Panik atak, ani, yoğun bir korku ve endişe dönemidir. Panik atak geçiren bir kişiye yardım etmenin birkaç yolu vardır. Bunlar, topraklama tekniklerini kullanmayı ve nefeslerini kontrol altına almalarına yardımcı olmayı içerir.
Oturmak veya 10’a kadar saymak gibi topraklama teknikleri önermek, panik atak geçiren bir kişiye yardımcı olabilir.
Semptomların aşırı doğası nedeniyle, birisi panik atak geçirdiğinde nasıl tepki vereceğini anlamak önemlidir, çünkü bir atak sırasında ölüyormuş gibi hissedebilirler.
Belirli stratejiler ve yöntemler paniği hafifletmeye, durumu hafifletmeye ve hatta semptomların kötüleşmesini durdurmaya yardımcı olabilir. Bir kişinin yardımcı olabileceği yollar şunları içerir:
1- Sakin Kalmak
Panik ataklar önceden tahmin edilemez ve farklı nedenlerle olur. Panik atak yaşayanlar arasında bazıları hayatları boyunca sadece birkaç atak geçirirken bazıları tekrarlayan ataklar geçirebilir.
Panik ataklar uyarı vermeden geldiği için çok korkutucu olabilir ve diğer herkesin sakin kalması önemlidir. Panik bir tepki durumu daha da kötüleştirebilir.
Panik atak belirtileri tipik olarak 10 dakikada en yüksek yoğunluğa ulaşır. Bu nedenle, mümkün olduğunda semptomların hafifletilmesine yardımcı olmak için insanların hızlı hareket etmesi önemlidir.
2- Konuşmak ve Olumlamalar Yapmak
Bir kişinin panik atak geçiren birine yanıt olarak ne söylediği, ne yaptığı kadar önemlidir. Sohbete katılmak, aşırı semptomlardan dikkati dağıtabilir ve kişinin nefesini düzenlemesine yardımcı olabilir. Bir kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu varsaymak yerine yardıma ihtiyacı olup olmadığını sormak önemlidir. Söylenecek ve yapılacak şeyler hakkında bazı öneriler şunlardır:
Sorular: Kendinizi tanıtın ve kişinin yardıma ihtiyacı olup olmadığını sorun. Eğer öyleyse, panik atak geçirdiklerini düşünüp düşünmediklerini ve daha önce panik atak geçirip geçirmediklerini sorun. Bu istem onlara önceki saldırıları ve nasıl iyileştiklerini hatırlatabilir.
Kal ya da git: Kişiye olduğu yerde kalması gerekmediğini bildirin. Belirli bir durumu terk etmek, panik atak geçiren birinin üzerindeki baskıyı azaltabilir. Onları en rahat hissettiren şeyin ne olduğunu öğrenin.
Nazik sözler: Olumlu ve yargılayıcı olmamak önemlidir. Kişiye, onlara yardım etmek için orada olduğunuzu, güvende olduklarını ve bunu atlatacaklarını anlamasına yardımcı olun. Panik atağın geçici olduğunu hatırlatın.
Dostça bir konuşma: İlgi çekici bir sohbet, bir kişinin semptomlarından uzaklaşmasına yardımcı olabilir. Arkadaşsanız, başka bir şey düşünmelerine yardımcı olmak için ilgilendikleri bir konuyu nazikçe gündeme getirin.
3- Topraklama Teknikleri Önermek
Bir kişi, kendisinin ve çevresinin kontrolünü kaybettiğinde, topraklama teknikleri, şimdiki ana geri dönmelerine yardımcı olabilir. Bu teknikler şunları içerir:
Oturmak: Rahat bir sandalyede dinlenmek kulağa basit gelebilir, ancak son derece etkili olabilir. Ayaklar rahat bir şekilde yerdeyken, kişi yavaşça nefes alıp vermeye ve sandalyede oturmanın nasıl hissettirdiğine odaklanmalıdır.
5-4-3-2-1 tekniği: Odadaki başka şeylere ve farklı duyulara odaklanmak kişiyi panik ataktan uzaklaştırabilir. Görülecek beş öğeyi, dokunulacak dört nesneyi, duyulacak üç sesi, iki farklı kokuyu ve bir tadı belirlemeye odaklanabilirler.
