Prostat Ultrasonu Nedir?
Bazen prostat sonografisi olarak da adlandırılan prostat ultrasonu, vücudun dokularından ses dalgalarını sektirerek prostatın siyah-beyaz görüntülerini üreten bir testtir. Bu test, prostatı herhangi bir anormallik, kanser veya prostatla ilgili diğer durumların varlığı açısından incelemek için kullanılır. Bu test güvenlidir ve bir saatten daha kısa sürede yapılabilir. Doktorun olası prostat koşullarını daha ciddi veya yönetilemez hale gelmeden önce belirlemesine yardımcı olur.
Prostat Ultrasonu Ne İçin Kullanılır?
Ultrason görüntülerini kullanarak prostat bezini kontrol etmek için bir prostat ultrasonu kullanılır. Prosedür, doktora prostatın ve çevresindeki dokuların siyah beyaz görüntülerini sağlar. Doktor bunu genellikle fizik muayenenin bir parçası olarak yapmaz, ancak aşağıdaki durumlarda önerebilir:
- 40 yaş ve üzeri hastalar
- Olağandışı semptomlar
- Prostat kanseri için risk altında olmak
Doktorunuz rektal muayene sırasında herhangi bir anormallik bulursa prostat ultrasonu da yapabilir. Doktordan prostat ultrasonu önermesini isteyebilecek bazı belirtiler şunlardır:
- İdrar yapma zorluğu
- İdrarda kan
- Rektumun çevresinde nodüller (fazla doku)
- Kan veya idrar testinden anormal sonuçlar
- Düşük sperm sayısı (doğurganlık testleri kullanılarak belirlenir)
Doktorun prostattan doku örneği veya biyopsi almasına yardımcı olmak için bir prostat ultrasonu da kullanılabilir.
Prostat Ultrasonuna Nasıl Hazırlanılır?
Prostat ultrasonuna hazırlanmak için fazla bir şey yapmaya gerek yoktur. Genellikle bir saatten az süren ayakta tedavi prosedürüdür. Doktor hastayı bu test için uygun ultrason ekipmanına sahip bir hastaneye veya kliniğe sevk edebilir. Ayrıca testten önce bir onay formu imzalamak gerekebilir.
Doktorun testten önce verebileceği bazı olası talimatlar şunları içerir:
- Testten birkaç saat önce yemek yememek
- Testten birkaç saat önce bağırsakları temizlemeye yardımcı olması için müshil veya lavman almak
- İşlemden yaklaşık bir hafta önce nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) veya aspirin gibi kanı incelten ilaçları almayı bırakmak
- İşlem günü herhangi bir takı veya dar kıyafet giymemek
- İşlem sırasında rahatlamaya yardımcı olması için önerilen ilaçları almak
- Doktorun sakinleştirici vermesi ihtimaline karşı eve götürmek için birinin hazır olduğundan emin olmak
Prostat Ultrasonu Nasıl Yapılır?
Test için tesise gidildiğinde, bir ultrason teknisyeni kıyafetlerin çıkarılmasını ve bir önlük giyilmesini isteyebilir. Ardından teknisyen muayene masasına sırt üstü veya yan yatılmasını ve dizlerin bükülmesini isteyecektir.
Transrektal ultrason (TRUS) gerçekleştirmek için teknisyen, aracın iyi görüntüler yayınlamasına yardımcı olmak için dönüştürücü adı verilen küçük bir görüntüleme aracını ultrason jeli ile kaplar. Ardından teknisyen, dönüştürücüyü yavaşça rektuma sokar ve prostatın çeşitli açılardan görüntülerini almak için yavaşça hareket ettirir. Biyopsi için teknisyen, dokuyu çıkarmak için dönüştürücünün yanında prostata yavaşça bir iğne sokar.
Dönüştürücü içerideyken rektum şişiyormuş gibi hissedilebilir. İşlem sırasında rahatsız olup olunmadığı teknisyene bildirilmelidir. Teknisyen, daha rahat hissetmeye yardımcı olmak için lokal anestezi veya sakinleştirici kullanabilir.
Prostat Ultrasonundan Sonra Ne Olur?
