Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Prostat Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Prostat Ameliyatı Ne İçindir?

Prostat, mesanenin altında, rektumun önünde bulunan bir bezdir. Erkek üreme sisteminin sperm taşıyan sıvıları üreten kısmında önemli bir rol oynar.

Prostatın kısmen veya tamamen çıkarılması ameliyatına prostatektomi denir. Prostat cerrahisinin en yaygın nedenleri prostat kanseri ve büyümüş prostat veya iyi huylu prostat hiperplazisidir (BPH).

Tedavi öncesi eğitim, tedavi hakkında karar vermenin ilk adımıdır. Her türlü prostat ameliyatı, hastayı uyutan genel anestezi veya vücudunun alt yarısını uyuşturan spinal anestezi ile yapılabilir. Doktor duruma göre bir anestezi türü önerecektir.

Ameliyatın amacı:

  • Durumu iyileştirmek
  • Üriner kontinansı korumak
  • Ereksiyon olma yeteneğini korumak
  • Yan etkileri en aza indirmek
  • Ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında ağrıyı en aza indirmektir.

Prostat Ameliyatı Türleri

Prostat ameliyatının amacı da duruma bağlıdır. Örneğin prostat kanseri ameliyatının amacı kanserli dokuyu çıkarmaktır. BPH ameliyatının amacı, prostat dokusunu çıkarmak ve normal idrar akışını sağlamaktır.

Açık prostatektomi: Açık prostatektomi, geleneksel açık cerrahi veya açık bir yaklaşım olarak da bilinir. Cerrah prostat ve yakın dokuları çıkarmak için ciltte bir kesi yapacaktır. İki ana yaklaşım vardır:

Radikal retropubik yaklaşım: Cerrah göbek deliğinden kasık kemiğine kadar kesim yapacaktır. Çoğu durumda, cerrah sadece prostatı çıkaracaktır. Ancak kanserin yayılmış olabileceğinden şüphelenirlerse, test için bazı lenf düğümlerini çıkarırlar. Cerrah kanserin yayıldığını keşfederse ameliyata devam etmeyebilir.

Radikal perineal yaklaşım: Cerrah rektum ve skrotum arasındaki boşlukta bir kesi yapacaktır. Bu genellikle retropubik cerrahiyi zorlaştıran başka tıbbi durumlar olduğunda yapılır. Bu pozisyonda cerrah lenf bezlerini çıkaramaz. Bu ameliyat retropubik cerrahiden daha az zaman alır, ancak erektil disfonksiyon için daha yüksek bir risk vardır.

Her iki yaklaşım için de genel anestezi veya spinal veya epidural anestezi altında olunabilir.

Laparoskopik yaklaşım: Laparoskopik cerrahi, prostat cerrahisine minimal invaziv bir yaklaşımdır. Bu tür bir prosedür için de iki ana yaklaşım vardır:

Laparoskopik radikal prostatektomi: Bu ameliyat, cerrahın küçük cerrahi aletler yerleştirebilmesi için çok sayıda küçük kesik gerektirir. Cerrah bölgeyi görmek için kameralı ince bir tüp kullanacaktır.

Robotik yardımlı laparoskopik radikal prostatektomi (RALRP): Bazı ameliyatlar robotik bir arayüz içerir. Bu tip ameliyatlarda cerrah ameliyathanede oturur ve bilgisayar monitörüne bakarken robotik bir kolu yönlendirir. Robotik bir kol, diğer prosedürlerden daha fazla manevra kabiliyeti ve hassasiyet sağlayabilir.

ORP, LRP ve RALRP Arasında Farklar Var Mı?

2010 yılında prostat kanseri için farklı cerrahi türlerine ilişkin bir incelemeye göre, açık radikal prostatektomi (ORP), laparoskopik (LRP) ve robotik yardımlı prostatektomi (RALRP) sonuçları önemli ölçüde farklı değildir.

Ancak LRP ve RALRP’yi seçen kişiler şunları yaşayabilir:

  • Daha az kan kaybı
  • Daha az acı
  • Daha kısa hastanede kalış
  • Daha hızlı iyileşme süresi

Ayrıca, RALRP’yi seçen kişiler, LRP’ye kıyasla kontinansta daha hızlı iyileşme (mesane ve bağırsakları kontrol etme yeteneği) ve hastanede kalış süresinin azaldığını bildirmektedir. Ancak genel sonuçlar yine de cerrahın deneyimine ve becerisine bağlıdır.

