Penis süngerimsi üç tüp içerir: üretra adı verilen içi boş bir tüp ve corpus cavernosa adı verilen bir çift. Penisin rolü, spermi boşaltmak ve idrarı üretra yoluyla vücuttan dışarı taşımaktır. Corpus cavernosa, penisin erektil dokusudur. Bu tüpler, bir erkek cinsel olarak uyarıldığında kanla dolan ve ereksiyona neden olan kan damarlarıyla doludur. Hücrelerdeki kalsiyum, penis düz kasının gevşemesini ve kasılmasını düzenler. Peyronie hastalığı, penisin derisinin altında penisin sertleştiğinde anormal şekilde eğilmesine neden olan fibröz skar dokusu geliştiğinde ortaya çıkar. Penis eğriliği olarak da bilinen Peyronie Hastalığı, penisin sertleştiğinde anormal şekilde büküldüğü bir durumdur. Ereksiyon bozukluğunun nadir bir nedenidir.
Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, her 100 erkekten biri Peyronie hastalığı teşhisi almaktadır. Bununla birlikte, bu durumdaki birçok insanı sağlık hizmeti aramaktan alıkoyan utanç nedeniyle, hastalığın gerçek yaygınlığını doğru bir şekilde belirlemek zordur. Bu, durumun muhtemelen yetersiz teşhis edildiği ve yetersiz tedavi edildiği anlamına gelir. Doktorlar gerçekte 40-70 yaş arası her 100 erkekten en az 4’ünün Peyronie hastalığına sahip olduğunu tahmin ediyor.
Peyronie Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Araştırmacılar, Peyronie hastalığının nedenlerini tam olarak anlamıyor ancak genetiğin rol oynayabileceğine inanmaktadır. Büyük olasılıkla, şiddetli seks, spor travması, cerrahi bir prosedür veya başka bir kaza türü nedeniyle küçük kan damarlarının hasar görmesinden kaynaklanır. İyileşme sürecinde, hücreler yaralanmanın meydana geldiği yerde sıkışabilir ve bu da yara dokusuna neden olabilir.
Corpus cavernosa, tunika albuginea adı verilen elastik bir doku kılıfı içinde oturur. Penis sertleştiğinde bu kılıf gerilir. Bir kişi penisini yaralarsa, bu elastik kılıfın dokusu zarar görebilir. Uygun iyileşme gözle görülür sonuçlara yol açmayacaktır. Bununla birlikte, kalıcı yara dokusu varsa, bir kişinin Peyronie hastalığına yakalanma olasılığı vardır. Penis sertleştiğinde kılıfın o kısmı artık düzgün bir şekilde esneyemeyeceğinden, esneyemeyen yaralı kısım penisi çekerek penisi büker. Bununla birlikte, penis yaralanması yaşayan her erkek Peyronie hastalığına yakalanmaz. Bazı risk faktörleri, bazı insanları diğerlerinden daha fazla geliştirmeye yatkın hale getirebilir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Peyronie hastalığını geliştirme risk faktörleri şunları içerebilir:
- penil yaralanma
- bağ dokusu bozuklukları
- aile öyküsü
- hipogonadizm
- şeker hastalığı
- sigara içmek
- alkol
- yaş
Peyronie hastalığına sahip yakın akrabaları olan bireylerin hastalığı kendilerinde geliştirme olasılığı daha yüksektir, bu da bazı durumlarda genetik olabileceğini düşündürmektedir. Dupuytren kontraktürü adı verilen bir bağ dokusu bozukluğu da Peyronie hastalığının gelişimi ile bağlantılıdır. Bu bozukluk, eldeki dokuların kalınlaşması ve sıkılaşması sonucu parmakların içe doğru çekilmesidir. Peyronie hastalığının bazı vakaları yaralanma olmadan meydana geldiğinden, bazı vakalarda bir otoimmün sistem bozukluğunun buna neden olması mümkündür.
