Karaciğer hastalığının neden olduğu bir durum olan portal hipertansiyon, bağırsaklardan karaciğere giden portal vende basınç artışıdır. Hepatit ve karaciğer sirozunun bir komplikasyonudur ve şişmeye, kanamaya ve daha fazlasına neden olabilir.
Karaciğer iki kaynaktan kan alır. Kalpten gelen taze kan, hepatik arter yoluyla karaciğere oksijen ve besin sağlar. Karaciğer toksinleri filtrelediğinden ve besinleri işlediğinden, bağırsaklardan ve sindirim sisteminin diğer organlarından gelen kan portal damar yoluyla karaciğere gelir. Portal vendeki kan doğrudan karaciğere akar ve hepatositler tarafından süzülür. Bu işlemden sonra, detoksifiye edilmiş kan karaciğerde devam eder ve hepatik damarlar olan farklı bir dizi damar yoluyla kalbe geri döner. Bağırsaklardan karaciğere giden yol tıkanıklık veya hastalık nedeniyle tıkanırsa veya yavaşlarsa portal venöz sistemdeki basınç artar. Bu portal hipertansiyondur ve vücutta yaygın etkileri olan birçok sonuca yol açar.
Portal Hipertansiyonun Nedenleri Nelerdir?
Karaciğer sirozu, portal hipertansiyonun en yaygın nedenidir. Karaciğer sirozu, bir tür korkutma olan karaciğer fibrozu olarak da tanımlanır. Ağır ve uzun süreli alkol kullanımı, hepatit, diğer karaciğer enfeksiyonları, enflamatuar bozukluklar, kan pıhtıları ve toksinler nedeniyle oluşabilen karaciğer hasarından kaynaklanır. Portal hipertansiyonun diğer nedenleri de siroza neden olabilir veya olmayabilir ve şistozomiyaz, sarkoidoz, portal ven trombozu, vinil klorür veya ilaçlardan kaynaklanan toksisite, intrahepatik portal veni tıkayan kanser ve miliyer tüberkülozu içerir. Bu hastalık süreçleri, kanın karaciğerden geçişini engelleyebilir. Tıkanıklık portal vende meydana gelebilir veya karaciğerdeki daha küçük damarlardan kan akışı bloke edilerek portal vende bir yedeğe neden olabilir.
Portal Hipertansiyonun Neden Olduğu Sorunlar Nelerdir?
Portal hipertansiyon birkaç ciddi soruna neden olur: asit, varisler, kanama ve ensefalopati.
Asitler: Asit, organları ve karın duvarını kaplayan dokularda aşırı sıvı birikmesidir. Bu, lenfatik damarların basıncı ve sızıntısı nedeniyle oluşur. Portal vendeki basınç, yakındaki lenfatik damarları etkileyerek geçirgen olmalarına neden olur, bu da damar duvarlarından sıvı sızdırmaları anlamına gelir. Sıvı daha sonra karın ve bacaklardaki çevre dokularda birikerek bu bölgelerde şişlik görünümüne yol açar.
Varisler: Özofagus varisleri yemek borusu boyunca tıkalı damarlardır ve varisler mide veya bağırsaklar boyunca da gelişebilir. Varislere doğrudan portal hipertansiyon neden olur. Karaciğerdeki kan akışı engellendiğinde, kan portal venöz sistem ve sistemik venöz sistem kesişme noktalarına yedeklenebilir. Bu iki sistemin kesişim noktaları, kılcal damar adı verilen küçük, kırılgan kan damarlarıdır. Bu damarlar artan kan basıncına dayanamaz ve tıkanır veya genişler. Bu damarlar kırılgandır ve kanama riski altındadır. Bu ani ve şiddetli kan kaybına ve vücut boşluklarında kan birikmesine neden olabilen tehlikeli bir durumdur.
Karaciğer yetmezliği: Karaciğer, kanın pıhtılaşma faktörlerinin üretilmesine yardımcı olmanın yanı sıra vücuttaki kimyasalları detoksifiye etmede rol oynar. Şiddetli portal hipertansiyon bu işlevleri bozabilir. Hepatik ensefalopati, karaciğer yetmezliğinin bir sonucu olarak davranış sorunlarına ve hafıza eksikliklerine neden olan bir durumdur. Portal hipertansiyona bağlı karaciğer yetmezliği, yeterli pıhtılaşma faktörlerinin eksikliği nedeniyle kanamaya yatkınlığa neden olabilir.
Portal Hipertansiyon Nasıl Teşhis Edilir?
Portal hipertansiyon tanısı, tıbbi öykü, fizik muayene ve teşhis testlerinin bir kombinasyonuna dayanarak konur. İlerlemiş sirozu olan herkes portal hipertansiyon belirtileri açısından yakından izlenecektir. Belirtiler ve semptomlar aşağıdakilerden herhangi birini içerebilir:
- sık kanama veya morarma
- dışkıda kan
- sarılık
- şişmiş karın veya bacaklar
- splenomegali
- ensefalopati, davranışsal ve bilişsel değişiklikler ve yürüme güçlüğü
Bu belirti veya semptomlardan herhangi birine sahipseniz, doktorunuz karın röntgeni, ultrason veya bilgisayarlı tomografi taraması isteyebilir. Karaciğer fonksiyonunuzu değerlendirmek için karaciğer fonksiyon testlerine de ihtiyacınız olabilir. Belirtilerinize ve semptomlarınıza bağlı olarak, kanama nedeniyle aşırı kan kaybınız olup olmadığını belirlemek için kullanılabilecek bir tam kan sayımı da yaptırabilirsiniz. Bazen bir endoskopi prosedürü sırasında yemek borusu veya mide yüzeyinde varisler görülebilir.
Portal Hipertansiyon Nasıl Tedavi Edilir?
Portal hipertansiyonun yönetimi, akut varis kanaması gibi acil tedaviyi veya portal ven ve varislerdeki basıncı azaltmak için ilaç tedavisi gibi devam eden tedaviyi içerebilir. Tedavi genellikle yaşadığınız etkilere bağlıdır. Ayrıca kanama riskini ve portal hipertansiyonun ilerlemesini azaltacak müdahalelere de ihtiyaç duyulabilir. Bazı tedavi seçenekleri şunları içerir:
- kan nakli
- kan pıhtılaşma faktörleri
- kan basıncını düşürmek için ilaç
- varislerin cerrahi onarımı
Bazen bir karaciğer nakli olası bir tedavi olarak kabul edilir.
Özet
Portal hipertansiyon ciddi bir durumdur, bu nedenle bu duruma sahipseniz sürekli tıbbi bakıma devam etmeniz gerekir. Bu teşhis endişe verici olabilse de kapsamlı tıbbi bakımın sonuçlarınızı ve yaşam kalitenizi önemli ölçüde iyileştirebileceğini bilmeniz önemlidir. Sizin ve sevdiklerinizin, en iyi sonuca sahip olduğunuzdan emin olmak için yapmanız gereken yaşam tarzı değişikliklerinin farkında olduğundan emin olun – buna alkolden kaçınmak, sağlık uzmanlarınızın yönlendirdiği bir diyet uygulamak ve tüm ilaçlardan, şifalı bitkilerden, bitkilerden ve bitkilerden uzak durmak dahildir.
Kaynak
Verywell Health, Portal Hypertension Overview, 2022
Bacon. Cirrhosis and Its Complications. 2008.
Crawford. Liver and Biliary Tract. 2005.
Shah, Kamath. Portal Hypertension and Gastrointestinal Bleeding. 2006.