Peyote Nedir?

0
1620

Peyote, meskalin de dahil olmak üzere psikoaktif bileşikler içeren küçük, dikensiz bir kaktüstür. Bitki yaklaşık altı bin yıldır yerli kabileler tarafından dini ve şifa amaçlı kullanılmaktadır. Onu dini ayinlerin bir parçası olarak kullanan Kızılderili halkı için manevi önemi vardır. Lophophora williamsii veya Lophophora diffusa bilimsel isimleriyle bilinen bitki, güneybatı Amerika Birleşik Devletleri, kuzey Meksika ve Peru’da bulunur. Gece boyu süren dua törenlerinde peyote yemeyi içeren dini uygulamalarda kullanılmaya devam ediyor. Peyote’nin ana etken maddesi, kimyasal sentez yoluyla insan yapımı da olabilen, saykodelik bir bileşik olan meskalindir. Peyote iğneleri genellikle kurutulur ve daha sonra çiğnenir. Ayrıca ıslatılıp sıvı olarak tüketilebilir, kapsüller içinde alınabilecek bir toz haline getirilebilir veya tütün veya esrar ile içilebilir.

Çizelge I maddesi olarak peyote, Amerika Birleşik Devletleri’nde yasa dışı ve bağımlılık yapan bir uyuşturucu olarak kabul edilir. Bununla birlikte, 1994 tarihli Amerikan Kızılderili Dini Özgürlük Yasası (AIRFA) Değişiklikleri, Yerli Amerikalılara dini hizmetleri için peyote kullanma konusunda yasal hak verir. Muafiyet, yıllardır devam eden ve tartışmalı bir konu olmuştur, ancak içtihat hukuku, Kızılderili soyuna sahip olmayan Kızılderili Kilisesi üyelerinin bile bu bağlamda yasal olarak peyote kullanabileceğini belirlemiştir. Peyote’nin mide bulantısı ve kusmaya, vücut ısısında artışa, halüsinasyonlara, değişen uzay ve zaman algılarına, bozulmuş motor koordinasyona, öfori ve kaygıya neden olduğu bilinmektedir.

Peyote’nin Etkileri Nelerdir?

Peyote bir halüsinojendir, yani gerçek gibi görünen ama olmayan şeyleri görme, duyma ve hissetme dahil olmak üzere, bir kişinin gerçeklik algısında derin bozulmalara neden olabileceği anlamına gelir. Halüsinojenlerin ruh hali, duyusal algı, uyku, açlık, vücut ısısı, cinsel davranış ve kas kontrolünde rol oynayan nörotransmiter serotonini içeren beyindeki nöral devreleri etkilediği düşünülmektedir. Peyote’nin etkileri, yutulan güç ve miktarın yanı sıra peronların beklentilerine, ruh haline, çevresine ve zihinsel sağlık geçmişine bağlı olacaktır. Birçok insan yüksekleri rüya gibi tanımlar.

Uyuşturucu, bir kişinin ruh sağlığına potansiyel olarak zarar verebilecek alkol veya uyarıcı maddeler gibi maddelerle birleştirildiğinde genellikle etkiler yoğunlaşır. İnsanlar, peyote yedikten sonraki 30 dakika içinde ilacın etkilerini deneyimlemeye başlayabilir. Etkiler, zirveye ulaşmadan önce iki saate kadar sürebilir. Peyote’nin halüsinojenik etkileri tipik olarak yutulduktan yaklaşık iki saat sonra zirveye ulaşır ve sonraki sekiz ila 12 saat içinde kademeli olarak azalır. Bazıları zirveleri LSD arızalarıyla karşılaştırır. Duyguları yoğunlaştırmanın yanı sıra benlik ve gerçeklik algılarını derinden değiştirebilirler. Etkiler ayrıca psilosibin ve PCP gibi diğer halüsinojenlere benzer.

