Oral pamukçuk, ağzın mukoza zarlarında gelişen Candida cinsinin maya veya mantar enfeksiyonudur. Oral kandidiyaz, oral pamukçuk için başka bir isimdir. Oral pamukçuk en yaygın olarak mantar Candida albicans nedeniyle oluşur. Bununla birlikte, aşağıdakiler de enfeksiyona neden olabilir:
- candida glabrata
- candida tropikalis
- candida krusei
Bireylerin çoğunluğu için oral pamukçuk ciddi bir soruna neden olmaz. Bununla birlikte, bir kişinin bağışıklık sistemi zayıfsa, belirtileri ve semptomları çok daha şiddetli olabilir.
Oral Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde pamukçuk, dil üzerinde süzme peynire benzeyen beyaz bir kaplama olarak kendini gösterir. Bir bakıcı, kaplamayı kolayca sıyıramaz. Ancak, kırmızı bir alan bırakarak kaplamayı sıyırabilirler. Yetişkinlerde oral pamukçuk genellikle ağız mukozasında kalın, beyaz veya krem renkli birikintiler olarak görünür. Ağzın içi şişmiş ve hafif kırmızı görünebilir ve kabarık noktalar içerebilir.
Beyaz noktalar, plak olarak da bilinen daha büyük olanları oluşturmak için birleşebilir. Bu plaklar daha sonra grimsi veya sarımsı bir renk alabilir. Nadiren, etkilenen bölge, algılanabilir beyaz noktalar olmadan basitçe kırmızı ve ağrılı hale gelir. Kişi krem veya beyaz renkli birikintileri sıyırırsa kanama meydana gelebilir. Diğer semptomlar şunları içerir:
- ağız köşelerinde çatlaklar
- hoş olmayan bir tat
- ağrılı bir dil veya diş eti gibi ağrı
- yeme veya içme zorluğu
Protez takan bireylerin protezlerinin altında sürekli kırmızı ve şiş olan bölgeleri olabilir. Kötü ağız hijyeni veya takma dişlerin uyumadan önce çıkarılmaması ağızda pamukçuk riskini artırabilir. 2015 yılında yapılan bir inceleme, tıp uzmanlarının bazen oral pamukçuku görünüşe göre üç gruba ayırdığını, ancak durum bazen kategoriler arasında oturabileceğini belirtiyor:
Psödomembranöz: Bir kişi dilinde süzme peynire benzeyen beyaz ila beyazımsı sarı plaklar geliştirebilir.
Eritematöz veya atrofik: Durum beyaz yerine kırmızı çiğ görünür.
Hiperplastik: Çıkarılması zor, katı, beyaz bir plağın varlığından dolayı “plak benzeri kandidiyaz” veya “nodüler kandidiyaz” olarak da bilinir. Bu en az yaygın varyanttır ve en sık HIV’li hastalarda bulunur.
Oral pamukçukta da görülebilen bir dizi başka lezyon vardır. Bazen bu lezyonlar, bölgede bulunan diğer bakteri türlerinden de kaynaklanabilir. Bunlar şunları içerebilir:
Protez stomatiti: Sağlık uzmanları buna kronik atrofik kandidiyazis de diyebilir ve takma diş kullananların yaklaşık %50-65’ini etkiler. Protezlerin normalde oturduğu alanlar iltihaplanabilir. Lezyonlar genellikle asemptomatiktir, ancak bir kişi yanma hissi yaşayabilir.
Açısal keilit: Bu, ağzın köşelerinde iltihaplanma ve ayrılmadır.
Medyan rhomboid glossit: Bu, dilin ortasında büyük, kırmızı, ağrısız bir işarettir.
Doğrusal diş eti eritemi: Bu, diş etleri boyunca uzanan bir iltihap bandıdır.
Canker yaraları: Bunlar ağızdaki küçük, sığ ülserlerdir.
Lökoplaki: Bu, dilde, diş etlerinde, yanakların iç kısmında ve ağzın çatısında görülebilen ağızda beyaz bir yamadır. Bu yamalar ağrılı değildir ve şekil olarak düzensizdir. Oral pamukçuk nedeniyle oluşan yamaların aksine, bir kişi yamaları çıkaramaz.
