Pantotenik Asit Nedir?
Pantotenik asit, B5 vitamini olarak da bilinen bir vitamindir. Et, sebze, tahıl taneleri, baklagiller, yumurta ve süt dahil olmak üzere hem bitkilerde hem de hayvanlarda yaygın olarak bulunur.
B5 vitamini, D-pantotenik asit ile laboratuvarda D-pantotenik asitten yapılan kimyasallar olan dekspantenol ve kalsiyum pantotenat olarak ticari olarak temin edilebilir.
Pantotenik asit, B vitamini kompleksi formülasyonlarında diğer B vitaminleri ile kombinasyon halinde sıklıkla kullanılır. B vitamini kompleksi genellikle B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin / niasinamid), B5 vitamini (pantotenik asit), B6 vitamini (piridoksin), B12 vitamini (siyanokobalamin) ve folik asidi içerir. Bununla birlikte, bazı ürünler bu bileşenlerin tümünü içermez ve bazıları biyotin, para-aminobenzoik asit (PABA), kolin bitartrat ve inositol gibi başkalarını içerebilir.
Pantotenik asit uzun bir kullanım listesine sahiptir, ancak bu kullanımların çoğunda etkili olup olmadığını belirlemek için yeterli bilimsel kanıt yoktur. İnsanlar diyet eksiklikleri, akne, alkolizm, alerji, kellik, astım, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB), otizm, yanan ayak sendromu, maya enfeksiyonları, kalp yetmezliği, karpal tünel sendromu, solunum problemleri, çölyak hastalığı tedavisi için pantotenik asit alır, kolit, pembe göz (konjonktivit), nöbetler ve mesane enfeksiyonları. Kepek, depresyon, diyabetik sinir ağrısı, bağışıklık fonksiyonunu arttırmak, atletik performansı iyileştirmek, dil enfeksiyonları, gri saç, baş ağrısı, hiperaktivite, düşük kan şekeri, uyku sorunu (uykusuzluk), sinirlilik, düşük tansiyon, çoklu ağız için de alınır. skleroz, kas distrofisi,
Pantotenik asit ayrıca osteoartrit, romatoid artrit, Parkinson hastalığı, adet öncesi sendromu (PMS), genişlemiş prostat, zihinsel ve fiziksel stres ve anksiyeteye karşı koruma, tiroid bezinin azalmış fonksiyonu olan kişiler için tiroid tedavisinin yan etkilerini azaltmak için ağızdan alınır, yaşlanma belirtilerini azaltmak, soğuk algınlığı veya diğer enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltmak, gecikmiş büyüme, zona, cilt bozuklukları, adrenal bezleri uyarmak, ağrılı ağız (stomatit), kronik yorgunluk sendromu, salisilatlar veya streptomisin, baş dönmesi gibi ilaçlarla ilgili toksisite, kabızlık ve yara iyileşmesi. Ameliyattan sonra bağırsaklardaki hareketi iyileştirmek ve boğaz ağrısını azaltmak için de kullanılır.
İnsanlar pantotenik asitten yapılan dekspantenolü, hafif egzamaların ve diğer cilt koşullarının, böcek sokmalarının, ısırıkların, zehirli sarmaşık, bebek bezi döküntüsü ve aknenin iyileşmesini teşvik etmek için kaşıntı için cilde uygulanır. Ayrıca radyasyon tedavisine cilt reaksiyonlarını önlemek ve tedavi etmek için topikal olarak uygulanır. Ayrıca, radyoterapi tedavisine, kuru gözlere ve göz travmasına ve burkulmalara karşı cilt reaksiyonlarını azaltmak da uygundur.
Dekspantenol, bağırsak hareketini (bağırsak peristalsis) iyileştirmek için damar veya kas içine, muhtemelen bağırsak ameliyatından sonra, azalmış bağırsak fonksiyonuna bağlı olarak karın şişkinliği (distansiyonu) ve cerrahi veya hamileliği takiben gaz için bir iğne ile verilir.
Dekspantenol içeren bir burun spreyi, burun dolması hissini (burun tıkanıklığı) azaltmak ve burun akıntısını (burun akıntısı) azaltmak için kullanılır.
Pantotenik Asit Ne Kadar Etkilidir?
Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.
Etkili
Pantotenik asit eksikliği . Pantotenik asidin ağız yoluyla alınması pantotenik asit eksikliğini önler ve tedavi eder.
Mümkün Olduğunca Etkisiz
- Radyasyon tedavisinden cilt reaksiyonları . Pantotenik aside benzer bir kimyasal olan dekspantenolün tahriş olmuş cilt bölgelerine uygulanması, radyasyon tedavisinin neden olduğu cilt reaksiyonlarını azaltmıyor gibi görünmektedir.
Etkililiğini değerlendirmek için yeterli kanıt yok
- Atletik performans . Bazı araştırmalar pantotenik asitin pantethin ve tiamin ile kombinasyon halinde alınmasının iyi eğitimli sporcularda kas gücünü veya dayanıklılığını iyileştirmediğini göstermektedir.
- Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB) . DEHB tedavisi için büyük dozlarda diğer vitaminlerle birlikte pantotenik asidin yararlılığına ilişkin çelişkili kanıtlar vardır.
- Kabızlık . Erken araştırmalar, pantotenik aside benzer bir kimyasal olan dekspantenolün günlük olarak ağızdan alınması veya dekspantenol çekimi yapılmasının kabızlığın tedavisine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
- Göz travması . İlk araştırmalar, pantotenik aside benzer bir kimyasal olan dekspantenol içeren damlaların uygulanmasının, ameliyattan sonra retinaya göz ağrısını ve rahatsızlığını azalttığını göstermektedir. Ancak dekspantenol merhem uygulamak, korneaya ameliyat sonrası yara iyileşmesini iyileştirmeye yardımcı görünmemektedir.
- Osteoartrit . Erken araştırmalar, pantotenik asidin (kalsiyum pantotenat olarak verilir) osteoartrit semptomlarını azaltmadığını göstermektedir.
- Ameliyattan sonra bağırsakların iyileşmesi . Pantotenik aside benzer bir kimyasal olan pantotenik asit veya dekspantenol almak, safra kesesinin çıkarılmasından sonra bağırsak fonksiyonunu iyileştirmiyor gibi görünmektedir.
- Ameliyattan sonra boğaz ağrısı . Pantotenik aside benzer bir kimyasal olan dekspantenolün ağız yoluyla alınması, ameliyattan sonra boğaz ağrısı semptomlarını azaltabilir.
- Romatoid artrit . Erken araştırmalar, pantotenik asidin (kalsiyum pantotenat olarak verilir) romatoid artritli kişilerde artrit semptomlarını azaltmadığını göstermektedir.
- Burun kuruluğu . Erken araştırmalar, pantotenik aside benzer bir kimyasal olan dekspantenol içeren spesifik bir sprey (Nasicur) kullanmanın burun kuruluğunu hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
- Sinüs enfeksiyonu . Erken araştırmalar, sinüs cerrahisinden sonra pantotenik aside benzer bir kimyasal olan dekspantenol içeren bir burun spreyi kullanmanın burun akıntısını azalttığını, ancak diğer semptomları azaltmadığını düşündürmektedir.
- Cilt tahrişi . Pantotenik aside benzer bir kimyasal olan dekspantenol uygulamak, sabuntaki belirli bir kimyasalın neden olduğu cilt tahrişini engellemiyor gibi görünmektedir. Ancak bu tip cilt tahrişinin tedavisinde yardımcı olabilir.
- Alkolizm .
- Alerjiler .
- Astım .
- Karpal tünel sendromu .
- Kolit .
- Konvülsiyonlar .
- Kepek .
- Diyabetik sorunlar .
- Bağışıklık fonksiyonunu arttırmak .
- Göz enfeksiyonları (konjonktivit) .
- Saç dökülmesi .
- Baş ağrısı .
- Kalp problemleri .
- Hiperaktivite .
- Uyku yetersizliği (uykusuzluk) .
- Sinirlilik .
- Böbrek hastalıkları .
- Düşük tansiyon .
- Akciğer hastalıkları .
- Multipl skleroz .
- Kas krampları .
- Kas distrofisi .
- Diğer koşullar .
Bu kullanımlar için pantotenik asidin etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.
Pantotenik Asit Nasıl Etki Eder?
Pantotenik asit, vücudumuzun karbonhidratları, proteinleri ve lipitleri düzgün bir şekilde kullanması ve sağlıklı ciltler için önemlidir.
Pantotenik Asit Kullanmak Güvenli Midir?
Pantotenik asit, uygun miktarlarda ağızdan alındığında çoğu insan için MUHTEMELEN GÜVENLİDİR . Yetişkinler için önerilen miktar günde 5 mg’dır. Bazı insanlar için daha büyük miktarlar (10 grama kadar) güvenli görünüyor. Ancak daha büyük miktarlar almak ishal gibi yan etkilere sahip olma şansını artırır.
Pantotenik asidin bir türevi olan dekspantenol , cilde uygulandığında, burun spreyi olarak kullanıldığında veya kas içine uygun şekilde kısa süreli bir atış olarak enjekte edildiğinde MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR .
Özel önlemler ve uyarılar:
Hamilelik ve emzirme : Pantotenik asit, hamilelik sırasında günde 6 mg ve emzirme sırasında günde 7 mg miktarında ağızdan alındığında MUHTEMELEN GÜVENLİDİR. Bununla birlikte, bu miktardan daha fazla almanın güvenli olup olmadığı bilinmemektedir. Daha fazla miktarda pantotenik asit kullanmaktan kaçının.
Çocuklar : Pantotenik asidin bir türevi olan dekspantenol , cilde uygulandığında çocuklar için MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR .
Hemophila : Hemofiliniz varsa, pantotenik asit türevi olan dekspantenol almayın. Kanama riskini artırabilir.
