Genel olarak, en yaygın olarak belirtilen orta yaş krizi yaş aralığı 40 ila 60 arasındadır. Hayatın bu yarı noktasında, insanlar hayatlarını yeniden değerlendirme ve kendi ölümleriyle yüzleşme eğilimindedir. Bazıları için bu, ilişkilerini ve kariyerlerini etkileyen önemli bir konu haline gelir.
Orta Yaş Krizi Nedir?
Orta yaş krizi, bazen 40 ila 60 yaş arasındaki orta yaşlı yetişkinleri etkileyen bir kimlik değişikliğidir. Bu kriz, benlik kavramını ve kendine güveni etkileyerek, insanların başa çıktıkça ruh hallerinde, davranışlarda, duygularda ve ilişkilerde değişikliklere yol açabilir.
Yaşlanmanın depresyon, pişmanlık ve endişe duygularına yol açtığı düşünülmektedir. Ve orta yaş krizi, insanların hayatlarının yarısının bittiği gerçeğiyle yüzleşmek için mücadele ederken kendilerini yeniden genç hissetmelerine yardımcı olan bir aşamadır. Ancak, bazı insanların orta yaşta yaşadıkları duygusal kargaşa, her zaman yeniden genç olma arzusunu içeren büyük yaşam tarzı değişikliklerine yol açmaz. Aslında, bir orta yaş krizi olumlu bir şeye dönüşebilir.
Orta Yaş Krizleri Gerçek Midir?
Herkes orta yaş krizi yaşamaz. Aslında, araştırmalar orta yaş krizinin dünyanın birçok yerindeki insanlar için bir sorun olmadığını gösteriyor. Aslında, bazı araştırmacılar orta yaş krizi kavramının sosyal bir yapı olduğuna inanıyor. Ve bazı insanların bir çöküş yaşadıklarını söylemelerine yol açan şey, 40’lı yaşlarınızda bir tür kriz yaşamanız gerektiği inancıdır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Midlife ile ilgili ulusal bir anket, kaç kişinin orta yaş krizleri yaşadığını belirlemek için bir anket yaptı. Katılımcıların yaklaşık %26’sı orta yaş krizi yaşadığını bildirdi. Bununla birlikte, çoğu anket katılımcısı, orta yaş krizlerinin 40 yaşından önce veya 50 yaşından sonra meydana geldiğini bildirdi. Bu, orta yaş tipik olarak 45 yaş olarak kabul edildiğinden, bu krizlerin gerçekten orta yaşla ilişkili olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor.
Orta yaş krizi geçirdiğini söyleyen dört kişiden biri, bunun yaştan çok büyük bir olaydan kaynaklandığını söylüyor. Krizi tetikleyen faktörler arasında boşanma, iş kaybı, sevilen birinin kaybı veya yer değiştirme gibi yaşam değişiklikleri yer aldı.
Orta Yaş Krizinin İşaretleri Nelerdir?
“Orta yaş krizi” resmi bir teşhis olmadığı için, araştırmacıların üzerinde çalışması zor bir kavramdır. Araştırmacılar genellikle orta yaş krizini neyin oluşturduğu konusunda anlaşamazlar.
Araştırmaların çoğu, bireylerin orta yaş krizi yaşayıp yaşamadıklarına ilişkin sorulara verdikleri yanıtlara bağlıdır. Elbette, bir kişinin kriz olarak tanımladığı şey, başka birinin orta yaş krizi olarak gördüğü şeyle tutarlı olmayabilir. Tipik olarak bir orta yaş krizinin ölüm korkusu veya tekrar genç olma arzusunu içerdiği düşünülse de, bir orta yaş krizi sırasında yaşanan duygular, birinin başka herhangi bir yaşam krizi sırasında yaşayabileceği sıkıntıdan çok farklı olmayabilir.
Amerikan Psikoloji Derneği, duygusal bir krizin “davranışta açık ve ani bir değişiklikten” kaynaklandığını söylüyor. Davranış değişikliği örnekleri şunları içerebilir:
- kişisel hijyen ihmali
- uyku alışkanlıklarında dramatik değişiklikler
- kilo kaybı veya kazancı
- artan öfke, sinirlilik, üzüntü veya endişe gibi ruh halindeki belirgin değişiklikler
- olağan rutin veya ilişkilerden çekilme
Orta Yaş Krizinin Nedenleri Nelerdir?