Peyronie Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Peyronie hastalığının belirtileri ve semptomları yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir. Peyronie hastalığının iki aşaması vardır:
Akut: Akut faz 6-18 ay sürer. Birincil semptomlar, peniste belirgin bir eğrilik ve ağrıdır. Bu, skar dokusunun hala gelişmekte olduğu ve bir kişinin ağrı hissedebileceği zamandır. Bir kişi penis derisinin altındaki yara dokusunu hissedebilir. Sert bir doku bandı gibi hissettiriyor. Bazıları için düzleştirilmiş topaklar gibi hissedilebilir. Çoğu zaman, bir kişi ani veya yeni bir erektil disfonksiyon (ED) yaşayabilir; bu, erkeklerin ereksiyon elde etmede veya sürdürmede zorluk yaşayabileceği bir durumdur.
Penis, plakların bulunduğu yere bağlı olarak yana, aşağı veya yukarı doğru bükülebilir. Bazen erekte olan penis belli bir noktada çok daralabilir. Bazı kişilerde, bükülme yavaş yavaş daha belirgin hale gelir. Diğerleri için yavaş yavaş gelişir. Diğerleri için eğri aynı kalır. Peyronie hastalığı sonunda penisin kısalmasına neden olabilir.
Kronik: Kronik aşamada, skar dokusu artık büyümemektedir. Semptomlar ED’yi de içerebilir. Genellikle, insanlar kronik aşamada çok fazla ağrı yaşamazlar.
Peyronie Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Cinsel ve idrar sorunları konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan bir ürolog, kişiye tıbbi geçmişi, semptomları ve zamanla (ani veya kademeli) gelişip gelişmediği hakkında sorular soracaktır. Doktorları ayrıca fizik muayene yapacaktır. Bir doktor, dik olmadığında peniste plaklar hissedebilir. Yara dokusu olup olmadığını belirlemek için bir kişinin ereksiyon olması gerekiyorsa, ilaçlarla ereksiyonu teşvik etmeleri veya bir kişiden kendi evinin mahremiyetinde fotoğraf çekmesini istemeleri gerekebilir. Doktor ayrıca dinamik bir ultrason yapmayı da seçebilir. Bu tür ultrason, plağın nerede olduğunu göstermek, kalsiyum birikimini aramak ve penis içindeki kan akışını incelemek için ses dalgalarını kullanır.
Peyronie Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Hastanın eğriliği kötüleşmiyorsa, çok az ağrı varsa ve semptomlar cinsel ilişki veya idrara çıkmayı etkilemiyorsa, doktor muhtemelen bekle ve gör yaklaşımını önerecektir. Bir doktor tipik olarak cerrahi müdahaleyi düşünmeden önce en az 12 ay boyunca herhangi bir değişikliği gözlemlemek isteyecektir. Konservatif tedavi, aktif faz sırasında en yaygın öneridir ve doktorlar kronik faz için daha invaziv tedavileri seçerler. Peyronie hastalığı olan tüm erkeklerin tedaviye ihtiyacı yoktur. Nihai hedef, ağrıyı azaltmak ve bir erkeğin cinsel ilişkiye girme yeteneğini geri kazandırmaktır. Tedavi genellikle oldukça muhafazakardır.
Yaşam tarzı değişiklikleri: Peyronie hastalığının tedavisi yoktur. Yine de belirli yaşam tarzı değişiklikleri semptomların şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Bunlar şunları içerir:
- Alkol alımını sınırlamak
- Sigarayı bırakmak
- Yasa dışı uyuşturuculardan kaçınmak
- Sık sık egzersiz yapmak
Ameliyatsız müdahale: Peyronie hastalığı olan bazı kişiler aşağıdakilerle rahatlamıştır:
- Şok dalgası tedavisi
- Penil traksiyon tedavisi veya vakum cihazları
- Penil enjeksiyonlar
- Cerrahi müdahaleler
Eğrilik şiddetliyse ve hastanın cinsel ilişkiye girmesine engel oluyorsa ürolog ameliyat önerebilir. Uzmanların çoğu, cerrahi müdahalelerin düşünülmesi için hastanın birkaç aydır ağrısının olmaması gerektiğini söylüyor. Ameliyatlar şunları içerir:
Penisin bir tarafını kısaltmak: Penisin plak olmayan tarafı olan etkilenmemiş tarafını kısaltmak mümkündür. Bu, ereksiyon sırasında bükülmeyi durdurur. Bu prosedür penisin uzunluğunu kısaltır. Bu nedenle, doktorlar genellikle eğrilik çok şiddetli değilse (daha az kısaltma gerekir) ve erkeğin penisi yeterince uzunsa bu prosedürü düşünürler.
