Propolis, kavak ve koni taşıyan ağaçların tomurcuklarından arılar tarafından yapılan reçine benzeri bir malzemedir. Arılar onu kovan inşa etmek için kullanır ve kovan yan ürünleri içerebilir.
Propolis, bakteri, virüs ve mantarlara karşı savaşmaya yardımcıdır. Ayrıca anti-inflamatuar etkilere sahip olabilir ve cildin iyileşmesine yardımcı olabilir. Propolis, saf haliyle nadiren bulunur. Genellikle arı kovanlarından elde edilir.
İnsanlar yaygın olarak propolisi şeker hastalığı, uçuk ve ağız içindeki şişlik ve yaralar için kullanırlar. Ayrıca yanıklar, genital herpes, aftlar ve diğer birçok koşul için de kullanılır. Ancak bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur. Ayrıca COVID-19 için propolis kullanımını destekleyen iyi bir kanıt yoktur.
Propolis Ne İçin Kullanılır?
Diyabet: Propolisin ağızdan alınması, diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü az miktarda iyileştiriyor gibi görünüyor. Ancak insülin seviyelerini etkilemiyor veya insülin direncini iyileştirmiyor gibi görünüyor.
Soğuk yaralar (herpes labialis): Günde beş kez %0,5 ila %3 propolis içeren bir merhem veya krem uygulamak, uçukların daha hızlı iyileşmesine ve ağrının azalmasına yardımcı olabilir.
Ağız içinde iltihap ve yaralar (oral mukozit): Propolisin ağızdan alınması veya ağzın propolis gargarası ile çalkalanması, kanser ilaçlarının neden olduğu yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
Propolisin başka amaçlarla kullanılmasına ilgi vardır, ancak yararlı olup olmayacağını söylemek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.
Yan Etkileri Nelerdir?
Propolis, uygun şekilde kullanıldığında muhtemelen güvenlidir. Özellikle diğer arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Cilde uygulandığında propolis, uygun şekilde kullanıldığında muhtemelen güvenlidir. Özellikle diğer arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Propolis İçin Uyarılar Nelerdir?
Hamilelik: Hamileyken propolisin güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.
Emzirme: Emzirme döneminde ağız yoluyla alındığında propolis muhtemelen güvenlidir. 10 aya kadar günde 300 mg’lık dozlar güvenle kullanılmıştır. Güvenli tarafta kalın ve emzirirken daha yüksek dozlardan kaçının.
Kanama koşulları: Propolisin içindeki belirli bir kimyasal kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Propolis almak, kanama bozukluğu olan kişilerde kanama riskini artırabilir.
Alerjiler: Bazı propolis ürünleri arı yan ürünleri ile kontamine olabilir. Arı yan ürünlerine alerjiniz varsa propolisi dikkatli kullanın.
Cerrahi: Propolisin içindeki belirli bir kimyasal kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Propolis almak ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riskini artırabilir. Ameliyattan 2 hafta önce propolis almayı bırakın.
Propolis Başka İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?
Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlar: Propolis kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Propolisin kan pıhtılaşmasını da yavaşlatan ilaçlarla birlikte alınması morarma ve kanama riskini artırabilir.
Karaciğer tarafından değiştirilen ilaçlar (Sitokrom P450 1A2 (CYP1A2) substratları): Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Propolis, karaciğerin bu ilaçları ne kadar çabuk parçaladığını değiştirebilir. Bu, bu ilaçların etkilerini ve yan etkilerini değiştirebilir.
Karaciğer tarafından değiştirilen ilaçlar (Sitokrom P450 2C19 (CYP2C19) substratları): Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Propolis, karaciğerin bu ilaçları ne kadar çabuk parçaladığını değiştirebilir. Bu, bu ilaçların etkilerini ve yan etkilerini değiştirebilir.
Karaciğer tarafından değiştirilen ilaçlar (Sitokrom P450 2C9 (CYP2C9) substratları): Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Propolis, karaciğerin bu ilaçları ne kadar çabuk parçaladığını değiştirebilir. Bu, bu ilaçların etkilerini ve yan etkilerini değiştirebilir.
Karaciğer tarafından değiştirilen ilaçlar (Sitokrom P450 2D6 (CYP2D6) substratları): Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Propolis, karaciğerin bu ilaçları ne kadar çabuk parçaladığını değiştirebilir. Bu, bu ilaçların etkilerini ve yan etkilerini değiştirebilir.
Karaciğer tarafından değiştirilen ilaçlar (Sitokrom P450 2E1 (CYP2E1) substratları): Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Propolis, karaciğerin bu ilaçları ne kadar çabuk parçaladığını değiştirebilir. Bu, bu ilaçların etkilerini ve yan etkilerini değiştirebilir.
Karaciğer tarafından değiştirilen ilaçlar (Sitokrom P450 3A4 (CYP3A4) substratları): Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Propolis, karaciğerin bu ilaçları ne kadar çabuk parçaladığını değiştirebilir. Bu, bu ilaçların etkilerini ve yan etkilerini değiştirebilir.
Warfarin (Coumadin): Varfarin kanın pıhtılaşmasını yavaşlatmak için kullanılır. Propolis, varfarinin etkilerini azaltabilir. Bu pıhtılaşma riskini artırabilir.
Propolis İçin Önerilen Kullanım Dozu Nedir?
Propolis en sık yetişkinler tarafından 13 aya kadar günlük ağızdan 400-500 mg dozlarda kullanılmıştır. Ayrıca kremler, merhemler, jeller ve ağız gargaraları da dahil olmak üzere birçok ürün türünde kullanılır. Belirli bir durum için ne tür bir ürün ve dozun en iyi olabileceğini öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla konuşun.