İdrar Akışına Yardımcı Olan Prostat Ameliyatı Türleri

Prostat lazer ameliyatı: Prostat lazer ameliyatı, öncelikle vücudun dışında herhangi bir kesim yapmadan BPH’yi tedavi eder. Bunun yerine doktor penisin ucundan üretraya bir fiber optik dürbün yerleştirecektir. Ardından doktor idrar akışını engelleyen prostat dokusunu çıkaracaktır. Lazer cerrahisi o kadar etkili olmayabilir.

Endoskopik cerrahi: Lazer cerrahisinde olduğu gibi endoskopik cerrahide de kesi yapılmaz. Doktor prostat bezinin parçalarını çıkarmak için ışıklı ve lensli uzun, esnek bir tüp kullanacaktır. Bu tüp penisin ucundan geçer ve daha az invaziv olarak kabul edilir.

Üretranın Genişletilmesi İçin Prostat Ameliyatı Türleri

BPH için prostatın transüretral rezeksiyonu (TURP): TURP, BPH için standart prosedürdür. Bir ürolog, genişlemiş prostat dokunun parçalarını bir tel halka ile kesecektir. Doku parçaları mesaneye girecek ve işlemin sonunda dışarı akacaktır.

Prostatın transüretral insizyonu (TUIP): Bu cerrahi prosedür, üretrayı genişletmek için prostat ve mesane boynunda birkaç küçük kesikten oluşur. Bazı ürologlar, TUIP’in TURP’den daha düşük yan etki riskine sahip olduğuna inanmaktadır.

Ameliyattan Sonra Ne Olur?

Ameliyattan uyanmadan önce cerrah, mesaneyi boşaltmaya yardımcı olmak için penise bir kateter yerleştirecektir. Kateterin bir ila iki hafta kalması gerekir. Birkaç gün hastanede kalınması gerekebilir, ancak genellikle 24 saat sonra eve gidilebilir. Doktor veya hemşire ayrıca kateterin nasıl kullanılacağı ve cerrahi bölgeye nasıl bakılacağı konusunda talimatlar verecektir. Bir sağlık görevlisi hazır olduğunda kateteri çıkaracak ve kendi başına idrar yapılabilecektir.

Ne tür bir ameliyat geçirmiş olunursa olunsun, kesi yeri muhtemelen birkaç gün ağrılı olacaktır. Ayrıca şunlar da yaşanabilir:

  • İdrarda kan
  • İdrar yolu tahrişi
  • İdrar tutma zorluğu
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Prostat iltihabı

Bu semptomlar iyileşmeden birkaç gün ila birkaç hafta sonra normaldir. İyileşme süresi ameliyatın türü ve uzunluğuna, genel sağlığa ve doktorun talimatlarına uyup uyulmadığına bağlı olacaktır. Cinsiyet de dahil olmak üzere aktivite seviyelerini azaltmak önerilebilir.

Prostat Ameliyatının Genel Yan Etkileri

Tüm cerrahi prosedürler, aşağıdakiler dahil bazı risklerle birlikte gelir:

  • Anesteziye tepki
  • Kanama
  • Cerrahi bölgenin enfeksiyonu
  • Organlara zarar
  • Kan pıhtıları

Enfeksiyon olabileceğine dair işaretler arasında ateş, titreme, şişme veya insizyondan drenaj yer alır. İdrar tıkalıysa veya idrardaki kan kalınsa veya kötüleşiyorsa doktor aranmalıdır.

Prostat cerrahisi ile ilgili diğer, daha spesifik yan etkiler şunları içerebilir:

İdrar sorunları: Buna ağrılı idrara çıkma, idrara çıkma zorluğu ve idrar kaçırma veya idrarı kontrol etme sorunları dahildir. Bu sorunlar genellikle ameliyattan birkaç ay sonra kaybolur. Sürekli inkontinans veya idrarı kontrol etme yeteneğinin kaybolması nadirdir.

Erektil disfonksiyon (ED): Ameliyattan sekiz ila 12 hafta sonra ereksiyon olmaması normaldir. Sinirler yaralanırsa uzun süreli ED şansı artar. Sinirleri hassas bir şekilde ele alan bir cerrah da bu yan etkiyi en aza indirebilir. Bazı erkekler, üretranın kısalması nedeniyle penis uzunluğunda hafif bir azalma fark etmiştir.

Cinsel işlev bozukluğu: Orgazmda değişiklikler ve doğurganlıkta kayıplar yaşanabilir. Bunun nedeni, doktorun işlem sırasında meni bezlerini çıkarmasıdır.