Birçok insan için orta yaş, ilişkilerin ve rollerin değiştiği bir dönemdir. Bazı insanların orta yaşta yaşlanan ebeveynlere bakmaya başlaması gerekebilir. Diğerleri boş yuvalar haline gelebilir ya da gençlerinin çok hızlı büyüdüğünü hissedebilirler. Bazı insanlar için orta yaş pişmanlık zamanı olabilir. Yaşlanma süreci de bu dönemde her zamankinden daha belirgin hale gelir. Bazı bireyler hastalık geliştirebilirken, diğerleri fiziksel yeteneklerinde bir düşüş fark etmeye başlayabilir.
Bazı bireyler için orta yaş, muazzam bir yansıma zamanı olabilir. Yıllara dönüp bakabilirler ve farklı bir yol izlemiş olsalardı hayatlarının nasıl olacağını sorgulayabilirler. Bazı insanlar, farklı bir kariyer yolu seçmedikleri veya bir zamanlar yaşamayı hayal ettikleri bir hayatı yaratmadıkları için pişmanlık duyabilirler. Diğerleri hayatlarındaki daha mutlu günleri düşünebilir.
Hedef odaklı olanlar için daha az yansıma ve daha fazla eylem olabilir. Geçmiş yıllara bakmak yerine, hayatlarının ikinci yarısında daha büyük hedeflere ulaşmak için çabalamaya başlayabilirler.
Orta Yaş Krizi ve Mutluluk
Birçok araştırma mutluluğun U şeklinde olduğunu gösteriyor. Mutlulukta kademeli bir düşüş, gençlik yıllarının sonlarında başlar ve bir kişi 40’lı yaşlarına gelene kadar devam eder. Mutluluk, bir kişinin 50’li yaşlarında yeniden artmaya başlar.
Yarım milyon Amerikalı ve Avrupalıya ilişkin veriler bu eğilimin doğru olduğunu buldu. 60’lı yaşlarındaki bireyler, daha önce hiç bu kadar mutlu olmadıklarını bildirdiler, ancak 40’lı yaşlardaki insanlar, kendilerini tüm zamanların en düşük seviyesinde hissettiler. Ancak bu U şeklindeki eğri evrensel görünmüyor. Yüksek gelirli ülkelerde daha yaygındır. Mutlulukta kademeli bir düşüş, bazı insanların neden orta yaş krizine girdiğini açıklayabilir – mutluluk çöküşü içindeler.
Veriler, insanların daha sonra tekrar daha mutlu olduklarını gösterse de biz yaşlandıkça mutluluğun azalmaya devam ettiğine dair yaygın bir inanç var. Bu nedenle, 40’lı yaşların ortasındaki bazı insanlar, hayatın daha da kötüye gideceğini düşünebilir ve bu da orta yaş krizini tetikleyebilir.
Orta Yaş Krizi ve Depresyon
Bazı insanlar orta yaşta depresyon yaşayabilir ve depresif durumlarını orta yaş krizi olarak adlandırabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 40 ila 59 yaş arasındaki kadınlar, yaş ve cinsiyete göre herhangi bir grubun en yüksek depresyon oranlarına (%12,3) sahiptir.
Orta yaş krizi depresyona neden olur mu? Depresyon orta yaş krizine neden olur mu? Yoksa insanların orta yaşta yaşadıkları depresyona basitçe orta yaş krizi mi deniyor?
Benzer şekilde, bir orta yaş krizi intihar riskini artırır mı? Orta yaş krizinin, bir bireyin yaşamının herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilecek bir zihinsel sağlık krizinden ayrı olup olmadığını kimse kesin olarak bilmiyor.
Orta Yaş Krizi ve Demans
Bazı insanlar sağlık sorunlarını orta yaş kriziyle de karıştırabilir. Davranışta bir değişiklik veya kişilikte bir değişiklik bunama belirtisi olabilir. Alzheimer ve bunamanın yalnızca yaşlıları etkilediğini düşünme eğilimindeyken, Alzheimer toplumu vakaların %5’inin 65 yaşından önce başladığını bildiriyor. Erken başlangıçlı demansı olan kişiler planlama, organize etme veya ileriyi düşünme konusunda sorun yaşayabilir. Sonuç olarak, stresli olabilirler veya kolayca kafaları karışabilir.
The Conversation için bir makalede, Toronto Alzheimer Derneği’ne bağlı bir klinisyen ve bilim adamı olan Carmela Tartaglia, “Başlangıçta, kişilikteki bir değişiklik, partner tarafından kayıtsızlık, orta yaş krizi veya başka bir şey olarak yanlış yorumlanabilir. ” Tartaglia, bunamanın neden olduğu değişikliklerin genellikle uygun bir teşhis yapılmadan önce ayrılmaya veya boşanmaya yol açtığını açıklıyor.
