Prurigo nodularis aşırı derecede kaşıntılı bir cilt durumudur. Genellikle nodül adı verilen sert topaklar içeren bir kızarıklığa neden olur. Ayrıca nodüler prurigo dendiğini de duyabilirsiniz. Doktorlar buna neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyorlar ama bulaşıcı değildir. En çok orta yaşlı insanlarda görülür. Ayrıca siyahiyseniz buna sahip olma olasılığınız daha yüksektir.
Prurigo Nodularis Nedenleri Nelerdir?
Doktorlar, prurigo nodularisin, normalden daha fazla kaşıntı hissetmenize neden olan, bağışıklık sisteminizdeki ve cildinizdeki sinirlerdeki bir sorundan kaynaklandığına inanırlar. Onu alan birçok insan, zaten kaşıntılı cilde neden olan bir sağlık durumuyla uğraşıyor. Çoğu zaman, aşağıdaki gibi bir cilt problemidir:
- Atopik dermatit
- Kontakt dermatit
- Aşırı kuru cilt
- Uyuz
Vücudunuzun diğer kısımlarını etkileyen ama aynı zamanda kaşınmaya da neden olan bir durum olabilir, örneğin:
- alerjiler
- lenfoma ve cilt kanserleri dahil olmak üzere belirli kanser türleri
- şeker hastalığı
- tedavi edilmeyen HIV
- tüberküloz gibi bakterilerden, herpes gibi virüslerden ve bazı parazitlerden kaynaklanan enfeksiyonlar
- böbrek hastalığı
- hepatit C dahil karaciğer hastalığı
- sinir problemleri
- anksiyete ve depresyon dahil olmak üzere psikolojik sorunlar
- tiroid hastalığı
Bazen başka bir sebep olmadan kendi başına olur.
Prurigo Nodularis Belirtileri Nelerdir?
Prurigo nodularis, kaşımamak neredeyse imkansız olan yoğun kaşıntıya neden olur. Yanma veya batma hissi hissedebilirsiniz. Kaşıntı gelip gidebilir veya her zaman hissedebilirsiniz. O kadar kötü olabilir ki, uyumakta veya günlük hayatınızı idare etmekte zorluk çekebilirsiniz.
Kaşıma, bir kızarıklığın oluşmasına neden olur ve bu daha sonra daha da kaşınır. Döküntü tipik olarak 6 haftalık kaşıntıdan sonra ortaya çıkar. Papül adı verilen küçük şişlikler, nodül adı verilen daha büyük şişlikler veya plak adı verilen kabarık yamalar olabilir.
Tümsekler farklı boyut ve kalınlıklarda olabilir. Cildinizle aynı renkte veya pembe, kırmızı, kahverengi veya siyah olabilirler. Kızarıklığınız sadece birkaç yerde veya her yerde olabilir. Birkaç darbe veya yüzlerce olabilir. Döküntü genellikle kollarınızda, bacaklarınızda, gövdenizde, üst sırtınızda ve kafa derinizin arkasındadır. Çizilmesi daha zor olan yerlerde daha az görülür.
Prurigo Nodularis Nasıl Teşhis Edilir?
Cilt rahatsızlıklarında uzmanlaşmış bir doktor, özellikle de genellikle buna eşlik eden sağlık durumlarından birine sahipseniz, döküntünüze bakarak sizde prurigo nodularis olduğunu söyleyebilir. Ancak diğer kaşıntılı cilt durumlarıyla karıştırılabilir. Aşağıdakiler gibi testlere ihtiyacınız olabilir:
Biyopsi: Doktorunuz, hücrelere mikroskop altında bakmak için küçük bir deri parçasını kazıyarak veya keserek çıkarır.
Dermoskopi: Bu prosedür, doktorunuzun derinin altını kesmeden görmesini sağlayan özel bir ışığa sahip büyüteçli bir dürbün kullanır.
Kaşıntının başka bir nedeninin farkında değilseniz, doktorunuz enfeksiyonu kontrol etmek ve karaciğer, böbrek ve tiroidinizin ne kadar iyi çalıştığını test etmek için kan testleri yapabilir.
Prurigo Nodularis Nasıl Tedavi Edilir?
Ne kadar erken tedavi görürseniz, prurigo nodularis’ten kurtulma olasılığınız o kadar artar. Cildinizde 2 haftadan uzun süredir kaşıntılı şişlikler varsa, bir dermatoloğa görünün. Prurigo nodularis için özel olarak onaylanmış tedavi yoktur. Ancak diğer cilt durumlarında kullanılan aynı stratejiler yardımcı olabilir.
Topikal tedaviler: İlaçlı kremler, losyonlar ve merhemler kaşıntıyı hafifletebilir veya cildinizi uyuşturabilir. Aşağıdakileri içeren tezgah üstü ürünleri deneyebilirsiniz:
- kalamin
- kafur
- kapsaisin (acı biberde bulunan baharatlı madde)
- mentol
- fenol
- pramoksin
Reçeteyle satılan diğer ilaçlar şunları içerir:
- Enflamasyonu yatıştırmak için kalsinörin inhibitörleri (pimekrolimus, takrolimus)
- D vitamini (kalsipotrien)
- Antihistaminikler
- Steroidler
Fototerapi: Bu tedavide cildiniz belirli bir süre özel ışığa maruz bırakılır. Geniş bir alanı kaplayan bir döküntüyü tedavi edebilir. Bir lazerden gelen ışık daha küçük alanları hedefleyebilir.
