Cumartesi, Mart 15, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Pap Smear Testi Nedir? Neden Yapılır?

Pap Smear Testi Nedir?

Pap smear, rahim ağzı kanserini bulmaya veya önlemeye yardımcı olabilecek kadınlar için bir testtir . İşlem sırasında rahmin vajinaya açılan alt dar ucu olan rahim ağzından hücreler toplanır. Hücreler kanser veya kansere dönüşebileceklerine dair işaretler açısından kontrol edilir. Bunlara prekanseröz hücreler denir. Kanser öncesi hücreleri bulmak ve tedavi etmek rahim ağzı kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Pap smear, kanseri erken dönemde, en çok tedavi edilebilir olduğunda bulmanın güvenilir bir yoludur.

Pap smear için diğer isimler: Pap testi, servikal sitoloji, Papanicolaou testi, Pap smear testi, vajinal smear tekniği

Pap Smear Testi Ne İçin Yapılır?

Pap smear, anormal servikal hücreleri kansere dönüşmeden önce tespit etmenin bir yoludur. Bazen Pap smear’dan toplanan hücreler , kansere yol açabilecek hücre değişikliklerine neden olabilen bir virüs olan HPV için de kontrol edilir . Pap smear, HPV testi ile birlikte rahim ağzı kanseri tarama testleri olarak kabul edilir . Rahim ağzı kanseri taramasının yeni rahim ağzı kanseri vakalarının sayısını ve hastalıktan ölümleri büyük ölçüde azalttığı gösterilmiştir.

Neden Pap Smear Testine İhtiyacınız Olabilir?

21 ile 65 yaş arasındaki kadınların çoğu düzenli olarak Pap smear yaptırmalıdır.

  • 21-29 yaş arası kadınlar her üç yılda bir test edilmelidir.
  • Test bir HPV testi ile birleştirilirse, 30-65 yaş arası kadınlar her beş yılda bir test edilebilir. HPV testi yoksa Pap üç yılda bir yapılmalıdır.

21 yaşın altındaki kadınlar veya kızlar için servikal kanser riski çok düşüktür. Ayrıca, servikal hücrelerdeki herhangi bir değişiklik muhtemelen kendiliğinden geçecektir.

Belirli risk faktörlerine sahipseniz tarama önerilebilir. Aşağıdaki durumlarda daha yüksek risk altında olabilirsiniz:

  • Geçmişte anormal Pap smear testi yaptırmak
  • HIV olmak
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak
  • Doğumdan önce DES (Dietilstilbestrol) adlı bir ilaca maruz kalmak. (1940–1971 yılları arasında DES, hamile kadınlara düşükleri önlemenin bir yolu olarak reçete edildi. Daha sonra, hamilelik sırasında maruz kalan kız çocuklarında belirli kanser risklerinin artmasıyla ilişkilendirildi.)

Birkaç yıldır normal Pap smear testi sonucu alan veya rahim ve rahim ağzını çıkarmak için ameliyat olmuş 65 yaş üstü kadınların artık Pap smear yaptırmasına gerek kalmayabilir. Pap smear’a ihtiyacınız olup olmadığından emin değilseniz, sağlık uzmanınızla görüşün.

Pap Smear Testi Sırasında Ne Olur?

Pelvik muayene sırasında genellikle Pap smear alınır. Pelvik muayene sırasında, sağlık uzmanınız herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek için vulva, vajina, serviks, rektum ve pelvisinizi incelerken bir muayene masasına yatarsınız. Pap smear için, sağlayıcınız vajinayı açmak için spekulum adı verilen plastik veya metal bir alet kullanacaktır, böylece serviks görülebilir. Sağlayıcınız daha sonra rahim ağzından hücreleri toplamak için yumuşak bir fırça veya plastik bir spatula kullanacaktır.

Pap Smear Testi Herhangi Bir Şey Yapmanız Gerekir Mi?

Adet görürken Pap smear yaptırmamalısınız. Testi yaptırmak için iyi bir zaman, adetinizin son gününden yaklaşık beş gün sonradır. Ek öneriler, Pap smearınızdan birkaç gün önce belirli aktivitelerden kaçınmanızdır. Testinizden iki ila üç gün önce şunları yapmamalısınız:

  • Tampon kullanmayın
  • Doğum kontrol köpükleri veya diğer vajinal kremler kullanmayın
  • Douche kullanmayın
  • Seks yapmayın

Pap Smear Testi İçin Herhangi Bir Risk Var Mı?

