Pankreas kanseri nedir?
Pankreas kanseri, midenin arkasında bulunan hayati bir endokrin organ olan pankreas dokularında meydana gelir. Pankreas, vücudun yağları, karbonhidratları ve proteinleri sindirmesi için ihtiyaç duyduğu enzimleri üreterek sindirimde önemli bir rol oynar.
Pankreas ayrıca iki önemli hormon üretir: glukagon ve insülin. Bu hormonlar glukoz (şeker) metabolizmasının kontrolünden sorumludur. İnsülin, hücrelerin enerji elde etmek için glikozu metabolize etmesine yardımcı olur ve glukagon, çok düşük olduğunda glikoz seviyelerini yükseltmeye yardımcı olur.
Pankreasın yeri nedeniyle, pankreas kanserinin saptanması zor olabilir ve genellikle hastalığın daha ileri aşamalarında teşhis edilir.
Amerikan Kanser Derneği’ne göre , pankreas kanseri, Amerika Birleşik Devletleri’nde kanser tanılarının yüzde 3’ünü ve kanser ölümlerinin yüzde 7’sini oluşturuyor.
Pankreas kanseri semptomları
Pankreas kanseri sıklıkla hastalığın ileri evrelerine ulaşana kadar semptom göstermez. Bu nedenle, genellikle herhangi bir erken pankreas kanseri belirtisi yoktur.
Kanser büyüdüğünde bile, en yaygın semptomların bazıları ince olabilir. İçerirler:
- iştah kaybı
- kasıtsız kilo kaybı
- karın (mide) veya bel ağrısı
- kan pıhtıları
- sarılık (sarı ten ve gözler)
- depresyon
Yayılan pankreas kanseri önceden var olan belirtileri kötüleştirebilir. Kanser yayılırsa, ileri pankreas kanseri belirtileri ve semptomları yaşayabilirsiniz.
Pankreas kanseri nedenleri
Pankreas kanserinin nedeni bilinmemektedir. Bu kanser türü, anormal hücreler pankreas içinde büyümeye başladığında ve tümör oluşturduğunda ortaya çıkar.
Normalde sağlıklı hücreler büyür ve orta derecede ölür. Kanser durumunda, artan miktarda anormal hücre üretimi vardır ve bu hücreler sonunda sağlıklı hücreleri alır.
Doktorlar ve araştırmacılar hücrelerde değişikliklere neyin neden olduğunu bilmemekle birlikte, bir kişinin bu tür kanser geliştirme riskini artırabilecek bazı ortak faktörleri biliyorlar.
En önemli iki risk faktörü, kalıtsal gen mutasyonları ve edinilmiş gen mutasyonlarıdır. Genler hücrelerin etkilerini kontrol eder, bu yüzden bu genlerdeki değişiklikler kansere neden olabilir.
Pankreas kanseri hayatta kalma oranı
Hayatta kalma oranı, aynı kanser türüne ve evreye sahip olan kişilerin, belirli bir süre sonra hala hayatta olduklarının yüzdesidir. Bu sayı insanların ne kadar süre yaşayabileceğini göstermez. Bunun yerine, bir kanser için ne kadar başarılı bir tedavi olabileceğini ölçmeye yardımcı olur.
Birçok hayatta kalma oranları beş yıllık bir yüzde olarak verilmiştir. Hayatta kalma oranlarının kesin olmadığını akılda tutmak önemlidir. Bu numaralarla ilgili sorularınız varsa, doktorunuzla konuşun.
Lokalize pankreas kanseri için beş yıllık sağkalım oranı yüzde 34’tür. Lokalize pankreas kanseri aşama 0, 1 ve 2’dir.
Yakındaki yapılara veya lenf bezlerine yayılmış olan bölgesel pankreas kanseri için beş yıllık sağkalım oranı yüzde 12’dir. 2B ve 3 aşamaları bu kategoriye girer.
Uzak pankreas kanseri veya akciğer, karaciğer veya kemik gibi diğer bölgelere yayılan evre 4 kanseri, yüzde 3 hayatta kalma oranına sahiptir.
Pankreas kanseri evreleri
Pankreas kanseri keşfedildiğinde, doktorlar muhtemelen kanserin yayılıp yayılmadığını anlamak için ek testler yapacaklardır. PET taraması gibi görüntüleme testleri, doktorların kanserli büyümelerin varlığını belirlemelerine yardımcı olur. Kan testleri de kullanılabilir.
