Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Plak ve Tartar Nedir? Nasıl Temizlenir?

Profesyonel bir diş temizliği, dişlerden plak ve tartarı çıkarabilir. Bununla birlikte, günlük olarak kabartma tozu ile fırçalama ve diş ipi kullanma gibi çareler, tartar oluşumunu önleyebilir ve evde plağın çıkarılmasına yardımcı olabilir. İnsanlar yemek yerken, ağızdaki bakteriler yiyeceklerdeki karbonhidratları aside ayırır. Bu, plak oluşturmak için artık yiyecek parçacıkları ve tükürük ile karışır.

Fırçalama ve diş ipi kullanımı sıklıkla plak ve tartar oluşumunu engeller. Ancak tartarın çıkarılması daha zor olabilir ve bazen profesyonel bir temizlik için diş hekiminin muayenehanesine gitmeyi gerektirir. Kötü ağız hijyeni ayrıca ağız kokusuna, diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olabilir. Son araştırmalar ayrıca diş eti hastalığı ile zatürree, bunama ve kalp hastalığı dahil olmak üzere diğer sağlık durumları arasındaki potansiyel ilişkileri ortaya çıkardı.

Plak ve Tartar Nedir?

Plak, dişlerin dışında ve diş eti çizgisi boyunca oluşan yumuşak, yapışkan bir filmdir. Bir kişi genellikle evde plak oluşumunu önleyebilir ve tedavi edebilir. Bir kişi iyi diş hijyeni uygulamazsa, plak tartar adı verilen sert sarı-kahverengi bir maddeye dönüşebilir. Tartarın çıkarılması daha zordur. Diş eti çizgisinin üzerinde biriktiğinde diş etlerinin daha kolay şişmesine ve kanamasına neden olabilir. Bu, diş eti hastalığının erken bir şekli olan diş eti iltihabı olarak bilinir.

Plak ve Tartar İçin Önerilen Ev Yapımı Çözümler Nelerdir?

İyi bir ağız hijyeni uygulamak plağı uzak tutmaya yardımcı olabilirken, tartarı evde çıkarmak plaktan daha zor olabilir. Bunun nedeni tartarın diş fırçasıyla çıkarılamayan sertleşmiş plak olmasıdır. Diş hekimleri ve diş hijyenistleri, dişlerdeki sert plağı çıkarmak için genellikle ofiste çeşitli dişçilik aletleri kullanır.

1- Kabartma Tozu İle Fırçalama

Kabartma tozu ile fırçalamak plağı güvenli ve etkili bir şekilde çıkarabilir. Kabartma tozu diş macunu hala aşındırıcı olsa da dişleri oluşturan mine kadar sert değildir ve mineye zarar vermeden plakları çıkarabilir. 2017’de yapılan bir inceleme, kabartma tozu içeren diş macununun ağızdaki plak miktarını azaltmada geleneksel diş macunundan daha etkili olabileceğini düşündürmektedir. Aynı dergide yayınlanan 2017 tarihli bir başka inceleme, kabartma tozu içeren diş macununun güvenli diş aşındırma seviyelerine düştüğünü, yani diş minesine zarar verme ihtimalinin düşük olduğunu buldu. Kabartma tozu ayrıca kalsiyumu diş minesinden uzaklaştıran kimyasal bir işlem olan demineralizasyona karşı da koruma sağlar.

Yiyeceklerden alınan karbonhidratlar, ağızdaki pH seviyesini büyük ölçüde düşürerek demineralizasyona neden olan asidik bir ortam yaratabilir. Bilim adamları, pH ölçeğini kullanarak bir maddenin asitliğini ölçer. pH ne kadar düşükse, madde o kadar asidiktir. Mine pH’ı için alt sınır 5,1–5,5 arasındadır. pH bu aralığın altına düştüğünde demineralizasyon oluşmaya başlar. Kabartma tozu, ağız içindeki pH seviyesini dengelemeye ve diş minesi kaybını önlemeye yardımcı olabilecek yüksek bir pH’a sahip olduğu için demineralizasyonu azaltır. Ağız, bazıları faydalı, bazıları zararlı olabilen çeşitli bakteri ekosistemlerine ev sahipliği yapar. Örneğin Streptococcus mutans, diş çürümesinden birincil derecede sorumlu olan bir bakteridir. Kabartma tozu ayrıca diş çürümesini önleyebilecek antimikrobiyal özelliklere sahiptir. 2017’de yapılan araştırmalar, kabartma tozunun S. mutans miktarını önemli ölçüde azaltabileceğini öne sürüyor.

