Epidemi Nedir?
Epidemi , kontrolden çıkmış herhangi bir sorunu tanımlamak için sıklıkla kullanılan bir terimdir. Bir epidemi, “geniş bir coğrafi alanda meydana gelen ve nüfusun son derece yüksek bir oranını etkileyen bir hastalık salgını” olarak tanımlanır.
Epidemi, bir hastalığın aktif olarak yayıldığı bir olaydır . Pandeminin aksine epidemi terimi coğrafi yayılma ile ilgilidir ve tüm ülkeyi veya tüm dünyayı etkileyen bir hastalığı tanımlamak için kullanılır.
Epidemik hastalığın gündelik kullanımı böyle bir nüans gerektirmeyebilir, ancak halk sağlığı haberlerini düşünürken bu iki terim (ve salgın ve endemik gibi benzerleri) arasındaki farkları bilmek önemlidir. Ek olarak, epidemiyolojik bir bakış açısından, bu gibi terimler halk sağlığı tepkisini daha iyi kontrol etmeye ve bir hastalığı önlemeye yönlendirir.
Endemik Nedir?
Bir grup insan arasında belirli bir hastalığın oldukça istikrarlı, öngörülebilir bir oranda mevcut olmasına endemik denir. Örneğin gözlemlenen vaka sayısı yaklaşık olarak beklenen sayı ile aynıdır.
Bir grup insan, bir kasaba veya ilçenin tüm sakinleri veya ülkeler veya kıtalar gibi daha büyük alanlar olabilir. Örnekler Afrika’da sıtmayı, güneybatı Amerika Birleşik Devletleri ve kuzey Meksika’da koksidioidomikozu, tropikal ve subtropikal bölgelerde dang ve dünya çapında hepatit B’yi içerir; ancak oranlar Asya ve Afrika’da (yüksek endemisite) Avrupa ve Kuzey Amerika’dan (düşük endemiklik) daha yüksektir .
Salgın Nedir?
Salgın, beklenenden daha fazla olan hasta sayısında ani bir artış olduğu zamandır. Endemik bir durumun beklenenden daha fazla vakası varsa veya durum daha önce olmadığı bir yerde bulunursa salgın denebilir. Bu nedenle tek bir vaka bile salgın olabilir. Salgınlar nispeten küçük alanlarla sınırlıdır.
Örnekler arasında 2010 Haiti depreminden sonra kolera, marul ve kıyma ile ilişkili Escherichia coli salgınları gibi gıda kaynaklı hastalıklar, 1976’dan beri farklı Afrika ülkelerinde birden fazla Ebola salgını ve 2015’te bir ABD tema parkını ziyaret eden aşılanmamış çocuklar arasında kızamık sayılabilir.
Pandemi Nedir?
Küresel olarak yayılan bir salgın pandemidir. Dünya nüfusunun üçte birinden fazlasını enfekte eden ve yaklaşık 50 milyon insanı öldüren 1918 İspanyol gribi bunun en ünlü örneğidir. 1918’den beri – 1957 ve 1968’de ve 2009’da H1N1 gibi çeşitli grip salgınları olmuştur.
Diğer örnekler arasında 14. yüzyılda bubonik veba (Kara Ölüm), 2003’te ciddi akut solunum sendromu (SARS) virüsü ve HIV / AIDS sayılabilir.
Bir durumun ne kadar yayıldığını birçok faktör etkiler. En önemlilerinden ikisi, durumun bir kişiden diğerine ne kadar kolay bulaştığı ve özellikle uçak yoluyla insanların hareket etmesidir, çünkü enfeksiyonlar saatler içinde dünyanın yeni bölgelerine getirilebilir.
Bu tanımlar basit görünebilir, ancak bunları gelişen, gerçek dünyadaki durumlarda uygulamak karmaşıktır. Örneğin, Batı Afrika’da başlayan HIV, onlarca yıldır Afrika’da epidemikti, daha sonra 20. yüzyılın sonlarında pandemik oldu. Ancak 21. yüzyılda yirmi yılda, HIV’in şu anda dünyanın bazı bölgelerinde endemik olduğunu söylemek mantıklı.
