Pazar, Ocak 19, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Papilödem Nedir?

Papilödem, gözün arkasındaki optik sinirin şiştiği ciddi bir tıbbi durumdur. Semptomlar görsel bozukluklar, baş ağrıları ve bulantı içerebilir. Papilödem, beynin içinde veya çevresinde bir basınç birikmesi olduğunda ortaya çıkar, bu da optik sinirin şişmesine neden olur. Bazı nedenler hayatı tehdit edebileceğinden, papilödemden neyin sorumlu olduğunu belirlemek kritiktir. Durum bir veya her iki gözü etkileyebilir.

Papilödem, kranyum içindeki artan basınç nedeniyle optik sinirin şişmesini ifade eder. Kütle, kanama ve menenjit gibi çeşitli olası nedenler vardır. Diğer bazı koşullar, intrakraniyal basınç olmadan optik sinir şişmesine neden olur. Bununla birlikte, papilödem yüksek intrakraniyal basınç olmadan var olamaz. Durum tipik olarak her iki tarafta meydana gelir ve simetriktir, ancak sadece bir tarafta meydana gelebilir. Çeşitli nedenleri vardır ve cinsiyet, yaş ve etnik kökene bakılmaksızın herkesi etkileyebilir.

Papilödem Belirtileri Nelerdir?

Beyin içindeki basınç artışı nedeniyle papilödem meydana geldiğinden, semptomları şunları içerebilir:

  • baş ağrısı
  • mide bulantısı
  • kusma
  • çift görme dahil görsel rahatsızlıklar
  • kulaklarda çınlama

Papilödem Aşamaları Nelerdir?

Amerikan Oftalmoloji Akademisi’ne göre, doktorlar Papilödemin şiddetini Frizen ölçeği adı verilen bir derecelendirme sistemi kullanarak belirler. Bir göz uzmanı, bir bireyin ölçekte nereye düştüğünü belirlemek için gözün yapısını gözlemleyebilir. Aşamalar:

  • Aşama 0: Burun, üstün ve alt kutupların biraz bulanıklaşmasıyla normal optik disk
  • Aşama 1: Diskin burun sınırının belirsizliğine sahip çok erken papilödem
  • Aşama 2: Tüm sınırların belirsizliği, burun sınırının bir yükselmesi ve bir halo ile erken papilödem
  • Aşama 3: Tüm sınırların belirsizleri, bir veya daha fazla majör kan damarı, bir halo ve optik sinir kafasının artan çapı ile orta derecede papilödem
  • Aşama 4: Tüm sinir kafasının yüksekliği, tüm sınırların belirsizliği ve büyük bir kan damarı ve bir halo ile işaretlenmiş papilödem
  • Aşama 5: Optik sinir kafasından kubbe şeklindeki çıkıntılar, dar bir halo, optik kabın yıkımı ve bazen de büyük bir kan damarının toplam belirsizliği ile şiddetli papilödem

Papilödem Nedenleri Nelerdir?

Beyin omurilik sıvısı (BOS) beyni ve optik siniri çevreler, onları sabit tutmaya yardımcı olur ve onları ani hareketlerden kaynaklanan herhangi bir hasardan korur. Papilödem, beyin ve BOS’tan optik sinir üzerinde artan basınç olduğunda ortaya çıkar. Bu basınç, optik diskte göz küresine girerken sinirin şişmesine neden olur. Bu artan basıncın gelişmesine neden olabilecek bazı ciddi tıbbi durumlar vardır:

  • kafa travması
  • beynin veya çevresindeki dokunun iltihabı
  • ciddi yüksek tansiyon
  • beyindeki enfeksiyon
  • beyin tümörü
  • beyinde kanama
  • beyindeki kan veya CSF tıkanıkları
  • kafatasının anormallikleri
  • hidrosefali
  • idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (IIH)
  • omurilik lezyonları

IIH, vücudun çok fazla CSF ürettiği veya düzgün bir şekilde boşaltmadığı nadir bir durumu tanımlar. Bu fazla CSF beyinde artan basınca yol açar. IIH belirtileri genellikle baş ağrıları, görsel bozukluklar ve kulaklarda çalmayı içerir. Bu durumun kesin nedeni hala belirsizdir ve herhangi bir beyin hastalığı veya yaralanma ile ilgisi yoktur. IIH tipik olarak obezite olan genç kadınları etkiler. Lityum, antibiyotik ve kortikosteroidler gibi bazı ilaçlar da olası nedenlerdir.

Papilödem Nasıl Teşhis Edilir?

