Probiotik Tüketimi Menopoz Sonrası Kadınlarda Kemik Sağlığını Etkiliyor

0
192

Menopoz sonrası kadınların osteoporoz riskini azaltmak amacıyla çeşitli beslenme müdahaleleri araştırılmaktadır. Bu bağlamda yapılan 12 haftalık randomize kontrollü çalışma, Lactobacillus acidophilus probiyotiklerinin kalsiyum seviyeleri, kemik metabolizması biyomarkerları ve kemik mineral yoğunluğu (BMD) üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışma, probiyotik tüketiminin kemik sağlığı üzerine potansiyel faydalarını ve olumsuz etkilerini ortaya koymayı hedeflemektedir.

Çalışmaya katılan 55 kadın, plasebo veya L. acidophilus UALa-01™ probiyotiği alacak şekilde rastgele iki gruba ayrılmıştır. Vücut kompozisyonu, kan biyokimyasal parametreleri, serum kalsiyum seviyeleri ve kemik metabolizması biyomarkerları değerlendirilmiştir. Ayrıca, Çift enerjili X-ışını absorpsiyometrisi (DEXA) kullanılarak BMD profilleri ölçülmüştür.

Çalışma Yöntemleri

Katılımcılar, 12 hafta boyunca günlük olarak probiyotik veya plasebo almıştır. Vücut kompozisyonu, kan biyokimyasal parametreleri, serum kalsiyum seviyeleri ve kemik metabolizması biyomarkerları gibi değişkenler düzenli olarak ölçülmüştür. Ayrıca, bel omurgası, sol femur ve toplam vücut BMD profilleri DEXA ile değerlendirilmiştir.

Sonuçlar

Probiyotik grubunda serum kalsiyum seviyelerinde başlangıç seviyelerine göre azalma gözlenmiştir. Ancak, saç kalsiyum seviyeleri ve kemik metabolizmasıyla ilgili biyomarkerlarda belirgin bir değişiklik kaydedilmemiştir. Ayrıca, probiyotik tüketimi kemik dönüşüm biyomarkerlarındaki dalgalanmaları önlemiş gibi görünmektedir. BMD seviyelerinde ise probiyotik grubunda önemli bir değişiklik olmamıştır. Bunun yanı sıra, probiyotik tüketimi vücut yağ ve viseral yağ oranlarında azalma sağlamıştır. Ancak, probiyotik tüketimi glikoz konsantrasyonunda anlamlı bir artışa neden olmuştur.

Önemli Çıkarımlar

– Probiyotikler, kemik sağlığıyla ilgili biyomarkerlar üzerinde olumlu etkiler gösterebilir.
– Vücut yağ oranında azalma sağlanabilir.
– Glikoz seviyelerinde artışa neden olabilir, bu nedenle dikkatli izlenmelidir.

Sonuç olarak, 12 hafta boyunca günlük L. acidophilus probiyotik tüketimi, menopoz sonrası kadınlarda BMD profilini etkilememekle birlikte, kemik dönüşümünü stabilize edebilir. Ancak, kalsiyum ve glikoz dengesi üzerinde potansiyel olumsuz etkiler gözlemlenmiştir. Çalışma, probiyotiklerin menopoz sonrası kadınlarda kemik sağlığı üzerindeki etkilerini daha ayrıntılı araştırılması gerektiğini vurgulamaktadır.

Orijinal Makale: Front Nutr. 2024 Jul 1;11:1401920. doi: 10.3389/fnut.2024.1401920. eCollection 2024.