Bu testlerle doktorlar kanserin evresini kurmaya çalışıyorlar. Evreleme, kanserin ne kadar gelişmiş olduğunu açıklamaya yardımcı olur. Ayrıca doktorların tedavi seçeneklerini belirlemelerine yardımcı olur.
Tanı konduktan sonra doktorunuz test sonuçlarına göre bir aşama atayacaktır:
- evre 1: tümörler sadece pankreasta bulunur
- evre 2: Tümörler yakındaki karın dokularına veya lenf bezlerine yayıldı
- evre 3: Kanser büyük kan damarlarına ve lenf bezlerine yayıldı
- evre 4: tümörler, karaciğer gibi diğer organlara yayılmış
Pankreas kanseri evre 4
Evre 4 pankreas kanseri, orijinal organın ötesine diğer organlar, beyin veya kemikler gibi uzak bölgelere yayılmıştır.
Pankreas kanseri sıklıkla bu geç evrede teşhis edilir, çünkü nadiren diğer bölgelere yayılana kadar semptomlara neden olur. Bu ileri aşamada karşılaşabileceğiniz belirtiler şunlardır:
- üst karın ağrısı
- sırt ağrısı
- yorgunluk
- sarılık (cildin sararması)
- iştah kaybı
- kilo kaybı
- depresyon
Evre 4 pankreas kanseri tedavi edilemez, ancak tedaviler semptomları hafifletebilir ve kanserden kaynaklanan komplikasyonları önleyebilir. Bu tedaviler şunları içerebilir:
- kemoterapi
- palyatif ağrı tedavileri
- safra kanalı bypass cerrahisi
- safra kanalı stenti
- gastrik bypass ameliyatı
Evre 4 pankreas kanseri için beş yıllık sağkalım oranı yüzde 3’tür .
Pankreas kanseri evre 3
Evre 3 pankreas kanseri, pankreasta ve muhtemelen lenf bezleri veya kan damarları gibi yakın bölgelerdeki bir tümördür. Pankreas kanseri bu aşamada uzak bölgelere yayılmamıştır.
Pankreas kanseri, sessiz bir kanser olarak adlandırılır çünkü sıklıkla ileri bir aşamaya ulaşana kadar teşhis edilmez. Evre 3 pankreas kanseri belirtileri varsa, aşağıdakilerle karşılaşabilirsiniz:
- sırt ağrısı
- üst karın bölgesinde ağrı veya hassasiyet
- iştah kaybı
- kilo kaybı
- yorgunluk
- depresyon
Evre 3 pankreas kanseri tedavisi zordur, ancak tedaviler kanserin yayılmasını önlemeye ve tümörün neden olduğu semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu tedaviler şunları içerebilir:
- pankreasın bir kısmını çıkarmak için cerrahi (Whipple prosedürü)
- kanser önleyici ilaçlar
- radyasyon tedavisi
Evre 3 pankreas kanseri için beş yıllık sağkalım oranı yüzde 3 ila 12’dir .
Kanserin bu evresinde olan kişilerin çoğunluğu nüks edecektir. Bu, mikrometastazların veya saptanamayan kanser büyümesinin küçük alanlarının, tespit süresi olarak pankreasın dışına yayılmasından kaynaklanmaktadır.
Pankreas kanseri evre 2
Evre 2 pankreas kanseri, pankreasta kalan ve yakınlardaki birkaç lenf düğümüne yayılmış olan kanserdir. Yakındaki dokulara veya kan damarlarına yayılmadı ve vücudun herhangi bir yerine yayılmadı.
Pankreas kanseri, evre 2 de dahil olmak üzere erken evrelerde tespit etmek zordur. Bunun nedeni, tespit edilebilir semptomlara neden olma ihtimalinin düşük olması. Bu erken aşamada semptomlarınız varsa, aşağıdakilerle karşılaşabilirsiniz:
- sarılık
- idrar rengindeki değişiklikler
- üst karın bölgesinde ağrı veya hassasiyet
- kilo kaybı
- iştah kaybı
- yorgunluk
Tedavi şunları içerebilir:
- cerrahi tedavi
- radyasyon
- kemoterapi
- hedefe yönelik ilaç tedavileri
Doktorunuz, tümörü küçültmek ve olası metastazları önlemek için bu yaklaşımların bir kombinasyonunu kullanabilir. Aşama 2 pankreas kanseri olan insanlar için beş yıllık hayatta kalma oranı yaklaşık yüzde 30’dur.
