Perşembe, Mart 28, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Pirinç ve Obezite Arasında Bir İlişki Var Mıdır?

Ekip, çok çeşitli faktörleri kontrol ettikten sonra sonuçların önemli kaldığını tespit etti. Buna rağmen, büyük sorular devam etmektedir.

Daha Fazla Pilav Yemek ile Obezite Arasında Bir Bağlantı Var Mı?

Batı dünyasında ve ötesinde obezite sorunu hızla artarken, bazı ülkeler ise obezite tehdidini yaşamıyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, ABD’de yaşayan kişilerin %39,8’i obeziteye sahip.

Ancak Japonya’da, rakam sadece %4,3, diyor Dünya Sağlık Örgütü (WHO).

Bunun gibi farklılıklara dahil olabilecek faktörler dizisi baş döndürücü yoğunlukta olabilir- peki bu farklılıkların başlangıcı nedir?

Bir grup araştırmacıya göre, araştırmaya başlamak için pirinç iyi bir sebep olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bir kişinin ortalama gıda alımı, Batı dünyası dışındaki herhangi bir ülkedeki bir kişiden çok farklı. Bununla birlikte, obezite oranlarının düşük olduğu bazı ülkelerde ortak tüketilen gıda: pirinçtir.

Japonya’nın Kyoto kentindeki Doshisha Kadın Liberal Sanatlar Koleji’nden araştırmacılar, bu konuyu daha derinlemesine incelemeye başladılar. Kısa süre önce bulgularını İngiltere’deki Glasgow’daki Avrupa Obezite Kongresinde (ECO2019) sundu.

Pirinç Tüketimine Küresel Bakış

Bilim adamları araştırma için 136 ülkeden veri aldı. İnsanların günde ortalama en az 150 gram (g) pirinç tükettiği ülkelerin, insanların pirinç miktarından daha az yediği ülkelere göre (günde ortalama 14 gram olmak üzere), obezite oranlarının anlamlı derecede düşük olduğunu bulmuşlardır.

Araştırmacılar, ortalama eğitim seviyesi, sigara içme oranları, tüketilen toplam kalori, sağlık hizmetlerine harcanan para, 65 yaşın üzerindeki nüfusun yüzdesi ve kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla dahil, olabildiğince kafa karıştırıcı değişkenleri dikkate almaya çalışmıştır.

Bu değişkenlerin tümü, en fazla pirinç tüketen ülkelerde önemli ölçüde düşüktü; ancak, analizlerinde bunu hesaba kattıktan sonra bile, araştırmacılar pirincin obezite üzerindeki olumlu etkisinin devam ettiğini buldu.

Verilerinden yola çıkarak, günde bir fincan pirinçin yalnızca dörtte birinin artmasının (kişi başına 50 g), küresel obeziteyi %1 oranında azaltabileceğini tahmin ediyorlar. Bu 650 milyondan, 643,5 milyon yetişkine kadar bir değişime eşittir.

“Gözlemlenen denekler, temel gıda olarak pilav yiyen ülkelerde obezite oranının düşük olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, bir Japon yemeği veya pirinç bazlı bir Asya tarzı gıda diyeti, obezitenin önlenmesine yardımcı olabilir.” diyor lider araştırmacı Prof. Tomoko Imai.

Pirinç tam olarak neden obezite oranlarını etkileyebileceğini düşünürken, Prof. Imai şunları söylüyor: “Pirinci yemek kilo alımına karşı koruma sağlıyor gibi görünüyor. Tahıllarda bulunan lif, besin maddeleri ve bitki bileşiklerinin doygunluk hissini arttırması ve aşırı yemeyi engellemesi olası.”

Imai, “Pirinç de az miktarda yağ içerir ve nispeten düşük bir postprandiyal kan şekeri seviyesine sahiptir, bu da insülin sekresyonunu baskılamaktadır.”

Önemli Sınırlamalar

Araştırmacılar, neden ve sonuç arasındaki ayrımın, beslenme düzenine bakarken – özellikle böyle büyük bir ölçekte – inanılmaz derecede zor olduğunu biliyorlar.

Olabildiğince çok kafa karıştırıcı değişkenler oluştursalar da, analizde diğer birçok önemli faktörü göz önünde bulundurmamaları muhtemeldir.

Ayrıca, kişi düzeyinde veriler yerine ülke düzeyinde verileri kullandıklarını açıklar. Bunun birkaç dezavantajı var; örneğin, bazı ülkelerin bazı bölgeleri diğerlerinden önemli ölçüde daha fazla pirinç yiyebilir. Ayrıca, bir ülke içinde obezite oranları bölgeden bölgeye değişebilir.

Diğer bir endişe vücut kitle indeksi (BKİ) kullanımıdır; araştırmacıların yaygın olarak kullandıkları standart bir ölçü olmasına rağmen, genel sağlığın bir ölçütü değildir. Bilim adamları, örneğin sağlıksız düşük vücut kitle endeksine sahip olan kaç kişinin bulunduğunu, bu da ülkenin ortalama vücut kütle endeksini düşürerek verilerin değişebileceğini belirleyebilir.

Araştırmacıların bu bulguları bir dergide yayınlamadıklarını ve bu nedenle de akran değerlendirme sürecinden geçmediklerini belirtmekte fayda var.

Pirinç Türleri

Bir diğer potansiyel sorun, ekibin analizinin, bir nüfusun tüketme eğiliminde olduğu ve önemli olabilecek pirinç türünü dikkate almadığıdır. Örneğin, beyaz pirinç elyafta daha az işlenmiş tiplerden çok daha düşüktür. Birisinin ne kadar lif tükettiği obezite riskinde rol oynayabilir.

Ayrıca, BMJ’de 2012 yılında yayınlanan bir meta-analiz, beyaz pirinç ve tip 2 diyabet riski arasındaki ilişkiye baktı. Yazarları şu sonucuna vardı:

“Beyaz pirinç tüketiminin daha yüksek olması, özellikle Asya (Çin ve Japon) popülasyonlarında, tip 2 diyabet riskinde önemli bir artış riskiyle ilişkilidir.”

10.000’den fazla Koreli yetişkin içeren bir başka çalışma, beyaz pirinç merkezli bir diyetin obezite ile ilişkili olduğunu buldu.

Kuşkular kalıyor, bu yüzden bilim adamları pirincin obezite üzerindeki etkisini incelemeye devam etmeli. Pirinç gibi ucuz ve hazır yiyecekler, şişmanlıkla mücadelede küçük bir rol bile oynayabilirse, peşinden gitmeye değer.

MedicalNewsToday, Rice and obesity: Is there a link?, 2019

Referanslar

https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html

http://gamapserver.who.int/gho/interactive_charts/ncd/risk_factors/obesity/atlas.html

http://eco2019.org/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22422870

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822311017019

Popüler Gönderiler