Otrivine Nedir?

0
10284

Otrivine, alerjiler, soğuk algınlığı ve sinüzit gibi çeşitli nedenlere bağlı burun tıkanıklığını gidermek için kullanılan ve ksilometazolin hidroklorür içeren bir ilaçtır. Otrivine, burun spreyleri veya damlaları şeklinde bulunur ve burun iç yüzeyindeki kan damarlarını daraltarak, şişliği ve tıkanıklığı azaltarak çalışır. Rebound konjesyon veya diğer yan etkilerden kaçınmak için sadece yönlendirildiği şekilde kullanılmalı ve art arda 3-5 günden fazla kullanılmamalıdır. Otrivine’in kullanımıyla ilgili tüm soruları veya endişeleri bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir.

Otrivine Ne İçin Kullanılır?

Otrivine, alerjiler, soğuk algınlığı ve sinüzit gibi çeşitli nedenlere bağlı burun tıkanıklığını gidermek için kullanılır. Burun astarındaki kan damarlarını daraltarak, şişliği ve tıkanıklığı azaltarak çalışır. Otrivine, burun spreyleri veya damlaları şeklinde mevcuttur ve sadece belirtildiği şekilde kullanılmalı ve geri tepme tıkanıklığı veya diğer yan etkilerden kaçınmak için arka arkaya 3-5 günden fazla kullanılmamalıdır. Otrivine’in kullanımıyla ilgili tüm soruları veya endişeleri bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir.

Otrivine Nasıl Kullanılır?

Otrivine tipik olarak burun spreyi veya burun damlası olarak kullanılır ve yalnızca belirtildiği şekilde kullanılmalıdır. Dozaj ve kullanım sıklığı, bireyin yaşına, semptomların şiddetine ve genel sağlık durumu gibi diğer faktörlere bağlı olacaktır. Genel olarak, yetişkinler ve 12 yaşın üzerindeki çocuklar için önerilen doz, günde üç defaya kadar her bir burun deliğine 1-2 sprey veya damladır. 6 ila 12 yaş arası çocuklar için önerilen doz, günde üç defaya kadar her burun deliğine 1 sprey veya damladır. Otrivine’yi yalnızca belirtildiği şekilde kullanmak ve aşırı kullanımdan veya uzun süreli kullanımdan kaçınmak önemlidir, çünkü bu, geri tepme tıkanıklığına veya diğer yan etkilere yol açabilir. Semptomlar 3-5 günden fazla devam ederse, bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.

Otrivine’nin Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi Otrivine de herkeste görülmese de yan etkilere neden olabilir. Otrivine’in yaygın yan etkilerinden bazıları şunlardır:

  • burun pasajlarının kuruluğu veya tahrişi
  • baş ağrısı
  • mide bulantısı
  • baş dönmesi
  • artan kan basıncı
  • uyumakta zorluk
  • çarpıntı
  • titreme

Daha az yaygın yan etkiler şunları içerebilir:

  • alerjik reaksiyonlar
  • yüzün, dudakların, dilin veya boğazın şişmesi
  • nefes darlığı
  • hızlı veya düzensiz kalp atışı

Bu yan etkilerden herhangi biri ortaya çıkarsa veya başka olağandışı belirtiler varsa, bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir. Otrivine’nin uzun süreli kullanımı, burun pasajlarının eskisinden daha fazla tıkanması olan ve önerilen doz ve kullanım süresine uyularak kaçınılması gereken rebound konjesyona da yol açabilir.

Otrivine Diğer İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Otrivine belirli ilaçlarla etkileşime girebilir ve Otrivine’yi kullanmadan önce tüm ilaçları bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir. Otrivine ile etkileşime girebilecek bazı ilaçlar şunlardır:

  • Beta-blokerler
  • Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI’ler)
  • Trisiklik antidepresanlar
  • Diğer dekonjestanlar

Bunlar, Otrivine ile etkileşime girebilecek tek ilaçlar değildir ve Otrivine’yi kullanmadan önce tüm ilaçları bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir.

Otrivine’nin Kullanılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Otrivine, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli durumlarda kullanılmamalıdır:

Alerji: Otrivine, ksilometazoline veya ilacın diğer bileşenlerine alerjisi olan kişilerde kullanılmamalıdır.

6 yaşından küçük çocuklar: 6 yaşından küçük çocuklarda Otrivine burun damlası, 12 yaşından küçük çocuklarda Otrivine burun spreyi kullanılmamalıdır.

Belirli tıbbi durumlar: Otrivine, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet, tiroid hastalığı veya prostat büyümesi gibi belirli tıbbi durumları olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır.

Hamilelik ve emzirme: Otrivine hamilelik ve emzirme döneminde ve sadece bir sağlık uzmanının yönlendirmesi altında dikkatli kullanılmalıdır.

Otrivine’nin kullanımıyla ilgili tüm soruları veya endişeleri, özellikle herhangi bir tıbbi durumu olan veya hamile veya emziren kişilerde bir sağlık uzmanıyla tartışmak önemlidir.

Otrivine Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Otrivine kullanırken, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler göz önünde bulundurulmalıdır:

Dozaj ve süre: Otrivine yalnızca belirtildiği şekilde kullanılmalı ve önerilen doz ve kullanım süresi aşılmamalıdır. Uzun süreli kullanım veya aşırı kullanım, geri tepme tıkanıklığına veya diğer yan etkilere neden olabilir.

Diğer ilaçlar: Otrivine belirli ilaçlarla etkileşime girebilir ve Otrivine’yi kullanmadan önce tüm ilaçları bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir.

Tıbbi durumlar: Otrivine, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet, tiroid hastalığı veya prostat büyümesi gibi belirli tıbbi durumları olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır. Otrivine’yi kullanmadan önce herhangi bir tıbbi durumu bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir.

Alerjiler: Otrivine, ksilometazoline veya ilacın diğer bileşenlerine alerjisi olan kişilerde kullanılmamalıdır.

Yaş: Önerilen doz ve kullanım süresi yaşa göre farklılık gösterebilir ve her yaş grubu için önerilen yönergelere uyulması önemlidir.

Hamilelik ve emzirme: Otrivine hamilelik ve emzirme döneminde ve sadece bir sağlık uzmanının yönlendirmesi altında dikkatli kullanılmalıdır.

Otrivine’nin kullanımıyla ilgili tüm soruları veya endişeleri, özellikle herhangi bir tıbbi durumu olan veya hamile veya emziren kişilerde bir sağlık uzmanıyla tartışmak önemlidir.

Otrivine’nin Türkiye’de Bulunma Durumu Nedir?

Otrivine, Türkiye’de bulunmakla birlikte SGK tarafından geri ödeme kapsamındadır. Otrivine Menthol Doz Ayarlı Burun Spreyi %0,1 10 ml şişe ambalaj perakende satış fiyatı 54,66 TL; Otrivine Menthol Doz Ayarlı Burun Spreyi 1 mg/ml 10 ml şişe ambalaj perakende satış fiyatı 54,43 TL ve Otrivine Pediatrik Doz Ayarlı Burun Spreyi, Çözelti %0,05 10 ml şişe ambalaj perakende satış fiyatı 54,43 TL’dir.

Kaynak

“Otrivine.” Patient Information Leaflet. 2019.

“Otrivine Nasal Spray.” NPS Medicinewise. 2021.

“Xylometazoline.” MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine. 2020.

“Xylometazoline.” Drugs.com. 2021.