Yerli Amerikalılar arasında peyote kullanımının yaygınlığı üzerine 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, AIRFA geçtikten sonra yaklaşık dört yıl boyunca peyote kullanan Yerli Amerikalıların sayısında oldukça büyük bir artış görüldü. Bununla birlikte, araştırmacılar, belirtilen artışın muhtemelen daha fazla insanın yasal olduktan sonra peyote kullandığını kabul etmesinden kaynaklandığına inanıyor. O zamandan beri, sayı %10’un biraz altına düştü. ABD nüfusunun geri kalanında peyote kullanımı %1 ila %2 arasındadır. Bununla birlikte, uyuşturucu kullanımını ölçen çoğu veri kaynağı peyote’yi hariç tutar ve bu da kullanımın tam kapsamını ölçmeyi zorlaştırır.

Peyote olumsuz etkilere neden olabilse de yapılan araştırmalar peyote alımının yaşamı tehdit edici görünmediğini gösteriyor. İlacın çoğu yan etkisi zamanla geçer. Bununla birlikte, peyotedeki meskalinin gelişmekte olan fetüsler için potansiyel olarak zararlı olduğu bilinmektedir. Hamileyseniz veya hamile olduğunuzu düşünüyorsanız peyote kullanmamalısınız.

Peyote’nin Yan Etkileri Nelerdir?

Halüsinasyonlar üretmek için gereken meskalin miktarı çok küçüktür – genellikle 0,3 ila 0,5 gramdır. Etkiler 12 saate kadar sürebilir ancak kişinin cüssesine, metabolizmasına ve ne kadar aldığına bağlıdır. Peyote’nin fiziksel etkileri LSD’ninkine benzer ve şunları içerebilir:

  • iştah kaybı
  • uyumakta zorluk
  • kızarma
  • artan kan basıncı
  • artan vücut ısısı
  • artan kalp atış hızı
  • uyuşma
  • terleme
  • şiddetli mide bulantısı ve kusma
  • koordine olmayan hareketler
  • zayıflık

Olası zihinsel etkiler şunları içerebilir:

  • değiştirilmiş farkındalık
  • değişen duygu ve algılar
  • değişen zaman duygusu
  • endişe
  • öfori
  • halüsinasyonlar
  • odaklanamama veya konsantre olamama
  • panik
  • paranoya
  • gevşeme duygusu

Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü’ne göre, peyote de dahil olmak üzere halüsinojenlerin uzun vadeli etkileri hakkında pek bir şey bilinmiyor. Bununla birlikte, halüsinojenlerin tekrarlanan veya uzun süreli kullanımının aşağıdaki etkilere neden olabileceği bilinmektedir:

Halüsinojen kalıcı algı bozukluğu (HPPD): Halüsinojen kullanan kişilerin (peyote ve LSD dahil) yaklaşık %4’ünde HPPD gelişir. Durum, geçmeyen ve kişinin günlük yaşamını etkileyebilecek halüsinasyonların ve görme bozukluklarının geri dönüşlerine neden olur. Semptomlar felç veya beyin tümörü gibi nörolojik bozukluklarla karıştırılabilir.

Uzamış psikoz: Nadir olmakla birlikte, durumun belirtileri arasında görme bozuklukları ve dağınık düşüncenin yanı sıra paranoya dönemleri veya ruh hali bozuklukları yer alır.

Kalıcı psikoz ve HPPD, peyote kullanan kişilerde nadirdir, ancak ortaya çıkabilir. Koşullar uyarı vermeden başlayabilir ve peyote’ye bir kez maruz kaldıktan sonra bile rapor edilmiştir. Genel olarak, bu belirtiler psikiyatrik sorun öyküsü olan kişilerde görülür. Partnership for Drug-Free Kids’e göre, sevilen biri peyote kullanıyorsa, bazı belli edici işaretler olacaktır. Aşağıdakiler bir kişinin peyote kullandığını gösterebilir:

  • düzensiz düşünme veya gerçeklikten kopma
  • kuru ağız
  • aşırı terleme
  • kızarmış cilt
  • iştah kaybı
  • panik
  • paranoya
  • duyusal karışıklık
  • uyku sorunları
  • koordine olmayan hareketler

Peyote Bağımlılık Yapar Mı?

