Çarşamba, Ocak 22, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Fermente Gıda Nedir? Fermente Gıdaların Faydaları Nelerdir?

Fermente Gıda Nedir?

Fermente gıdalar laktofermentasyon sürecinden geçen, şeker ve nişastayı besleyen doğal bakterilerin laktik asit oluşturduğu gıdalardır. Bu işlem yiyeceği korur ve yararlı enzimler, b-vitaminler, Omega-3 yağ asitleri ve çeşitli probiyotikleri oluşturur.

Gıdaların doğal fermantasyonunun da gıdadaki besin maddelerini koruduğu ve yiyeceği daha sindirilebilir bir forma dönüştürdüğü görülmüştür. Bu, fermantasyon süreci sırasında oluşturulan probiyotikler ile birlikte, fermente gıdaların tüketimi ve gelişmiş sindirim arasındaki bağlantı açıklanabilir.

Dünyanın dört bir yanında, Türkiye`den, Almanya ve Kore`ye kadar her yerde fermente gıdalar yenir. Çalışmalar probiyotik açısından zengin besinler ve genel sağlık arasındaki bağlantıyı göstermiştir. Ne yazık ki, teknoloji ve gıda hazırlamadaki ilerlemelerle, günümüzde geleneksel büyük ölçüde kayboldu.

Ortalama diyette mevcut olan probiyotikler ve enzimlerin miktarı, pastörize sütün çiğ sütün yerini alması, pastörize yoğurdun ev yapımı yoğurdun yerini alması, sirke bazlı turşuların geleneksel lakto-fermente edilmiş ürünlerin yerini alması gibi nedenlerle azaldı.

Büyükanne ve dedelerimizin muhtemelen yediği enzim ve probiyotiklerle dolu zengin besinler yerine, bugün ortalama diyetimiz ağırlıklı olarak şeker yüklüdür ve laboratuvarda ölü yiyeceklerden oluşturulmuştur.

Fermente Gıdalar Neden İşe Yarar?

Tadlarının güzelliği bir yana, fermente gıdalar yapmaya ve yemeye başlamak için birkaç önemli sebep vardır:

Probiyotik Alımı

Kefir ve yoğurt gibi fermente gıdalar tüketmek ve fermente içecekler içmek, sindirim sisteminize faydalı bakteriler getirecek ve sindirim sisteminizdeki bakterilerin dengesine yardımcı olacaktır. Probiyotiklerin de bazı hastalıkların yavaşlamasına veya tersine çevrilmesine, bağırsak sağlığının iyileştirilmesine, sindirime yardımcı olmasına ve bağışıklığı geliştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Daha İyi Sindirim

İyi bir bakteri ve sindirim enzimi dengesine sahip olmak, yediğiniz yiyeceklerdeki besin maddelerini daha iyi sindirmemize yardımcı olur. Fermante gıdaları diyetinize ekledikçe yediğiniz yiyeceklerden daha fazla besin alacaksınız. Böylece çok fazla gıda takvisi ve vitamin almanıza gerek kalmayacaksınız.

Bütçe Dostu

Evde kendi peynir altı suyunuzu yapabilirsiniz ve bu böylece birçok gıdayı fermente edebilirsiniz. Kefir gibi içecekler evde de yapılabilir. Bu gıdaları diyetinize eklemek, ihtiyaç duyduğunuz gıda takviyelerin sayısını azaltabilir ve bütçenize yardımcı olabilir.

Yiyecekleri Kolayca Korur

Fermente gıdalar koay kolay bozulmaz. Örneğin fermente ev yapımı salça aylarca bozulmadan durabilir. Aynı turşu gibi diğer fermente gıdalar için de geçerlidir. Lakto-fermantasyon yöntemi, gıdaları geleneksel konserve ile yaptığınız gibi besin değerlerini kaybetmeden uzun süre saklamanızı sağlar.

Özetle probiyotik alımı için gıda takviyeleri kadar evde yogurt ve turşu gibi gıdalarda yardımcı olacaktır. Böylece hem probiyotiklerimizi doğal yollardan alabiliriz, hem aile bütçemize destek olabilir, hem de sağlığımızı korumaya yardımcı olabiliriz.

Kaynak: WellnessMama, Health Benefits of Fermented Foods, 28 January 2018 

Popüler Gönderiler