Pantotenik asit, B5 vitaminidir. Et, sebze, tahıl taneleri, baklagiller, yumurta ve süt dahil olmak üzere hem bitkilerde hem de hayvanlarda yaygın olarak bulunur.
Pantotenik asit, vücudun karbonhidratları, proteinleri ve lipidleri kullanmasına yardımcı olur. Sağlıklı cildi korumak için de önemlidir. Vitamin B5, D-pantotenik asitin yanı sıra laboratuvarda D-pantotenik asitten yapılan kimyasallar olan dekspantenol ve kalsiyum pantotenat olarak mevcuttur.
İnsanlar en çok pantotenik asit eksikliği için pantotenik asit kullanırlar. Pantotenik aside benzer bir kimyasal olan dekspantenol, cilt tahrişi, burun şişmesi, yara iyileşmesi ve diğer durumlar için kullanılır, ancak bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.
Pantotenik Asit Ne İçin Kullanılır?
Pantotenik asit eksikliği: Günde 5-10 mg pantotenik asitin ağızdan alınması pantotenik asit eksikliğini önler ve tedavi eder.
Radyasyon tedavisinin neden olduğu cilt hasarı (radyasyon dermatiti): Pantotenik aside benzer bir kimyasal olan dekspantenolün tahriş olmuş cilde uygulanması, radyasyon tedavisinin neden olduğu cilt hasarını azaltmıyor gibi görünüyor.
Pantotenik asidi bir dizi başka amaç için kullanmaya ilgi vardır, ancak yararlı olup olmayacağını söylemek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.
Yan Etkileri Nelerdir?
Pantotenik asit çoğu insan için muhtemelen güvenlidir. Yetişkinler için önerilen miktar günde 5 mg’dır. Daha büyük miktarlar (1 grama kadar) çoğu insan için güvenli görünmektedir. Ancak daha büyük miktarlarda almak, ishal gibi yan etkilerin görülme olasılığını artırır.
Cilde uygulandığında pantotenik aside benzer bir kimyasal olan dekspantenol, kısa süreli kullanıldığında muhtemelen güvenlidir.
Nazal sprey olarak verildiğinde dekspantenol kısa süreli kullanıldığında muhtemelen güvenlidir.
Göze uygulandığında dekspantenol kısa süreli kullanıldığında muhtemelen güvenlidir.
Pantotenik Asit İçin Uyarılar Nelerdir?
Hamilelik: Pantotenik asit ağızdan alındığında muhtemelen güvenlidir. Tavsiye edilen alım miktarı hamilelikte günde 6 mg’dır.
Emzirme: Pantotenik asit ağızdan alındığında muhtemelen güvenlidir. Emzirme döneminde önerilen alım miktarı günde 7 mg’dır.
Çocuklar: Çocukların ağızdan pantotenik asit almaları muhtemelen güvenlidir. Pantotenik aside benzer bir kimyasal olan dekspantenol, cilde uygulandığında çocuklar için muhtemelen güvenlidir.
Pantotenik Asit İçin Önerilen Kullanım Dozu Nedir?
Pantotenik asit, et, sebze, tahıl taneleri, baklagiller, yumurta ve süt gibi gıdalarda yaygın olarak bulunur. Yetişkinlerin günlük 5 mg pantotenik asit tüketmesi önerilir. Hamileyken günde 6 mg tüketilmelidir; emzirirken günde 7 mg tüketilmelidir. Çocuklar için önerilen miktarlar yaşa bağlıdır.
Takviyelerde, pantotenik asit tipik olarak B vitamini kompleksi formülasyonlarında diğer B vitaminleri ile birlikte kullanılır. Pantotenik aside benzer bir kimyasal olan dekspantenol, merhemler, kremler, jeller, burun spreyleri ve göz damlaları olarak mevcuttur. Belirli bir durum için hangi dozun en iyi olabileceğini öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla konuşun.