Perşembe, Mart 28, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Orgazm Disfonksiyonu Nedir? Bilmeniz Gereken Her Şey

Orgazm Disfonksiyonu Nedir?

Orgazm disfonksiyonu (bozukluğu), bir kişinin cinsel uyarılma ve stimülasyon (cinsel dürtü) olmasına rağmen orgazma ulaşmakta zorlanıldığı bir durumdur.

Bu makalede, orgazm disfonksiyonunun nedenleri ve semptomları ve nasıl tedavi edileceği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Orgazm disfonksiyonu, cinsel uyarılma ve stimülasyona rağmen orgazma ulaşmada zorluk için kullanılan tıbbi terimdir.

Orgazmlar, cinsel uyarılma yüksekliğinde ortaya çıkan istemsiz pelvik taban kasılmalarının bırakılma ve zevk veren duygularıdır. Orgazm disfonksiyonu, anorgazmi olarak da bilinir.

Aşağıdakiler dahil birkaç farklı orgazm fonksiyon bozukluğu vardır:

  • Kişinin hiç orgazmı olmuyorsa, birincil orgazm disfonksiyonu.
  • Sekonder orgazm disfonksiyonu, bir kişinin orgazm olması, ancak daha sonra ikinciyi yaşaması güçlüğü.
  • Genel orgazm disfonksiyonu, bir insan yeterli uyarılma ve stimülasyona rağmen hiçbir durumda orgazma ulaşamadığı durumu.
  • Durumsal orgazm disfonksiyonu, bir insan belirli durumlarda orgazm olamıyorsa veya belirli tür stimülasyonlarda bulunur. Bu tip orgazm disfonksiyonu en yaygın olanıdır.

Orgazm disfonksiyonu hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir ancak kadınlarda daha yaygındır. Araştırmacılar, tekrarlayan orgazm disfonksiyonu olan kadın orgazm bozukluğunun, kadınların yüzde 11 ile 41’ini etkileyebileceğini tahmin ediyor.

Kuzey Amerika Menopoz Derneği, tüm kadınların yüzde 5’inin orgazma ulaşmakta zorluk çektiğini bildirmektedir.

2018’den gelen araştırmalar, kadınların yüzde 18,4’ünün sadece ilişki yoluyla orgazma ulaşabileceğini buldu. Bununla birlikte, aynı çalışma kadınların yüzde 36.6’sının ilişki sırasında orgazma ulaşmak için klitoral stimülasyona ihtiyaç duyduklarını göstermiştir.

Erkeklerde, uzmanlar sıklıkla orgazm disfonksiyonunu sınıflandırır ve birlikte boşalmayı geciktirir.

Mevcut araştırmalar, gecikmiş boşalmanın erkeklerde çok nadir olduğunu göstermektedir; 2010 yılı genel bakışına göre, erkeklerin yüzde 3’ünden fazlasında görülme sıklığı oldukça nadirdir, ancak diğer tahminler yüzde 5 ile 10 arasındadır.

Orgazm disfonksiyonu, insanların ilişkilerinin kalitesini, aynı zamanda kişinin özsaygısını ve zihinsel sağlığını etkileyebilir.

Belirtileri

Orgazm disfonksiyonu, birinin zorluk çekmesi veya bir orgazma erişememesidir. Bazı insanlar için, doruğa ulaşmak normalden daha uzun sürebilir veya tatmin edici olmayabilir.

Bir orgazmın nasıl hissettirdiği veya orgazmın gerçekleşmesinin ne kadar süreceği çok çeşitli farklı yollardan olabilir. Birisinin orgazm disfonksiyonu olduğunda, doruğa ulaşmak, tatmin edici olmamak veya ulaşılamaz olmak uzun zaman alabilir.

Nedenleri

Bilim adamları orgazm fonksiyon bozukluğuna neyin sebep olduğunu bilmiyorlar, ancak aşağıdaki faktörlerin soruna katkıda bulunabileceğine inanıyorlar:

  • İlişki sorunları
  • Diyabet gibi bazı tıbbi durumlar
  • Jinekolojik cerrahi geçmişi
  • Antidepresanlar dahil olmak üzere bazı ilaçlar
  • Cinsel taciz geçmişi
  • Cinsiyet ve cinsellik hakkında dini ve kültürel inançlar
  • Depresyon
  • Kaygı
  • Stres
  • Kendine güvensiz

Ayrıca, 45 yaşın üzerindeki kadınların bu yaşın altındaki kadınlardan daha fazla orgazm sıkıntısı yaşama olasılığı daha yüksektir. Bu, menopoza bağlı hormonal değişimlerden ve vajinal değişikliklerden kaynaklanıyor olabilir.

Radikal bir prostatektomiyi takiben erkeklerin orgazm olma problemleri daha fazladır. Ayrıca, boşalma fonksiyonu yaşla birlikte azalma eğiliminde olduğundan, yaşlandıkça gecikmeli boşalma yaşama olasılığı daha yüksektir.

Birisi orgazma ulaşmakta zorluk çekince, cinsel durumlarda artan stres yaşayabilir. İlişki esnasındaki stres ve kaygı, orgazma ulaşmayı daha da zorlaştırabilir.

Teşhis

Orgazm disfonksiyonunu teşhis etmeden önce, doktor muhtemelen kişinin belirtilerini ve ne kadar süredir var olduklarını sorar.

