doğum kanalına geçene kadar açılmalıdır.
Bebek vajinaya girerken cildiniz ve kaslarınız gerilir. Labia ve perine (vajina ve rektum arasındaki alan) sonunda maksimum gerilme noktasına ulaşır. Bu noktada cilt yanıyormuş gibi hissedilebilir.
Bazı doğum eğitimcileri, annenin dokuları bebeğin kafasının etrafında uzanırken hissedilen yanma hissi nedeniyle bunu ateş halkası olarak adlandırır. O anda, sağlık uzmanınız epizyotomi yapmaya karar verebilir .
Epizyotomi hissedebilirsiniz veya hissetmeyebilirsiniz, çünkü cilt ve kaslar çok sıkı gerildiklerinden dolayı hislerini kaybedebilirler.
Doğum Anı
Bebeğin başı ortaya çıktıkça, muhtemelen hala biraz rahatsızlık hissedeceksiniz, ancak baskıdan büyük bir rahatlama olur.
Bebeğinizin ağzı ve burnu amniyotik sıvı ve mukusu temizlemek için emilirken hemşireniz veya doktorunuz anlık olarak itmeyi bırakmanızı isteyecektir. Bebek nefes almaya ve ağlamaya başlamadan önce bunu yapmak önemlidir.
Genellikle doktor bebeğin kafasını, hala içinizde olan bebeğin vücuduna hizalamak için çeyrek tur döndürür. Daha sonra omuzların çıkması için tekrar itmeye başlamanız istenecektir.
Önce üst omuz sonra alt omuz gelir.
Sonra, son bir itme ile bebeğinizi doğurursunuz!
Plasentanın verilmesi
Bebeği dokuz ay boyunca destekleyen ve koruyan plasenta ve amniyotik kese doğumdan sonra hala rahimdedir. Bunların çıkarılması gerekir ve bu kendiliğinden olabilir veya yarım saat kadar sürebilir. Ebe veya doktorunuz uterusu sıkılaştırmak ve plasentayı gevşetmek için karnınızı göbek deliğinizin altına sürtebilir.
Rahim o anda büyük bir greyfurt büyüklüğündedir. Plasentanın çıkmasına yardımcı olmak için itmeniz gerekebilir. Plasenta dışarı atılırken biraz baskı hissedebilirsiniz, ancak bebeğin doğduğu kadar baskı olmaz.
Sağlık uzmanınız, dışarı atılan plasentayı tam olarak çıktığından emin olmak için inceler. Nadir durumlarda, plasentanın bir kısmı atılmamış olabilir ve uterusun duvarına yapışmış kalabilir.
Bu durumda, doktorunuz yırtılmış bir plasentadan kaynaklanabilecek ağır kanamayı önlemek için artık parçaları çıkarmak için uterusunuza ulaşacaktır. Plasentayı görmek isterseniz sorabilirsiniz. Genellikle size göstermekten mutluluk duyarlar.
Doğum Sırasında Ağrı ve Diğer Duygular
Doğal bir doğum seçerseniz
Doğal bir doğum yapmaya karar verirseniz (ağrı kesici ilaç olmadan doğum), her türlü hissi hissedersiniz. En çok yaşayacağınız iki his acı ve baskıdır. İtmeye başladığınızda, bazı baskılar hafifleyecektir.
Bebek doğum kanalına inerken, sadece kasılmalar sırasında baskı deneyimlemeden sürekli ve artan basınç deneyimlemeye gidersiniz. Bebek aynı sinirlere baskı yaparken bağırsak hareketine sahip olmak güçlü bir dürtü gibi hissedilecektir.
Epidural olmayı seçerseniz
Epidural doğumu tercih ederseniz, doğum sırasında hissettiğiniz şey epidural bloğun etkinliğine bağlı olacaktır. İlaç sinirleri uygun şekilde uyuşturursa hiçbir şey hissetmeyebilirsiniz. Orta derecede etkiliyse, biraz baskı hissedebilirsiniz.
Hafifse, sizin için rahatsız edici olabilecek bir baskı hissedersiniz. Basınç hislerini ne kadar iyi tolere ettiğinize bağlıdır. Vajinanın gerginliğini hissetmeyebilirsiniz ve muhtemelen epizyotomi hissetmeyeceksiniz.
Olası yırtılma
Önemli yaralanmalar yaygın olmasa da, dilatasyon işlemi sırasında serviks yırtılabilir ve sonuçta onarım gerektirebilir.
Vajinal dokular yumuşak ve esnektir, ancak doğum hızlı veya aşırı kuvvetle gerçekleşirse bu dokular yırtılabilir. Çoğu durumda, laserasyonlar küçüktür ve kolayca onarılır. Bazen daha ciddi olabilirler ve daha uzun vadeli sorunlara neden olabilirler.
Normal doğum genellikle vajinaya ve / veya servikse zarar verir. İlk doğumlarını yapan kadınların yüzde 70’ine kadar epizyotomi veya onarım gerektiren bir çeşit cerrahi uygulanmaktadır.
Neyse ki, vajina ve serviks zengin bir kan kaynağına sahiptir. Bu nedenle bu bölgelerdeki yaralanmalar çabuk iyileşir ve uzun süreli sorunlara yol açabilecek çok az veya hiç yara izi bırakmaz.
Özet
Kendinizi doğum için hazırlamak imkansız değildir, ancak bu tahmin edilemeyen bir süreçtir. Zaman çizelgesini anlamak ve diğer annelerin deneyimlerini duymak doğumları daha az gizemli hale getirmek için işe yarayabilir.
Birçok anne adayı eşleriyle birlikte bir doğum planı oluşturmayı ve bunu sağlık ekipleriyle paylaşmayı yararlı bulmaktadır. Bir plan oluşturursanız bile gereklilik ortaya çıkarsa fikrinizi değiştirmeniz gerekebilir. Hedefinizin sağlıklı bir bebek ve sağlıklı, olumlu bir deneyim yaşamak olduğunu unutmamalısınız.
Healthline, What to Expect During a Vaginal Delivery, 2018
Referanslar
- Kettle C, et al. (2010). Absorbable stitches for repair of episiotomy and tears at childbirth.
- Labor and delivery, postpartum care. (2016).
- Stages of labor. (n.d.).
- When to go to the hospital. (n.d.).