Oral Pamukçuk Nedenleri Nelerdir?
Vücudumuzun çeşitli bölgelerinde küçük miktarlarda Candida mantarı bulunur. Sindirim sisteminde, deride ve ağızda bulunur. Genellikle bu mantarlar sağlıklı bireylerde sorun yaratmaz. Bununla birlikte, belirli ilaçları kullanan, bağışıklık sistemi azalmış veya belirli tıbbi durumları olan kişiler, C. albicans kontrolden çıktığında ağız pamukçuklarına karşı hassastır.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, 1 aylıktan küçüklerin oral pamukçuk geliştirme şansı daha yüksektir. Yetişkin oral pamukçuk, aşağıdaki gruplar için bir sorun haline gelme olasılığı daha yüksektir:
Protezler: Protez takan kişilerde oral pamukçuk gelişme riski daha yüksektir. Hele temiz tutmazlarsa, takma dişleri tam oturmazsa ya da kişi uyumadan önce çıkarmazsa.
Antibiyotikler: Antibiyotik kullanan kişilerin oral pamukçuk geliştirme riski daha yüksektir. Antibiyotikler, Candida’nın kontrolden çıkmasını engelleyen bakterileri yok edebilir.
Steroid ilaçları: Steroid ilaçlarının uzun süreli kullanımı oral pamukçuk riskini artırabilir.
Zayıflamış bağışıklık sistemi: Zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişilerin oral pamukçuk geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Diyabet: Diyabetli kişilerde, özellikle hastalıklarını yeterince kontrol edemiyorlarsa, ağızda pamukçuk olma olasılığı daha yüksektir.
Ağız kuruluğu: Normalden daha az miktarda tükürüğü veya kserostomisi olan kişiler, oral pamukçuğa daha yatkındır.
Sigara içmek: Çok sigara içenler, oral pamukçuk geliştirme riski daha yüksektir. Bunun arkasındaki nedenler belirsizdir.
Diğer risk faktörleri şunları içerir:
Steroid inhalatörlerin kullanımı: 2016 yılında yapılan bir araştırma, inhale kortikosteroid veya uzun etkili beta-2-agonist sabit doz kombinasyon inhalatörleri alanların, tek başına uzun etkili bronkodilatörler alanlara kıyasla oral pamukçuk geliştirme şansının daha yüksek olduğunu buldu.
Yetersiz beslenme: 2015 tarihli bir makale, kandida büyümesiyle bağlantılı en yaygın besin maddesi olan demir eksikliğinin olduğunu belirtir. Oral pamukçuk riskindeki artışla ilgili diğer beslenme eksiklikleri şunları içerir:
- A vitamini
- magnezyum
- selenyum
- çinko
- folik asit
- esansiyel yağ asitleri
Uzun süreli hastanede kalışlar: Bu, yenidoğanlarda oral pamukçuk olasılığını artırabilir.
Kanser tedavileri: Baş ve boyun kanseri için kemoradyoterapi tedavisi, ağzın ağrılı ve iltihaplı hale geldiği mukozite yol açabilir. 2020’de yapılan bir araştırma, Candida enfeksiyonunun hem kemo-radyasyon mukozitinin bir sonucu hem de bir risk faktörü olduğunu belirtiyor.
Oral pamukçuk yetişkinlerde bulaşıcı değildir. Bununla birlikte, pamukçuk emzirme veya emzirme sırasında bir bebek ve ebeveyn arasında geçebilir. Bazı insanlar oral pamukçuk ağrılı bulabilir. Noktalar yükselebilir ve kişi rahatsızlık ve yanma hissi yaşayabilir. Diğer durumlarda, kişide leke gelişmeyebilir ancak ağızda genel bir ağrı hissedilebilir. Bir kişi lekelerini kaşırsa, kanayabilir ve hafif bir ağrı hissedebilir.
Oral Pamukçuk Nasıl Teşhis Edilir?
CDC, doktorun kişinin ağzına bakabileceğini ve ağız pamukçuğunu teşhis etmek için semptomlar hakkında bazı sorular sorabileceğini belirtmektedir. Doktor, analiz için ağzın içinden bir miktar doku alabilir. Doktor, pamukçukun arkasında ilacın veya başka bir altta yatan nedenin olduğuna inanırsa, o zaman buna göre başa çıkmaya çalışacaktır. Bu gibi durumlarda tedaviler altta yatan nedene bağlıdır.