Mide tıkanması : Bir gastrointestinal tıkanıklığınız varsa, pantotenik asit türevi olan dekspantenol enjeksiyonları almayın.
Ülseratif kolit: Ülseratif kolitiniz varsa, pantotenik asit türevi dekspantenol içeren lavmanları dikkatli kullanın.
Pantotenik Asit Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?
Bu ürünün herhangi bir ilaçla etkileşime girip girmediği bilinmemektedir. Yine de bu ürünü almadan önce, herhangi bir ilaç alırsanız sağlık uzmanınızla konuşun
Pantotenik Asit Otlar ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?
Arı sütü Arı sütü önemli miktarda pantotenik asit içerir. Arı sütü ve pantotenik asit takviyelerinin birlikte alınmasının etkileri bilinmemektedir.
Pantotenik Asit Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?
Yiyeceklerle bilinen bir etkileşimi yoktur.
Pantotenik Asit Hangi Dozda Kullanılır?
Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar çalışılmıştır:
AĞIZLA :
- Eksikliği önlemek için bir diyet takviyesi olarak : 5-10 mg pantotenik asit (B5 vitamini).
Diyet Referans Alımları (DRI) pantotenik asit (B5 vitamini) için yeterli alımlara (AI) dayanır ve aşağıdaki gibidir: 0-6 aylık bebekler, 1.7 mg; 7-12 aylık bebekler, 1.8 mg; 1-3 yaş arası çocuklar, 2 mg; 4-8 yaş arası çocuklar, 3 mg; 9-13 yaş arası çocuklar, 4 mg; 14 yaş ve üstü erkekler ve kadınlar, 5 mg; hamile kadınlar, 6 mg; ve emziren kadınlar, 7 mg.
Diğer İsimler
Asit D-Pantoteque, Asit Pantoteque, Ácido Pantoténico, Alcool Pantothénylique, B Kompleks Vitamini, Kalsii Pantothenas, Kalsiyum D-Pantothenate, Kalsiyum Pantotenate, Complexe de Vitamines B, D-Kalsiyum Pantotenat, D-Panthenate, D-Panthenate, D-Panthenate, D-Panthenate de Kalsiyum, D-Pantotenik Asit, D-Pantotenen Alkol, Dexpanthenol, Dexpanthénol, Dexpanthenolum, Pantéthine, Panthenol, Panthenol, Pantothenate, Pantothenate, Pantothénate de Calcium, Pantothenol, Pantothenlol, B, Vitamini, B5, B5 Vitamini, B5 .
Medlineplus, Pantothenic Acid, 2019
Referanslar
- Williams RJ, Lyman CM, Goodyear GH, Truesdail JH, Holaday D. “Pantothenic acid,” a growth determinant of universal biological occurrence. J Am Chem Soc. 1933;55:2912-27.
- Kehrl, W. and Sonnemann, U. [Dexpanthenol nasal spray as an effective therapeutic principle for treatment of rhinitis sicca anterior]. Laryngorhinootologie 1998;77:506-512.
- Adamietz, I. A., Rahn, R., Bottcher, H. D., Schafer, V., Reimer, K., and Fleischer, W. [Prevention of radiochemotherapy-induced mucositis. Value of the prophylactic mouth rinsing with PVP-iodine solution]. Strahlenther.Onkol. 1998;174:149-155.
- Loftus, E. V., Jr., Tremaine, W. J., Nelson, R. A., Shoemaker, J. D., Sandborn, W. J., Phillips, S. F., and Hasan, Y. Dexpanthenol enemas in ulcerative colitis: a pilot study. Mayo Clin.Proc. 1997;72:616-620.
- Gobbels, M. and Gross, D. [Clinical study of the effectiveness of a dexpanthenol containing artificial tears solution (Siccaprotect) in treatment of dry eyes]. Klin.Monbl.Augenheilkd. 1996;209(2-3):84-88.
- Champault, G. and Patel, J. C. [Treatment of constipation with Bepanthene]. Med.Chir Dig. 1977;6:57-59.
- Costa, S. D., Muller, A., Grischke, E. M., Fuchs, A., and Bastert, G. [Postoperative management after cesarean section–infusion therapy and role of intestinal stimulation with parasympathomimetic drugs and dexpanthenon]. Zentralbl.Gynakol. 1994;116:375-384.
- Vaxman, F., Olender, S., Lambert, A., Nisand, G., Aprahamian, M., Bruch, J. F., Didier, E., Volkmar, P., and Grenier, J. F. Effect of pantothenic acid and ascorbic acid supplementation on human skin wound healing process. A double-blind, prospective and randomized trial. Eur.Surg.Res. 1995;27:158-166.
- Budde, J., Tronnier, H., Rahlfs, V. W., and Frei-Kleiner, S. [Systemic therapy of diffuse effluvium and hair structure damage]. Hautarzt 1993;44:380-384.
- Bonnet, Y. and Mercier, R. [Effect of bepanthene in visceral surgery]. Med.Chir Dig. 1980;9:79-81.