Diğer yan etkiler: Genital bölge veya bacaklardaki lenf düğümlerinde (lenfödem) sıvı birikmesi veya kasık fıtığı gelişmesi de mümkündür. Bu ağrı ve şişmeye neden olabilir, ancak her ikisi de tedavi ile iyileştirilebilir.

Ameliyattan Sonra Ne Yapmalıdır?

Ameliyattan sonra daha yorgun hissedileceği için bir süre dinlenilmelidir. İyileşme süresi ameliyatın türü ve uzunluğuna, genel sağlığa ve doktorun talimatlarına uyup uyulmadığına bağlı olacaktır. Talimatlar şunları içerebilir:

  • Cerrahi yarayı temiz tutmak.
  • Bir hafta araba kullanmamak
  • Altı hafta boyunca yüksek enerjili aktiviteden kaçınmak
  • Gereğinden fazla merdiven çıkmamak
  • Küvetlerde, yüzme havuzlarında veya sıcak küvetlerde yıkanmamak
  • 45 dakikadan fazla bir oturma pozisyonundan kaçınmak
  • Ağrıya yardımcı olmak için reçete edilen ilaçları almak

Her şeyi kendi başınıza yapabilecek olsanız da kateterin olduğu süre boyunca size yardımcı olacak birinin olması iyi bir fikir olabilir.

Bir veya iki gün içinde bağırsak hareketlerinin olması da önemlidir. Kabızlığa yardımcı olmak için sıvı tüketilmeli, diyete lif eklenmeli ve egzersiz yapılmalıdır.

Kişisel Bakım

Ameliyattan sonra skrotumunuz şişmeye başlarsa, şişmeyi azaltmak için rulo havlu ile bir askı oluşturabilirsiniz. Yatarken veya otururken havlu rulosunu skrotumunuzun altına yerleştirin ve destek sağlaması için uçlarını bacaklarınızın üzerinden geçirin. Şişlik bir hafta sonra inmezse doktorunuzu arayın.

Referanslar

  1. Alemozaffar, M., Duclos, A., Hevelone, N. D., Lipsitz, S. R., Borza, T., Yu, H-Y., … Hu, J. C. (2012, March 8). Technical Refinement and Learning Curve for Attenuating Neurapraxia During Robotic-Assisted Radical Prostatectomy to Improve Sexual Function. European Urology, 61(6), 1222-1228
    europeanurology.com/article/S0302-2838(12)00304-1/abstract/technical-refinement-and-learning-curve-for-attenuating-neurapraxia-during-robotic-assisted-radical-prostatectomy-to-improve-sexual-function
  2. Finkelstein, J., Eckersberger, E., Sadri, H., Taneja, S., Lepor, H., & Djavan, B. (2010). Open versus laparoscopic versus robot-assisted laparoscopic prostatectomy: The European and US experience. Reviews in Urology, 12(1), 35-43, Retrieved from
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859140/
  3. Getting home after prostate cancer surgery [Fact sheet]. (2009)
    california-impact.org/documents/getting-home.pdf
  4. Mayo Clinic Staff. (2013, July 23). Prostate laser surgery: What you can expect
    mayoclinic.org/tests-procedures/prostate-laser-surgery/basics/what-you-can-expect/prc-20013285
  5. Natarajan, S., Raman, S., Priester, A. M., Garritano, J., Margolis, D. J. A., Lieu, P. … Marks, L. S. (2016, July). Focal laser ablation of prostate cancer: Phase I clinical trial. The Journal of Urology, 196(1), 68-75
    jurology.com/article/S0022-5347(15)05540-8/abstract
  6. Post-operative care. (n.d.)
    urology.uci.edu/prostate/postop.html
  7. Prostate cancer treatment overview. (2016, July 7)
    cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/prostate/Patient/page4
  8. Prostate enlargement: Benign prostatic hyperplasia. (2014, September). Retrieved from
    kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/prostateenlargement
  9. Radiation therapy following prostatectomy. (n.d.)
    pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5839311/k.13F6/Radiation_Therapy_Following_Prostatectomy.htm
  10. Radical prostatectomy. (n.d.)
    hopkinsmedicine.org/healthlibrary/test_procedures/urology/radical_prostatectomy_92,P09111
  11. Surgery for prostate cancer. (2016, March 11)
    cancer.org/cancer/prostatecancer/detailedguide/prostate-cancer-treating-surgery

Popüler Gönderiler