Çarşamba, Ocak 15, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Protein Tozu Çocuklar İçin Güvenli Midir?

Yemek zamanı, özellikle aşırı seçici bir çocuk varsa, birçok ebeveyn için bir mücadele olabilir.

İster birden fazla belirli gıdayı yemeyi reddediyor olsunlar ister süt içmesinler, hiçbir ebeveyn çocuğunun beslenme dengesizliği nedeniyle boy veya kilo ölçümlerinde geride kaldığını görmek istemez.

Peki bu senaryoda protein tozları çocuklar için iyi bir alternatif midir?

Protein tozunun çocuklar için güvenli olup olmadığına dair kısa cevap şudur: Duruma göre değişir.

Bir çocuğun çeşitli yiyeceklere erişimi varsa ve yeterli protein almasını engelleyebilecek tıbbi bir durumu yoksa protein eksikliği çok nadirdir.

Çoğu çocuk için protein tozu takviyeleri gereksizdir çünkü onlar yemeklerinden yeterli miktarda protein alırlar.

Bu nedenle uzmanlar, ilave proteinin yarardan çok zarar verebileceğini söylemektedir. Çok fazla protein, istenmeyen sağlık sonuçlarına neden olabilir.

Gıda Takviyesi Olarak Protein Tozu

Çocuğunuza rastgele protein tozu vermemelisiniz, ancak protein takviyesi sağlamanın mantıklı olabileceği çok nadir senaryolar vardır.

Özellikle, çocuğunuza tıbbi bir durum teşhisi konulduysa, kilosu düşükse, metabolik bir durumu varsa veya vegan ya da vejeteryan diyeti yapıyorsa, protein takviyesine ihtiyaçları olabilir.

Çocuk doktorunuz tarafından reçete edilmedikçe veya tavsiye edilmedikçe çocuğunuza protein tozu vermenin hiçbir faydası yoktur.

Bir tıp uzmanı tarafından öneriliyorsa, hangi bileşenleri arayacağınızı ve olumsuz etkileri önlemek için doğru miktarı bilmeniz için doktorunuzun tavsiyelerine uymanız çok önemlidir.

Yine de çoğu doktor ve uzman, protein tozuna ulaşmadan önce çocuğunuzun diyetine daha fazla protein açısından zengin gıdaları dahil ederek başlamanızı önerecektir.

Yan Etkileri Nelerdir?

Çocuğunuza ihtiyacı olmadığında protein takviyesi veriyorsanız, çocuğunuzun yaşayabileceği sayısız yan etki vardır. Spesifik olarak, bir çocuk protein tozunun getirdiği fazla kalori ve şekerden kilo alabilir.

Aynı şekilde, yüksek protein seviyeleri böbrek taşı oluşturabileceğinden, organ hasarı da başka bir potansiyel risktir. Ayrıca, dehidrasyonun beklenmedik bir yan etkisi vardır, çünkü bu fazla protein çocuğun böbreklerinin daha fazla çalışmasına neden olabilir. Yüksek protein seviyeleri, işlenmemiş nitrojen birikimi oluşturduğundan, çocuğunuzun karaciğerini de zorlar.

Birçok protein takviyesinin her zaman FDA tarafından düzenlenmediğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Bu, bileşenlerin açıkça etiketlenmesi gerekmediği anlamına gelir. Bu nedenle, seçtiğiniz protein tozuna bağlı olarak, çocuğunuza bağışıklık sistemini zayıflatabilecek uyarıcılar veya maddeler veriyor olabilirsiniz.

Çocuğunuza protein takviyesi vermenin bir başka istenmeyen yan etkisi, “kalorileri içmeye” alışmaları ve yemek yemeye olan ilgilerini kaybetmeleridir. Protein tozlarının tatlılığı, çocuğunuzun sağlıklı yiyeceklere olan ilgisini azaltabilir. Seçici yiyiciler olan çocuklara protein tozu vermek bu nedenle olumsuz etki edebilir.

Çocukların Ne Kadar Proteine ​​İhtiyacı Vardır?

Peki, çocuğunuz ne kadar protein almalı? Yaşlarına bağlıdır. Günlük protein alımı için öneriler şu şekildedir:

YaşGram olarak önerilen günlük protein miktarı
1-3 yıl13 gr
4-8 yıl19 gr
9-13 yıl34 gr
14-18 yaş arası kızlar46 gr
14-18 yaş arası erkekler52 gr

Bunu düşünmenin başka bir yolu, çocuğunuzun aldığı kalorinin yaklaşık yüzde 10 ila 30’unun proteinden gelmesi gerektiğidir. İki porsiyon süt ve 1 ila 2 porsiyon diğer yağsız protein bunu karşılar (porsiyon boyutlarının çocuklar için yetişkinlerden daha küçük olduğunu unutmayın).

Amerikan Pediatri Akademisi’ne (AAP) göre, 8 yaşına kadar olan çocuğunuz her gün önerilen miktarda inek sütü içiyorsa, önerilen proteinin tamamını veya çoğunu alıyor demektir. Bunun nedeni, her ons inek sütünün bir gram protein içermesidir.

İnek sütü için aşağıdaki yaş önerileri göz önünde bulundurulabilir:

YaşGünlük maksimum önerilen süt alımı
1-2 yıl24 oz.
2-3 yıl16 oz.
4-8 yıl20 oz.
9 yaş ve üzeri24 oz.

Çocuğunuz inek sütü içmiyorsa, soya sütü genellikle benzer protein seviyelerine sahiptir. Bununla birlikte, bitki bazlı sütler genellikle protein bakımından düşüktür. Et ürünleri, baklagiller, yulaf ezmesi gibi tahıllar ve yoğurt gibi süt ürünleri tüketen çocuklar da protein tüketmektedir.

Yukarıda önerilen AAP yönergelerine göre, çoğu çocuk protein ihtiyaçlarını karşılayacaktır, bu nedenle gıda takviyesi gerekli değildir.

Ne Tür Protein Tozu Verilmelidir?

Protein tozlarıyla ilgili en büyük sorun, bu ek kategorinin düzensiz olmasıdır. Bu nedenle, çocuklarınıza takviye gıda vermek için karar vermeden önce çocuk doktorunuz veya diyetisyeninizle konuşmalısınız.

Birçok kişi yetişkinler için üretilmiş protein tozlarının çocuklar için iyi olduğunu varsayıyor ancak öyle değil. Yetişkin protein tozları yaşlı insanlar için optimize edilmiştir ve aşırı miktarda protein veya kalori içerebilir, bu da çocuklarda daha önce bahsettiğimiz istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, protein tozu arayışındaysanız, şu ipuçlarını aklınızda bulundurun:

1- Protein seviyelerini kontrol edin: Yapmak isteyeceğiniz son şey, yanlışlıkla çocuğunuza vücudunun günlük olarak işleyebileceğinden daha fazla protein vermektir. “Çocuk dostu” protein tozlarına odaklanmış olsanız bile, her zaman sağlamayı vaat ettiği toplam protein miktarını kontrol edin ve çocuğunuzun alması gereken günlük önerilen miktarı aşmadığından emin olun.

2- Az ama öz içerik arayın: Bu bir garanti olmasa da bir protein tozunda ne kadar az bileşen listelenirse, içinde şüpheli katkı maddeleri bulunmadığına o kadar güvenebilirsiniz. Örneğin, peynir altı suyu proteini için alışveriş yapıyorsanız, tek bileşen olarak peynir altı suyu proteini konsantresini listeleyen seçeneklere bakın.

3- Şeker veya yapay tatlandırıcılardan kaçının: Şeker veya yapay tatlandırıcı içeren tozlardan kaçınarak diğer sağlık sorunlarına neden olma riskini minimumda tutun.

4- GMP etiketini arayın: GMP, “iyi üretim uygulamaları” anlamına gelir. Bu etikete sahip takviyeleri bulmak, takviye endüstrisi için en iyi uygulamalara bağlı kalan bir tesiste üretildikleri anlamına gelir. Bu ayrıca, bilinçli bir karar verebilmeniz için tüm malzemeleri listeleyecekleri anlamına gelir.

Özet

Protein tozları, meyve suyuna karıştırılması kolay olduğundan, çocuklar için cazip bir çözüm olabilir. Ancak çoğu çocuk için bunlar gereksizdir ve potansiyel olarak zararlıdır.

Çocuğunuzun beslenme ihtiyaçlarının karşılanmadığından endişeleniyorsanız, protein tozuna yatırım yapmadan önce daima çocuk doktorunuz veya diyetisyeninizle konuşun.

Çocuğunuza sağlıklı yiyecek veriyorsanız ve önerilen günlük miktarda süt veya süt içermeyen bir alternatif içiyorsa, muhtemelen bol miktarda protein tüketiyor demektir.

Popüler Gönderiler