Pankreas kanseri tedavisi
Pankreas kanseri tedavisi, kanser aşamasına bağlıdır. İki amacı vardır: kanserli hücreleri öldürmek ve hastalığın yayılmasını önlemek.
Kilo kaybı, barsak tıkanıklığı, karın ağrısı ve karaciğer yetmezliği pankreas kanseri tedavisi sırasında en sık görülen komplikasyonlar arasındadır.
Cerrahi Tedavi
Pankreas kanserini tedavi etmek için cerrahiyi kullanma kararı iki şeye ayrılır: kanserin yeri ve kanserin evresi. Ameliyat pankreasın bazı kısımlarını veya bazılarını çıkarabilir.
Bu, orijinal tümörü ortadan kaldırabilir, ancak vücudun diğer kısımlarına yayılmış kanseri ortadan kaldırmaz. Bu nedenle ileri evre pankreas kanseri olan insanlar için cerrahi uygun olmayabilir.
Radyasyon tedavisi
Kanser pankreasın dışına yayıldığında diğer tedavi seçenekleri de araştırılmalıdır. Radyasyon terapisi, kanser hücrelerini öldürmek için X ışınları ve diğer yüksek enerjili ışınları kullanır.
Kemoterapi
Bazı durumlarda doktorunuz, kanser hücrelerinin gelecekteki büyümesini önlemeye yardımcı olmak için kanser öldürücü ilaçlar kullanan kemoterapiyle diğer tedavileri birleştirebilir.
Hedefli terapi
Bu tip kanser tedavisi, özellikle kanser hücrelerini hedef almak ve bunları yok etmek için çalışmak için ilaçlar veya başka önlemler kullanır. Bu ilaçlar sağlıklı veya normal hücrelere zarar vermeyecek şekilde tasarlanmıştır.
Pankreas kanseri prognozu
Pankreas kanseri için hayatta kalma oranları son yıllarda iyileşme göstermiştir. Araştırmalar ve yeni tedaviler , pankreas kanseri tanısı alan insanlar için ortalama beş yıllık hayatta kalma oranını genişletiyor.
Ancak, hastalığın hala tedavisi zor olarak kabul edilir. Pankreas kanseri tipik olarak kanser ileri evrelerde olana kadar semptomlara neden olmadığından, kanserin yayılma veya metastazlanma olasılığı yüksektir. Bu, kanseri tedavi etmeyi veya ortadan kaldırmayı zorlaştırır.
Alternatif önlemlerin geleneksel tıbbi tedavilerle birleştirilmesi, yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olabilir. Yoga, meditasyon ve hafif egzersiz, iyi hissetme duygusunu artırabilir ve tedavi sırasında kendinizi daha iyi hissettirebilir.
Pankreas kanseri tanısı
Erken tanı, iyileşme şansını önemli ölçüde artırır. Bu nedenle, ortadan kaybolmayacak veya düzenli olarak tekrarlanmayacak herhangi bir belirti yaşıyorsanız, doktorunuzu ziyaret etmeniz en iyisidir.
Tanı koymak için doktorunuz belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirir. Pankreas kanserini kontrol etmek için bir veya daha fazla test isteyebilirler, örneğin:
- CT veya MRI, pankreasınızın tam ve ayrıntılı bir görüntüsünü almak için tarar
- pankreasın görüntülerini elde etmek için, içine kamera takılı ince, esnek bir tüpün mideye yerleştirildiği endoskopik ultrason
- pankreasın biyopsi veya doku örneği
- tümör belirteci CA 19-9 olup olmadığını saptamak için kan testleri, bu pankreas kanserine işaret eder
Pankreas kanseri yaşam beklentisi
Pankreas kanseri en ölümcül kanser türlerinden biridir – ne yazık ki, birçok hasta pankreasın dışına yayılıncaya kadar tanı alamaz. Pankreas kanserinin tüm evrelerinde beş yıllık sağkalım oranı yüzde 9’dur.
Tüm doktor tavsiyelerine uymak, iyileşme ve hayatta kalma şansınızı arttırmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca şunları da düşünebilirsiniz:
- sindirim geliştirmek için pankreas enzimi takviyeleri
- ağrı kesici ilaçlar
- kanser başarılı bir şekilde çıkarılsa bile düzenli takip bakımı
Pankreas kanseri tedavi edilebilir mi?