Orta Yaş Krizinin Olumlu Yönleri Nelerdir?
International Journal of Behavioral Development’da yayınlanan 2016 tarihli bir araştırma, orta yaş krizinin – merakın tersini buldu. Araştırmacılar ister çeyrek yaş ister orta yaş krizi olsun, kriz yaşayan insanların kendileri ve çevrelerindeki daha geniş dünya hakkında artan merak yaşadıklarını buldular. Katılımcıların yaşadığı sıkıntı ve belirsizlik, içgörü ve yaratıcı çözümler getirebilecek yeni fikirlere açıklık getirdi. Bu merak, bir krizin ortasında gümüş astar olabilecek yeni atılımlara veya yeni fırsatlara yol açabilir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Orta yaş kargaşası, profesyonel yardım gerektirmeyen olumlu değişiklikler getirebilir. Belki daha manevi hale gelirsiniz veya belki de hayatınızın daha anlamlı olduğunu hissetmek için gönüllü olmaya karar verirsiniz. Ama aynı zamanda refahınıza da zarar verebilir. Orta yaşta kendinizi psikolojik bir kriz yaşarken bulursanız, buna diğer herhangi bir duygusal krizden farklı davranmamalısınız. İşlevinizi bozan rahatsız edici semptomlar yaşarsanız, profesyonel yardım alın. Doktorunuzla konuşmanız veya bir akıl sağlığı uzmanıyla görüşmeniz gereken bazı zamanlar şunlardır:
- Duygusal sıkıntınız uyku yeteneğinizi bozar veya iştahınızı etkilerse
- İşe konsantre olamıyorsanız veya sıkıntınız nedeniyle hastalandıysanız
- Stresiniz veya ruh haliniz, bir partner veya kardeşle artan kavgalar gibi ilişkilerinize zarar veriyorsa
- Boş zaman aktivitelerine ve hobilere olan ilginizi kaybettiyseniz
Uzun süreli bir ilişkiye son vermek, kariyer değiştirmek veya başka bir yere taşınmak gibi bazı önemli yaşam değişiklikleri yapmayı düşünüyorsanız ve bu değişiklikleri yapma arzunuz orta yaşla ilgili iç kargaşadan kaynaklanıyorsa, onunla konuşmak iyi bir fikir olabilir.
Orta Yaş Krizi Yaşayan Birine Nasıl Yardım Edilir?
Bir arkadaşınızın veya aile üyenizin orta yaş krizi yaşadığından şüpheleniyorsanız, destekleyici olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
İyi bir dinleyici olun: Sevdiklerinizin sıkıntıları hakkında konuşmasına izin verin. Ön yargısız bir şekilde dinleyin ve başlangıçta tavsiye vermeyi bırakın.
Endişenizi dile getirin: “Orta yaş krizi geçiriyor gibisiniz” gibi şeyler söylemekten kaçının. Bunun yerine, utandırmayan veya suçlamayan sorular sorun. Şöyle bir şey söyleyin, “Son zamanlarda kendin gibi görünmüyorsun. İyi misin?”
Yardım almanın önemi hakkında konuşun: Kişiyi doktoruyla konuşmaya teşvik edin. Gördüğünüz değişikliklerin arkasında tıbbi bir sorun olabileceğini unutmayın. Örneğin bir tiroid durumu, ruh halinde bir değişikliğe neden olabilir. Veya erken bunama belirtileri görüyor olabilirsiniz. Bir doktor tıbbi sorunları ekarte edebilir ve bir akıl sağlığı uzmanına sevkin garanti edilip edilmediğini belirleyebilir.
Kendiniz için yardım alın: Size yakın biri yardım aramayı reddederse, kendiniz için yardım alın. Bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmak, kendinize sağlıklı sınırlar koyarken diğer kişiyi desteklemenize izin veren bir plan geliştirmenize yardımcı olabilir.
Birisi intihara meyilliyse hemen yardım isteyin: Birisi kendisine veya diğer insanlara zarar vermekle tehdit ediyorsa hemen müdahale edin. Gerekirse, değerlendirme için bireyi acil servise götürün. Kişi hastaneye gitmeyi reddederse, ambulans çağırın ve kişiyi gözetimsiz bırakmayın.