Önemli Antioksidanlar Nelerdir?

0
2478

Antioksidan nedir?

Vücut doğal olarak glutatyon, ubikinol ve ürik asit gibi bazı antioksidanlar üretir.

Diyet ya da besin takviyesi yoluyla diğerlerini de dışardan almamız gerekir. En güçlü antioksidanların bazıları, bitki ve bitkilerden fitokimyasallar olarak adlandırılan meyve ve sebzelerden gelmektedir.

Önemli antioksidanlar nelerdir?

İşte sizin için bazı antioksidanlar,

Antosiyaninler

Çilek, patlıcan, kırmızı lahana, kırmızı üzüm ve diğer zengin renkli gıda bitkilerinde en bol bulunan, antosiyaninler tüm bitkilerde yaygın olarak görülen mor renkli pigmentlerdir. Yaban mersini mavisi ve ahududuyu kırmızı yapan şey onlardır. Antosiyaninler çok çeşitli sağlık faydaları sağlar [1].

Polifenoller

Polifenoller antioksidan özelliklere sahip birkaç bin fitokimyasal grubudur. Çoğunlukla çikolatadaki polifenolleri duyuyorsunuz, ancak bilim adamları zerdeçalda aktif curcuminoid bileşiği olan curcumin adlı polifenol üzerinde daha fazla araştırma yürütüyor [2].

Kurkuminoids

Bu polifenol zerdeçal bileşikleri sayısız sağlık yararları için değerlendirilmiştir [2]. Kurkuminoids, bağışıklık sistemini harekete geçirerek, beyni koruyarak ve gen ekspresyonunu diğer yararlı etkilerle etkileyerek sağlığı korur ve destekler.

Beta karoten

Beta-karoten, havuç, kabak, tatlı patates, mango, ıspanak, kabak, domates, kavun, şeftali gibi doğal olarak bulunan kırmızımsı turuncu bir pigmenttir. Vücudun içinde, A vitaminine dönüşür. Beta-karotenin kendisi güçlü bir antioksidandır, bazı araştırmaların sonuçları ise A vitamininin antioksidan aktiviteye sahip olup olmadığını sorgulamıştır. [3]

Likopen

Likopen, domates, karpuz ve papayada bulunan parlak kırmızı bir pigmenttir. Beta-karoten gibi, likopen de bir antioksidan özellikli bir fitokimyasal olan bir karotenoiddir. Lycopene prostat kanseri, kan pıhtıları ve inme riskinin daha düşük olmasına katkıda bulunur [4].

C vitamini

Ayrıca, askorbik asit olarak da adlandırılan C vitamini, bağışıklık sistemini ve genel olarak sağlığımızı destekler. Aynı zamanda bir antioksidan olur. İyi C vitamini kaynakları arasında kırmızı ve sarı biber, kivi, brokoli, lahana, çilek ve tabii ki portakal ve limon gibi turunçgiller bulunur.

E vitamini

E vitamini, antioksidan özellikleri ile bilinen yağda çözünen bir vitamindir. Ayçiçeği ve aspir yağı, yeşil sebzeler, fındık ve tohumlar bu antioksidanın zengin kaynaklarıdır. Vitamin E, hem multivitaminlerde hem de vitamin-E takviyelerinde de mevcuttur.

Selenyum

Selenyum tiroid sağlığı için kritik olan önemli bir mineral ve antioksidandır. Vücudumuz selenyum üretmez, bu yüzden onu diyet kaynaklarından veya takviyelerden almalıyız. Brezilya fıstığı, düğme ve shiitake mantarları, lima fasulyesi, chia çekirdeği ve kahverengi pirinç, selenyumun tüm iyi besin kaynaklarıdır.

Antioksidanları Diyetinize Katmak

Birçok gıda, özellikle meyve ve sebzeler, antioksidanlar açısından zengindir ve dikkatle planlanmış bir diyet, ihtiyacınız olan her şeyi sağlamalıdır. Bununla birlikte, dışsal ve çevresel faktörler, bizi tek başına beslenmemizden daha fazla serbest radikallere maruz bırakabilir. Bu durumlarda, destek yardımcı olabilir.

GlobalHealingCenter, What Are Free Radicals?, 2017

Referanslar

  1. Lila, Mary Ann. “Anthocyanins and Human Health: An In Vitro Investigative Approach.” Journal of Biomedicine and Biotechnology 2004.5 (2004): 306–313.PMC. Web. 14 Dec. 2016.
  2. Gupta, Subash C., Sridevi Patchva, and Bharat B. Aggarwal. “Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials.” The AAPS Journal 15.1 (2012): 195–218. Web. 27 Jan. 2017.
  3. “Antioxidants and Free Radicals.” Rice.edu, Rice University. Accessed 21 Dec. 2016.
  4. Godman, Heidi. “Lycopene-Rich Tomatoes Linked to Lower Stroke Risk – Harvard Health Blog.” Harvard Health Publications, Harvard Medical School, 10 Oct. 2012. Accessed 14 Dec. 2016.