2- Hindistan Cevizi Yağı İle Yağ Çekme

Yağ çekme, bakterileri ağızdan uzaklaştırdığı ve ağız sağlığını iyileştirdiği söylenen bir halk ilacıdır. Dişler arasındaki boşluklardan ağızda yenilebilir bir yağın sallanmasını veya çekilmesini içerir. Ancak ADA plak ve tartar temizliği için bu uygulamayı önermemektedir. Şimdiye kadar, etkinliğini gösteren güvenilir bir çalışma olmamıştır. ADA, ağız sağlığını desteklemek için günde iki kez florür içeren diş macunu ile dişlerin fırçalanmasını ve günde bir kez diş ipi kullanılmasını önermektedir. Bununla birlikte, yukarıda ana hatlarıyla belirtilen ADA tarafından önerilen uygulamalara ek olarak petrol çekmenin zarar vermesi pek olası değildir.

Hindistan cevizi yağı, anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Hindistan cevizi yağı ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahip bir yağ asidi olan laurik asit içerir. Diş eti iltihabı olan 60 ergeni içeren 2015 tarihli bir araştırma, hindistancevizi yağı ile yağ çekmenin diş plağını %50 oranında azalttığını buldu. Çalışma katılımcıları ayrıca diş eti iltihabı semptomlarında önemli bir azalma yaşadılar. Araştırmacılar bunun diş plağının azalmasından kaynaklandığına inanıyor. Bununla birlikte, etkili bir diş hijyeni uygulaması olarak yağ çekmeyi desteklemek için daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır. Yağ çekme talimatları şunlardır:

  • 1 çorba kaşığı ılık hindistancevizi yağını ağzınıza koyun.
  • Hindistan cevizi yağını ağzınızda 5-10 dakika çalkalayın.
  • Hindistan cevizi yağını bir çöp kutusuna veya kağıt havluya tükürün.

Boruları tıkayabileceğinden, kişi yağı lavaboya tükürmekten kaçınmalıdır. Yağ çekmeye yönelik diğer yenilebilir yağlar şunları içerebilir:

  • zeytin yağı
  • badem yağı
  • susam yağı

3- İyi Ağız Hijyeni Uygulamak

Plak ve tartarı çıkarmanın en iyi yolu, iyi bir ağız hijyeni uygulamaktır. Amerikan Dişhekimleri Birliği (ADA), florürlü diş macunu ile günde iki kez fırçalamayı önermektedir. Ayrıca günde bir kez diş ipi kullanılmasını öneriyorlar. Önce diş ipi kullanmak, dişlerin arasındaki ve ulaşılması zor bölgelerdeki yiyecek parçalarını ve plakları temizleyecektir. Diş ipi kullandıktan sonra, diş fırçası diş yüzeyindeki plakları temizleyecektir. Dişleri etkili bir şekilde fırçalamak için kişi şunları yapabilir:

  • Üst azı dişleriyle ağzın arkasından başlayın.
  • Kısa, dairesel fırça darbeleri kullanın.
  • Tüm üst dişlerin ön ve arka yüzeylerini fırçalayın.
  • Alt dişlerde bu adımları tekrarlayın.

İnsanlar manuel diş fırçalarını kullanarak iyi sonuçlar elde edebilirler. Bununla birlikte, 2017’de yapılan sistematik bir inceleme, elektrikli diş fırçalarının, özellikle salınımlı kafalara sahip olanların, plağı gidermede ve diş eti iltihabını azaltmada daha etkili olduğunu buldu. Diş ipi kullandıktan ve dişleri fırçaladıktan sonra ağzı gargara ile çalkalayın. Birçok tezgah üstü (OTC) gargara şişesi, plağa karşı ekstra koruma için florür içerir. Diş eti iltihabı olan kişiler daha güçlü bir gargara gerektirebilir. Bir diş hekimi veya başka bir sağlık uzmanı, mevcut OTC’lerden daha etkili olan antiseptik gargaraları reçete edebilir. Diş hekimleri ayrıca, profesyonel diş temizliği arasında plak oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için dişlerin çiğneme bölgelerine dolgu malzemeleri uygulayabilir.

