Obezite nedir?
Obezite, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir salgındır. Bu durum insanları tip 2 diyabet , kalp hastalığı ve kanser gibi ciddi hastalıklar için daha yüksek bir risk altında bırakmaktadır .
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, 2015-2016’da, 93,3 milyon (
Obezite, vücut kitle indeksinin (BKİ) 30 veya daha fazla olması olarak tanımlanır. BMI, bir kişinin ağırlığını ve boyunu dikkate alan bir hesaplamadır. Ancak, BMI’nin bazı sınırlamaları vardır.
Bu sınırlamalara rağmen, BKI aşırı kiloların göstergesi olarak yaygın şekilde kullanılmaya devam etmektedir.
Obeziteye ne neden olur?
Günlük aktivitelerinizde yandığınızdan daha fazla kalori yemek ve egzersiz yapmak (uzun süreli olarak) obeziteye neden olur. Zamanla, bu ekstra kalori toplanır ve kilo almanıza neden olur.
Sık karşılaşılan spesifik obezite nedenleri:
- yağları ve kalorileri yüksek olan gıdaların zayıf bir diyetini yemek
- yerleşik (etkin olmayan) bir yaşam tarzı olan
- yeterince uyumadığınızda, kendinizi aç hissetmenize ve bazı yüksek kalorili yiyecekleri istemek için hormonal değişikliklere neden olabilir
- vücudunuzun gıdaları enerjiye nasıl işlediğini ve yağın nasıl depolandığını etkileyebilecek genetik
- yaşlandıkça daha az kas kütlesi ve daha yavaş metabolik hıza yol açabilir, bu da kilo almayı kolaylaştırır
- hamilelik (hamilelik sırasında kazanılan kilo kaybı zor olabilir ve sonunda şişmanlığa neden olabilir)
Bazı tıbbi durumlar da kilo alımına neden olabilir. Bunlar şunları içerir:
- polikistik over sendromu (PKOS) : kadın üreme hormonlarının dengesizliğine neden olan bir durum
- Prader-Willi sendromu: Bir bireyin doğuştan aşırı açlığa neden olduğu nadir bir durum
- Cushing sendromu : Sisteminizde aşırı miktarda kortizol hormonunun bulunmasından kaynaklanan bir durum
- hipotiroidi (zayıflatıcı tiroid) : tiroid bezinin belirli önemli hormonları yeterince üretemediği bir durum
- osteoartrit (ve hareketsizliğe yol açabilecek ağrıya neden olan diğer durumlar)
Kimler obezite riski altındadır?
Genetik, çevresel ve psikolojik faktörlerin karmaşık bir karışımı bir kişinin obezite riskini artırabilir.
Genetik
Bazı insanlar kilo vermelerini zorlaştıran genetik faktörlere sahiptir.
Çevre ve topluluk
Evde, okulda ve toplumunuzdaki çevrenizin tümü ne yediğinizi ve ne kadar aktif olduğunuzu etkileyebilir. Belki sağlıklı yemekler yapmayı öğrenmediniz veya daha sağlıklı gıdalar alabileceğinizi düşünmüyorsunuz. Eğer mahalleniz güvensiz ise, belki oynamak, yürümek veya koşmak için iyi bir yer bulamadınız.
Psikolojik ve diğer faktörler
İnsanlar duygusal rahatlık için yiyeceğe döndükçe, depresyon bazen kilo alımına neden olabilir. Bazı antidepresanlar ayrıca kilo alma riskini artırabilir.
Sigarayı bırakmak iyi bir şeydir, ancak sigarayı bırakmak kilo almanıza da neden olabilir. Bu nedenle, istifa ederken diyet ve egzersiz odaklanmak önemlidir.
Steroid veya doğum kontrol hapları gibi ilaçlar da kilo almanız için daha fazla risk altında olabilir.
Obezite nasıl teşhis edilir?
Obezite, BKI’si 30 veya daha fazla olan olarak tanımlanır. Beden kitle indeksi, bir kişinin ağırlığının boylarına göre kabaca hesaplanmasıdır.
Diğer daha doğru vücut yağ ve vücut yağ dağılımı ölçümleri arasında deri kıvrım kalınlığı, belden kalçaya karşılaştırmalar ve ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) taramaları gibi tarama testleri bulunur.
Doktorunuz ayrıca, obezite ile ilişkili sağlık risklerinin yanı sıra obezitenin teşhisine yardımcı olmak için bazı testler isteyebilir. Bunlar, kolesterol ve glukoz seviyelerini, karaciğer fonksiyon testlerini, diyabet taramasını, tiroid testlerini ve elektrokardiyogram gibi kalp testlerini incelemek için kan testlerini içerebilir.
Belinizin etrafındaki yağın ölçülmesi de obezite ile ilişkili hastalıklar için iyi bir risk göstergesidir.
Obezitenin komplikasyonları nelerdir?
Obezite basit kilo alımından çok daha fazlasını sağlar. Yüksek oranda vücut yağının kasıra sahip olması, iç organlarınızın yanı sıra kemiklerinize de baskı yapar. Aynı zamanda, bir kanser nedeni olduğu düşünülen vücuttaki iltihabı da arttırır. Obezite aynı zamanda tip 2 diyabetin ana nedenidir.