Doktor ayrıca, altta yatan sağlık koşulları veya kişinin aldığı ilaçlar gibi orgazm fonksiyon bozukluğuna katkıda bulunabilecek faktörleri de not edecektir.

Doktor ayrıca fizik muayene de yapabilir. Bazı durumlarda, bir kişiyi cinsel tıp uzmanına veya bir jinekoloğa havale edebilirler.

Tedavi

Orgazm disfonksiyonu tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Bir doktor diğer sağlık koşullarını tedavi etmenizi veya cinsel sağlık sorunlarına katkıda bulunabilecek ilaçları ayarlamanızı önerebilir.

Birçok durumda, doktor orgazm disfonksiyonu olan bir kişiye seks terapisi veya çift danışmanlığı önerebilir.

Sertifikalı bir seks terapisti, cinsel işlev, duygular veya işlev bozuklukları ile ilgili endişelere odaklanan bir psikoterapi sunabilir. Seks terapisi bireysel olarak veya bir eşle yapılabilir.

Çift danışmanlığı, bir bireyin cinsel işlevini etkileyebilecek ilişki sorunlarına ve orgazm olma yeteneklerine odaklanır.

Bazı durumlarda, bir doktor veya terapist, kişinin cinsel ilişki sırasında mastürbasyon veya artan klitoral stimülasyon gibi orgazma ulaşmak için diğer cinsel stimülasyon biçimlerini denemesini önerebilir. Diğerleri için, reçetesiz yağlar ve ısınma losyonları önerebilirler.

Hormon tedavisi, bazı kadınlar için, özellikle de orgazm yetersizliği, menopozun başlangıcı ile çakıştığında etkili olabilir.

Bu durumlarda, bir doktor kadının bir östrojen kremi, yaması veya hapını denemesini söyleyebilir. Östrojen bazı menopoz semptomlarını hafifletebilir ve cinsel cevabı iyileştirebilir.

Durumsal orgazm disfonksiyonu nadir olmasa da, orgazm olma yetenekleriyle ilgili endişeleri varsa insanlar doktorlarıyla konuşmalıdır.

Özet

Orgazm disfonksiyonu, orgazma erişememenin tıbbi adıdır. Bazı insanlar orgazma ulaşmak için çok uzun sürdüğünde veya orgazmları tatmin edici hissetmediğinde orgazm fonksiyon bozukluğu yaşayabilir.

Birçok faktör orgazm fonksiyon bozukluğuna katkıda bulunabilir. Orgazm fonksiyon bozukluğunu gidermek için, kişi doktoru, sertifikalı bir seks terapistini ve nedenini bulmak için diğer tıp uzmanlarıyla konuşabilir.

İnsanlar orgazm disfonksiyonunu tedavi etmek ve nedenini öğrendikten sonra cinsel sağlığını iyileştirmek için adımlar atabilir.

Kaynak: MedicalNews, Orgasmic dysfunction: Everything you need to know, 2019.

Cappogrosso, P., Ventimiglia, E., Cazzaniga, W., Montorsi, F., & Salonia, A. (2017, April). Orgasmic Dysfunction after Radical Prostatectomy. The World Journal of Men’s Health, 35(1), 1-13. Retrieved from https://synapse.koreamed.org/search.php?where=aview&id=10.5534/wjmh.2017.35.1.1&code=2074WJMH&vmode=FULL

Decreased response and pleasure. (n.d.). Retrieved from http://www.menopause.org/for-women/sexual-health-menopause-online/sexual-problems-at-midlife/decreased-response-and-pleasure

Herbenick, D., Fu, T. J., Arter, J., Sanders, S. A., & Dodge, B. (2018, February 17). Women’s experiences with genital touching, sexual pleasure, and orgasm: Results from a U.S. probability sample of women ages 18 to 94 [Abstract]. Journal of Sex & Marital Therapy44(2), 201–212. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28678639

Jenkins, L. C., & Mulhall, J. P. (2015, November). Delayed orgasm and anorgasmia. Fertility and Sterility104(5), 1082–1088. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4816679/

Kingsberg, S. A., Althof, S., Simon, J. A., Bradford, A., Bitzer, J., Carvalho, J., … Shifrin, J. L. (2017, December). Female sexual dysfunction — medical and psychological treatments, committee 14 [Abstract]. The Journal of Sexual Medicine14(12), 1463–1491. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29198504

Locate a professional. (n.d.). Retrieved from https://www.aasect.org/referral-directory

Parish, S. J., Goldstein, A. T., Goldstein, S. W., Goldstein, I., Pfaus, J., Clayton, A. H., … Whipple, B. (2016, December). Toward a more evidence-based nosology and nomenclature for female sexual dysfunctions—part II [Abstract]. The Journal of Sexual Medicine13(12), 1888–1906. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27843072

Rellini, A. H., & Clifton, J. (2011). Female orgasmic disorder [Abstract]. Advanced Psychsomatic Medicine31, 35–56. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22005203

Rowland, D., McMahon, C. G., Abdo, C., Chen, J., Jannini, E., Waldinger, M. D., & Ahn, T. Y. (2010, April 7). Disorders of Orgasm and Ejaculation in Men. The Journal of Sexual Medicine, (7)4, 16668-1686. Retrieved from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1743-6109.2010.01782.x

What is anorgasmia (a.k.a. orgasmic disorder)? (n.d.). https://www.issm.info/sexual-health-qa/what-is-anorgasmia/

Popüler Gönderiler