Prostat ve testis kanseri, erkek üreme sistemi ile ilgilidir. Bazen bu durumlar karıştırılsa da, bunlar farklı risk faktörleri, semptomları ve sonuçları olan ayrı durumlardır.
Testisler ve prostat bezi, erkek üreme sistemini oluşturan organlardır. Farklı rolleri ve işlevleri vardır, ancak her ikisi de hormon ve meni üretimine katkıda bulunur. Sonuç olarak, bazı insanlar bu kanserleri erkek kanserleri olarak adlandırabilir, ancak organları olan herkeste ortaya çıkabilir. Sadece farklı cinsel organlarda görülmekle kalmaz, her iki kanserin de farklı risk faktörleri, semptomları ve prevalansı vardır.
Tanımlar
Prostat kanseri, genetik değişiklikler prostatta kanserli hücrelerin büyümesine neden olduğunda ortaya çıkar. Amerikalı erkeklerde cilt kanserinden sonra en yaygın ikinci kanser türüdür. Prostat, erkek üreme sisteminde küçük, ceviz şeklinde bir bezdir. Kasık içinde, doğrudan mesanenin altına oturur. Erkek hormonu testosteron, prostatın nasıl çalıştığını kontrol eder.
Prostat, meni yapmak için testislerden gelen spermle karışan sıvılar üretir. Meniyi sulu yapan bir protein olan prostata özgü antijen üretir. Semen üretimi prostatın önemli bir işlevidir, ancak kasları aynı zamanda seks sırasında meniyi üretraya itmeye de yardımcı olur. Prostat ayrıca testosteronu dihidrotestosteron adı verilen biyolojik olarak aktif bir forma dönüştürür.
Testis kanseri, testislerde veya testislerde kanserli hücreler geliştiğinde ortaya çıkar. Testis kanseri nadirdir ve yaşamları boyunca her 250 Amerikalı erkekten 1’ini etkiler.
Testisler, erkek üreme sisteminin bir başka parçasıdır. Penisin altındaki bir deri kesesi olan skrotumda oturan iki küçük, yuvarlak organ içerirler. Testisler, testosteron dahil olmak üzere sperm ve erkek hormonları üretir.
Bağlantı
Prostat ve testis kanseri, benzer işlevleri paylaşan erkek üreme organlarında başlar. Örneğin, prostat ve testisler meni üretiminin merkezinde yer alır. Testisler ayrıca prostatın işleyişini etkileyen testosteron üretir.
Prostat kanseri, testis kanserinden çok daha yaygındır. Amerikan Kanser Derneği, her yıl yaklaşık 248.530 yeni prostat kanseri vakası olduğunu tahmin ediyor. Bununla birlikte, yılda sadece yaklaşık 9.470 yeni testis kanseri vakası vardır.
Prostat kanseri her yıl yaklaşık 34.130 ölüme neden olurken, testis kanseri yılda 440 kişinin ölümüne neden olmaktadır.
Benzerlikler
Tüm kanser türleri genetik hastalıklardır. Bu, genetik değişikliklerin hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüdüğü ve bölündüğü kanserli hale gelmesine neden olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, prostat veya testis kanserinin ilk nedeni belirsizdir.
Testis ve prostat kanseri, aşağıdakiler gibi bazı risk faktörlerini paylaşır:
- her iki kanserin de aile öyküsü
- Afrika kökenli Amerikalı etnik köken
- Kuzey Amerika veya Avrupa’da yaşamak
Bu kanserlerin tedavi seçeneklerinde de bazı benzerlikler vardır. Örneğin doktorlar, prostat veya testis kanseri için bir tedavi seçeneği olarak dikkatli bekleme veya aktif gözetim önerebilir. Bu, tedavinin gerekli olup olmadığını görmek için kanserin düzenli kontrollerle izlenmesini içerir.
Semptomsuz kanser veya başka tıbbi sorunları olan erkekler için tedavi gerekmeyebilir. Bu, kanser tedavilerinin risklerinden ve yan etkilerinden kaçınmak için iyi bir seçenek olabilir. Ancak, durum kötüleşirse doktorlar müdahale etmeyi önerebilir.
Testis kanserinin ana tedavisi, tipik olarak testislerin çıkarılmasını içeren cerrahidir. Prostat kanseri olan kişiler için tümör yayılmamış ve kişinin sağlığı iyi olduğunda cerrahi de bir seçenektir. Bu durumlar için diğer tedavi seçenekleri radyasyon tedavisi veya kemoterapiyi içerebilir. Bunlar, orijinal konumlarının ötesine yayılmış kanserler için faydalı yaklaşımlardır.
Farklılıklar
Her ikisi de erkek üreme sisteminde başlasa da, prostat ve testis kanseri arasında birkaç fark vardır. Örneğin, prostat kanseri en çok 40 yaş üstü erkeklerde görülürken testis kanseri 20-34 yaş arası erkeklerde daha sık görülür.
Riskler
İnmemiş bir testis, testis kanseri için ana risk faktörlerinden biridir. Bu, bir veya her iki testisin de skrotuma giremediği yerdir. Testis kanseri için diğer risk faktörleri şunları içerebilir:
- HIV enfeksiyonu
- uzun olmak
- testisin yerinde karsinom
Bilim adamları, ailelerden geçen ve prostat kanseri riskini artıran birkaç gen mutasyonu tanımladılar – örneğin, BRCA1 veya BRCA2 genlerinin mutasyonları.
Belirtiler
Testis kanserinin ana semptomu testislerde ağrısız bir yumrudur. Diğer semptomlar şunları içerir:
- testislerin şişmesi
- skrotumda ağırlık hissi
- testislerde, skrotumda veya kasıkta ağrı veya acı
- meme dokusunun hassasiyeti
Prostat kanserinin semptomları büyük ölçüde idrar alışkanlıklarını etkiler ve şunları içerir:
- zayıf idrar akışı
- sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı
- gece boyunca birden çok kez idrara çıkmak için uyanmak
- mesaneyi boşaltma zorluğu
- idrar yaparken veya boşalırken ağrı veya yanma
- idrarda veya menide kan
- soluk cilt gibi anemi belirtileri
- sırt, kalça veya pelviste ağrı
Teşhis
Doktor her iki durumu da teşhis etmeye yardımcı olmak için fizik muayene yapabilirken, testis kanserini kendi kendine muayene yoluyla teşhis etmek prostat kanserinden daha kolaydır çünkü kanserin tipik olarak saptanabilir topaklara neden olduğu testislere erişmek daha kolaydır.
Her iki kanser için yapılan kan testleri de farklı maddeleri kontrol eder. Testis kanseri için test, alfa-fetoprotein ve beta-insan koryonik gonadotropini (β-hCG) kontrol ederken, prostat kanseri testi prostata özgü antijenin varlığını kontrol eder.
Komplikasyonlar
Her iki kanser de tedavi olmaksızın ölümcül olabilir. Bununla birlikte, testis kanseri yüksek oranda tedavi edilebilir ve daha düşük ölüm riskine sahiptir. Amerikan Kanser Derneği, 5.000 kişiden 1’inin testis kanserinden öldüğünü tahmin ediyor.
Prostat kanseri, Amerikalı erkeklerde kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir ve 41 erkekten 1’i bu nedenle ölmektedir. Kısmen yaygınlığı nedeniyle prostat kanserinden çok daha fazla insan testis kanserinden ölmektedir. Prostat kanseri de yüksek oranda tedavi edilebilir ve hastalığı olan çoğu insan ondan ölmez.
Tarama Seçenekleri
Erkekler testis kanserini belirlemek için kendi kendine muayene yapabilir. Doktorunuz, banyo veya duştan sonra kendi kendine testis muayenesi yapılmasını önerebilir:
- Her testisleri hafifçe yuvarlamak için başparmak ve parmakları kullanarak her testis topakları için kontrol etmek
- testislere bağlanan tüp benzeri yapıları bulmak ve olağandışı bir şey olup olmadığını kontrol etmek
- ağrıya neden olmasalar bile herhangi bir topak veya şişmiş alan aramak
Kişi, testislerinde olağandışı bir şey fark ederse doktora başvurmalıdır.
Prostat kanserini kendi kendine muayene ile teşhis etmek zordur çünkü fiziksel değişiklikleri doktor veya hemşire olmadan tespit etmek zordur.
Şu anda prostat kanseri için standart bir tarama testi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bir kişi risk faktörlerini karşılıyorsa ve idrar yaparken ağrı veya zorluk yaşıyorsa, doktor bazı testler önerebilir. Tarama seçenekleri şunları içerir:
- Bir doktorun veya hemşirenin topakları kontrol etmek için rektuma parmağını soktuğu dijital rektal muayeneler
- Kandaki prostata özgü antijen miktarını ölçen prostata özgü antijen testleri
- belirli genleri tanımlayan genetik testler. Bunlar hala klinik deney aşamasındadır
Önleyici Tedbirler
Prostat veya testis kanserini önlemek her zaman mümkün değildir. Bununla birlikte, Amerikan Kanser Derneği, aşağıdaki faktörlerin prostat kanseri riskini azaltabileceğini öne sürmektedir:
- sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak
- düzenli egzersiz
- sağlıklı bir diyet
- sigaradan kaçınmak
- 5-alfa redüktaz inhibitörleri almak
- aspirin almak
Bununla birlikte, tıp uzmanları testis kanserini önleyebilecek faktörler hakkında çok daha az şey biliyorlar. Amerikan Kanser Derneği şu anda testis kanserini önlemenin mümkün olmadığını belirtiyor.
Özet
Prostat ve testis kanseri, erkek üreme sisteminin farklı organlarını etkiler. Bazı benzer risk faktörleri ve tedavileri vardır, ancak aynı zamanda birçok farklılıkları vardır. Prostat kanseri tipik olarak 40 yaşın üzerindeki erkekleri etkiler ve yaygındır, testis kanseri ise tipik olarak 35 yaşın altındaki erkekleri etkiler ve nadirdir.
Testis kanseri genellikle kendi kendine muayene yoluyla teşhis edilmesi daha kolaydır ve her aşamada yüksek oranda tedavi edilebilir. Prostat kanseri de yüksek oranda tedavi edilebilir, ancak teşhis ve tedavilerdeki gecikmeler nedeniyle Amerikalı erkeklerde kanser ölümlerinin ikinci önde gelen nedenidir.
MedicalNewsToday. What are the differences between prostate and testicular cancer?. 2021
Referanslar
- Gurung, P., et al. (2021). Physiology, male reproductive system.
- Male reproductive system. (n.d.).
- Men and cancer. (2017).
- Prostatitis: Inflammation of the prostate. (2014).
- Prostate cancer. (n.d.).
- Prostate cancer screening (PDQ)–patient version. (2021).
- Prostate cancer treatment (PDQ)–patient version. (2021).
- Testicular cancer. (n.d.).
- Testicular cancer. (n.d.).
- Testicular cancer treatment (PDQ)–patient version. (2019).
- The genetics of cancer. (2017).
- The urinary tract system. (n.d.).
- Tiwana, M. S., et al. (2020). Anatomy, abdomen and pelvis, testicle.