“Osteomalacia” kelimesi, “kemik” ve “yumuşak” anlamına gelen Yunanca “osteon” ve “malakia” köklerinden gelir. Tıbbi durum ağrıya, kas zayıflığına, yürüme güçlüğüne ve kemik kırılma riskinde artışa neden olabilir. D vitamini eksikliğinden kaynaklandığında, osteomalazi bazen “hipovitaminoz D osteopatisi” olarak adlandırılır. Yaşlı kişilerde özellikle yüksek osteomalazi riski vardır.
Osteomalazi Belirtileri Nelerdir?
Özellikle durumunuz şiddetli değilse, osteomalaziden herhangi bir semptom görmeyebilirsiniz. Ancak bazı insanlar kemik ağrısı ve kas zayıflığı gibi sorunları fark eder. Bazen bu belirtiler gelir ve gider ve kışın yaza göre daha kötü olabilir. Osteomalazili kişiler yürümekte güçlük çekebilirler ve bir tür “pala sallayarak” yürüyüş yapabilirler. Bir sandalyeden kalkarken veya merdiven inip çıkarken zorluk yaşayabilirler. Çoğu zaman ağrı, kemiklerinize ağırlık verdiğinizde ve yürümeye başladığınızda daha da kötüleşir. Çok şiddetli osteomalazisi olan kişilerde iskelette belirli şekil bozuklukları olabilir. Örneğin, çok kambur olabilirler. Osteomalazisi olan kişiler, osteomalazisi olmayan birine kıyasla artmış kırık riskine sahiptir. Yani sağlıklı bir insanda kırılmaya yol açmayacak bir düşüş, osteomalazili bir kişide kırılmaya neden olabilir.
Osteomalazi Nedenleri Nelerdir?
Osteomalaziye neyin sebep olduğunu anlamak için kemiklerinizin yapısını öğrenmek faydalı olacaktır. Kemiğinizdeki canlı hücreler, kemiğinizin temel yapısını oluşturan bir materyal olan osteoidi oluşturan proteinleri salgılar. Hücreler daha sonra kalsiyum ve fosfat gibi mineraller içeren sert maddeler salgılar. Bunlar sıkı bir şekilde birbirine bağlıdır ve alttaki protein yapısına bağlıdır. Bu sürece mineralizasyon denir. Mineraller, kemiklerinize sertlik ve direnç kazandıran şeydir. Normalde, hayatınız boyunca belirli bir miktarda kemik döngüsü vardır. Yani, kemiklerinizin bazı kısımları parçalanırken, aynı anda diğer kısımlar da kemik dokusunu yeniden oluşturur. Osteomalazide, mevcut altta yatan kemik matrisinin bir kısmı mineralize olmaz. Ayrıca, yeni kemik oluştuğunda, düzgün bir şekilde sertleşmez ve mineralleşmez. Başka bir ifadeyle, altta yatan protein kemik matrisinin belirli bir birimi için kalsiyum ve diğer minerallerin miktarında bir azalma olduğudur. Bu kemikleri çok yumuşak yapar.
D vitamini, yeni kemik matrisinin uygun mineralizasyonu için önemlidir. Bu nedenle, D vitamini eksikliğinin osteomalazinin ana nedeni olması şaşırtıcı değildir. D vitamini eksikliğine aşağıdakilerden bazıları neden olabilir:
- beslenme planında çok düşük D vitamini
- güneş ışığına maruz kalmanın azalması
- mide veya ince bağırsağın bir kısmının cerrahi rezeksiyonu
- çölyak hastalığı
- bazı ilaçlar
- hiperparatiroidizm
- Paget hastalığı
Uzun bir süre ciddi D vitamini eksikliği yaşayan hemen hemen tüm insanlarda osteomalazi gelişir. Bununla birlikte, kan testinde D vitamini seviyesinin düşük olduğu tespit edilen herkeste osteomalazi yoktur. Genellikle yalnızca bu seviyeler son derece düşük olursa olur. Osteomalazi, kemikleri sertleştirmek için gerekli bazı minerallerin eksikliğinden de kaynaklanabilir. Fosfat eksiklikleri osteomalaziye yol açabilir. Hipofosfateminin nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Fosfatı etkileyen bazı genetik kalıtsal sendromlar
- Bazı nadir tümör türleri
- Aşırı antasit alımı
- Bazı nadir genetik böbrek problemleri
Nadiren osteomalaziye, sodyum florür ve etidronat gibi osteoporozu tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçların yan etkisi de neden olabilir. Osteomalazi, raşitizm adı verilen çok benzer bir hastalıkla ilişkilidir. Bu hastalıkların her ikisi de kemiklerinizin kusurlu mineralizasyonunu içerir. Bununla birlikte, raşitizmde bu, büyümesinin durmadığı kemiklerde olur, bu nedenle eğri bacaklar gibi biraz farklı semptomlara neden olur. Raşitizm, bir çocukluk ve erken ergenlik hastalığıdır. Osteomalazi ise aksine, yalnızca kemiklerinin büyümesi durmuş yetişkinlerde veya ergenlerde görülür.
Osteomalazi Nasıl Teşhis Edilir?
