Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Omurilik Apse: Risk Faktörleri, Nedenleri ve Semptomları

Omurilik apsesi nedir?

Omurilik apsesi (OA) omuriliğinizde kalıcı hasara neden olabileceğinden nadir görülen bir durumdur. Bir apse dokularınızda bir irin birikimi içeren şişmiş bir alandır. Yaralanan dokular enfekte olduğunda olur. Vücudunuzun bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücreleri gönderir. Beyaz kan hücreleri, hasarlı dokuyu doldurmaya başlar ve irin birikmesine neden olur. Pus, ölü hücreler, bağışıklık hücreleri ve bakterilerden oluşur.

Antibiyotikler yaygınlaştığından, OA’lar oldukça nadir hale geldi. Bir tane geliştirirseniz, doktorunuz muhtemelen tedavi etmek için cerrahi ve antibiyotik kullanacaktır. Ayrıca nörolojik semptomlardan kurtulmanıza yardımcı olmak için rehabilitasyon tedavisi önerebilirler.

Omurilik apsesinin semptomları nelerdir?

İlk başta, bir OA semptom üretmeyebilir. Ancak enfeksiyon veya apse büyüdükçe, omuriliğinize baskı uygulayabilir. Enfeksiyon ve basınç, aşağıdakiler gibi potansiyel olarak ciddi semptomlara neden olabilir:

  • ani ağrı başlangıcı
  • kollarınıza veya bacaklarınıza yayılan keskin ağrı
  • hızla ilerleyen zayıflık
  • apse alanının altında duyu kaybı
  • apse alanının altında felç
  • mesanenin ve bağırsaklarınızın kontrolünün kaybı
  • ateş

Omurilik apsesinin nedeni nedir?

Bir OA genellikle bakterilerin omuriliğinize girmesinden kaynaklanır. OA’lara neden olan en yaygın bakteri Staphylococcus ve Streptococcus türlerinden gelmektedir. Bu bakteriler vücudunuzun içine girdiğinde, omuriliğinizde yaşayacak ve büyüyecek bir yer bulabilirler. Vücudunuz bakteriyel enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücreleri göndererek irin birikmesine ve apse oluşmasına neden olur.

OA’nın diğer olası nedenleri arasında şunlar vardır:

  • cildinizde, özellikle de bel veya deri derilerinizde gelişen kaynama
  • septisemi , kanınızdaki merkezi sinir sisteminize yayılabilen bir enfeksiyondur
  • kurşun veya bıçak gibi yabancı cisimlerin neden olduğu yaralanmalar
  • sırt cerrahisi veya lomber ponksiyon prosedüründen kaynaklanan komplikasyonlar
  • dermal sinüs, utero’da cildinizle spinal kanal arasında oluşabilecek bir kanaldır
  • tüberküloz

Omurilik apsesi gelişimi için risk faktörleri nelerdir?

Aşağıdakilere sahipseniz, bir OA geliştirme riski daha yüksektir:

  • Antikoagülan ajanları veya kan inceltici maddeleri uzun süreli olarak kullanma öyküsü
  • zayıflamış bağışıklık sistemi, bakteriyel enfeksiyonların gelişmesini kolaylaştırır
  • Crohn hastalığı , sindirim sisteminizde lezyonların oluşmasına ve patlamasına neden olabilecek bir hastalıktır
  • yırtılmış bir safra kesesi
  • yasadışı uyuşturucu enjekte etme alışkanlığı

Omurilik apsesi nasıl teşhis edilir?

Bir OA’nın semptomları genellikle belirsizdir ve diğer koşullarınkilerle benzer olabilir. Sonuç olarak, doktorunuzun bir OA teşhisi koyması zor olabilir. Kan testleri, görüntüleme testleri ve lomber ponksiyon dahil çoklu tanı testleri ve araçları kullanabilirler.

Kan testleri

Doktorunuz laboratuarda test etmek için bir kan örneği alarak başlayabilir. Teknisyenler kanınızı enfeksiyon belirtileri açısından kontrol edecektir. Örneğin, sizi değerlendirebilirler:

  • tam kan sayımı (CBC)
  • eritrosit sedimantasyon hızı (ESR)
  • C-reaktif protein seviyeleri

Lomber delinme

Doktorunuz ayrıca analiz için beyin omurilik sıvınızın (BOS) bir örneğini toplayabilir. BOS, omurganızı ve beyninizi saran berrak, sulu bir sıvıdır. Yastıklama ve korumaya yardımcı olur.

BOS’nızdan bir örnek almak için doktorunuz omurilik musluğu olarak da bilinen lomber ponksiyonu yapacaktır. Sıvının bir örneğini toplamak için omuriliğinize bir iğne sokarlar. Ardından, teknisyenlerin enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol edecekleri bir laboratuara gönderecekler.

Görüntüleme testleri

Doktorunuz omurganızı incelemek için görüntüleme teknolojilerini de kullanabilir. Örneğin, sipariş verebilirler:

  • Röntgen ışınları
  • bilgisayarlı tomografi (BT) taraması
  • manyetik rezonans görüntüleme (MRG)

Omurilik apsesi nasıl tedavi edilir?

Erken tanı ve tedavi esastır. Tedavi edilmezse, OA patlayabilir ve milyonlarca bakteri vücudunuza yayılabilir.

Doktorunuz bir SCA bulduktan sonra, apse boşaltması veya çıkarması gerekir. Örneğin, size laminektomi için bir cerrahı yönlendirebilirler. Bu işlem için anestezi altında kalacaksınız. Sonra cerrahınız apseyi dikkatlice açacak ve içerideki tüm irin ve sıvıları boşaltacak. Kalan bakterileri temizlemek için steril tuzlu su ile durulayacaktır. Bir dermal sinüs bulduklarında tipik olarak sinüsü eksize ederler.

Doktorunuz muhtemelen antibiyotik de verecektir. Bu ilaçlar sisteminizde hastalığa neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olacak ve daha fazla enfeksiyon riskini önleyecektir.

Omurilik apsesinin potansiyel komplikasyonları nelerdir?

Bir OA’nın tehlikeli potansiyel komplikasyonları tekrarlayan enfeksiyon, sürekli ağrı, zayıflık, uyuşukluk, barsak veya mesane kontrolünün kaybı ve hatta ölümdür.

Ayrıca abse drene veya çıkarıldıktan sonra haftalar hatta yıllar boyunca devam eden nörolojik semptomlara ve komplikasyonlara neden olabilir. Bu semptomları tedavi etmek için nörorehabilitasyona ihtiyacınız olabilir.

Diğer komplikasyonlar dizüri ve stres inkontinansı içerebilir. Disüri, zor veya ağrılı idrara çıkma anlamına gelir. Stres inkontinansınız varsa, mesanenizi, gülünce olduğu gibi, fiziksel stres altında kontrol etmek zordur.

Omurilik apsesi olan biri için prognoz nedir?

Bir OA ne kadar erken tedavi edilirse, bakış açınız o kadar olumlu olur. Eğer tedavi edilmezse daha yaygın enfeksiyonlara yol açabilir. Erken ve etkili tedavi, enfeksiyonun kötüleşmesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir. İlk tedavinizden sonra devam eden nörolojik semptomlarınız varsa, rehabilitatif tedaviye ihtiyacınız olabilir. Normal olarak hareket etme ve çalışma yeteneğinizi yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir.

Özel durumunuz, tedavi planınız ve görünümünüz hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın.

Kaynaklar:

De Schryver, N., Cosnard, G., Van Pesch, V., Godfraind, C., & Hantson, P. (2011, Mayıs-Ağustos). Staphylococcus aureus septisemi ve menenjit sonrası geniş omurilik yaralanması. Nörolojide Vaka Raporları, 3 (2), 147-153

Mayo Kliniği Kadrosu. (2014, 8 Ekim). Omurilik yaralanması

Silva, RT, Souza, HC, Gepp Rde, A., Batista, GR, Horan, TA, ve Oliveira, PC (2012, Nisan). Penetran servikal omurga yaralanması ve omurilik intramedüller apsesi. Arquivos de Neuro-Psiquiatria, 70 (4), 308-309

Popüler Gönderiler