Penisin bir tarafını uzatmak: Cerrah skar dokusunu keser ve kılıfın tekrar gerilmesini sağlar. Kılıf yeterince uzarsa erkeğin erekte olan penisi düz olacaktır. İşlem sırasında, cerrah bir miktar skar dokusu çıkarabilir ve alınan parçaların üzerine aşı yapabilir. Bu prosedür genellikle daha kısa penisi veya daha şiddetli eğriliği olan hastalar için en iyisidir. Bununla birlikte, tarafı uzatmanın, kısalmaya göre iktidarsızlığa neden olma riski daha yüksektir.
İmplant: Bir doktor, cinsel uyarılma sırasında kanla dolan ve ereksiyon oluşturan süngerimsi dokuya cerrahi olarak implantlar yerleştirebilir. İki tip implant vardır: kalıcı olanlar ve skrotumda bir pompa hareketiyle şişenler. Kalıcı implantlar, cinsel ilişki için yeterli olan erkek yarı sert penisini dikleştirecektir. Aynı zamanda pompalı olan daha iyi bir ereksiyon sağlayacaktır. Cerrah eğriliği azaltmak için skar dokusunun bir kısmını çıkarabilir.
İlaç seçenekleri: E vitamini ve potasyum aminobenzoat ilaçları ağrıyı azaltabilir, ancak tipik olarak önceden var olan anormal eğrilik üzerinde önemli bir etkisi yoktur.
PDE5 inhibitörleri: Doktorlar genellikle tadalafil gibi ED ilaçları reçete eder. Bu ilaçlar ED’yi tedavi etmeyi amaçlamakla birlikte, özellikle akut fazda Peyronie hastalığı semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
Peyronie Hastalığının Komplikasyonları Nelerdir?
Peyronie hastalığının ana komplikasyonu, ağrı, ED veya her ikisi nedeniyle cinsel ilişkiye girememektir. Hasta ayrıca erektil fonksiyon problemlerini daha da kötüleştiren şiddetli anksiyete, stres veya depresyon yaşayabilir. ED, bir kişinin ilişki sorunlarına neden olabilir ve bir çocuğun babasını zorlaştırabilir. Rahatsızlığa veya sıkıntıya neden olan penis eğriliği olan herkes bir doktorla konuşmalıdır. Tedavi seçenekleri mevcuttur.
Peyronie Hastalığı Nasıl Önlenebilir?
Peyronie hastalığının önlenmesi yoktur, çünkü bu durum genellikle kişinin vücudunun yaralanma ve iltihabı yönetme şekli nedeniyle ortaya çıkar. Penisin işlevi, hissi veya görünümündeki herhangi bir değişiklik, altta yatan bir tıbbi duruma işaret edebilir ve kişi doktorunu görmelidir.
Özet
Bir erkeğin penisinin hafifçe kıvrılması normaldir. Ancak eğrilik ağrıya, idrar fonksiyon bozukluğuna, cinsel işlev bozukluğuna neden oluyorsa veya eğrilik şiddetli ise o zaman problemdir. Peyronie hastalığı, ED’ye neden olarak bir erkeğin seks yapma yeteneğini baltalayabilir. Bir kişi uygun değerlendirme ve tedavi için doktorunu görmelidir. Bir kişinin penisinin eğriliği hakkında endişelenmek de strese ve kaygıya neden olabilir. Bununla birlikte, Peyronie hastalığı olan birçok yetişkin erkek, tatmin edici cinsel yaşamlara sahiptir ve görünüm iyidir.
Kaynak
Medical News Today, What is Peyronie’s disease?, 2022
Chung et al. Peyronie’s disease: what do we know and how do we treat it? [abstract]. 2020.
Combes et al. Epithelioid sarcoma of the penis: A penile sparing approach, and long-term implications. 2021.
Kim et al. Pathophysiology and grayscale ultrasonography of penile corporal fibrosis. 2022.