Kapsamlı bir tıbbi öykü ve tıbbi muayene, osteomalazi tanısı için temel başlangıç noktasını sağlar. Klinisyeniniz semptomlarınızı ve genel tıbbi tablonuzu dikkate almalıdır. Bu, diğer potansiyel nedenleri ekarte etmeye ve sonunda doğru tanıyı almaya yardımcı olmak için önemlidir. Ancak sağlık hizmeti sağlayıcıları, özellikle hastalığın erken evrelerinde sıklıkla osteomalazi teşhisini atlar. Bunun nedeni kısmen, bir dizi farklı tıbbi durumun neden olabileceği belirsiz semptomlara neden olabilmesidir. Örneğin, osteomalazi semptomları polimiyalji romatika, fibromiyalji ve hatta metastatik kemik hastalığı (vücudun başka bir yerinden kemiğe taşınan kanser) gibi hastalıklarla karıştırılabilir. Özellikle ikincisi için, klinisyeninizin belirtilerinize neden olanın altta yatan bir kanser olmadığından emin olmak için testler yapması gerekebilir. Laboratuvar testleri bazı yararlı ipuçları sağlayabilir. Anahtar kan testleri şunları içerebilir:
- D vitamini
- Alkalen fosfataz
- Paratiroid hormonu
- Kalsiyum
- Fosfat
- Böbrek fonksiyon testleri
Kalsiyum ve fosfat gibi idrar testleri de yardımcı olabilir. Bu anahtar testler osteomalazi teşhisine yardımcı olmak için yeterli olabilir, ancak bazen daha ileri testlere ihtiyaç duyulur. Bunlar şunları içerebilir:
- röntgen
- diğer görüntüleme testleri
- DEXA testleri
Nadiren, bir sağlık uzmanı osteomalaziyi kesin olarak teşhis etmeye yardımcı olmak için kemik biyopsisi yapmak isteyebilir. Bu anestezi altında gitmeyi gerektiren invaziv bir prosedürdür. Ancak genellikle teşhis için gerekli değildir. Osteomalaziyi osteoporozdan ayırmak özellikle önemlidir. Belirtiler, laboratuvar sonuçları ve hatta görüntüleme açısından çok benzer özelliklere sahip olabildikleri için bunları birbirinden ayırmak zor olabilir.6 Örneğin, osteoporozu teşhis etmek için kullanılan DEXA taraması, osteoporoz ile osteomalazi arasındaki farkı söylemekte iyi değildir. . Aynı zamanda karmaşıktır, çünkü bir kişi hem osteomalaziye hem de osteoporoza sahip olabilir. Çoğu zaman, bu tür insanlara osteoporozları olduğu söylenir, ancak osteomalazi bileşeni teşhis edilmez. Teşhis sürecinizin bir parçası olarak, hiperparatiroidiniz veya “ikincil” hiperparatiroidiniz olduğu söylenebilir. Bu, vücuttaki kalsiyum ve diğer mineralleri düzenlemeye yardımcı olan paratiroid hormonundaki bir artışı ifade eder. Düşük D vitamininiz varsa, bu paratiroid bezinizin çok fazla paratiroid hormonu yapmasına neden olabilir. D vitamini eksikliğiniz varsa ve onu tedavi ederseniz, bu muhtemelen hem D vitamininizi hem de paratiroid hormonunuzu normal aralığa geri getirecektir.
Osteomalazi Nasıl Tedavi Edilir?
Osteomalazi tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır. D vitamini eksikliği nedeniyle osteomalazisi olan biri için D vitamini tedavisi etkili bir tedavi sağlar. Bu, osteomalazili kişilerin çoğu için iyi sonuç verir. Teşhis konulduktan sonraki ilk haftalar veya birkaç ay içinde çok yüksek dozda D vitamini ile başlamanız gerekebilir. Kalsiyum takviyesi almanız da gerekebilir. Klinisyeniniz, D vitamini tedavisine ne kadar iyi yanıt verdiğinizi görmek için kan testleri yaptırmanızı isteyebilir. İyi yanıt veriyorsanız, muhtemelen dozunuzu azaltabileceksiniz. Duruma bağlı olarak, uzun vadede D vitamini almaya devam etmeniz gerekebilir. Sizi kronik olarak düşük D vitamini riskine sokan bir tıbbi durumunuz veya durumunuz varsa muhtemelen durum budur. Bu durumda, muhtemelen ömür boyu izlemeye ihtiyacınız olacaktır. Bununla birlikte, tüm osteomalazi türleri D vitamini tedavisine yanıt vermez. Bu hemen belli olabilir veya D vitamini tedavisi sizin için işe yaramadığında ortaya çıkabilir. Örneğin, altta yatan bir böbrek probleminden dolayı osteomalaziniz varsa, böbrek hastalığınızın tedavisi en büyük farkı yaratabilir. Ya da örneğin osteomalazinize bir ilacın yan etkisi neden olduysa, o ilacı durdurmak en etkili müdahale olabilir. Sağlık uzmanınız sizin için neyin işe yaradığını bulmak için tedavinizi uyarlayacaktır.
Özet
Sizin veya sevdiğiniz birinin osteomalazi gibi aşina olmadığınız ciddi bir sağlık sorunu olduğunu öğrenmek endişe verici olabilir. Ancak teşhis konulduysa en zor kısmı bitirmiş olabilirsiniz. Durum hakkında daha fazla bilgi edinerek, komplikasyonları önlemek için tedavi için gerekli adımları atabilirsiniz. Neyse ki, durumu olan çoğu insan D vitamini tedavisine çok iyi yanıt verir. En iyi sonucu almak için klinisyeninizle birlikte çalışın.
Kaynak
Verywell Health, An Overview of Osteomalacia, 2022
Bhan et al. Osteomalacia as a result of vitamin D deficiency. 2010.
Sitta et al. Osteomalacia and vitamin D deficiency in the elderly. 2009.
Mescher. Junquiera’s basic histology. 2010.