Yaygın Yanılgı
Epidemi genellikle sağlık konularını tanımlamak için kullanılırken (Örn.Amerika’daki opioid krizi epidemik oranlara ulaşmıştır.), bazen davranışı tanımlamak için halk dilinde kullanılır (okul öncesi çocuklar arasında bir tantrum epidemisi var) veya davranışsal fenomenler (“epidemik histeri”gibi).
Kullanımlar modern bağlamda uygunsuz olmasa da, karışıklığa neden olabilirler. Buna ek olarak, kelime sağlık sorunlarını tanımlamak için kullanıldığında bile, bir hastalığın ölçeğini veya ilerlemesini doğru bir şekilde tasvir etmeyebilir. Bazı durumlarda, salgın veya endemik gibi terimler daha uygun olabilir. Bazı durumlarda ise epidemi sorunun ölçeğini tanımlamada yetersiz kalabilir ve pandemi daha iyi bir tanım olabilir.
Hastalık Olay Sınıflaması
Epidemiyoloji, hastalıkların insidansı, dağılımı ve kontrolü ile ilgilenen tıp dalıdır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde, bu verileri toplayan ve denetleyen ana organ Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’dir (CDC). Birçok işlevi arasında, CDC bir hastalık oluşumuna uygun yanıtı yönlendirmekle görevlendirilmiştir.
Hastalığın ortaya çıkma seviyesi birçok şekilde tanımlanabilirken, öncelikle iki ölçülebilir faktör tarafından tanımlanır:
- Bir hastalığın hareket şekli ve hızı (üreme oranı olarak bilinir)
- Duyarlı nüfusun boyutu (kritik topluluk büyüklüğü olarak bilinir)
Epidemiyolojinin rolü, uygun halk sağlığı yanıtını yönlendirmek için hastalık prevalansını (bir popülasyonda etkilenen insanların oranı) ve insidansı (belirli bir süre boyunca bir hastalığın ortaya çıkması) belirlemektir.
Tanımlar Özet
Hastalık prevalansı, insidansı ve bilinen veya bilinmeyen hastalık yollarına dayanarak, bir epidemiyoloğun bir hastalık olayını tanımlamak için birkaç yolu vardır:
- Sporadik, seyrek veya düzensiz olarak ortaya çıkan bir hastalığı ifade eder.Salmonella veya E. coli gibi 3 gıda kaynaklı patojenler genellikle sporadik hastalık salgınlarına neden olabilir.
- Küme (Cluster), gerçek sayı veya neden belirsiz olsa bile daha büyük sayılarda oluşan bir hastalığı ifade eder. Bir örnek, bir kimyasal veya nükleer santral felaketinden sonra sıklıkla bildirilen kanser vakalarının kümesidir.
- Endemik, coğrafi popülasyonda bir hastalığın sürekli varlığını ve/veya olağan prevalansını ifade eder. Salgından daha geniş bir coğrafi alanda yaygınlık göstermektedir.
- Hiperendemik, diğer popülasyonlarda görülenlerin üzerinde kalıcı, yüksek hastalık seviyelerini ifade eder. Örneğin, HIV Afrika’nın bazı bölgelerinde hiperendemiktir . Afrika’da HIV Beş yetişkinten birinde vardır oysa ABD’de yaklaşık 300 kişiden birinin enfekte olduğu hastalık endemik olarak kabul edilmektedir.
- Epidemik, normalde beklenenin üzerinde hastalık vakalarının sayısında ani bir artışa işaret eder.
- Salgın, epidemikle aynı anlamı taşır, ancak genellikle daha sınırlı bir coğrafi olayı tanımlamak için kullanılır.
- Pandemik, genellikle çok sayıda insanı etkileyen çeşitli ülkelere veya kıtalara yayılmış bir salgını ifade eder.