Obezite, bazıları hayatı tehdit edici olan bir dizi sağlık komplikasyonuyla ilişkilendirilmiştir:
- 2 tip diyabet
- kalp hastalığı
- yüksek tansiyon
- bazı kanserler ( meme , kolon ve endometrial )
- inme
- safrakesesi rahatsızlığı
- karaciğer yağlanması hastalığı
- yüksek kolestorol
- uyku apnesi ve diğer solunum problemleri
- artrit
- kısırlık
Obezite nasıl tedavi edilir?
Eğer obezseniz ve kendi başınıza kilo veremediyseniz, tıbbi yardım alabilirsiniz. Sizi bölgenizdeki bir ağırlık uzmanına götürebilecek aile hekiminizle başlayın.
Doktorunuz ayrıca, kilo vermenize yardımcı olan bir ekibin parçası olarak sizinle birlikte çalışmak isteyebilir. Bu ekip bir diyetisyen, terapist ve / veya diğer sağlık personeli içerebilir.
Doktorunuz yaşam tarzı değişiklikleri yapmak için sizinle birlikte çalışacaktır. Bazen ilaçlar veya kilo verme ameliyatı önerebilirler.
Yaşam tarzı ve davranış değişiklikleri
Sağlık ekibiniz sizi daha iyi yemek seçenekleri konusunda eğitebilir ve sizin için işe yarayan sağlıklı bir beslenme planı geliştirmeye yardımcı olabilir. Yapılandırılmış bir egzersiz programı ve arttırılmış günlük aktivite – haftada 300 dakikaya kadar – gücünüzü, dayanıklılığınızı ve metabolizmanızı geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Danışmanlık veya destek grupları sağlıksız tetikleyicileri de belirleyebilir ve her türlü endişe, depresyon veya duygusal beslenme sorunları ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Tıbbi kilo kaybı
Doktorunuz ayrıca sağlıklı beslenme ve egzersiz planlarına ek olarak bazı reçeteli zayıflama ilaçları yazabilir. İlaçlar genellikle sadece diğer kilo kaybı yöntemleri işe yaramadığında ve obezite ile ilgili sağlık sorunlarına ek olarak 27 veya daha fazla BKI’niz varsa verilir.
Reçeteli zayıflama ilaçları ya yağ emilimini önler ya da iştahı azaltır. Bu ilaçların istenmeyen yan etkileri olabilir. Örneğin, ilaç orlistat (Xenical) yağlı ve sık bağırsak hareketlerine, bağırsak aciliyetine ve gaza neden olabilir. Bu ilaçları alırken doktorunuz sizi yakından takip edecektir.
Kilo kaybı ameliyatı
Kilo kaybı ameliyatı (genellikle “bariatrik cerrahi” olarak adlandırılır) hastalardan yaşam tarzlarını değiştireceklerine dair bir taahhüt gerektirir.
Bu tür ameliyatlar ne kadar yiyeceği rahatça yiyebileceğinizi sınırlandırarak veya vücudunuzun yiyecekleri ve kalorileri emmesini önleyerek çalışır. Bazen ikisini de yaparlar.
Kilo kaybı ameliyatı hızlı bir düzeltme değildir. Bu büyük bir ameliyat ve ciddi riskler olabilir. Ameliyattan sonra, hastaların nasıl yediklerini ve ne kadar yediklerini ya da hastalanma risklerini değiştirmeleri gerekir.
Kilo kaybı ameliyatı için adayların ciddi bir obezite ile ilgili sağlık sorunları ile birlikte BKI’si 40 veya daha fazla olacak veya BKI’si 35 ila 39.9 olacaktır.
Ameliyattan önce hastalar sıklıkla kilo vermek zorunda kalacaklar. Ek olarak, normalde hem bu ameliyat için duygusal olarak hazır olduklarından emin olmak hem de ihtiyaç duyacağı gerekli yaşam tarzı değişikliklerini yapmaya istekli olmaları için danışmanlık alacaklardır.
Cerrahi seçenekler şunları içerir:
- midenizin üst kısmında doğrudan ince bağırsağınıza bağlanan küçük bir kese oluşturan gastrik bypass ameliyatı. Yiyecekler ve sıvılar, midenin çoğunu atlayarak kese ve bağırsaktan geçer.
- bir band kullanarak midenizi iki keseye ayıran laparoskopik ayarlanabilir gastrik bant (LAGB)
- midenin bir kısmını kaldıran gastrik kol
- midenizin çoğunu gideren duodenal switch ile biliopankreatik diversiyon
Obezite için uzun vadeli görünüm nedir?
Obezitede ve obeziteye bağlı hastalıklarda çarpıcı bir artış oldu. Bu, toplulukların, devletlerin ve federal hükümetin, obezite dalgasının artmasına yardımcı olmak için sağlıklı gıda seçimlerine ve faaliyetlerine önem vermesinin nedenidir.
Bununla birlikte, sonuçta, bu sağlıklı değişiklikleri yapma sorumluluğumuz her birimizdedir.
Obeziteyi nasıl önleyebilirsiniz?
İyi yaşam tarzı seçimleri yaparak kilo alımını önlemeye yardımcı olun. Her gün 20-30 dakika ılımlı egzersiz (yürüyüş, yüzme, bisiklet) hedefleyin.
Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve yağsız protein gibi besleyici yiyecekleri seçerek iyi yiyin. Yüksek yağlı, yüksek kalorili yiyecekleri ılımlı olarak tüketin.
Kaynaklar:
Mayo Kliniği Kadrosu. (2015). Obezite.
Mayo Kliniği Kadrosu. (2018). Cushing sendromu.
Mayo Kliniği Kadrosu. (2018). Hipotiroidi (underactive tiroid).