Uygulamalı ve Çevresel Mikrobiyoloji’de yayınlanan bir makaleye göre, Helikobakter Pilori’nin neden olduğu ülserlerin tedavisine yardımcı olabilecek bir probiyotik bakteri türü, İspanyol bilim adamları tarafından tanımlanmıştır.
Helicobacter Pylori Bir Probiyotik Midir?
Genellikle H. pylori olarak adlandırılan Helikobakter Pilori, mide ve gastritte (mide iltihabı) ülserlere neden olur. Global olarak mide ve duodenum ülserlerinin çoğuna bu bakteri neden olur.
Araştırmacı yazarlar, yapılan çalışmalar hakkında;
“Şu anda, H. pylori enfeksiyonu için antibiyotik bazlı tedavi ne başarılı ne de tatmin edicidir, en başarılı tedaviler %75 ile %90 eradikasyon oranlarına ulaşmaktadır. Probiyotik kullanımı, H. pylori’yi önlemek için potansiyel olarak umut verici bir tedavi yöntemidir.” diyerek düşüncelerini ifade ediyorlar.
FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü), probiyotikler, yeterli miktarda tüketildiğinde konağa fayda sağlayan canlı organizmalardır.
Probiyotik Tüketiminin Faydaları Vardır
Yazarlar düzenli probiyotik tüketiminin, inflamatuar barsak hastalığı, ishal ve diğer birçok rahatsızlık riskini önemli ölçüde azalttığını gösterdiğini eklemektedir.
Bir tür probiyotik olan Bifidobacterium, fermente süt ürünlerinde ve ayrıca besin takviyelerinde sıklıkla kullanılır. Gastrointestinal enfeksiyonların önlenmesini inceleyen çalışmalarda en sevilen cinslerden biridir.
Bazı in vitro çalışmalar, Bifidobacterium’un H. pylori’ye karşı nasıl etki ettiğini göstermiştir.
Bilim adamları, emzirilen bebeklerden dışkı örnekleri topladı ve H. pylori’ye karşı çeşitli bifidobakteri suşlarını test etti. Suşlardan biri olan Bifidobacterium bifidum CECT 7366’nın, bir in vitro deneyde belirli koşullarda yaklaşık %95 oranında bir inhibisyon seviyesine sahip olduğu bulundu – aktivitesi farelerde enfeksiyona karşı test edildi.
Üç hafta içinde, potansiyel olarak probiyotik suşu ile tedavi edilen farelerin, kontrol grubundaki farelerden önemli ölçüde daha az ülseri olduğu bulundu.
Diğer testler, probiyotik tedavisinin, H. pylori enfeksiyonunun yol açtığı gastrik dokuya verilen hasarı kısmen azalttığını göstermektedir.
Bilim adamları, zaman zaman bakteri tüketiminin sağlıklı ve bağışıklık sistemi baskılanmış hayvanlarda herhangi bir ölüme veya hastalığa neden olmadığını vurguladılar.
“Burada sunulan sonuçlar, B. bifidum CECT 7366 suşunu vermektedir. H. pylori’ye karşı fonksiyonel aktiviteye sahip bir probiyotik bakteri durumu. Bu suşun ticarileştirilmesinden önce insan klinik deneyleri yapılmalıdır.” diyor araştımacılar.
“Novel Probiotic Bifidobacterium bifidum CECT 7366 Strain Active against the Pathogenic Bacterium Helicobacter pylori”
Chenoll, B. Casinos, E. Bataller, P. Astals, J. Echevarría, J. R. Iglesias, P. Balbarie, D. Ramón,1 and S. Genovés
Applied and Environmental Microbiology
February 2011, p. 1335-1343, Vol. 77, No. 4 doi:10.1128/AEM.01820-10
Medical News Today, Strain Of Probiotic May Help Treat Ulcers Caused By Helicobacter Pylori, 2011