Buna karşılık, veba epidemiyolojik bir terim değil, özellikle bubonik veba gibi ateş ve deliryum ile karakterize bulaşıcı bir bakteriyel hastalığa işaret eden bir hastalıktır.
Epidemik Vs. Pandemik
Küresel olarak yayılan bir salgın pandemidir . Dünya nüfusunun üçte birinden fazlasını enfekte eden ve yaklaşık 50 milyon insanı öldüren 1918 İspanyol gribi bunun en ünlü örneğidir. 1918’den beri, 1957 ve 1968’de ve 2009’da H1N1 gibi çeşitli grip salgınları olmuştur. Bir pandeminin ne kadar yayıldığını birçok faktör etkiler. En önemlilerinden ikisi, durumun bir kişiden diğerine ne kadar kolay bulaştığı ve özellikle uçak yoluyla insanların hareket etmesidir, çünkü enfeksiyonlar saatler içinde dünyanın yeni bölgelerine getirilebilir.
Terimler, bir olayın bir salgın, epidemik veya pandemik olarak ilan edildiği belirli bir eşik olduğunu gösterse de epidemiyologlar arasında bile ayrım genellikle bulanıktır.
Bunun sebebinin bir kısmı, bazı hastalıkların zamanla daha yaygın veya ölümcül hale gelmesidir. Diğerleri daha az olur ve CDC’Yİ istatistiksel modellerini düzenli olarak ayarlamaya zorlar.
Epidemiyologlar, bir hastalık olayını nasıl tanımladıkları konusunda temkinli davranırlar. Epidemik kontrolden çıkmış bir hastalık anlamına gelirken, kümeler olarak tanımlanan olaylar daha az endişe verici izole bir olayı ortaya çıkarır.
CDC ayrıca bazı terimlerin aşırı paniğe neden olabileceğini de kabul eder. Böyle bir örnek, Florida’da 218 ve Teksas’ta altı kişide yerel olarak hastalık oluştuğunda Amerika Birleşik Devletleri’nde alarmı tetikleyen 2016’nın Zika salgınıdır. Diğer 46 kişiye cinsel veya laboratuvar bulaşmasından enfekte oldu ve bir kişi daha bilinmeyen bir yoldan kişiden kişiye temas etti.
Gezegenin çoğuna yayılan bir hastalık olan HIV ile bile, daha önce hiper yaygın bölgelerde etkili tedavi ve azalan oranların yaygın dağılımı göz önüne alındığında, pandemi terimi giderek daha fazla epidemiyle değiştirildi .
Öte yandan, grip yıldan yıla daha öldürücü hale geldikçe, halk sağlığı yetkililerinin mevsimsel salgınları pandemik olarak görmesi beklenmektedir. Özellikle 60 milyondan fazla Amerikalının etkilendiği ABD’de 2009 H1N1 salgını göz önüne alındığında, 274.304 hastaneye yatış ve 12.469 ölümle sonuçlanmıştır.
Bu, pandemilere, uluslararası işbirliğine duyulan ihtiyaç göz önüne alındığında daha kısıtlı bir salgınla aynı şekilde yaklaşılmasını önermek değildir. Kapak tarafında, bir salgın, Ebola virüsü ile ortaya çıkabilecek gibi sınırlarının ötesine geçme potansiyeline sahipse, bir pandemiden daha az agresif bir şekilde tedavi edilemez.
Pandeminin Aşamaları
CDC’NİN bir hastalık olayını değerlendirmek ve sınıflandırmak için alacağı prosedürel adımlar olsa da, bir salgının gerçek evrelenmesi (esasen hastalığın yayılmasının belirli eylemleri gerçekleştirecek kadar şiddetli olduğu ana hat), bir hastalığın patogenezine (yol) ve diğer birçok epidemiyolojik faktöre bağlı olarak değişebilir.