Basit matematik: Birden 10’a kadar düzensiz saymak veya çarpım tabloları gibi basit matematiksel hesaplamalar yapmak, üzerinde yoğunlaşılacak başka bir şey sağlar.
Odaklanma: Kişiye haftanın hangi günü olduğunu, kiminle olduğunu ve nerede olduğunu sorun.
4- Sürekli Yardım Sağlamak
Bazı insanlar panik atak geçirmenin yanı sıra stresli bulma konusunda utanabilirler. Devam eden destek ve katılım kaygılarını hafifletmeye yardımcı olacaktır. Ara sıra kontrol ederek ulaşın. Durum hakkında daha fazla bilgi edinmek, durumun tekrar olması durumunda da yardımcı olabilir.
Panik Atak Sırasında Birinin Nefes Almasına Nasıl Yardımcı Olunur?
Bir kişi panik atak yaşadığında, nefesini kontrol altına alması önemlidir. Yardım etmeye çalışan biri, onlara nefes alıp vermeleri için bir kese kağıdı vermemelidir, çünkü bu onların bayılmasına neden olabilir.
Bunun yerine, bu modeli yansıtabilmeleri için nefeslerine dikkat etmemek ve sakin kalmak ve normal nefes almak daha iyidir. Bu yöntem umarım nefeslerini kontrol altına alır.
Biri Panik Atak Geçirdiğinde Ne Yapılmamalıdır?
Panik atak geçiren birine yardım etmek çok stresli olabilir, bu nedenle kişinin hangi eylemlerin panik atağı daha da kötüleştirebileceğine dikkat etmesi önemlidir.
Panik atağı daha da kötüleştirebilecek eylemler şunları içerir:
“Sakin ol” demek: Bir insanı konuşturmak hayati önem taşırken, “sakin ol”, “endişelenme” ve “rahatlamaya çalış” gibi ifadeler semptomları daha da kötüleştirebilir.
Sinirlenmek: Bir kişinin panik atakla başa çıkmasına yardımcı olmak için sabırlı olun ve deneyimlerini küçümsemeyin. Semptomların geçmesi ne kadar uzun sürerse sürsün, onlara odaklanılmalıdır.
Varsayımlarda bulunmak: Doğru tavsiyeyi varsaymak veya tahmin etmek yerine, her zaman bir kişiye hangi yardıma ihtiyaç duyduğunu sorun.
Uyarı İşaretleri Nelerdir ve Ne Zaman Yardım Alınmalıdır?
Panik atak çok ani olabilirken, kişi genellikle uyarı işaretleri yaşar. Bunlar şunları içerebilir:
- nefes darlığı
- endişe veya korku duyguları
- titreme ve baş dönmesi
- kalp çarpıntısı
- ölüyormuş gibi hissetmek
Panik atak geçiren biri yardım istemekte kendini rahat hissetmeyebilir. Bununla birlikte, semptomlar saatlerce sürebilir ve bir panik atak diğerine dönüşebilir, bu nedenle bir kişi gerekli olduğunu düşünüyorsa tıbbi yardım almalıdır.
Kalp krizi ve panik atak belirtileri benzer olabileceğinden, kollarda veya omuzlarda ağrı da bir endişe kaynağıdır. Bir kişi daha önce panik atak geçirmemişse, göğüs ağrısı çekiyorsa ve kusuyorsa hemen 911’i arayın.
Sık sık panik atak geçiren kişiler, bir destek grubuna katılmayı veya mümkünse panik atakların tekrarlanmasını önlemek için aile üyelerine ve arkadaşlara daha fazla güvenmeyi düşünebilir.
Özet
Panik ataklar, özellikle aniden ortaya çıktıklarında, dahil olan herkes için korkutucudur.
Kişinin stres seviyesi yükseldikçe, diğerlerinin sakin ve empatik kalması esastır. Saldırıyı yaşayan kişiye nasıl tepki verdikleri, şiddetini etkileyebilir.
Bir kişi bulantı ve kusma gibi başka semptomlar yaşıyorsa, kalp krizi geçiriyor olabilir. Bu durumda, hemen 911’i aramak esastır.