Quercetin Nedir?
Quercetin, birçok bitki, meyve ve sebzede bulunan bir pigmenttir. Bazı sağlık yararları olabilir ve çeşitli koşulları önlemeye yardımcı olabilir.
Quercetin, flavonoidlerin bir alt kategorisi olan bir flavonoldür.
Flavonoidler bitkilerde bitki besinleri adı verilen özel bir kimyasaldır ve çok çeşitli sağlık yararlarına sahiptir.
İnsanlar vücutlarında quercetin yapamazlar, ancak birçok meyve, sebze ve içecek içerir.
Quercetin içeren yiyecekler ve içecekler aşağıda sıralanmıştır:
- üzüm
- çilek
- kirazlar
- elmalar
- turunçgiller
- soğanlar
- karabuğday
- Brokoli
- lahana
- domates
- kırmızı şarap
- siyah çay
Quercetin, ginkgo biloba ve St John’s wort gibi bitkisel ilaçlarda da mevcuttur. İnsanlar ayrıca quercetin’i ek olarak alabilir.
Quercetin, en yaygın ve iyi araştırılmış flavonoidlerden biridir.
Quercetin’in Bilinen 8 Faydası
Quercetin’in olası sağlık yararları şunları içerir:
1. Serbest radikallerle mücadele
Quercetin, antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar vücudu serbest radikallerden korumak için çalışır. Serbest radikaller, vücutta hastalık riskini artırabilen ve yaşlanmayı hızlandırabilen kararsız moleküllerdir .
Aşağıdakiler dahil birçok farklı faktör daha serbest radikallere katkıda bulunabilir:
- kirlilik
- sigara içmek
- radyasyon
- kimyasal toksinler
- sera gazları
Kersetin a, daha güçlü çok antioksidan Vitamin C, Vitamin E, ya da beta karoten .
2. Enflamasyonu azaltmak
Enflamasyon , vücudun stres ve yaralanmalara verdiği doğal tepkidir ve genellikle vücudun iyileşmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, kronik iltihaplanma vücuda zararlı olabilir ve belirli sağlık koşullarına katkıda bulunabilir.
Bununla birlikte, quercetin iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada , quercetin’in anti-artrit özellikleri göstermenin yanı sıra hem akut hem de kronik inflamasyonu önlediği bulundu.
Bununla birlikte, insan çalışmalarından elde edilen sonuçlar karışık sonuçlar vermiştir. Araştırmalar sağlıklı romatoid artritli erkek sporcularda quercetinin iltihabı azaltabileceğini buldu ancak kadınlarda aynı etki yoktu .
3. Kanser riskini azaltmak
Quercetin, kanserli hücrelerin yayılmasını ve tümör büyümesini önlemeye yardımcı olabilecek antikanser özellikleri içerebilir .
Araştırmalar , quercetin gibi flavonoid içeriği yüksek bir beslenmenin kanserleri önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir . Meyve ve sebzeler flavonoidlerle doludur, bu nedenle bu yiyeceklerin alımını artırmak birçok kanser türünün riskini azaltabilir.
Bir 2015 raporu , quercetin’in farelerde ve sıçanlarda prostat kanseri hücrelerinin büyümesini kısıtladığını bulmuştur.
Bir 2018 in vitro çalışması , quercetin’in prostat kanserinin hem tedavisinde hem de önlenmesinde umut vaat ettiğini gösterdi. (In vitro , araştırmacıların deneyi canlı bir şeyin dışında, örneğin bir test tüpünde gerçekleştirdiği anlamına gelir.) Araştırmacıların, insanlarda quercetin’in antikanser özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmesi ve vücudun yüksek dozlarda quercetin’i etkili bir şekilde emebilmesini sağlaması gerekiyor.
4. Nörolojik hastalıkların önlenmesi
Quercetin, Alzheimer veya Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir .
Oksidatif stres, nörodejeneratif hastalıkların gelişimine katkıda bulunur. Oksidatif stres, vücutta serbest radikal dengesizliği olduğunda ortaya çıkar. Quercetin’in antioksidan özellikleri, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir.
