Poikilositoz, poikilositler olarak bilinen anormal şekilli kırmızı kan hücrelerinin (RBC’ler) varlığını ifade eden bir terimdir. Poikilositoz genellikle başka bir tıbbi durumun semptomu olduğundan, altta yatan nedene bağlı olarak tedavi seçenekleri farklılık gösterecektir.
Eritrositler olarak da adlandırılan kırmızı kan hücreleri, kanın dört ana bileşeninden biridir. RBC’ler oksijeni akciğerlerden vücudun diğer bölgelerindeki hücrelere taşır ve daha sonra ekshalasyon için karbondioksiti akciğerlere geri döndürür. RBC’lerin normal şekli, bu işlevi en iyi şekilde gerçekleştirmelerine izin verir. Tipik olarak, bu hücreler disk şeklinde ve çift içbükeydir, yani ortada dış kenardan daha incedirler.
Poikilositoz, toplam sayının %10’unu veya daha fazlasını oluşturan anormal şekilli RBC’lerin sayısında bir artışı tanımlar. Poikilositler, daha düz veya uzun olma, sivri çıkıntılara sahip olma veya gözyaşı damlası, hilal veya orak şekilleri gibi olağandışı şekiller oluşturmayı içerebilen anormal özelliklere sahiptir.
Poikilositoz Nedenleri Nelerdir?
Poikilositoz, altta yatan bir tıbbi durum RBC’lerin görünümünü etkilediğinde ortaya çıkar. Bazı durumlarda, bir kişi, onlara poikilositozla sonuçlanan bir durum veren bir genetik mutasyonu miras alabilir. Bununla birlikte, insanların daha sonraki yaşamlarında geliştirdikleri bazı edinilmiş koşullar da poikilositoza yol açabilir. Poikilositozun kalıtsal nedenleri şunları içerebilir:
- Orak hücre anemisi
- Talasemi
- Kalıtsal sferositoz
- Piruvat kinaz eksikliği
- Kalıtsal eliptositoz
- McLeod sendromu
Edinilmiş poikilositoz vakaları şunlara bağlı olabilir:
- Demir eksikliği anemisi
- Megaloblastik anemi
- Otoimmün hemolitik anemi
- Karaciğer ve böbrek hastalığı
- Alkole bağlı karaciğer hastalığı
- Miyelofibrozis
- Kurşun zehirlenmesi
- Kanser
- Şiddetli enfeksiyonlar
Poikilositoz Belirtileri Nelerdir?
Poikilositoz semptomları, anormal şekilli RBC’lere neden olan altta yatan duruma bağlıdır. Bununla birlikte, semptomlar genellikle vücudun dokularının RBC’ler yoluyla yeterli oksijen almamasından kaynaklanır. Sonuç olarak, şunları içerebilirler:
- kronik yorgunluk
- açık ten tonlarına sahip kişilerde daha belirgin olabilen soluk ten
- zayıflık
- nefes almada zorluk veya nefes darlığı
- kalp çarpıntısı
Poikilositoz Türleri Nelerdir?
Pek çok farklı poikilositoz türü vardır ve tanı, RBC’lerin şekline bağlıdır. En yaygın türleri orak hücreler, hedef hücreler, sferositler, eliptositler, ekinositler ve akantositlerdir. Diğer tipler arasında dakrositler, şistositler ve stomatositler bulunur.
Orak hücreler: Drepanositler olarak da adlandırılan orak hücreler, hilal şeklindedir ve normal RBC’lerden daha uzundur. Bu tür poikilositoz, orak hücre anemisi ve hemoglobin S-talasemi gibi orak hücre hastalıklarının yaygın bir semptomudur.