Pankreas kanseri erken yakalanırsa tedavi edilebilir. İki tip ameliyat, Whipple prosedürü veya pankreatektomi , pankreasın bir kısmını veya tamamını kaldırabilir. Bu, başlangıçtaki kanser tümörünü ortadan kaldıracaktır.
Ne yazık ki, pankreas kanserlerinin çoğu, kanser ileri bir aşamada olana ve orijinal bölgenin dışına yayılana kadar bulunmaz ve teşhis edilmez.
Pankreas kanserinin geç evrelerinde cerrahi uygun olmayabilir. Kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmışsa, tümörü veya pankreasın çıkarılması sizi iyileştirmez. Diğer tedaviler dikkate alınmalıdır.
Pankreas kanseri risk faktörleri
Bu tür kanserlerin nedeni bilinmemekle birlikte, pankreas kanseri gelişme şansınızı artırabilecek bazı risk faktörleri vardır. Aşağıdaki durumlarda, yüksek risk altında olabilirsiniz:
- sigara içiyor – kanser vakalarının yüzde 30’u sigara içiciliği ile ilgili
- obez
- düzenli egzersiz yapma
- yağ içeriği yüksek diyetler yiyin
- ağır miktarda alkol içmek
- şeker hastası olmak
- pestisitler ve kimyasallarla çalışmak
- pankreasta kronik enflamasyon var
- karaciğer hasarı var
- Afrikalı-Amerikalı
- ailesinde pankreas kanseri veya bu tip kanserle bağlantılı bazı genetik hastalıklar öyküsü var.
DNA’nızın sağlığınız ve geliştirebileceğiniz koşullar üzerinde büyük etkisi vardır. Pankreas kanseri riskini artıracak genleri miras alabilirsiniz.
Pankreas kanseri ameliyatı
Eğer tümör pankreas ile sınırlı kaldıysa, ameliyat önerilebilir. Cerrahinin bir seçenek olup olmadığı, kanserin kesin yerini temel alır.
Pankreasın “baş ve boynuna” sınırlı tümörler, Whipple prosedürü (pankreastoduodenektomi) adı verilen bir prosedürle çıkarılabilir.
Bu prosedürde, pankreasın birinci kısmı veya “başı” ile “vücudun” veya ikinci kısmının yaklaşık yüzde 20’si kaldırılır. Safra kanalının alt yarısı ve bağırsağın ilk kısmı da çıkarılır.
Bu ameliyatın değiştirilmiş bir versiyonunda, midenin bir kısmı da çıkarılır.
Pankreas kanseri türleri
İki tip pankreas kanseri vardır:
Pankreas adenokarsinomu
Pankreas kanserlerinin yaklaşık yüzde 95’i pankreas adenokarsinomlarıdır. Bu pankreas kanseri türü pankreasın ekzokrin hücrelerinde gelişir. Pankreastaki hücrelerin çoğu, pankreas enzimleri yapan ya da pankreas kanallarını oluşturan bu ekzokrin hücrelerdir.
Pankreas nöroendokrin tümörleri (NET)
Bu daha az yaygın olan pankreas kanseri, pankreasın endokrin hücrelerinde gelişir. Bu hücreler kan şekerini yönetmeye yardımcı olanlar dahil hormon yapımından sorumludur.
Pankreas kanseri önleme
Araştırmacılar ve doktorlar pankreas kanserine neyin neden olduğunu henüz anlamadılar. Bu da pankreas kanserini önlemek için atabileceğiniz adımları bilmedikleri anlamına gelir.
Bu kanser türünü geliştirme olasılığınızı artıran bazı risk faktörleri değiştirilemez. Bunlar cinsiyetinizi, yaşınızı ve DNA’nızı içerir.
Bununla birlikte, bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve genel sağlık yaklaşımları riskinizi azaltabilir. Bunlar şunları içerir:
- Sigarayı bırakmak: Sigara içmek , pankreas kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türleri için riskinizi artırır.
- Daha az içmek : Ağır içme, kronik pankreatit ve muhtemelen pankreas kanseri riskinizi artırabilir.
- Sağlıklı kilonuzu koruyun: Aşırı kilolu veya obez olmak, çeşitli kanser türleri için lider bir risk faktörüdür.