Araştırma fareler üzerinde quercetin oksidatif strese karşı koruyabilecek gösterdi. Ayrıca quercetin’in bazı metallerin sinir sistemi üzerindeki toksik etkisine karşı koruyabildiğini de gösterdi.
5. Alerji semptomlarının giderilmesi
Araştırmalar , quercetin’in histaminin hücrelerden salınmasını kısıtladığı için etkili bir antihistamin olabileceğini öne sürüyor.
Bu anti-alerji özellikleri, quercetin’in bronşit ve astımı tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir .
6. Enfeksiyonların önlenmesi
Quercetin, özellikle aşağıdakilerle bağlantılı olanlar olmak üzere hemen hemen tüm bakteri türlerine karşı etkili olan antibakteriyel özelliklere sahiptir:
- mide ve bağırsaklar
- cilt
- solunum
- idrar
Quercetin, diğer flavonoidlerle birlikte aşağıdakiler gibi virüslerle savaşmaya yardımcı olabilir:
- adenovirüs
- herpes simpleks virüsü
- Japon ensefaliti
- solunum sinsityal virüsü
7. Kalp hastalığı riskini azaltmak
Diyet, kalp hastalığı ve felç gibi kardiyovasküler hastalık riskini azaltmada önemli bir rol oynar . Meyve ve sebzeler flavonoid içerdiğinden, daha fazlasını yemek bu hastalıkların riskini azaltabilir.
Quercetin , kalp hastalığı olan kişilerde kan damarı hücre sağlığını ve arterlerden kan akışını iyileştirebilir.
8. Yüksek tansiyonu düşürmek
2016 yılında Amerikan Kalp ve İnme Derneği tarafından yapılan çalışmada , quercetin takviyeleri almanın tansiyonu azaltmak için etkili bir yol olabileceği görülmüştür.
Diğer araştırmalar, aşırı kilolu ve günde 150 miligram (mg) quercetin takviyesi alan kişilerin kanlarında daha düşük zararlı kolesterol seviyelerine sahip olduklarını ve kalp atışı sırasında kan damarlarındaki basıncı ölçen düşük sistolik kan basıncına sahip olduklarını göstermiştir.
Dozaj Hakkında Bilgiler
İnsanlar her gün bir dizi meyve ve sebze yiyerek diyetleri yoluyla quercetin alabilirler. Soğan, kilogram başına yaklaşık 300 mg içeren, test edilen diğer ürünlere kıyasla en yüksek quercetin seviyesine sahiptir.
İnsanlar quercetin’i takviye olarak alırsa, en yaygın doz günde 500 mg’dır, ancak bazı insanlar günde 1.000 mg’a kadar alabilir.
Takviyeler ayrıca vücudun quercetini daha etkili bir şekilde emmesine yardımcı olabilecek bromelain veya C vitamini gibi başka maddeler de içerebilir.
Yan Etkiler ve Riskler
Meyve ve sebzelerde bulunan doğal antioksidanlar, dengeli ve besleyici bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde çok faydalı olabilir.
Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) quercetini, genel olarak güvenli bir madde olarak sınıflandırmıştır.
Bazı insanlar, uzun vadede günde 1000 mg gibi yüksek dozda quercetin alırken küçük yan etkiler bildirmiştir.
Yan etkiler şunları içerebilir:
- baş ağrısı
- mide bulantısı
- karıncalanma hissi
Quercetin bazı ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle insanlar bir takviye almadan önce doktorlarına sormalıdır.
Özet
Quercetin, meyve ve sebzelerde bulunan bir flavonoiddir. İnsanların diyetlerine çeşitli meyve ve sebzeleri dahil ederek elde edebilecekleri çok çeşitli faydaları vardır.
Birçok çalışma, quercetin’in birçok potansiyel faydasını bulmasına rağmen, bu çalışmaların çoğu hayvan veya in vitro çalışmalardır.
Yararları ve yan etkileri tam olarak anlamak için insanlar üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
İnsanlar diyetlerini quercetin ile desteklemek isterlerse, önce bir sağlık uzmanından tavsiye almalıdırlar.
Quercetin eczanelerden satın alınabilir.
MedicalNewsToday, What are the benefits of quercetin?, 2019