Halk sağlığı yanıtını yönlendirmek için kullanılan bir evreleme modeli özellikle influenza (grip) içerir. 1999 yılında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), açıkça özetlenen altı aşamaya dayanan uygun yanıtı özetlediği ilk grip pandemi hazırlık planını yayınladı. Planın amacı, ülkelere mevcut kaynaklara dayanarak kendi ulusal stratejilerini hazırlamak için bir plan sunarak küresel tepkiyi koordine etmektir. Amerika Birleşik Devletleri 2005 yılında ilk pandemik grip planını yayınladı.
Aynı temel model, tüberküloz, sıtma ve zika virüsü gibi diğer salgınlara varyasyonlarla uygulanabilir.
1’den 3’e kadar olan Aşamalar, halk sağlığı yetkililerinin yaklaşan bir tehdide cevap vermek için araç ve eylem planlarını geliştirmenin zamanı geldiğini bilmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. 4 ile 6 arasındaki Aşamalar, eylem planlarının DSÖ ile koordineli olarak uygulandığı zamandır.
DSÖ, hazırlık ve müdahale arasındaki farkı daha iyi ayırt etmek için 2009’daki aşamaları revize etti. Plan sadece yüksek mutasyon oranları ve virüsün hayvanlardan insanlara atlayabilme yeteneği nedeniyle influenza pandemilerine yöneliktir .
WHO Grip Pandemi Aşamaları
Faz 1: insanlarda enfeksiyona neden olan hiçbir hayvan virüsünün bildirilmediği dönemdir.
Faz 2: bir virüsün bir hayvandan insanlara atladığı teyit edildiği ilk tehdit seviyesidir.
Faz 3: sporadik vakalar veya küçük hastalık kümeleri doğrulandığı, ancak insandan insana bulaşma gerçekleşmediği veya bir salgını sürdürme olasılığı düşük olarak kabul edildiği aşama.
Faz 4: insandan insana bulaşma veya bir insan-hayvan virüsünün toplum çapında bir salgına neden olduğu noktadır.
Faz 5: virüsün insandan insana bulaşmasının hastalığın en az iki ülkeye yayılmasına neden olduğu zamandır.
Faz 6: hastalığın en az bir başka ülkeye yayılmış bir pandemi ilan edildiği noktadır.
Her aşama için zaman çerçevesi aylardan on yıllara kadar önemli ölçüde değişebilir. Hepsi faz 6’ya ilerlemez ve bazıları bir virüs kendiliğinden zayıflarsa faz gerileyebilir.
Tarihteki Önemli Salgınlar
1982’den bu yana 39 milyondan fazla insanı öldüren HIV’e ek olarak, tarihte aynı derecede yıkıcı pandemiler de vardı:
- MS 541’deki Justinian Veba, bubonik vebaya atfedildi ve bir yılda 25-50 milyon insanı öldürdü.
- Kara veba, Avrupa’ya ek olarak Orta Doğu topraklarında, Çin ve Hindistan’da ölenler de katıldığında, 1347’den 1351’e kadar 75 milyondan fazla insanı öldürdü.
- 1918 pandemik İspanyol gribi 675.000 Amerikalı da dahil olmak üzere bir yıl içinde 50 milyondan fazla kişi öldürdü.
- 20. yüzyılın çiçek hastalığının salgını 300 ila 500 milyon arasında can aldığı iddia edildi. Edward Jenner, cowpox’un 1798’de çiçek hastalığına karşı koruma sağladığını doğruladı. 1959’da Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çiçek hastalığını küresel olarak ortadan kaldırmak için büyük bir kampanya başlattı. 1980’de çiçek hastalığı ortadan kaldırılmıştır. Bugüne kadar ortadan kaldırılan tek insan hastalığı çiçek hastalığıdır.
- Devam eden tüberküloz salgını yılda 1,5 milyondan fazla insanı öldürmeye devam ediyor. Etkili tedavinin mevcudiyetine rağmen, çoklu ilaç direnci pandeminin ilerlemesini tersine çevirmek için çaba sarf etmiştir.