İşlem sırasında hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz, ancak Pap smear için bilinen bir risk yoktur.

Sonuçlar Ne Anlama Gelir?

Pap smear sonuçlarınız rahim ağzı hücrelerinizin normal mi yoksa anormal mi olduğunu gösterecektir. Ayrıca net olmayan bir sonuç da alabilirsiniz.

  • Normal Pap smear. Serviksinizdeki hücreler normaldir. Sağlık uzmanınız, yaşınıza ve tıbbi geçmişinize bağlı olarak üç ila beş yıl içinde başka bir tarama için geri gelmenizi tavsiye edecektir.
  • Net olmayan veya tatmin edici olmayan sonuçlar. Örneğinizde yeterli hücre olmayabilir veya laboratuvarın doğru bir okuma almasını zorlaştıran başka bir problem olabilir. Sağlık uzmanınız sizden başka bir test için gelmenizi isteyebilir.
  • Anormal Pap smear. Servikal hücrelerinizde anormal değişiklikler bulunmuştur. Anormal sonuçları olan çoğu kadında rahim ağzı kanseri yoktur. Ancak, sağlık uzmanınız hücrelerinizi izlemek için takip testi önerebilir. Pek çok hücre kendi kendine normale dönecektir. Diğer hücreler tedavi edilmezse kanser hücrelerine dönüşebilir. Bu hücreleri erken bulmak ve tedavi etmek, kanserin gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Pap smear sonuçlarınızın ne anlama geldiğini öğrenmek için sağlık uzmanınızla konuşun.

Pap Smear Hakkında Bilmeniz Gereken Başka Bir Şey Var Mı?

ABD’de her yıl binlerce kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor. HPV testi ile birlikte Pap smear, kanserin gelişmesini önlemenin en etkili yollarından biridir.

Medline Plus, Pap Smear, 2020

Referanslar

  1. American Cancer Society [Internet]. Atlanta: American Cancer Society Inc.; c2017. Can Cervical Cancer Be Prevented?; [updated 2016 Dec 5; cited 2017 Feb 3]; [about 3 screens].
  2. American Cancer Society [Internet]. Atlanta: American Cancer Society Inc.; c2017. The American Cancer Society Guidelines for the Prevention and Early Detection of Cervical Cancer; [updated 2016 Dec 9; cited 2017 Mar 10]; [about 4 screens].
  3. American Cancer Society [Internet]. Atlanta: American Cancer Society Inc.; c2017. The Pap (Papanicolaou) Test; [updated 2016 Dec 9; cited 2017 Feb 3]; [about 6 screens].
  4. Centers for Disease Control and Prevention [Internet]. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services; Basic Information About Cervical Cancer; [updated 2014 Oct 14; cited 2017 Feb 3]; [about 3 screens].
  5. Centers for Disease Control and Prevention [Internet]. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services; What Should I Know About Screening?; [updated 2016 Mar 29; cited 2017 Feb 3]; [about 4 screens].
  6. National Cancer Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; NCI Dictionary of Cancer Terms: cervix; [cited 2017 Feb 3]; [about 3 screens].
  7. National Cancer Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Diethylstilbestrol (DES) and Cancer; [updated 2011 Oct 5; cited 2017 Feb 3]; [about 4 screens].
  8. National Cancer Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; NCI Dictionary of Cancer Terms: Pap test; [cited 2017 Feb 3]; [about 3 screens].
  9. National Cancer Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; PAP and HPV Testing; [cited 2017 Feb 3]; [about 2 screens].
  10. National Cancer Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; NCI Dictionary of Cancer Terms: precancerous; [cited 2017 Feb 3]; [about 3 screens].
  11. National Cancer Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Understanding Cervical Changes: A Health Guide for Women; 2015 Apr 22; [cited 2017 Feb 3]; [about 2 screens].
  12. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2017. Health Encyclopedia: Pap; [cited 2017 Feb 3]; [about 2 screens].

Popüler Gönderiler