Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Osteokondroz Nedir?

Osteokondroz’a Genel Bakış

Osteokondroz, çocuklarda ve ergenlerde kemik büyümesini etkileyen bir bozukluktur. Eklemlere kan akışının bozulması genellikle nedenidir. Bu ailedeki bazı hastalıklar yaşlı erişkinleri etkileyebilse de, kemikleri hala büyümekte olan çocukları ve gençleri etkileme olasılığı yüksektir.

Osteokondroz ağrı ve sakatlığa neden olabilir.

Osteokondroz Türleri nelerdir?

Osteokondroz kategorisine bir dizi hastalık girer. Vücudun farklı bölgelerini etkilerler. Tipik olarak, meydana geldikleri yere göre üç kategoriden birine ayrılırlar. Eklemsel, fiziksel veya eklem dışı olabilirler.

Eklem hastalıkları

Eklem alanlarında hastalıklar görülür ve şunları içerir:

  • Kalça etkileyen Legg-Calve-Perthes hastalığı
  • Dirseği etkileyen panner hastalığı
  • Frieberg hastalığı veya ikinci parmağı etkileyen Frieberg enfeksiyonu.
  • Ayağı etkileyen Kohler hastalığı

Fizik hastalığı

Temel fizik hastalık Scheuermann hastalığı veya genç kifozdur. Bu durum spinal kolonun intervertebral eklemlerini etkiler. Bunlar omurganızın kemikleri arasındaki eklemlerdir.

Eklem dışı hastalık

Eklemik olmayan hastalıklar iskeletinizin herhangi bir bölümünü etkileyebilir. En sık görülen eklem dışı hastalık, dizini etkileyen Osgood-Schlatter hastalığıdır. Osgood-Schlatter hastalığı, şişlik kemiğinizin üst kısmı olan tibial tuberosite alanında, dizinizin hemen altında tahrişe neden olur. Topuğu etkileyen Sever hastalığı, başka bir eklem dışı osteokondroz türüdür.

Osteochondritis disecans diğer bir osteochondrosis şeklidir. Kan akışı yetersizliğinden dolayı eklemde küçük kıkırdak ve kemik parçaları yerinden çıktığında oluşur. Bu vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir ve dizde en yaygın olanıdır.

Osteokondroz Semptomları neler?

Bazı osteokondroz vakaları görünse ve etkilenen kişinin bile bilmediği durumlar iyileşse de, en sık görülen semptom, etkilenen eklemin yakınındaki ağrıdır. Ağrı, bölgeye uygulanan fiziksel aktivite veya basınç nedeniyle ortaya çıkabilir.

Diğer semptomlar şunları içerebilir:

  • şişme
  • hassaslık
  • eklem zayıflığı
  • eklem sertliği
  • etkilenen uzvun tamamen düz tutulamamsı

Osteokondroz Nedenleri ve Risk Faktörleri

Osteokondrozun bilinen tek bir nedeni yoktur.

Yaygın faktörler kemiğe stres, etkilenen bölgeye kan akışını azaltma ve kemiğe travmadır. Osteochondroses ayrıca atletik aktivite ve spor yaralanmaları sonucu oluşabilir.

Osteokondroz neredeyse sadece özel olarak 20 yaşına kadar olan çocuklarda ve gençlerde bulunur. Spor yapan çocukların osteokondroz geliştirmesi daha olasıdır. Erkeklerde daha sık görülür, çünkü erkekler kızlardan daha fazla yaralanma riski altındadır.

Osteokondroz tanı ve tedavisi

Doktorlar osteokondrozu kolayca X ışınları kullanarak teşhis edebilirler. Osteokondroz için çeşitli tedaviler mevcuttur ve aşağıdakileri içerir:

  • Doktorlar genellikle vücudun ağrı olduğu bölgeyi dinlendirmeyi önerirler.
  • Bazen bir kaşlı ayraç veya alçı kullanabilirsiniz.
  • Bazı osteokondroz tipleri için, egzersizler ve gerilmeler etkilenen eklem çevresindeki kasları ve tendonları güçlendirmeye yardımcı olabilir.
  • Nadir görülen osteokondrit dissekan vakalarında, sorunlu kemik parçalarını çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

Görünümünüz, sahip olduğunuz osteokondroz türüne bağlı olarak değişebilir. Osteokondrozlar genellikle tedavi edilmeden veya diş tellerinden veya alçıdan küçük yardımlarla iyileşir. Genellikle haftalar ila birkaç ay içinde tedavi olmadan iyileşirler.

Kaynaklar:

Osteochondrit disecans. (2012, 21 Eylül). Mayo Kliniği. 30 Kasım 2013 tarihinde alındı

Atanda, A., Şah, S. ve O’Brien, K. (2011, 1 Şubat). Osteokondroz: Büyüyen Kemiklerde Ağrının Yaygın Nedenleri. Amerikan Aile Hekimliği, 83 (3): 285-291. 30 Kasım 2013 tarihinde alındı

Orava, S. ve Virtanen, K. (Eylül 1983). Sporcularda osteokondrozlar. İngiliz Spor Hekimliği Dergisi, 16 (3): 161–168. 30 Kasım 2013 tarihinde alındı 

Osgood-Schlatter hastalığı. (2012, 12 Kasım). Medline Plus. 30 Kasım 2013 tarihinde alındı 

Caine, D., DiFiori, J., & Maffulli, N. (2006, 6 Temmuz).  Çocuklarda ve gençlik sporlarında fiziksel yaralanmalar: endişe nedenleri? İngiliz Spor Hekimliği Dergisi, 40 (9): 749-760. 30 Kasım 2013 tarihinde alındı 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler