Salı, Mart 18, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Oligomenore Nedir?

Oligomenore, seyrek adet dönemlerinin olduğu bir durumdur. Doğurganlık çağındaki kadınlarda görülür. Menstrüasyonda bazı değişiklikler normaldir, ancak düzenli olarak 35 günden fazla adet görmeyen bir kadına oligomenore teşhisi konulabilir. Adetler genellikle 21 ila 35 günde bir gerçekleşir. 90 günden fazla adet görmeme durumunda tanı oligomenore olarak değişir. 2013 yılında üniversiteli kadınlarla yapılan bir çalışmada, yüzde 17’si adet dönemlerini kasıtlı olarak azaltmak için hormonal doğum kontrol talimatlarından kasıtlı olarak saptıklarını söyledi. Yarısı bunu nasıl yapacaklarını tıbbi olmayan kaynaklardan öğrendiklerini söyledi. Bu, hastalar bir doğum kontrol planına başladıklarında doktorların ve hastaların daha iyi iletişim kurma ihtiyacını vurgulamaktadır.

Oligomenore Belirtileri Nelerdir?

35 günden fazla adet görmediyseniz ve doğum kontrol ilacı kullanmıyorsanız doktorunuza görünün. Döngünüz aniden değişirse, jinekoloğunuzla iletişime geçin. Bir adeti atlayan bazı kadınlar bir dahaki sefere daha ağır olabilir. Bu normal olabilir ve mutlaka bir düşük olduğunu göstermez.

Oligomenore Nedenleri Nelerdir?

Oligomenorenin çeşitli nedenleri vardır. Çoğu zaman, bu durum hormonal doğum kontrolünün bir yan etkisidir. Bazı kadınlar, doğum kontrolünü almaya başladıktan sonra üç ila altı ay boyunca daha hafif ve daha hafif dönemler yaşarlar. Bazen adetleri tamamen durur. Spor yapan veya ağır egzersiz yapan genç kadınlarda bu durum gelişebilir. Anoreksiya nervoza ve bulimia gibi yeme bozuklukları da bu duruma neden olabilir. Oligomenore, ergen kızlarda ve perimenopozal kadınlarda dalgalanan hormon seviyeleri nedeniyle yaygındır. Oligomenore, diyabet veya tiroid sorunları olan kadınlarda da ortaya çıkabilir. Kanlarında prolaktin adı verilen yüksek düzeyde bir protein bulunan kadınlarda da yaygındır. Antipsikotikler ve anti-epileptikler gibi ilaçlar adet görmeyi azaltabilir. Gecikmiş adet döngüsünün nedeninin hamilelik olmadığından emin olmak önemlidir.

Oligomenore Nasıl Teşhis Edilir?

Oligomenore genellikle adet geçmişiniz gözden geçirildikten sonra teşhis edilir. Fiziksel muayeneler, kan testleri ve ultrason görüntüleme de gerekli olabilir. Çoğunlukla, kaçırılan bir adet döngüsü veya ışık akışı bir sorun oluşturmaz, ancak bazen polikistik over sendromunun (PKOS) varlığını gösterebilir. PCOS’un kesin nedeni bilinmemektedir, ancak faktörlerin bir kombinasyonu insülin direncini, bazı hormonların yüksek seviyelerini ve düzensiz adet döngülerini içerebilir.

Oligomenore Nasıl Tedavi Edilir?

Oligomenore kendi başına ciddi değildir. Adet dönemleri hormonal doğum kontrolü kullanımı veya progestin değişikliği ile ayarlanabilir. Bazen oligomenore, tedavi edilmesi gereken yeme bozukluğu gibi altta yatan başka bir sorunu gösterebilir. Diğer kadınların çalışmayı azaltması gerekebilir.

Özet

Oligomenore genellikle ciddi bir durum değildir, ancak bazen başka sorunların bir belirtisi olabilir. Menstrüel bozukluklarla ilgili araştırmalar devam etmektedir. Araştırmacılar özellikle menstrüasyonda genetiğin rolünü ve düşük vücut yağı ile hormonal düzenleme arasındaki ilişkiyi inceliyorlar. Yıllar boyunca doğal olarak ve doğum kontrol hapları gibi ilaç kullanmadan meydana gelen yılda dörtten az adet döngüsüne sahip olmak, endometriyal hiperplazi ve endometriyal kanser riskini artırabilir. Düzenli olarak 35 günden fazla adet görmezseniz, doktorunuza görünün.

Kaynak

Healthline, Oligomenorrhea, 2017

Abnormal menstruation. (2015).

Lakehomer et al. Characteristics of scheduled bleeding manipulation with combined hormonal contraception in university students. 2013.

Mayo clinic staff. How can I track my menstrual cycle? 2016.

Popüler Gönderiler