4- Su Pensesi Kullanmak

Bir diş duşu, dişlerin arasından plağa ulaşmaya yardımcı olabilir. Bu araç, ip ipinin ulaşamayacağı yerlerde yiyecek ve plakları çıkarmak için su basıncını kullanır. Ayrıca diş etlerine masaj yapar. 2016’da yapılan bir incelemeye göre, manuel diş fırçasıyla birlikte diş duşu kullanmak, diş ipi ve manuel diş fırçası kullanmaktan plak çıkarmada %29 daha etkiliydi. Bununla birlikte, geleneksel diş ipinin yerini almaz – bir kişi ek olarak kullanmalıdır.

Plak ve Tartar Nasıl Önlenebilir?

Dişlerde plak ve tartar oluşumunu önlemenin en iyi yolu, günde bir kez diş ipi kullanmak ve günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalamaktır. Kullandıkça etkinliğini yitiren diş fırçalarını düzenli olarak değiştirdiğinizden emin olun. Düzenli diş muayeneleri ve profesyonel temizlik de ağız sağlığı sorunlarını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir. Diş hekimleri tüm ağzı inceleyerek diş çürüğü, diş eti hastalığı ve ağız kanseri belirtilerini kontrol eder. Ayrıca diş yüzeyindeki ve ulaşılması zor yerlerdeki plak veya tartarı da temizlerler. Diş hekimleri ayrıca diş çürümelerini önlemeye yardımcı olmak için dişleri florür ile tedavi edebilirler.

Bir diş hekimi herhangi bir boşluk veya diş eti iltihabı belirtisi fark ederse, semptomları azaltmanın ve daha fazla hasarı önlemenin yollarını önerecektir. Tıbbi gargara reçete edebilir veya bir kişinin ağız hijyeni rutinini ayarlamayı önerebilirler. Diyet değişiklikleri ayrıca plak ve tartar oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Şeker, nişasta ve asitli gıdaları azaltmak diş çürümesi riskini azaltabilir. Plak ve tartar riskini azaltmak için kişi aşağıdakilerden kaçınmalıdır:

  • tatlılar ve şeker
  • ekmek, patates cipsi ve bazı kuru meyveler gibi dişlere yapışabilen nişastalı veya şekerli yiyecekler
  • soda ve spor içecekleri
  • narenciye suları

Özet

Dişlerde plak ve tartar birikmesi diş eti hastalığına, emaye kaybına ve diş çürümesine yol açabilir. Kötü ağız hijyeni, diğer sağlık durumlarının gelişmesinde de rol oynayabilir. Günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak dişlerdeki plağın giderilmesine ve tartar oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir. Plak oluşumunu önleyebilecek diğer ev ilaçları arasında dişleri karbonatlı diş macunu ile fırçalamak ve diş duşu kullanmak yer alır. Düzenli kontroller ve temizlik için bir diş hekimini ziyaret etmek, iyi bir ağız hijyeni sağlamak için önemli bir adımdır. Diş hekimi, aşırı plak veya şiddetli diş eti hastalığı olan kişiler için, reçeteli güçlü gargara veya kişinin ağız bakımı rutininde değişiklikler önerebilir.

Kaynak

Medical News Today, Removing plaque and tartar from teeth, 2022

Abdullah Al Makhmari et al. Short-term and long-term effectiveness of powered toothbrushes in promoting periodontal health during orthodontic treatment: A systematic review and meta-analysis. 2017.

Hara et al. Baking soda as an abrasive in toothpastes: Mechanism of action and safety and effectiveness considerations. 2017.

Home oral care. (2018).

Popüler Gönderiler