Oral Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir?
Doktorlar genellikle nistatin veya mikonazol gibi mantar önleyici ilaçları damla, jel veya pastil şeklinde reçete eder. Alternatif olarak, bir doktor topikal bir oral süspansiyon reçete edebilir. Bu tedaviyi almak için, kişi birkaç dakika boyunca ağzını yıkar ve ardından solüsyonu yutar veya tükürür. 2021 tarihli bir makaleye göre, bir sağlık uzmanı, durumun ciddiyetine göre aşağıdaki tedavi seçeneklerini önerecektir:
Hafif oral pamukçuk: Bir doktor günde beş kez 10 miligram (mg) klotrimazol troke reçete edebilir. Bir klotrimazol troche, bir kişinin ağzında yavaşça çözdüğü bir pastildir. Diğer bir seçenek, günde dört kez 5 mililitre nistatin oral süspansiyon içerir.
Orta ila şiddetli oral pamukçuk: Bir doktor 7-14 gün boyunca günde bir kez 200 mg flukonazol ve ardından günde bir kez 100 mg reçete edebilir. Bir kişi bu ilacı ağızdan alacaktır.
Tedaviye yanıt vermeyen oral pamukçuk: Seçenekler şunları içerir:
- 28 gün boyunca günde bir kez 200 mg Itrakonzole oral solüsyon
- 3 gün boyunca günde iki kez 400 mg posakonzaol süspansiyonu, ardından 28 gün boyunca günde bir kez 400 mg
- 28 gün boyunca günde iki kez 200 mg vorikonazol
İlerlemiş kanseri olan kişiler için, doktor tek doz olarak 150 mg flukonazol reçete edebilir.
Oral Pamukçuk İçin Önerilen Ev Yapımı Çözümler Nelerdir?
Tıbbi tedavinin yanı sıra, aşağıdakiler durumu kötüleştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir:
- Ağzı tuzlu suyla çalkalamak
- Lezyonları kazımaktan kaçınmak için yumuşak bir diş fırçası kullanmak
- Enfeksiyon geçene kadar her gün yeni bir diş fırçası kullanmak
- Sağlıklı bakteri seviyelerini geri kazanmak için şekersiz yoğurt yemek
- Gargara veya sprey kullanmaktan kaçınmak
Ulusal Sağlık Servisi, steroid inhalerlerin veya kortikosteroid inhalatörlerin kullanımının oral pamukçuk geliştirme şansını artırabileceğini belirtmektedir. Bir kişi, oral pamukçuk gelişimini önlemeye yardımcı olmak için kullandıktan sonra bir ara parça kullanabilir veya ağzını çalkalayabilir.
Özet
Oral pamukçuk, ağzın mukoza zarlarında gelişen bir mantar enfeksiyonudur. Ağız pamukçuğunun yaygın semptomları, mukoza zarında kalın, beyaz veya krem rengi lekeleri içerir. Bu noktalar yükselebilir ve bir miktar ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir, Çoğu insan için oral pamukçuk ciddi sorunlara neden olmaz. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler daha şiddetli semptomlar yaşayabilir ve enfeksiyonun kan dolaşımına yayılma olasılığı daha yüksektir. Doktorlar ağız pamukçuklarını nistatin veya mikonazol gibi mantar önleyici ilaçlarla tedavi edebilirler. Ayrıca topikal bir oral süspansiyon reçete edebilirler. Bazı koşullar, bir kişinin oral pamukçuk geliştirme riskini artırabilir. Bunlar arasında sigara içmek, diyabet, takma diş kullanımı, antibiyotik kullanımı ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi yer alır.
Kaynak
Medical News Today, What are the symptoms of oral thrush and how to treat it, 2021
Candida infections of the mouth, throat, and esophagus. (2020).
Dekhuijzen et al. Incidence of oral thrush in patients with COPD prescribed inhaled corticosteroids: Effect of drug, dose, and device. 2016.
Noor et al. Amphotericin B. 2021.