Başlangıçta, bir kişinin papilödeme sahip olabileceğinden şüphelenen bir doktor, gözlerin ve sinir sisteminin tam bir fizik muayenesini yapacaktır. Doktorlar tipik olarak, uçta ışıklı bir tekerleğe sahip bir kalem andıran bir alet olan bir oftalmoskop kullanır. Oftalmoskop ile doktor gözün arka kısmını öğrenciden inceler. Öğrenciyi genişletmek ve incelemeyi kolaylaştırmak için damlalar kullanabilirler. Gözün görünümü papilödem tanısında önemli bir rol oynar. Bir doktor, optik diski, pozisyon dışı olması veya normalden daha fazla bulanık görünmesi gibi anormallikler için değerlendirecektir. Bu değişiklikler optik sinirin şiştiğini gösterebilir.

Görsel doğruluk değerlendirmeleri de dahil olmak üzere testler, renk görme, görme kaybı veya çift görme değişikliklerini de ortaya çıkarabilir. Doktor papilödem belirtileri tespit ederse, MRI veya BT taramaları içerebilen beyin görüntüleme taramaları sipariş ederler. Kan testleri ve spinal kanaldan BOS analizi de gerekebilir. Her durumda, beyni etkileyen basınçta artışın nedenlerini belirlemek hayati önem taşır.

Papilödem Nasıl Tedavi Edilir?

Papilödem için tedavi seçenekleri bu durumun nedenine bağlı olacaktır.

İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon: İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon durumunda, yaygın tedaviler kilo kaybı, düşük tuzlu diyet ve asetazolamid, furosemid veya topiramat gibi ilaçları içerir. Ameliyat – fazla sıvıyı şant olarak veya optik sinir kılıfına kesme şeklinde – genellikle sadece yaşam tarzı değişimleri ve ilaçlar çalışmadığında bir seçenektir.

Tümörler, kafa travması veya enfeksiyon: Bazı altta yatan koşullar daha yoğun tedavi gerektirecektir. Örneğin, bir beyin tümörü, beyin içinde kanama veya bir kan pıhtısı ameliyat gerektirebilir. Önerilen cerrahi prosedür tipleri, ele alınması gereken koşullara bağlı olacaktır. Doktorlar enfeksiyonları antibiyotik veya antiviral ilaçlarla tedavi edebilir.

Yüksek tansiyon: Nadir durumlarda, papilödem, doktorların hipertansif bir kriz olarak adlandırdığı aşırı yüksek tansiyondan kaynaklanabilir. Bu durumlarda, daha ciddi zararlardan kaçınmak için kan basıncını azaltmak önemlidir, bu nedenle acil tıbbi bakım gerekecektir. Bir kişinin acil serviste ve yoğun bakım ünitesinde tıbbi tedavi alması gerekecektir.

Diğer nedenler: Çok çeşitli diğer tıbbi problemler ve durumlar beyin içinde artan basınca yol açabilir. Beyin ve göz uzmanları tanıya göre en iyi tedavi seçeneklerini belirleyebilir.

Papilödem Komplikasyonları Nelerdir?

Yüksek intrakraniyal basıncın altında yatan neden için tedavi olmadan, komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Optik sinirler yüksek basınca duyarlıdır ve sürekli basınç yüksekliği sinir hasarına yol açabilir. Ayrıca, tedavi sonuçlarına müdahale edebilecek cerrahiden enfeksiyon veya skar dokusu oluşumu riski de vardır. Doktorlar basıncı hafifletmek için BOS şantlarını kullanabilir, ancak bunlar engellenebilir ve daha az etkili olabilir.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Bir kişi aşağıdaki semptomların kombinasyonunu yaşarsa bir doktora başvurmalıdır:

  • bulanık görme
  • çift ​​görme
  • titreyen vizyon veya toplam görme kaybı
  • baş ağrısı
  • bulantı, kusma veya her ikisi

Bir doktor gözün arkasını oftalmoskop kullanarak görebilir. Optik sinirin şişmesini görürlerse, iltihaplanmanın nedenini belirlemek için daha fazla test sipariş ederler.

Özet

Papilödem, beynin anormal olan artan basınç altında olduğunun bir işaretidir. Bu basınç değişikliğinin nedenini ortaya çıkarmak, papilödem tedavisine yönelik gerekli bir adımdır. Doğru tanı, göz ve beyin uzmanlarının girişi ile birlikte çeşitli testler gerektirecektir. Bu bireyler durumu en iyi nasıl yöneteceklerini belirleyebilirler.

Kaynak

Medical News Today, Everything you need to know about papilledema, 2022

Dhoot et al. Papilledema. 2021.

Frisen grades. (n.d.)

Idiopathic intracranial hypertension. (2020).

Popüler Gönderiler