Pediatrik ülseratif kolit (UC) ile yaşamak, çocuğunuzun hafif semptomlardan şiddetli semptomlara ani geçişler yaşayabileceği anlamına gelir. Düzenli izlemeye ve uzun süreli bakıma ihtiyaçları olabilir. Pediatrik Ülseratif Kolit Aktivite İndeksi (PUCAI) skoru, bu kaymaları tahmin etmeye ve semptomları yönetmeye yardımcı olabilir. PUCAI skoru, bir doktora çocuğunuzun UC semptomlarının ne kadar hafif veya şiddetli olduğunu söyleyen basit, invazif olmayan bir araçtır. Ayrıca onlara tedavilere verdikleri tepkiler hakkında daha fazla bilgi verir.
PUCAI puanı, çocuğunuzun semptomlarının ne kadar ciddi olduğunu gösteren bir sayıdır. Doktorlar bu sayıya, laboratuvar testi yaptırmadan çocuklarda UC’nin kapsamını ve şiddetini ölçmek için bir skorlama sistemi kullanarak ulaşırlar. Doktor, çocuğunuzun veya sizin belirtilerinize ilişkin raporunuzu dinler ve bunları PUCAI’ye çevirir. PUCAI’nin hesaplanması bir dakikadan az sürer ve hem yetişkinlerde hem de çocuklarda semptomları izlemek için kullanılabilir. PUCAI, tipik semptomlara dayanarak bir puana varmak için altı öğeye bakar:
- karın ağrısı
- rektal kanama
- dışkı kıvamı
- dışkı sıklığı
- uykuyu bölen banyo ziyaretleri
- aktivite seviyesi
Endoskopi, özel bir kamera ile esnek bir tüp kullanılarak kişinin sindirim sistemine bakan bir testtir. Bununla birlikte, maliyeti ve endoskopinin invaziv doğası nedeniyle, çocuklarda UC’nin izlenmesi için her zaman iyi bir seçim değildir. Araştırmacılar, 2007 yılında endoskopi yerine PUCAI skorunu oluşturdular. O zamandan beri araştırmacılar, insanların UC ilaçlarına ne kadar iyi yanıt verdiğini ölçmek için çalışmalarda PUCAI’yi kullandılar. Çalışmalar, PUCAI’nin çocuklarda UC’nin yönetilmesine yardımcı olmak için hastane ortamlarında da yararlı olduğunu bulmuştur.
Doktorlar, bir çocuğun semptomlarını ve tedaviye yanıtını izlemek için PUCAI’yi kullanabilir. Ayrıca komplikasyonları ve acil durumları tahmin etmek ve yönetmek için de kullanabilirler. Ancak siz veya çocuğunuz PUCAI’yi tamamlayabilir misiniz? 2011 yılında yapılan bir araştırma, doktorlar tarafından hesaplanan PUCAI puanlarının, özellikle orta ila şiddetli semptomları olan hastaları tarafından hesaplananlara benzer olduğunu gösterdi. nHastalar çok az semptom gösterdiğinde veya hiç semptom göstermediğinde, hasta tarafından tamamlanan ve doktor tarafından tamamlanan PUCAI skorları arasında daha az ama yine de yüksek bir uyum vardı.
Araştırmacılar, hasta tabanlı PUCAI araçlarının, semptomlarının daha fazla farkında olmalarına ve doktorlarıyla iletişim kurmalarına yardımcı olmak için yararlı olabileceğini söyledi. Yine de çalışma, doktorlar ve hastalar tarafından hesaplanan puanların her zaman aynı fikirde olmadığını gösterdi, bu nedenle hasta tabanlı bir PUCAI puanı bir doktorun değerlendirmesinin yerini alamaz. PUCAI, çocuğunuzun semptomlarını izlemenize ve ne zaman tıbbi yardım alacağınızı bilmenize yardımcı olacak değerli bir araç olabilir. Ancak semptomlarda herhangi bir değişiklik fark ederseniz veya tedaviyle ilerlemelerini öğrenmek istiyorsanız bir doktora görünmek her zaman en iyisidir.
PUCAI Puanı Nasıl Hesaplanır?
PUCAI puanı 0 ile 85 arasında değişir ve şu şekilde tanımlanır:
- Remisyon (çok az belirti olması veya hiç olmaması): 10’dan az
- Hafif: 10-34
- Orta: 35-64
- Şiddetli: 65 veya üstü
Bu tablo puanın nasıl hesaplanacağını gösterir:
PUCAI Puanının Yararları Nelerdir?
PUCAI puanı doktora şu konularda yardımcı olabilir:
- Semptom değişikliklerini izlemek
- Çocuğun acil bakıma ihtiyacı olup olmadığını tahmin etmek
- Teşhisten sonra en iyi tedaviyi seçmek
- Çocuğun tüm kolonu çıkarmak için bir ameliyat olan kolektomiye ihtiyacı olup olmayacağını tahmin etmek
- Tedaviye yanıtı tahmin etmek
- Hastalığın zaman içindeki seyrini tahmin etmek
- Şiddetli vakalarda diğer tedavileri ne zaman önereceğini bilmek
Uzmanlar, doktorların her ziyarette çocuğun PUCAI skorunu kontrol etmesini ve skor 10’un üzerindeyse tedaviyi yeniden değerlendirmesini tavsiye ediyor.
PUCAI Puanının 65 ve Üzeri Olması Ne Anlama Gelir?
UC’li kişilerin yaklaşık %20-30’unun bir noktada PUCAI puanı 65 veya üzerinde olacaktır. Çocuğunuzun PUCAI puanı 65 veya üzerindeyse, yaşamı tehdit eden bir UC komplikasyonu olan akut şiddetli ülseratif kolit anlamına gelebilecek ciddi UC semptomları gösterir. Doktorlar, bağırsak yırtılması, kan enfeksiyonu veya muhtemelen ölüm gibi daha fazla komplikasyondan kaçınmak için hızlı müdahale gerektiren tıbbi bir acil durum olarak değerlendireceklerdi. Çocuğunuzu cerrahi destekle bir pediatrik gastroenteroloji ünitesine sevk edebilirler.
PUCAI skoru, çocuklarda UC semptomlarının izlenmesi için güvenilirdir. Çocuğunuzun PUCAI puanını size semptomlarını söylediğinde hesaplayabilmenize rağmen, semptomların değerlendirilmesi ve tedavinin ilerlemesi için bir doktora görünmek en iyisidir. Ayrıca çocuğunuzun PUCAI’sini hesaplarsanız ve 65 ve üzerinde puan alırsa bir doktora başvurun.
Kaynak
WebMD, What Is a PUCAI Score?, 2022
Archives of Disease in Childhood: “Management of ulcerative colitis.”
European Journal of Pediatrics: “Relationship of clinical symptoms with biomarkers of inflammation in pediatric inflammatory bowel disease.”
IntechOpen: ”Pediatric Ulcerative Colitis.”