Test bittikten sonra önlük çıkarılabilir ve kıyafetler tekrar giyilebilir. Rektum birkaç gün hassas olabilir, ancak herhangi bir özel bakım sonrası talimatları izlemek gerekmez. Doktor enfeksiyonu önlemek için bir antibiyotik reçete edebilir.
Bazı durumlarda doktor veya teknisyen, sonuçlar çıkana kadar tesiste beklenmesini isteyebilir. Bununla birlikte, bir radyoloğun görüntülere bakması ve herhangi bir durumu teşhis etmesi için genellikle birkaç gün beklemek gerekir. Testin nerede yapıldığına bağlı olarak, sonuçlar için iki haftaya kadar beklenilebilir.
Doktor, test sonuçlarını tartışmak için bir takip randevusu ayarlayacaktır. Görüntülerde görünen herhangi bir anormallik veya olağandışı bir durum varsa, doktor bu alanları işaret edecektir. Aşırı doku, prostat büyümesi veya kanserli tümörler, ultrason görüntülerinde yoğun dokuyu temsil eden parlak beyaz alanlar olarak görünecektir.
Prostat Ultrasonu Ne Kadar Güvenilir?
Prostat ultrasonu, röntgenden daha güvenilirdir. Bunun nedeni, teknisyenin, bir anlık görüntü almak ve görüntüleri geliştirmek zorunda kalmadan, dönüştürücü rektumda hareket ederken görüntüleri görebilmesidir. Ultrason testleri ayrıca tehlikeli radyasyon üretmedikleri için X ışınlarından daha güvenlidir.
Prostat ultrasonu ayrıca prostatın ve etrafındaki alanların 3 boyutlu görüntülerini sağlayan bilgisayarlı tomografi (BT) testinden daha hızlıdır. BT taramaları, test için daha fazla hazırlık ve zaman gerektirir ve gerçek zamanlı görüntüler sağlamazlar.
Prostat Ultrasonundan Sonraki Adımlar Nelerdir?
Ultrason veya biyopsi prostatın içinde veya çevresinde herhangi bir anormallik gösteriyorsa, doktor takip testleri önerebilir. Doktor herhangi bir durum tespit ederse, durum için uygun bir tedavi planını tartışacak ve hastayı bir üroloğa veya tedavi edebilecek başka bir uzmana yönlendirecektir.
Doktor, prostat büyümesi olarak da adlandırılan iyi huylu prostat hiperplazisine (BPH) sahip olduğuna inanıyorsa, büyümeyi yönetmeye veya tedavi etmeye yardımcı olacak ilaçlar veya ameliyat önerebilir. BPH genellikle ciddi bir durum değildir, ancak çok fazla rahatsızlığa neden olabilir ve idrara çıkmayı zorlaştırabilir.
Doktor kanser olunabileceğine inanıyorsa, kanda belirli bir proteinin ne kadar olduğunu görmek için prostata özgü antijen (PSA) testi önerecektir. Yüksek PSA seviyeleri, prostat kanseri olduğu anlamına gelebilir. Prostat kanseri varsa, doktor kanseri yönetmeye ve tedavi etmeye yardımcı olacak tedavi planlarını tartışacaktır.
Referanslar
- AIUM practice parameter for the performance of an ultrasound evaluation of the prostate (and surrounding structures). (2015).
aium.org/resources/guidelines/prostate.pdf - Mitterberger M, et al. (2010). Ultrasound of the prostate. DOI:
10.1102/1470-7330.2010.0004 - Porter CR, et al. (2015). Application of prostate ultrasound for prostate biopsy. DOI:
10.1007/978-1-4939-1948-2_9 - Prostate enlargement (benign prostatic hyperplasia). (2014).
niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems/prostate-enlargement-benign-prostatic-hyperplasia - Prostate-specific antigen (PSA) test. (2017).
cancer.gov/types/prostate/psa-fact-sheet - Prostate ultrasound and biopsy. (2015).
my.clevelandclinic.org/health/articles/prostate-ultrasound-and-biopsy - Tests for prostate cancer. (2017).
cancer.org/cancer/prostate-cancer/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html