Kriyoterapi: Bireysel döküntü nodüllerine aşırı soğuk uygulanabilir. Bu tedavi koyu ciltte yara izine neden olabilir.
Psikoterapi: Doktorunuz fiziksel bir neden bulamazsa, sizi psikolojik bir neden arayabilecek birine yönlendirebilir. Bir terapist ayrıca size kaşıntıyı görmezden gelmenin ve kaşınmayı bırakmanın yollarını öğretebilir ve bu durumla yaşamanın zorluklarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
İmmünsüpresanlar: Bu ilaçlar, bağışıklık sisteminizi sakinleştirmek ve iltihaplanma ve kaşıntıyı hafifletmek için vücudunuzun her yerinde çalışır. Döküntünüz çok kötü ve yaygınsa ve diğer tedavilere yanıt vermiyorsa bu hastalığa yakalanabilirsiniz. Örnekler şunları içerir:
- azatioprin
- siklosporin
- metotreksat
- monoklonal antikorlar (dupilumab, nemolizumab)
Prurigo nodularis kaşıntısını durdurmak için bazen kullanılan diğer ilaçlar şunları içerir:
- Antidepresanlar
- Gabapentin
- Nörokinin-1 reseptör antagonistleri (aprepitant, serlopitan)
- Opioid reseptör antagonistleri (nalokson, naltrekson)
- Sakinleştiriciler, özellikle kaşıntı uyumanızı zorlaştırıyorsa
- Thalidomide veya lenalidomid
Kaşıntıya katkıda bulunan başka bir sağlık sorununuz varsa, bunun için tedavi görmek yardımcı olabilir.
Prurigo Nodularis Yönetimi Nasıl Olmalıdır?
Kaşımamak anahtardır. Kaşıntıyı azaltmak ve alevlendiğinde cildinizi yatıştırmak için şu ipuçlarını deneyin:
- Cildinizi günde birkaç kez nemlendirin.
- Sadece hafif temizleyiciler ve cilt bakım ürünleri kullanın. Hassas ciltler için üretilmiş olanları arayın.
- Ilık suda yıkayın.
- Nazikçe yıkayın. Cildinizi ovalamayın.
- Havalı kal. Hava alan hafif kumaşlar giyin ve bir vantilatörün altında uyuyun.
- Kaşınma dürtüsü ortaya çıktığında, cildinize buz torbası veya soğuk kompres koymayı deneyin veya buzdolabında bir şişe losyon bulundurun.
- Çizerken cildinize zarar vermemek için:
- Tırnaklarınızı kısa tutun.
- Cildinizi uzun kollu ve pantolonlarla örtün.
- Yatağa eldiven giyin.
- Kızarıklığın en kötü olduğu bölgelerin etrafına bant veya bandaj sarın.
Prurigo nodularis çok rahatsız edici olabilir. Cildiniz kuru ve iltihaplı hissedebilir ve o kadar kaşınabilir ki kaşınmamak imkansız görünebilir. Uyumakta ve günü geçirmekte sorun yaşayabilirsiniz. Döküntüler veya yamalar çatlayabilir, kanayabilir ve enfekte olabilir. Tedavinin işe yaraması zaman alabilir ve rahatlamak için birden fazla denemeniz gerekebilir. Durum aylarca veya yıllarca sürebilir.
Prurigo nodularis döküntüsünün göründüğü cilt kalınlaşabilir ve sertleşebilir. İyileştikten sonra koyu lekeler veya yara izleri bırakabilir. Durum aktif olduğunda, cildin dış tabakası olan epidermiste daha az sinir lifi büyür. En derin deri tabakası olan dermiste ekstra sinir lifleri büyür. Genellikle, tedaviden sonra bu normale döner.
Prurigo nodularis yaşam kaliteniz üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir. Cildinizin görünümünden dolayı sürekli olarak kaşınmak veya utanmak dikkatinizi dağıtabilir. Aşağıdakilere neden olabilir:
- Endişelenmek veya depresif hissetmek
- Çalışmayı özlemek
- Diğer insanların yanında olmaktan kaçınmak
Prurigo nodularis ile başa çıkmakta sorun yaşıyorsanız, doktorunuzdan bir terapiste havale etmesini isteyin. Başkalarının bu duruma sahip olduğunu ve size yardımcı olabilecek fikirleri olabileceğini bilmek yardımcı olabilir. Bölgenizdeki veya çevrimiçi destek grupları için interneti kontrol edin.
Özet
Bu cilt durumunun rahatsızlığıyla yaşamak çok zor olabilir. Bir şeyin kaşıntınızı tetikleyip tetiklemediğini anlayın ve bundan kaçınıp kaçınamayacağınıza bakın. Yaygın tetikleyiciler arasında stres, ısı ve ter bulunur. Çizmemek için elinizden geleni yapın. Sabırlı olun. Tedavi sonuçlarını görmek zaman alabilir. Planınıza bağlı kalın, ancak rahatlamıyorsanız diğer seçenekler hakkında doktorunuzla konuşun.
Kaynak
WebMD, Prurigo Nodularis, 2022
American Academy of Dermatology Association: “Prurigo Nodularis.”
National Organization for Rare Disorders: “Prurigo Nodularis.”
Yale School of Medicine: “Prurigo Nodularis.”