Cuma, Kasım 15, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Protein Zehirlenmesi Nedir?

Protein, yağ ve karbonhidratla birlikte üç makro besinden biridir. Bunlar vücudun optimal işleyişi için gereklidir. Bununla birlikte, özellikle yağ veya karbonhidrat içermeyen çok fazla protein zararlı olabilir. Bu, birçok yüksek proteinli diyetin yaygınlığını göz önünde bulundurarak bilinmesi gereken bir şeydir.

Protein zehirlenmesi, vücudun uzun süre yeterli yağ ve karbonhidrat olmadan çok fazla protein almasıdır. Bunun diğer isimleri “tavşan açlığı” veya “mal de karibu”dur. Bu terimler, diğer besinleri tüketmeden yalnızca tavşan gibi çok yağsız proteinlerin tüketilmesini tanımlamak için ortaya çıktı. Bu nedenle, proteinden yeterli kalori alıyor olsanız da, vücudunuz yağ ve karbonhidrat gibi diğer besin maddelerinin eksikliğinden dolayı yetersiz beslenme yaşar.

Karaciğer ve böbrekler protein metabolizmasında kilit rol oynarlar. Aşırı miktarda tüketildiğinde, vücudu kandaki artan amonyak, üre ve amino asit seviyeleri için risk altına sokabilir. Çok nadir olmasına rağmen, bu artan seviyeler nedeniyle protein zehirlenmesi ölümcül olabilir.

Protein Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Protein zehirlenmesinin belirtileri şunlardır:

  • mide bulantısı
  • baş ağrısı
  • ruh hali değişiklikleri
  • zayıflık
  • tükenmişlik
  • düşük kan basıncı
  • açlık ve yemek istekleri
  • ishal
  • yavaş kalp hızı

Düzgün çalışması için vücudunuzun ihtiyaçları şunlardır:

  • protein
  • karbonhidrat
  • yağ
  • vitaminler
  • mineraller

Bunlardan herhangi biri çok az veya çok fazlaysa, işlev azalacaktır. Bir makro besinden yeterli kalori alıyor olsanız bile, optimal sağlık için dengenin sağlanması önemlidir.

Aşırı protein, yediğiniz toplam kalorinin yüzde 35’inden fazlası veya 2.000 kalorilik bir diyet için 175 gramdan fazla protein olarak tanımlanır. Kabul edilebilir makro besin dağılım aralığı (AMDR), vücudun besin ihtiyaçlarını karşılarken kronik hastalık riskini azaltmakla ilişkili aralık olarak tanımlanır. Institute of Medicine’e göre mevcut AMDR aşağıdakileri önermektedir:

Protein alımı: Toplam kalorinin yüzde 10 ila 35’i

Karbonhidrat alımı: Toplam kalorinin yüzde 45 ila 65’i

Yağ alımı: Toplam kalorinin yüzde 20 ila 35’i

ADMR dışında makro besinlerin aşırı tüketimi, kronik hastalık riskinin artmasına ve temel besinlerin yetersiz alımına yol açabilir. AMDR’de karbonhidrat ve yağ makrobesinleri için istisnalar vardır, ancak protein için değildir. Diyet istisnaları, yağın diyetin çoğunu oluşturduğu ketojenik diyeti veya karbonhidratların diyetin yüzde 65’inden fazlasını oluşturabileceği bitki bazlı diyetleri içerir. Bu diyetlerden herhangi biri sağlık yararları sağlayabilir. AMDR’yi veya kalorilerin yüzde 35’ini aşan protein alımı aynı faydaları göstermez ve protein zehirlenmesine yol açabilir.

Önerilen Günlük Alım Miktarı Nedir?

Protein için önerilen günlük alım miktarı (RDA), vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gramdır (pound başına 0,36 gram). Bu, vücudun temel ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan miktardır. Bununla birlikte, protein ihtiyaçları için öneriler, aşağıdakilere bağlı olarak değişecektir:

  • boy
  • ağırlık
  • aktivite düzeyi
  • sağlık durumu

Protein ihtiyaçları tipik olarak vücut ağırlığının kilogramı başına 1.2 ila 2.0 gram arasında değişir.

Protein Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Protein zehirlenmesini tedavi etmek oldukça basittir. Basitçe daha fazla yağ ve karbonhidrat tüketmeyi ve protein alımını azaltmayı içerir. Yukarıda tartışıldığı gibi makro besinlerin sağlıklı bir dengesinin bulunması önerilir.

Protein alımını vücut ağırlığının kilogramı başına en fazla 2,0 grama düşürmek – aynı zamanda orta miktarda sağlıklı yağ ve karbonhidratı diyete dahil etmek – protein zehirlenmesini tedavi edebilir, lif alımını artırabilir ve genel refahı artırabilir. Denge anahtardır.

Atkins, keto ve paleo dahil olmak üzere çoğu yüksek proteinli diyet, daha yüksek yağ alımını ve bir miktar karbonhidrat alımını teşvik eder, bu nedenle protein zehirlenmesi olası değildir. Yağları ve karbonhidratları tamamen ortadan kaldırmak önerilmez. Size ve yaşam tarzınıza uygun bir diyet bulmak ve doldurulması gereken besin boşlukları olmadığından emin olmak önemlidir.

Protein Zehirlenmesi ve Protein Toksisitesi

Böbrek fonksiyonu yetersiz olduğunda ve vücut proteini metabolize edemediğinde, bir toksisite meydana gelebilir. Bu, protein zehirlenmesinden farklıdır. Protein zehirlenmesi, karbonhidratsız aşırı protein alımından ve besinleri dengeleyen yağdan kaynaklanır. Protein toksisitesi, yetersiz çalışan böbrekler nedeniyle protein metabolik atıklarının birikmesidir. Protein toksisitesi, vücutlarının kaldırabileceğinden daha fazla protein tüketen böbrek hastalığı olan kişilerde yaygındır.

Özet

Genel olarak, protein zehirlenmesi nadirdir. Bununla birlikte, yüksek proteini destekleyen birçok diyet nedeniyle, dikkat edilmesi gereken bir şeydir.

Mevcut aktivite seviyenizi ve sağlık ihtiyaçlarınızı desteklemek için her bir makro besin öğesinin ne kadarına ihtiyacınız olduğuna dair özel sorularınız varsa, kayıtlı bir diyetisyenle konuşun. İhtiyaçlarınız bir dizi faktöre bağlı olarak değişecektir.

Optimum işlev için protein gerekli olsa da, özellikle diğer makro besinler eksikse, çok fazla iyi bir şeye sahip olmak gibi bir şey vardır.

Popüler Gönderiler