Diğer psikedelikler gibi, peyote de idareli kullanıldığında mutlaka bağımlılık yapmaz ve bazı durumlarda bağımlılık ve madde kullanımını tedavi etmek için kullanılabilir. Bununla birlikte, peyote kullanan kişiler, aynı etkileri elde etmek için ilacın daha fazla kullanılmasını gerektiren yüksek bir tolerans oluşturmaya daha yatkındır. Peyote toleransı, düzenli kullanımla ve üç ila altı gün gibi kısa bir sürede hızla gelişebilir.

Peyote insan vücudunda en az iki gün ve üç aya kadar tespit edilebilir. Peyote’nin bir kişinin sisteminde kalma süresi, metabolizma, vücut kütlesi, yaş, hidrasyon seviyesi, fiziksel aktivite ve sağlık koşulları gibi bireysel faktörlere bağlıdır. Peyotenin vücutta kalabileceği kesin bir süre yoktur. Bununla birlikte, belirli testlerle peyotenin bulunabileceği tahmini bir zaman aralığı vardır. Peyote kullanımı için tarama, rutin uyuşturucu testlerine dahil değildir, Meskalin için özel olarak test edilmelidir. Peyote bağımlılık yapıyor gibi görünmüyor, ancak bağımlılığın mümkün olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Akılda tutulması gereken bazı genel bağımlılık belirtileri şunları içerir:

  • Seyahate çıkmak, seyahat etmek veya seyahatten çıkmak için çok zaman harcamak
  • Daha yüksek bir etki elde etmek için gerekenden daha yüksek dozlar almak
  • Tolerans
  • Sonuçlarına veya olumsuz etkilerine rağmen peyote kullanmak

Peyote ile bağlantılı spesifik yoksunluk semptomlarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, ilacın depresyon veya disfori gibi psikolojik yoksunluk semptomlarına neden olduğu bilinmektedir.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Kendinizi fiziksel olarak hasta veya zihinsel olarak kontrolden çıkmış hissediyorsanız, acil servisi arayın veya güvenilir bir arkadaşınızdan sizinle en yakın acil servise gitmesini isteyin. Acil servis personeli başınızı belaya sokmak için değil, sizi güvende tutmak ve mevcut durumunuz için en iyi tedaviyi almanıza yardımcı olmak istiyor. Siz veya sevdiğiniz biri peyote’nin kötüye kullanıldığına veya herhangi bir başka türde yasa dışı maddeye dair işaretler gösteriyorsa, yardım alınabileceğini bilmek önemlidir.

Peyote Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Peyote bağımlılığı için özel bir tedavi olmasa da kanıta dayalı bağımlılık tedavileri yardımcı olabilir. Yaygın olarak kullanılan tedaviler şunları içerir:

Bilişsel-davranışçı terapi (CBT): CBT, uyuşturucu kullanımına katkıda bulunan düşünce kalıplarını belirlemeye ve değiştirmeye odaklanan bir terapi şeklidir.

Destek grupları: Benzer deneyimlere sahip destekleyici ve cesaretlendirici insanlarla konuşmak da iyileşme sürecinde yardımcı olabilir. Pek çok farklı türde ayıklık destek grubu vardır, bu nedenle sizin için en uygun seçeneği bulmak mümkündür.

Yaşam becerileri eğitimi: Yeni yaşam becerileri geliştirmek ve stresle başa çıkmak için etkili stratejiler öğrenmek de faydalı olabilir. Başa çıkmak için madde kullanmak yerine, daha üretken ve daha az zararlı olacak başka stratejilere güvenebilirsiniz.

Bir maddeyi kullanmayı başarıyla bıraktıktan sonra, farkındalık temelli nüksetmeyi önleme gibi nüksetmeyi önleme stratejileri, uzun vadede maddeden uzak durmanıza yardımcı olabilir. Nüksetme ile mücadele ediyorsanız, yardımcı olabilecek seçenekler hakkında doktorunuzla konuşun.

Kaynak

Verywell Mind, What to Know About Peyote Use, 2022

Prince et al. Examination of recreational and spiritual peyote use among American Indian youth. 2019.

Cassels, Sáez-Briones. Dark classics in chemical neuroscience: Mescaline. 2018.

Congress.gov. H.R.4230 – American Indian Religious Freedom Act Amendments of 1994.