Hedef hücreler: Aynı zamanda kodositler olarak da adlandırılan hedef hücreler, bir hedefe benzeyen bir şekle sahiptir. Bu hücreler tipik olarak aşağıdakilerin sonucudur:
- talasemi
- karaciğer hastalığı
- hemoglobin C bozukluğu
- yakın zamanda splenektomi
- orak hücre hastalığında otosplenektomi
- demir eksikliği bozukluğu
Sferositler: Sferositler, normal bir RBC’de bulunan daha açık renkli merkeze sahip olmayan küçük, yoğun hücrelerdir. Sferositler genellikle aşağıdaki koşulların sonucudur:
- kalıtsal sferositoz
- otoimmün hemolitik bozukluklar
- kırmızı hücre parçalanma bozuklukları
- hemolitik transfüzyon reaksiyonları
- yenidoğanların ABO veya Rhesus faktörü hemolitik hastalıkları
- hipofosfatemi
- bartonelloz
- yılan ısırıkları
- hiposplenizm
Eliptositler: Genellikle ovalositler olarak adlandırılan eliptositler, küt uçlu oval bir şekle sahiptir. Eliptositler, aşağıdaki durumların ortak bir özelliğidir:
- demir eksikliği anemisi
- talasemi
- megaloblastik anemi
- miyelofibrozis
Ekinositler: Bazen çapak hücreleri olarak adlandırılan ekinositler, hücre zarını çevreleyen spikül adı verilen dikenli çıkıntılara sahiptir. Ekinositler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli koşullarda bulunur:
- piruvat kinaz eksikliği
- böbrek hastalığı
- kanser
Akantositler: Genellikle mahmuz hücreleri olarak adlandırılan akantositler, ekinositlere benzer görünür çünkü her iki hücre tipinde de hücre zarının kenarında spiküller bulunur. Bununla birlikte, akantositler, ekinositlerden daha az dikene sahip olma eğilimindedir ve bu çıkıntılar tipik olarak daha az eşit aralıklıdır. Akantositlerin genellikle aşağıdakilerle bir ilişkisi vardır:
- karaciğer hastalığı
- talasemi
- abetalipoproteinemi
- splenektomi
- otoimmün hemolitik anemi
- böbrek hastalığı
- McLeod sendromu
Dakrositler: Gözyaşı damlası hücreleri olarak da adlandırılan dakrositler, hem yuvarlak hem de sivri bir uca sahiptir. Aşağıdaki gibi koşullarda bulunurlar:
- megaloblastik anemi
- lösemi
- hemolitik anemi
- beta-talasemi
- miyelofibrozis
Poikilositoz Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorlar genellikle bir kan yayması testi kullanarak poikilositozu teşhis eder. Bir kan yayması testi sırasında, bir tıbbi teknoloji uzmanı bir lam üzerine ince bir kan tabakası yayar ve kırmızı kan hücrelerinin şekillerine yakından bakmak için bir mikroskop kullanır. Poikilositozlu bireyler, normal şekilli bazı RBC’lere sahip olacak ve hatta birden fazla poikilositoz tipine sahip olabilirler. Doktor, doğru bir teşhis koyabilmeleri için hangi tipin en yaygın olduğunu belirleyecektir. Poikilositozu teşhis ettikten sonra, doktor altta yatan nedeni belirlemeye çalışacaktır. Bunu yapmak için, kişinin tıbbi ve aile öyküsünün yanı sıra başka teşhis testleri de isteyebilirler.
Poikilositoz Nasıl Tedavi Edilir?
Bu duruma sahip bireyler muhtemelen poikilositozlarının nedeni ve mevcut farklı tedavi seçenekleri hakkında bilgiye ihtiyaç duyacaktır. Poikilositoz tedavisi, anormal RBC’lere neden olan ve olası komplikasyonları önleyen altta yatan durumu ele almayı içerecektir. Örneğin, anemi gibi besin eksikliğinden kaynaklanan durumlar diyet ve takviyelerle tedavi edilebilir. Orak hücreli anemi gibi genetik olarak edinilmiş anemi formları tipik olarak yönetilebilir, ancak bir kişi semptomları ve komplikasyonları azaltmak için ömür boyu tedavi gerektirebilir.
Özet
Poikilositoz, anormal şekilli kırmızı kan hücrelerini ifade eder. Poikilositler tipik olarak şekillerini değiştiren altta yatan bir tıbbi duruma bağlı olarak gelişir. Örnekler arasında belirli anemi türleri, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı ve kanser yer alır. Poikilositoz kendi başına ölümcül bir durum değildir, ancak altta yatan bir tıbbi durumu gösterir. Varlığı, doktorların altta yatan bazı durumları komplikasyonlar ortaya çıkmadan önce teşhis etmesine neden olabilir. Bir doktor en uygun tedavi seçeneklerini önerebilir.
Kaynak
Medical News Today, What to know about poikilocytosis, 2021
Bajwa H., et al. Thalassemia. 2021.
Bandaru et al. Poikilocytosis. 2021.
Blood basics. (n.d.)